Hlavní navigace

Satelitní distribuce HD signálu je pro nás klíčová, tvrdí Slovenská televize

20. 12. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Slovenská televize už mluví o možném startu svého HD vysílání na satelitu dlouhodobě. Od března začne v nativním formátu nabízet svým divákům své „Zprávy RTVS“.

Veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) chce v co nejkratší možné době dostat signál svého HD vysílání na satelit. Vyplynulo to z rozhovoru, který serveru Živé.sk potvrdil technický ředitel RTVS Andrej Doležal. Vnímáme satelitní distribuci v HD jako klíčovou a je to jedna z našich největších priorit již od začátku příštího roku. Opravdu už nemůžeme ignorovat 45% domácností, které jsou v satelitní distribuci, konstatoval Doležal. Na družici by se měla objevit s největší pravděpodobností Jednotka HD, ale není vyloučeno ani přepínání na Dvojku HD.

K TÉMATU: Rekonstrukce studií RTVS pro HD bude stát přes milion eur, skončí v březnu 2014

V nativním HD formátu odvysílá RTVS například olympiádu ze Soči, Mistrovství světa ve fotbalu a hokeji, případně Tour de France. Prioritou je aktuálně přechod na HD vysílání v samotném centru Rozhlasu a televize Slovenska, tedy v Bratislavě, další studia by měla následovat později. Od 1. března příštího roku začne RTVS vysílat v HD rozlišení své hlavní zpravodajství, tedy „Zprávy RTVS“. V HD kvalitě budou dostupné nejen vstupy ze studia, ale také vybrané reportáže. V HD kvalitě bude mít Slovenská televize i vlastní přenosový vůz. Většina obsahu má být v nativním formátu.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Zpravodajství v HD rozlišení chce vysílat od příštího roku i slovenská Markíza

Koncesionáři se mohou u veřejnoprávního média těšit v HD vysílání ale také na více akviziční tvorby. Od BBC už například v nativním formátu nakupuje některé seriály. Slovenská televize ale plánuje zajít ještě dál. Ráda by nabídla i remasterované filmy z archivu. Za tímto účelem už probíhá inventarizace starších materiálů. Zajímavostí je i fakt, že RTVS už se zajímá i o formát Ultra HD (rozlišení 4K). Spolu s Českou televizí se stala zakládajícím členem fóra, v němž bude tuto problematiku diskutovat a vytvoří lokalizovaný obsah v odpovídající kvalitě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).