Hlavní navigace

Satelitní operátoři představili připomínky k přechodu na DVB-T2

30. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nedávno založená asociace satelitních operátorů, kterou tvoří provozovatelé platforem Digi a Skylink, označuje přechod na DVB-T2 za odporující evropské legislativě.

Podle vyjádření jednatele České asociace satelitních operátorů Patrika Broma je navrhovaný postup přechodu pozemního televizního vysílání na standard DVB-T2 v rozporu s legislativou Evropské unie. Asociace proto kvůli novele zákona o elektronických komunikacích podala stížnost k Evropské komisi. Satelitním operátorům se nelíbí, že vládou zvolené řešení není technologicky neutrální.

SHRNUTÍ: Budoucnost a cíle pozemního vysílání v DVB-T2/HEVC

Zástupci asociace také označují postup Ministerstva průmyslu a obchodu za nepovolenou veřejnou podporu soukromým společnostem České Radiokomunikace a Digital Broadcasting. Stát měl zmiňovaným provozovatelům poskytnout na devět let k bezplatnému užívání příslušný frekvenční příděl. ČASO dokonce vyčíslila odpovídající škodu na minimálně jedenáct miliard korun.

Patrik Brom na dnešní tiskové konferenci asociace satelitních operátorů.

Patrik Brom na dnešní tiskové konferenci asociace satelitních operátorů.

Podle vyjádření Českých Radiokomunikací ale příděly radiových kmitočtů pro šíření zemského televizního signálu nelze srovnávat s přídělem radiových kmitočtů pro mobilní služby. Přechod na DVB-T2 počítá podle Českých Radiokomunikací pouze s kompenzací za zajištění služby šíření simultánního vysílání po určitou dobu, konkrétně se jedná o provozní náklady související se zajištěním provozu přechodových sítí v období 2017 až 2020 nebo 2021. Vyjádření společnosti Digital Broadcasting zjišťujeme.

Placené platformy varují před zpoplatněním DVB-T2

Asociace satelitních operátorů dále upozorňuje, že není nijak zajištěno, aby nové sítě vybudované za veřejné prostředky nebyly použity pro provoz vysílání, které bude divákům zpoplatňováno. Zástupcům asociace vadí i fakt, že v důsledku přechodu budou české domácnosti vystaveny vysokým výdajům spojeným s nákupem nových televizních přijímačů nebo set-top boxů.

UX DAy - tip 2

ROZHOVOR: Leoš Pohl – DVB-T2 nenabízí divákům žádnou přidanou hodnotu

Na závěr rozporoval Patrik Brom i samotnou nutnost přechodu na DVB-T2 s tím, že členské státy Evropské unie mají pouze povinnost uvolnit část vysílacího spektra pro mobilní operátory. Nikde ale není určeno, že v této souvislosti má pozemní televizní vysílání přejít na standard DVB-T2 v kombinaci s kódováním HEVC, který prosazuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, uvádí se v tiskové zprávě asociace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).