Hlavní navigace

Satelitní diváci se mají před svátky na co těšit. Letošní Vánoce budou bohaté

29. 11. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Nejen očekávané rozšíření nabídky služby Skylink o nové HD kanály, ale především start ČT 2 HD na družici Astra jsou události, kterých se dočkáme ještě před Vánoci

ČT 2 HD míří na satelit Astra

Na Kavčích horách v těchto dnech finišuje tendr týkající se poskytovatele satelitní kapacity na družici Astra, který České televizi zajistí distribuci kanálů ČT 1 HDČT Sport HD a nově také ČT 2 HD v dalším období. Podle informací serveru DigiZone.cz byl vítěz tendru již vybrán a nyní běží zákonná lhůta pro případné námitky. O které subjekty konkrétně jde, nechce Česká televize pochopitelně před ukončením tendru prozrazovat, neboť podmínky výběrového řízení jí to nedovolují. Není vyloučeno, že veřejnoprávní médium oznámí vítěze, který zajistí distribuci tří zmíněných programů a technické parametry pro nové pozice už během následujících dní.

V současné době je Česká televize ve fázi tendru, kdy se mohou odvolat uchazeči, kteří ve výběrovém řízení neuspěli. Stávající smlouvy, týkající se šíření kanálů ČT 1 HD a ČT Sport HD ze satelitu Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně, jsou platné do konce letošního roku, tedy do 31. prosince 2014. Subjekty, které zajišťovaly distribuci stanic, jsou bývalý T-Systems (dnes T-Mobile Czech Republic, distribuce ČT 1 HD) a E4C Group (společnost, která zajišťuje distribuci vybraných kanálů pro operátora Skylink, distribuce ČT sport HD). Česká televize zároveň dokončila výběrové řízení pro satelitní head-end vysílacího řetězce.

Lukáš Polák: ČT finišuje přípravy na spuštění satelitních HD kanálů na nových pozicích

ČT 2 vysílá v Regionální síti 7 skutečně v nativním HD rozlišení
Autor: repro foto ČT 2 HD

Spuštění stanice ČT 2 v HD rozlišení je na satelitu očekávanou událostí

Antik představil novou satelitní službu

Košický operátor Antík, který byl doposud pouze poskytovatelem IP televize, bude nabízet od příštího roku také její satelitní variantu. Produkt s názvem AntikSat ve středu představila společnost novinářům na tiskové konferenci v Bratislavě. Firma si vybrala pro distribuci signálu nikoliv dražší, ale levnější satelit, konkrétně pozici 16 stupňů východně, kde je zaparkována družice Eutelsat 16A francouzské společnosti Eutelsat Communications. Tu využívají pro distribuci stanic především operátoři z východní Evropy – mimo jiné DigitAlb, Total TV, Tring Digital nebo Orange.

Skladbou programové nabídky bude košická firma cílit především právě na tamní zákazníky. V nabídce se objeví stanice s vysokým rozlišením (HDTV) od Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), Markízy i TV Joj. AntikSat bude mít v nabídce přibližně osm desítek stanic. V rámci filmového balíku, kde bude klientům dostupná i služba HBO GO, poskytne přístup ke kanálům HBO, Cinemax a Cinemax 2 v HD kvalitě a HBO 2 a HBO Comedy ve standardním rozlišení. Službu bude možné označit jako hybridní. Programy budou dostupné nejen fyzicky na družici, ale také v IP podobě.

Lukáš Polák: Antik si vybral pro svou satelitní službu levnější družici, nabídkou míří na Slováky


Foto: archiv

V boji o zákazníky se satelitní televizí přituhuje.

Provozovatel Šlágru připravuje TV Písnička

Tematický kanál Country no.1, který je dostupný prostřednictvím terestrického multiplexu 4 a v nabídkách kabelových a IP­TV operátorů, se možná dočká více verzí. Tento krok souvisí s přípravou dětské televize TV písnička, který chce jeho provozovatel, společnost Česká muzika hudebníka Karla Peterky, rozjet. O přípravě dalšího tematického programu informoval server MediaGuru.czVše si musíme promyslet. Bude záležet na tom, kdy dostaneme satelitní licenci pro Country no.1, o kterou požádáme vysílací radu. Nevylučuji, že na satelitu a v DVB-T nabídneme nakonec odlišné vysílání, sdělil DigiZone.cz výkonný šéf stanice Robert Kvapil.

Satelitní distribuce je v tuto chvíli ve fázi příprav a nelze přesně říci, kdy bude vysílání na Astře spuštěno. Až dostaneme licenci od vysílací rady, jsme schopni odstartovat teoreticky do jednoho týdne, doplnil Kvapil. Který operátor by zajišťovat pro Country no.1 satelitní distribuci, nechtěl výkonný ředitel stanice prozradit. Dětská stanice TV písnička, která by měla odstartovat již 6. prosince, má fungovat na podobném principu jako dvojice stanic ČT :D(Déčko) a ČT art. I ty se o svou programovou pozici dělí. Společnost Česká muzika provozuje kromě Country no.1 také hudební stanici Šlágr TV. Ta je dostupná v řadě distribučních platforem včetně celoplošného multiplexu 3.

Lukáš Polák: Country no.1 bude mít možná více verzí, provozovatel připravuje dětskou televizi

Ve vysílání se toho tolik nezměnilo. Zmizelo v podstatě pouze logo stanice Stil, kterou nahradila Šlágr TV.
Autor: repro foto Šlágr TV

Šlágr TV patří mezi oblíbené tematické, volně šířené stanice. Po Country no.1 se chystá další kanál.

Stručně

Veřejnou konzultaci návrhu Skupiny pro politiku rádiového spektra k budoucímu využití pásma UHF zahájila Evropská komise. Návrh se zabývá především otázkou uvolnění pásma 700 MHz pro služby elektronických komunikací.

Jan Potůček: Evropská komise zahájila veřejnou konzultaci k budoucímu využití pásma UHF

Kabelová televize, ale i další produkty největšího operátora v tomto směru u nás, společnosti UPC Česká republika, se dočkají zdražení. Vyplývá to z nového ceníku, která firma zveřejnila na svých webových stránkách.

Lukáš Polák: Největší český kabelový operátor UPC od příštího roku zvýší ceny za své služby

Discovery Channel Central Europe, který je součástí nabídky řady tuzemských kabelovýchsatelitních operátorů, podle plánu přešel ze zastaralého obrazového formátu 4:3 na modernější formát 16:9. Stalo se tak tři týdny poté, co na širokoúhlý formát přešel i sesterský program Discovery Science.

Lukáš Jaro, Lukáš Polák: Discovery Channel ve verzi pro český trh přešel na formát 16:9 a upravil logo

Tematická stanice Discovery Channel dostupná na českém trhu přešla na obrazový formát 16:9
Autor: repro foto Discovery Channel (pro DigiZone.cz Lukáš Jaro)

Tematická stanice Discovery Channel dostupná na českém trhu přešla na obrazový formát 16:9

Společnost Discovery Networks naplánovala na pondělí 1. prosince částečnou proměnu dokumentárního kanálu Discovery HD Showcase v regionu EMEA, tedy v Evropě, na Středním východě a v Africe. Změna se tedy dotkne i České republiky a Slovenska.

Lukáš Polák: Discovery HD Showcase projde 1. prosince částečnou proměnou

Premiérou nového českého romantického filmu Přijde letos Ježíšek? oslaví hlavní televizní kanál skupiny Nova letošní Štědrý den. V hlavních rolích se představí Libuše Šafránková a Josef Abrhám, ve snímku se objeví i Václav Postránecký, Pavel Kříž a řada dalších herců.

Jan Potůček: Vánoce na Nově? Na Štědrý den premiéra českého filmu Přijde letos Ježíšek?

BRAND24

Nejen česká klasika, které bude dominovat pohádka Tři oříšky pro Popelku, již měli možnost vidět v minulosti diváci na Nově nebo Jedničce, bude součástí vánoční programové nabídky televize Prima. Jedním z překvapení je také záznam koncertu Karla Gotta z jeho letošního turné po České republice a Slovensku.

Lukáš Polák: Kromě české klasiky nabídne Prima o Vánocích i nový koncert Karla Gotta

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).