Hlavní navigace

Samsung UE65F9000ST: Ultra HD, zdvojené tunery a trochu té rozpačitosti

5. 2. 2014
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: Samsung
Na Ultra HD si Samsung hodně zakládá a momentálně má na domácím trhu v nabídce dva modely. Tento s úhlopříčkou 163 cm přijde na 149.990 Kč.

Druhým televizorem s rozlišením Ultra HD, který má mít tytéž parametry, včetně rozlišení 3.840×2.160 bodů a vysokého zvukového výkonu (70 W), je UE55F9000ST. Úhlopříčka však má velikost 139 cm a přijde na 99.000 Kč. V brzké době má dorazit ještě třetí televizor (UE85S9ST) s úhlopříčkou 85ʺ tedy s 216 cm a tady ještě přesné parametry a cena známé nejsou.

Výbava je u prvních dvou modelů obdobná a je evidentní, že je na nejvyšší úrovni. Nechybí například vestavěná vysouvací kamera typicky pro Skype, zvládající ale i rozpoznávání tváří, ovládání pohybem i hlasem (pro češtinu bez hlasové interakce a jde tedy čistě o ovládání), a zabudování celé řady domácích widgetů, čímž je Samsung proslulý už dlouho. Vedle otevřeného webového prohlížeče tu tak například najdete přístup do videopůjčoven (TopFun, Voyo), české noviny (iDnes, Parlamentní listy), něco k povzbuzení vaší fyzické kondice (Fitness), ale také například Animáček, české Pexeso či hru Milonář.

Z hardwarového hlediska jsou důležité především zdvojené tunery dovolující skutečný obraz v obraze (PiP), včetně těch na které dnes někteří hodně čekají, tedy DVB-T2. Dále pak tu máme nahrávání a připojení na internet v podobě konektoru Ethernet (LAN) a zabudovaného Wi-Fi, včetně varianty Wi-Fi Direct, kterou u Samsungu využijete například pro externí zvukovou lištu. Nechybí ani sdílení obsahu (včetně tunerů) na tabletu či mobilu a známá hardwarová aktualizace v podobě tzv. Evolution Kit, ke které se dostanu záhy.

Eleganci nelze televizoru upřít. Při sestavování podstavce složeného ze tří částí se ale dosti vyřádíte…
Autor: Samsung

Eleganci nelze televizoru upřít. Při sestavování podstavce složeného ze tří částí se ale dosti vyřádíte…

Jak je na tom rozlišení 4K? Jinak!

Samsung jde v tomto ohledu trochu jinou cestou než většina ostatních. Převod na rozlišení Ultra HD, tedy 4K, zajišťuje televizor sám a plně automaticky. Detekuje signál na vstupu, analyzuje ho a pak ho vylepší podle svého schématu, aniž by na tom mohl uživatel cokoliv ovlivnit. To může vést k problémům a jak uvidíme dále, také zjevně vede.

Televizor podporuje přehrávání 4K obsahu i na rozhraní USB, ale pouze ve formátu zvaném QHD (nebo také QFHD), nebo-li Quad Full HD. V podstatě jde o to, že Ultra HD obsah je distribuován ve čtyřech samostatných souborech s rozlišením Full HD označených jako „a“, „b“, „c“ a „d“, které se při přehrávání spojí. Soubory v praxi vypadají takto: „UHD_demo_a_Landscape.mp4“, „UHD_demo_b_Landscape.mp4sub“ apod.

Televizory UE55F9000ST a UE65F9000ST ještě nepodporují přehrávání kodeku 4K H.264. Ten budou podporovat až modely letošní, nicméně i u těch stávajících by to mělo jít přes tzv. Evolution Kit. Jen bude vypadat o dost jinak, než jsme byli zvyklí z minulého roku (podívejte se na jeho test zde).

U výše zmiňovaných Ultra HD televizorů se to totiž bude řešit výměnou celého boxu (lišty) One Connect ve které je umístěna drtivá většina rozhraní a také tunerová část. Běžné televizory Samsungu však mají používat Evolution Kit obdobný tomu loňskému. Pokud si dobře vzpomínáte, loni ale jeho součástí nebyly tunery. Upgrade přes box One Connect tak nabízí obrovskou výhodu, což je důležité obzvláště u televizorů s Ultra HD obrazovkami, protože co byste dělali v okamžiku, když už se bude vysílat ve 4K a k dispozici tak bude i odpovídající tuner…

Musím říci, že převedení tunerové části a drtivé většiny rozhraní do oddělené lišty je myšlenka skvělá a konkurence by ji měla urychleně následovat. Navíc to dovoluje aktualizovat i rozhraní, což se speciálně letos s přicházejícím konektorem HDMI 2.0 vysloveně hodí.

Třídění kanálů je jednoduché a rychlé a jak vidíte z menu, můžete upravit i Oblíbené položky. K dispozici je i rychlé třídění. Stačí pouze najet na kanál, zmáčknout tlačítko a zadat číslo pozice, kde má být kanál nově umístěn. Pak už jen volbu potvrdíte.
Autor: Bohumil Herwig

Třídění kanálů je jednoduché a rychlé a jak vidíte z menu, můžete upravit i Oblíbené položky. K dispozici je i rychlé třídění. Stačí pouze najet na kanál, zmáčknout tlačítko a zadat číslo pozice, kde má být kanál nově umístěn. Pak už jen volbu potvrdíte.

Instalace i s průvodcem nastavením obrazu

Instalace má osm kroků a vždy přesně víte, kde se nacházíte. Ladění tunerů DVB-T/T2, které jsou, stejně jako všechny ostatní digitální, zdvojené, je rychlé a v rámci instalace nastavíte i bezdrátový přístup na internet a kupodivu zadáváte i PSČ. Cituji: „Zadejte PSČ a vyberte svého poskytovatele služeb pro služby doručování“. U nás je to ovšem bezpředmětné, protože pro pražských 160 00 mi bylo oznámeno, že „Můj poskytovatel zde není“ a zatržena byla volba DVB-T-CZ.

V instalaci se vám ještě nabídne naladění satelitu, které se dá i přeskočit, což jsem udělal, protože testuji tentokráte na DVB-T/T2.

Setřídění naladěných kanálů můžete buď udělat přes oblíbené položky, nebo je setřídit fyzicky, což se dělá prostou záměnou kanálů, vždy je to ale rychlé a snadné.

Co bohužel v instalaci chybí, je zavedení druhého ovladače pracujícího přes Bluetooth. Nicméně ten by se měl připojovat automaticky kdykoli při zapnutí televizoru. V mém případě to však nedělal a pracoval jen občas.

Dálkový ovladač je dlouhý je pouze 72 mm, a to je hodně málo na rozumnou každodenní práci (exkluzivní druhý ovladač poněkud haproval…). Navíc není podsvícený a o univerzalitě si můžete nechat jen zdát. U televizoru za „sto pade“ mi to přijde hodně slabé!
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač je dlouhý je pouze 72 mm, a to je hodně málo na rozumnou každodenní práci (exkluzivní druhý ovladač poněkud haproval…). Navíc není podsvícený a o univerzalitě si můžete nechat jen zdát. U televizoru za „sto pade“ mi to přijde hodně slabé!

Ovládání většinou příjemné

Menu nastavení představuje klasické textové menu a díky možnosti kolovat je přístup k jednotlivým položkám rychlý a ovládání je rovněž průhledné. Je ale také – v drtivé většině případů – intuitivní. Trochu hledat jsem musel jen připojení přes Bluetooth…

Základní dálkový ovladač je velikostně něco mezi klasickým a tím opravdu malinkatým kompaktním à la kreditka. I když se v ruce nedrží špatně a má solidní rozložení, plnoformátový by byl určitě lepší, nemluvě o tom, že není podsvícený a vypadá jako by patřil k televizoru za pět tisíc. Druhým je už vskutku luxusní ovladač s dotykovou destičkou a základními funkcemi plus vstupem do chytré části (tlačítko Smart Hub). Zde spustíte i přehrávání multimédií, aktivaci hlasového ovládání, EPG či třeba přepínání vstupů.

Chytrá část televizoru vyvolatelná přes tlačítko Smart Hub má čtyři části. Televizor nabíhal do této, nebo zobrazoval poslední kanál na celou obrazovku. Nepřišel jsem na to, jak to ovlivnit.
Autor: Bohumil Herwig

Chytrá část televizoru vyvolatelná přes tlačítko Smart Hub má čtyři části. Televizor nabíhal do této, nebo zobrazoval poslední kanál na celou obrazovku. Nepřišel jsem na to, jak to ovlivnit.

Kvalitní nekonečné EPG

Programová nabídka je klasická, tj. s obrazem a zvukem a patří k tomu nejlepšímu co na trhu můžete najít. K vybranému pořadu vidíte čas začátku a konce a také tři řádky z podrobnějšího popisu do něhož se dostanete po stlačení Info. V tomto okamžiku se pak můžete na pořad (kanál) přepnout a můžete si ho také nahrát.

Informace se stahují po fyzickém vstupu na kanál, ale pokud už je nabídka k dispozici, tak si ji v EPG zobrazíte, aniž by bylo nutné se kanál přepnout.

Přes červené teletextové tlačítko označené písmenem A se dostanete do tzv. Rychlé navigace, přes kterou můžete – tlačítkem rychloposuvu – poskočit o 24 hodin dopředu či zpět. Tedy teoreticky, protože tato funkce u mě nepracovala. Nakonec namísto rychloposuvu zafungovala šipka vpravo či vlevo.

Posouvat se dopředu v rámci EPG můžete v podstatě do nekonečna. Program ale vidíte jen na obvyklých osm dnů dopředu. Alespoň v českých podmínkách.

Z tohoto obrázku vidíte, že se struktura nastavovacího menu nijak nezměnila ani u přístrojů standardu Ultra HD. Vidět je i režim nastavený po instalaci, což byl – bohužel – Dynamický, navíc s notně vysokou spotřebou!
Autor: Bohumil Herwig

Z tohoto obrázku vidíte, že se struktura nastavovacího menu nijak nezměnila ani u přístrojů standardu Ultra HD. Vidět je i režim nastavený po instalaci, což byl – bohužel – Dynamický, navíc s notně vysokou spotřebou!

Značné úpravy obrazu (budete je nejspíše potřebovat)

Obrazové režimy jsou k dispozici čtyři (Dynamický, Standardní, Přirozené, Film) a všechny jsou upravitelné. Příjemnou volbou je v tomto ohledu úprava Podsvícení, upravíte ale i poměr zelená – červená. V dalších volbách pak změníte teplotu barev, pleťové odstíny (i to nejspíše budete potřebovat) a můžete rovněž doladit odstín či sytost nebo povolit filmový režim. Jak vidíte, je toho více než dost a Samsung naštěstí v tomto ohledu – co si vzpomínám – nikdy nešetřil.

Zvukových režimů je k dispozici šest a i když tu nenajdete ani úpravu basů ani výšek a dokonce ani ekvalizér, můžete si nechat otestovat místnost a uložit vlastní zvukový profil. Volba i provedení je vynikající a opravdu to funguje.

Co se týče poměrů stran obrazu, standardně je nastaven Automatický. K dispozici je ale ještě sedm dalších formátů včetně 4:3, zoomových režimů a volby „Přizpůsobit obrazovce". Nicméně automatika fungovala pohodlně, ale až poté, kdy jsem ve volbě „Poměr stran 4:3“ nastavil „4:3“. Standardně je tu totiž navoleno 16:9…

Pokud jde o HbbTV, to si nejprve musíte zapnout v menu Systém a v položce „Datová služba“ a ani nápověda ji jako HbbTV neoznačuje. Jak se to dělá, jsem tedy zjistil až v elektronické příručce. Nicméně ani to nebylo nic platné, protože HbbTV v televizoru nefungovalo, i když vysíláno zjevně bylo, což jsem si ověřil na dalším televizoru.

Mimochodem když jsem si Samsung vyladil, byl co do podání barev velice slušný. Tedy na LCD. Nicméně s převodem nízkého rozlišení na Ultra HD a následném občasným problémem s nevyrovnanou barevností samozřejmě nic udělat nejde.

Chytrou část televizoru nastavujete v menu, kde má speciální položku na nejvyšší úrovni.
Autor: Bohumil Herwig

Chytrou část televizoru nastavujete v menu, kde má speciální položku na nejvyšší úrovni.

Měření spotřeby

Televizor se kupodivu nainstaluje do režimu Dynamický, takže jsem ho nejprve měřil takto. Mezi další funkce ovlivňující spotřebu patří obraz v obraze (PiP – vypnuto) a úspora energie řídící jas obrazovky podle světla v místnosti. I ta byla vypnuta stejně, jako Eko čidlo. Co se týče funkce Smart LED automaticky nastavující jas jednotlivých oblastí panelu kvůli dosažení maximálního kontrastu, ta byla nastavena na střední hodnotu pojmenovanou jako Standardní.

V tomto stavu si televizor po hodině provozu na stanici ČT24 (DVB-T) vzal 249 wattů s rozmezím 203–260 W. Po přepnutí do režimu Standardní spotřeba klesla hodně výrazně – na 211 W a pokud byste zapnuli Eko čidlo a pohráli si s dalšími nastaveními, dostali byste se nepochybně pod dvě stě..

Při vypnuté obrazovce a zapnutém zvuku, což se dělá v menu nebo podstatně svižněji přes tlačítko Tools, si Samsung řekl o 71 wattů.

Vynikající kompatibilita i chování

Terabajtový disk Freecom Mobile Drive Sq TV televizor bez problémů identifikoval a nabídl na výběr jeho obsah, u něhož si k obvyklým třem druhům multimédiíí můžete nechat vypsat i „Všechna“. Ve stejném menu pak najdete i prohlížení nahraných pořadů.

Samsung pracuje s klasickým adresářovým přístupem, a tak je zobrazení dílem okamžiku. Problém také nebyl s médii naformátovanými jako FAT32 či NTFS, což v druhém případě není vždy pravidlem.

Souborový manažer je tradičně pohodový, výborně ovladatelný a podporuje dlouhé názvy v češtině, které u souborů vidíte jasně a výrazně, a tak by to mělo být! Příjemné je v multimédiích i to, že máte – aniž byste vyskočili z přehrávání – stále k dispozici možnost výběru přednastaveného režimu obrazu a zvuku, a že si ve videu televizor pamatuje, kde skončil. A to dokonce i po odskoku do tuneru nebo při jeho vypnutí, a pro několik videí po sobě.

Jak je u Samsungu už dlouho zvykem, při přehrávání filmu s externími titulky můžete nastavit jejich synchronizaci, znakovou sadu a také velikost ve třech stupních. Ten nejvyšší se ukázal jako vhodnější pro televizor této úhlopříčky i když ještě větší font by určitě neuškodil. Kompatibilita je vynikající, včetně HD nahrávek z kamer a fotoaparátů, bezproblémové jsou kodeky AVCHD i XviD, podporováno je H.264 i čistý MPG-4. Jen – jak bylo řečeno – nikoli 4K H.264.

Třetí řada Sherlocka Holmese v HD Ready a kodeku X.264 mající 1:26 h při 1,6 Gb byla podána výtečně! Pro změnu si ale televizor příliš nerozuměl s formátem MKV a jeho podání, resp. převod z SD na UHD, bylo hodně špatné, a to jsem zkoušel i film o délce 2:17 h. při velikosti 2,4 GB. Ještě horší však bylo WMV (viz dále), což ovšem není nijak klíčové.

Přehrávání 3D fotografií pracovalo až na to, že je televizor nedokázal roztáhnout na celou plochu obrazovky, a to ani po přepnutí do 2D. Ostatně následně se ukázalo, že to nedokáže ani s běžnými snímky v JPG, BMP či PNG. V tomto ohledu tlačítko Tools žádnou volbu nenabízí, a tak musíte každý snímek zvětšovat ručně, přes ikonu lupy. I to je chybička, kterou lze napravit aktualizací firmwaru.

U muziky někdy v manažeru souborů vypadávaly české znaky. Nicméně pracuje ve formátech WAV, WMA, MP3 i FLAC a díky výkonu televizoru je opravdu radost ji poslouchat!

Díky elegantním křivkám není problém umístit televizor do prostoru a tohle návrháři určitě zvládli na výbornou!
Autor: Samsung

Díky elegantním křivkám není problém umístit televizor do prostoru, tohle návrháři určitě zvládli na výbornou!

Jaký je? Dosti proměnlivý!

Obrazově byl televizor hodně nevyvážený. Měl problémy především se signálem s nižším rozlišením, tedy standardním (SD). To převádí neochotně a někdy s problémy až často bijícími do očí, což mi ale na druhou stranu přijde jako záměr.

I když nemám vzorky konkurence přímo vedle tohoto Samsungu, troufnu si tvrdit, že převod dělá znatelně hůře, což je pro mě hodně velké překvapení. Jakmile ale použijete HD Ready, přepnete na kanál vysílaný v HD a zde třeba i sledujete jen studiový převod z nízkého rozlišení na vysoké, obraz se rázem promění a skokově zlepší, někdy až neuvěřitelně. V drtivé většině případů tak najednou přestanou být, resp. spíše se minimalizují, problémy s rychlým pohybem, bočními švenky či prostým posunem závěrečných filmových titulků. Televizor si také neporadí – a žádnou velkou snahu jsem v tomto ohledu nepozoroval nikdy – s horším či vysloveně špatným filmovým materiálem, které je typicky k vidění na ČT24. Tohle konkurence umí lépe.

Vše výše uvedené platí jak o televizním tuneru DVB-T, tak u multimédií pouštěných přes rozhraní USB. Neplatí to na například u ČT1 HD šířeném na Multiplexu 7 v MPEG-2. Tam byl obraz vždy výborný a ani s posunem, resp. překreslováním, závěrečných titulků problém nebyl.

Překvapily mě potíže s převodem poměrně objemných (2 hodiny – 4 GB) video souborů na USB s rozlišením SD. Tady zobrazování vypadalo někdy až otřesně, včetně typických seriálových dílů v kodeku XviD, resp. X.264 (250 až 350 MB na 40 – 55 min). I tohle umí konkurence podstatně lépe.

Diskutovat o kvalitě obrazového podání na kvalitním video signálu především ve Full HD či dokonce 4K nemá smysl. Tady byl v prvním případě vynikající, v druhém excelentní. Bylo to vidět i po připojení špičkového Blu-ray přehrávače Philips BDP 8000, který mám nastaven tak, aby z HDMI šel signál převedený na Full HD.

Problém nebyl ani u běžných „dévédéček“ a Casino Royale na Blu-ray disku bylo jako obvykle špičkové, zvuk naprosto excelentní. Ten byl ostatně výtečný všude a něco takového bych u televizoru za 100, 150 000 korun opravdu čekal. Tady je nutno říci, že Samsung je o třídu lepší než prakticky veškerá konkurence, kterou jsem zatím testoval. Už jen sedmdesát wattů výkonu výmluvně vypovídá o zesilovači a i když Samsung bohužel neuvádí údaj o zkreslení (nechápu, proč se za něj stydí…), tohle zjevně není nějaké šestiwattové ořezávátko jako u některých taktéž velice drahých konkurenčních přístrojů.

Zabudována je dvojice „basáků“ a širokopásmových, dolů vyzařujících reproduktorů. Nechybí ani podpora formátů Dolby Digital Plus, Dolby Pulse a zejména také DTS Premium Audio. Nicméně zvuk obrazové poklesky nezachrání, ale je myslím zřejmé, že to není tím, že by to Samsung neuměl, spíše má k UHD jiný přístup vycházející z toho, že alespoň HD Ready, resp. Full HD je základním druhem signálu. Nemusím zdůrazňovat, že u nás je to naprosto mimo a nejen že ve většině případů, ale ještě dlouho to platit ani nebude.

Na tomto místě je třeba říci, že tu a tam jsem narazil i v případě Full HD signálu. Kupříkladu s WMV si televizor hodně nerozumí. Na nahrávce byly vidět nejen problémy s překreslováním bočního posunu, ale i s barevnými přechody, které televizor nedokázal podat správně ani s přimhouřením obou očí.

V případě firmwaru nebyly problémy nijak zásadní. Jen mě překvapilo, že televizor jednou startoval do menu na tlačítku Smart Hub a podruhé – aniž bych cokoliv změnil – naběhl kanál na celou obrazovku. Občas také vyskočila zabudovaná kamera sama, jindy jsem ji musel vytáhnout ručně a dodávaný druhý ovladač pracující přes Bluetooth se ze začátku vůbec nepřipojoval automaticky (ručně spárovat s televizorem nejde). Pak najednou začal sám od sebe fungovat…

A jaký mám z Samsung UE65F9000ST pocit? Rozpačitý!

Na jednu stranu vynikající výbava se spoustou českých widgetů (tolik jich žádná konkurence nenabízí) a excelentní zvuk, na straně velice proměnlivý obraz při příjmu nízkého rozlišení (SD), který sice tu a tam překvapí, ale co jsem pozoroval, po většinu času bije do oči i naprosto neznalého člověka.

Vzhledem k tomu, že v Česku není mnoho HD kanálů, zvláště pokud nemáte přístup k těm placeným, je práce s rozlišením SD u Ultra HD televizorů podle mého naprosto klíčová. Tak to – samozřejmě ryze subjektivně – cítím.

Mimochodem při zkoušení videotéky Voyo (jeden díl Doktorů z Počátků), která si automaticky reguluje kvalitu šířených pořadů, jsem byl velice příjemně překvapen obrazem. Kvalita internetové linky u kamaráda není nijak vysoká, nicméně televizor si v tomto případě poradil s vysíláním naprosto excelentně. Tím sice potvrdil ještě větší obrazový rozptyl, ale dostal mě tím, že v tomto případě automatický převod na 4K zafungoval na jedničku. Tak mě napadá, že největší chybou Samsungu je spoléhání se na automatiku při převodu na 4K. Pokud by se dala ovlivnit, resp. ovlivnit výsledné rozlišení, na které se bude „rozmítat“, bylo by vše o třídu lepší.

BRAND24

Hodnocení

pro: naprosto parádní zvuk (!), excelentní práce s multimediálními soubory, zajímavá a vysoce užitečná (!) koncepce oddělených tunerů (a rozhraní) dovolující snadnou aktualizaci, výtečný obraz při kvalitním HD signálu, ale…
proti: povětšinou slabý až hodně slabý v případě převodu videosignálu s nízkým rozlišením (SD), nefungovalo HbbTV (ale mělo by…), nepodporuje kodek 4K H.264 (ale měl by po aktualizaci, i když to možná bude vyžadovat tu hardwarovou, tj. Evolution Kit), u fotografií přes USB nezvládá automatické roztažení na celý panel, klasický dálkový ovladač vypadá jako by patřil k televizoru za pět tisíc.

Balení obsahuje

  • 2× dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • 2× aktivní 3D brýle 
  • adaptérové kabely (SCART, komponentní, kombinovaný s A/V, stereo audio)
  • prodlužovací kabel infračerveného rozhraní
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Koupili byste si Ultra HD televizor?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).