Hlavní navigace

Samsung UE55JS9002T: parádní obraz ze všech zdrojů až za hranice možného

27. 7. 2015
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Samsung
Dorazil nám druhý televizor s OS Tizen označovaný výrobcem jako SUHD. A potvrdil nejen své kvality, ale i kvality technologie jako takové.

Televizor Samsung UE48JS8502, což je startovní model segmentu označovaného výrobcem jako SUHD, jsme recenzovali zde.

Střední devítková řada (nad ní je ještě vrchol jménem 9500) s úhlopříčkou 55 (140 cm) a 65 palců (165 cm, 149 990 Kč) má podobnou koncepci jako „osmička“, takže základem je samostatná LCD obrazovka a lišta s tunery, elektronikou a rozhraními zvaná One Connect, která se dá aktualizovat i hardwarově.

Výrobce ale šel u recenzovaného modelu ještě dále, a tak na LCD obrazovce najdete pouze připojení do elektrické sítě, speciální konektor pro One Connect, který přenáší i napájení, a pod krytkou jedno rozhraní USB 2.0, určené pro napojení kamery. Ten je ale běžně zakryt a zadní strana tak působí vysloveně hladce, což není divu, protože televizor je určen i pro instalaci do prostoru. Jakmile ale připojíte kameru, rázem bude všechno jinak.

Recenzi sesterského Samsung UE48JS8502 najdete zde.

Přehledně vysvětlené základní vlastnosti, parametry a také názvy chytrých televizorů Samsung najdete zde.

Vše doplňuje elegantní kovový podstavec zakrytý kvalitním plastem, který má integrován i držák kabelů.

U dříve testovaného televizoru Samsung UE48JS8502 je k dispozici lišta One Connect Mini bez USB 3.0 a dalších rozhraní, která jsou částečně umístěna i v televizoru. Tady je už plnohodnotný One Connect, včetně mj. USB 3.0, a v televizoru tak není prakticky nic.

Pokud jde o operační systém Tizen, Samsung o něm vůbec nemluví a letos ho mají přitom všechny chytré televizory této značky. Jen je přítomen naprosto nenápadně a nikde o něm nevíte. Jeho verzi jsem dokonce neobjevil ani v menu nastavení.

Elegantní styl a unikátní podstavec dokreslují všechny modely řady SUHD.

Autor: Samsung

Elegantní styl a unikátní podstavec dokreslují všechny modely řady SUHD.

Bezproblémová instalace, vynikající třídění

Podstavec složený ze dvou částí se snadno sestavuje a vše perfektně pasuje. Instalace na DVB-T je rychlá a snadná, napojení Wi-Fi uděláte buď tradičně přes klávesnici, nebo tlačítkem WPS. V tomto případě bylo ale třeba vždy tlačítko zmáčknout dvakrát. Ať jsem ale „bezdrát“ nainstaloval tak či tak, jednou za čas vypadl.

Setřídění kanálů se sice na závěr instalace nenabídne, ale to fyzicky uděláte rychle prostým přesunutím stanice. V případě instalace satelitní ale doporučuji použít spíše oblíbených položek, se kterými se pracuje přímo ukázkově, a jdou nejen hromadně přesouvat, což u třídění fyzického nejde, ale jdou i v rámci oblíbených položek dále upravovat, což nebývá zvykem.

Práci s kanály má Samsung dlouhodobě udělánu výborně.

Ovládání s rezervami, tradičně výtečné EPG

Tentokrát jsem dostal zapůjčen televizor pouze s pohybovým ovladačem, jehož kurzor se sice řídí výborně (tady je video), ale pro běžnou práci se zcela nehodí, resp. je to zbytečně komplikované. Chybí mu totiž nejen například číselná tlačítka, ale i barevná teletextová a vyvolat se přímo nedá ani menu nastavení, resp. dá, ale pouze přes softwarové menu. Menu naběhne do horní lišty, ale ani tady to s pohybovým ovladačem nefunguje příliš ideálně.

V každém případě se ale jasně ukázalo, že televizor pohybovým ovladačem zvládnete, a dokonce i naladíte. Jako jediný není „to pravé ořechové“, ale protože se k televizoru standardně dodává i klasický ovladač, není to problém. Mimochodem největší problém pohybového ovladače je to, že uprostřed kruhového kurzoru je malá tečka, kterou musíte přesně zaměřit na cíl. A protože je to někdy jen tenká čárka (multimédia), může to být dosti náročné.

Tlačítko Source ukáže vstupy a výstupy a odstartuje i zrcadlení obrazovky z mobilu. S mým LG Flex 2 to fungovalo pohodově!

Autor: Bohumil Herwig

Tlačítko Source ukáže vstupy a výstupy a odstartuje i zrcadlení obrazovky z mobilu. S mým LG Flex 2 to fungovalo pohodově.

Menu nastavení se ovládá tradičně a dá se v něm kolovat. Chytré funkce vyvoláte přes „diamantové“ tlačítko s „M“ (Smart TV), ale opět jsem zde měl potíže s připnutím aplikací na základní lištu. Jednou to šlo, podruhé nikoli.

Překvapilo mě, že standardně chyběly některé funkce, jako především ta pro převzetí obrazovky (je pouze v „Source“), a také napojení na mobilní zařízení přes Samsung Easy Sharing. To je ale stále zapnuto (viz dále).

Co se týče programové nabídky EPG, ta je tradičně výtečná, o čemž jsem se už mnohokrát zmiňoval. Zvuk a obraz se ale při vstupu a odchodu nepřeruší, což je u unixových operačních systémů rarita. Co vím, resp. co jsem zkoušel, neumí to nikdo jiný.

Uvidíme, jak to bude u přístrojů s Android TV, které máme objednány.

Pomalejší zapnutí, ne zcela jasné chytré funkce

Televizoru naběhne zvuk a obraz skoro současně po asi 5 s a poté postupně nabíhají všechny další funkce.

Pokud se ptáte, jak dlouho to trvá, závisí to od volby, kterou požadujete. Hlasitost hned po naběhnutí obrazu, resp. zvuku, neutlumíte (fungovalo to od nějakých sedmi, osmi sekund), lišta Smart TV naběhne po asi 12 s a pak to jde dál a dál, včetně např. naběhnutí twiterového zobrazení na tlačítku Extra, kde si můžete zadat i vlastní adresu, a také HbbTV. Tyto funkce jsem ale změřit nemohl, jednak díky absenci klasického ovladače, který v balení chyběl (ten pohybový, tlačítko EPG nemá), a jednak díky vypadávající Wi-Fi.

Ta občas po zapnutí TV vůbec nenaběhla.

Na liště Smart TV najdete ikony Můj obsah (multimédia), Filmbox Live, Voyo, Hledat a Smazat vše. Aplikace pracovaly bez potíží, i když typicky Filmbox nepodporuje kurzor ani z dotykového ovladače, ani z klávesnice Logitech K400 Plus, takže aplikaci musíte ovládat kurzorovými šipkami.

Naopak Voyo částečně podporu zvládá, takže s výhodou můžete zadat alespoň přístupové údaje. Ovšem nikoli přes hardwarovou klávesnici, ale přes dotykovou destičku a klávesnici softwarovou.

Další částí lišty Smart TV jsou tzv. doporučené aplikace, kde byl mj. Seznam, O2TV či Evropa 2. Více vidíte v galerii výše.

V HbbTV na ČT nově najdete i test A/V formátů s dvanácti zvukovými a obrazovými kodeky, včetně Ultra HD/HEVC. Televizor všechny zvládl na jedničku a doufejme, že to ČT vydrží protože je to ideální test.

Autor: Bohumil Herwig

V HbbTV na ČT nově najdete i test A/V formátů s dvanácti zvukovými a obrazovými kodeky, včetně Ultra HD/HEVC. Televizor všechny zvládl na jedničku a doufejme, že to ČT vydrží, protože je to ideální test.

Nevím, čím to bylo, ale tentokráte HbbTV naběhlo hned po instalaci (jde mj. o zapnutí volby „Datová služba“ v menu nastavení). Na druhou stranu ale na kanálech České televize také trochu zlobilo, jednou se nabídlo, a podruhé nikoli. Příčina ale možná byla ve vypadávající Wi-Fi, což pochopitelně není standardní. V routeru Netgear R7000, na který byl televizor přes 5 GHz napojen, to jistě nebude a příčinu bych viděl spíše ve firmwaru televizoru.

Wi-Fi Miracast Samsung oficiálně nemá, ale nabídne vám funkci Screen Mirroring, která s telefonem LG Flex 2, a na něm zapnutým Wi-Fi Miracast, v pohodě fungovala, a to i přesto, že Samsung upozorňuje, že nebude.

Funkci Samsung Easy Sharing pro rychlé napojení mobilních zařízení jsem vůbec nenašel a nebyla ani mezi chytrými funkcemi, ani v menu nastavení v části Síť. Později jsem se dozvěděl, že je standardně vždy zapnuta a že pracuje jak s Bluetooth, tak s Wi-Fi Direct. Funguje ovšem pouze se zařízeními Samsungu, v jejichž nabídce najdete volbu „Rychlé propojení“, která vše prý okamžitě zpřístupní.

Potíže s 3D snímky a tu a tam i s kompatibilitou. Zřejmě firmware

Přes volbu Můj obsah se dostanete na multimédia přes rozhraní USB a sem vám naběhne i síťové sdílení přes DLNA. Já jsem k němu využil ultrabook Acer Aspire S3 a software PS3 Media Server, který se bez potíží napojil, i když jsem přes něj nerozchodil externí titulky.

Na televizoru bylo jasně vidět, že multimédia nejsou usazená. Přes USB totiž televizor někdy nepřehrával video s kodekem X.264 a koncovkou MP4, jiné v tomtéž kodeku přehrál. Fotografie v MPO (3D) spouštěl desítky a desítky sekund, ale nakonec mi nikdy žádnou nezobrazil. Klasické fotografie sice nabíhaly rychle, ale televizor je nedokázal zvětšit na celou obrazovku, takže je musíte otravně zvětšovat přes softwarové ovládání.

Testovací soubory v Ultra HD, ať už v H.264 nebo H.265/HEVC, ale Samsung přehrával excelentně a i zde potvrzoval své vysoké obrazové kvality.

Souborový manager zvládá práci jak s malými USB médii, tak například s terabajtovým diskem Freecom výborně. Je stejný pro USB i DLNA a má rozumně velké obrazové náhledy, i když se bohužel nedá přepnout do úsporného textového režimu.

Čistý zadní a boční profil televizoru. Pokud ale toužíte pro kameře např. pro Skype, musíte ji dokoupit a připojit USB kabelem. Pak profil tak elegantně vypadat nebude. Proč není v televizoru za „stovku“ kamera, na to se neptejte mě…

Autor: Samsung

Čistý zadní a boční profil televizoru. Pokud ale toužíte po kameře, např. pro Skype, musíte ji dokoupit a připojit USB kabelem (rozhraní je pod krytkou vlevo). Pak profil tak elegantně vypadat nebude. Proč není v televizoru za „stovku“ kamera, na to se mě neptejte.

Neusazený firmware a obrazové blaho

I přes Edge LED, což pro špičkový televizor není zcela ideální volba, bylo podsvícení velice dobré. Je to také možná dáno tím, že televizor není přehnaně tenký, takže se vešly i nějaké ty světelné rozvody.

Obraz, který jsem u Samsung UE55JS9002T viděl, jde opravdu za hranice možného. Mizerné příspěvkové materiály na ČT24 dokáže nejen vylepšit, což umí i jiné televizory, ale ve výsledku prakticky nevidíte šum a elektronické artefakty. Jen pokud jsem se důkladně zaměřil, všiml jsem si nějakého toho mála, typicky na pleti.

Na skutečně hrůzně šířené stanice typu Sport 5 ale ani tento televizor nemá. Na ně však nemá nic a šířit takovýto signál by se mělo zákonem zakázat!

Při golfu na Sport 5 šel televizor také za hranice možného a vylepšil co mohl. Tady se ale šum zřetelně objevoval, zelená zelenou opravdu nebyla, a o detailech mělo tak maximálně smysl spekulovat, protože vidět vskutku nebyly.

S tímhle paskvilem nikdo nic nenadělá a mohu se jen divit, že něco takového někdo vůbec sleduje.

Pochopitelně takovýto obraz nevylepšíte ani přes obrazová nastavení, kterých je dost a dost. A když jsem u toho, zvukových nastavení je málo a přiznám se, že bych ocenil, když už ne úpravu basů a výšek, tak alespoň propracovanější ekvalizér. Zvuk televizoru ceně odpovídá, ale nijak nevybočuje, a v tomto ohledu vím o lepších.

Jak vidíte, neříkám, že televizor je dokonalý, ale hodně se blíží. Jsou tu sice chybky ve firmwaru, zvláště u multimédií, je tu i relativně pomalý náběh po zapnutí a také ovládání by tu a tam potřebovalo dotáhnout, včetně „tečkového“ kurzoru, kterým se bohužel musíte trefit naprosto přesně. Obrazově však není co vylepšovat a není kam jít.

Tady je LCD opravdu na vrcholu.

Vylepšovat je ovšem co (a to hodně) v nabídce příslušenství, resp. výbavy. V ceně nedostanete jediné 3D brýle, o což dnes ale moc nejde. Nedostanete však bohužel ani kameru, o což sice také nejde, ale pokud ji náhodou budete chtít, musíte ji dokoupit a připojit do USB rozhraní na zadní straně. Jakmile tak uděláte, máte naprosto narušenu koncepci hladké a celistvé zadní stěny. Tohle by si ovšem Samsung u svého milovaného SUHD opravdu neměl dovolit. Navíc kamera by tady měla být naprostou samozřejmostí, stejně jako alespoň dvoje 3D brýle.

Už jen pro formu

Koncepce s „odhozenými“ tunery a rozhraními na lištu One Connect je excelentní a vysoce funkční. A bude i do budoucna, pokud výrobce nezapomene inovovat. To mu už ale nějaký čas funguje a například nyní je ke koupi tzv. UHD Evolution Kit, který je určen pro vylepšení některých TV uvedených v roce 2013.

Tento televizor na rozdíl od řady 8000 používá One Connect, a nikoli One Connect Mini, takže na liště najdete i USB 3.0. Co naopak nenajdete, a to je při dvoutunerovém stroji s podivem, je dvojice mechanik PCMCIA (CI+). U tohoto televizoru je totiž paradoxně jen jeden slot a neříkám, že mě to nedostalo.

Na jednu stranu je tu špičkový obraz a solidní zvuk a samozřejmě plná podpora kodeku H.265/HEVC, na stranu druhou také ještě neusazený firmware s vypadávající Wi-Fi, o což se výrobce doufám urychleně postará. Podle mého to spíše vypadá na poruchu.

Nedostatky jsou povětšinou rázu kosmetického, které marketing výrobce prostě nezvládl.

Jak tak nad tím přemýšlím, největším problémem by pro mě byla absence kamery (telefonování přes Skype v televizoru je o třídu lepší než z počítače) a dvou mechanik PCMCIA (CI+). Zbytek se doufám „nějak utřese“.

Hodnocení

pro: excelentní obraz a excelentní resamplování z jakéhokoli zdroje, výtečná pohybová ostrost za prakticky všech okolností, spousta aplikací, systém One Connect s možností hardwarové aktualizace a s plnými rozhraními a tunery

UX DAy - tip 2

proti: málo dodávaného příslušenství včetně absence kamery, která vám po připojení navíc naruší hladkou zadní stěnu, pouze 1× PCMCIA (CI+), občasné vypadávání Wi-Fi (to ovšem nebude standardní), potíže s „přilepením“ aplikací na lištu Smart Hub, dálkový ovladač není podsvícený.

Balení obsahuje

  • lišta One Connect
  • kabel One Connect
  • 2× dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA), 2× tužkové baterie (AA)
  • adaptér komponentního vstupu/AV vstupu/zvukového výstupu
  • adaptéry pro montáž na zeď
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • v televizoru e-manual, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“
  • záruka: 24 měsíců

Jaké by měl mít televizor za 100.000 Kč příslušenství?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).