Hlavní navigace

Samsung UE48JS8502: na hodnocení SUHD je ještě brzy, ale je to rozhodně dobrý krok

19. 6. 2015
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: Samsung
Tři řady 4K TV mají nabídnout nebývalou kvalitu obrazu. Někdo je dokonce poměřuje i s OLED a v jednom obchodě jsem narazil na kategorii „OLED + SUHD“.

Máme tu první televizor typu Samsung SUHD. Co zkratka značí, si můžeme jen domýšlet (Samsung, Super, S class…), protože výrobce ji nijak nespecifikuje. V každém případě nejde o OLED, ale o LCD obrazovku (klasicky lesklou), která je podsvícena LED diodami a vybavena několika novými technologickými vychytávkami, které mohou (s důrazem na toto slovo) vylepšit kvalitu obrazu. Padají termíny jako „nano crystal color“, ale nikdo nechce mluvit o Quantum Dot, natož aby vysvětlil, v čem přesně nové „nanokrystalické“ technologie spočívají. To má Samsung společné nejen s LG.

Mluví se o Peak Illuminator, který má zvýšit jas podsvícení v jasných oblastech obrazovky (většinou se to dělá naopak), což je alespoň zřejmé a zajišťuje se to klasickou analýzou scény a následnou úpravou úrovně podsvícení v konkrétním detailu, resp. v jeho blízkosti (v rámci mřížky). V této souvislosti je třeba říci, že Samsung sáhl po podsvícení typu Direct LED (mají ho všechny SUHD TV), které pochopitelně umožňuje řádově lépe řídit jeho úroveň.

Zdůrazňuje se také zakřivení obrazovky dovolující lépe vychutnat scénu. Ve spojení s technologii Auto Depth Enhancer (automatické vylepšení hloubky) byste z ní mohli mít lepší pocit hloubky a v některých případech to opravdu mohu potvrdit.

V každém případě z toho všeho vyplývá následující:

  • SUHD je termín, nikoli nový princip obrazovky, byť je obohacený některými novými technologiemi,
  • k SUHD patří řady JS8500, JS9000 a JS9500, tedy řady vrcholové, nabízené v úhlopříčkách od 122 cm (48") do 224 cm (88"),
  • pokud chcete odlišit jednotlivé modely od ostatních, hledejte hned za číslem úhlopříčky označení „JS“.

My se dnes podíváme na startovní SUHD řadu 8500 s hodně zajímavou úhlopříčkou 48 palců, tedy se 122 cm. Můžete ji ale mít i v 55 a 65 palcích, tedy ve 140, resp. 165 cm, vždy v prohnuté podobě. À propos prohnutí. To podle mého názoru může mít smysl u velkých úhlopříček. U 122 cm je to poněkud zbytečné, i když uznávám, že to pro někoho může být efektní. Já sice na můj zahnutý mobil LG Flex, resp. nyní LG Flex 2, nedám dopustit, ale u televizoru – nemohu si pomoci – mně prostě vadí. Namísto toho, aby mě poutala scéna, přitahuje mi oči zahnutí obrazovky jako takové, které při pohledu z čela u takto malých úhlopříček vnímám jako primární.

Zřejmě to bude chtít trochu více zvyku…

Ještě jsem zapomněl na jednu věc. Po dlouhé době vidím televizor se systémem One Connect (tady s přídomkem Mini), což je vlastně externí skříňka nejen s „odhozenými“ konektory umožňující pozdější hardwarovou aktualizaci.

One Connect byl vynikající nápad nejen ve své době (už to pár let je), ale tady mi na něm vadí především absence konektoru USB 3.0. Škoda také, že zde není mechanika PCMCIA pro účastnickou kartu, které by tu bylo jistě lépe než v poněkud komplikovaně vyndavatelném (a nandavatelném) adaptéru, který právě ideálně vymyšlen není.

Samsung One Connect je napájen z televizoru a díky 120 cm dlouhému kabelu ho můžete položit kamkoli, což se může hodit nejen při instalaci televizoru na stěnu. Tady je navíc v menší podobě – rozměry jsou 185 × 18 × 75 mm (š x v x h) – proto to „Mini“.

Po vypnutí a zapnutí televizoru se často stávalo, že se televizor na Wi-Fi router nepřipojil a musel jsem to opět udělat manuálně. V Netgear R7000 to nebylo a protože je to vedle UE43J5572 letos druhý televizor Samsungu u kterého se mi to stávalo, vede to k domněnce, že problém je v systému Tizen.
Autor: Bohumil Herwig

Po vypnutí a zapnutí televizoru se často stávalo, že se televizor na Wi-Fi router nepřipojil a musel jsem to opět udělat manuálně. V Netgear R7000 to nebylo, a protože je to vedle UE43J5572 letos druhý televizor Samsungu, u kterého se mi to stávalo, vede to k domněnce, že problém je v systému Tizen.

Naprosto pohodová instalace, vypadávající Wi-Fi

U Samsungu jsem pohodovou instalaci zažil po hodně dlouhé době. Podstavec šel ukázkově napojit (jeden druh šroubů, vše výborně spasované), Wi-Fi klapla i přes tlačítko WPS a k mému překvapení na mě před laděním tuneru vykoukla volba „Skylink“. Televizor ale nepatří mezi tzv. Skylink Ready a podle informací ze zastoupení jde o zahraniční verzi Skylinku, nikoli tedy pro ČR či SR. Naštěstí televizory testuji s freeSATem a předposlední díl Hry o trůny, tentokráte opravdu mimořádně napínavý, byl přes něj jako z partesu a je vidět, že na HBO si freeSAT dává hodně záležet.

Ladění přes satelit pochopitelně déle trvá, resp. podstatně déle, a déle trvá i třídění. Samsung bohužel nemá úplně ideálně vyřešeno automatické ladění mimo jiné díky tomu, že prostě nešlo vybrat pouze jeden satelit. Krok „jaký máte satelitní systém“ je tu úplně vypuštěn a dvou zakroužkovaných „Aster“ jsem se prostě nedokázal zbavit. Nakonec jsem skončil u ladění dvou Aster a Thoru, na kterém je freeSAT, a protože v rámci testu potřebuji ladit úplně, nikoli jen „zrychleně“, dovedete si představit, jak dlouho to trvalo (celou noc).

Příjemné z hlediska instalace také je, že boční konektory jsou poměrně utopeny, resp. jsou správně hluboko utopeny, takže si nemusíte dělat starosti s ohybem kabelu antény, resp. používat „rohového“ připojení. Navíc je návrh – i díky adaptérové skříňce One Connect Mini – šikovný nejen při montáži na stěnu.

Kanály je možné zařadit mezi oblíbené, a jde to i pro více položek najednou, nebo je můžete setřídit fyzicky, ale tady to musíte udělat po jednom. V oblíbených navíc můžete ještě upravit pořadí, takže se vyplatí tuto funkci používat.

Ovládání na po stranách obrazovky vyvoláte přes pohybový ovladač dotykem plošky vyvolávající kurzor. Bohužel Samsung zvolil nikoli čtyři, nýbrž pět voleb, takže vpravo jsou nad sebou Seznam kanálů a Programy, což je jen nešťastně pojmenované EPG (Guide). Nahoře najdete „Menu 123“ odpovídající tlačítku pohybového ovladače, dole Smart Hub a vlevo z neznámých důvodů název TV reproduktor zahrnující úpravy zvuku. Lokalizace zatím není silnou stránkou letošních Samsungů.
Autor: Bohumil Herwig

Ovládání po stranách obrazovky vyvoláte přes pohybový ovladač dotykem plošky vyvolávající kurzor. Bohužel Samsung zvolil nikoli čtyři, nýbrž pět voleb, takže vpravo jsou nad sebou Seznam kanálů a Programy, což je jen nešťastně pojmenované EPG (Guide). Nahoře najdete „Menu 123“ odpovídající tlačítku pohybového ovladače, dole Smart Hub a vlevo z neznámých důvodů název TV reproduktor zahrnující úpravy zvuku. Lokalizace zatím není silnou stránkou letošních Samsungů.

Ovládání a EPG prakticky nastejno

V tomto ohledu je na tom televizor podobně jako například UE43J5572 (viz zde), ovšem s tou výjimkou, že tentokráte jsou v dodávce ovladače dva. Pohybový, který je naprosto parádní a přesný, byť postrádá vyvolání seznamu kanálů (dělá se přes obrazovku), a klasický, který je ovšem v kompaktnější podobě. Naštěstí rozložení je stále solidní a ani čitelnosti tlačítek nebylo příliš ublíženo.

Ovládání je zvláštní tím, že při dlouhém podržení některých tlačítek vyvolá další funkci, a možná to platí i u ostatních TV Samsungu z letošní provenience. Dlouhé podržení Enteru vyvolá EPG, což platilo už dříve, u Info narazíte na podrobné informace o signálu a Return vás přepne do menu do části Podpora, Test obrazu.

Pohybový ovladač po dotyku na plošku označenou Pointer vyvolá precizně se chovající kruhový kurzor. Bohužel ten, kdo ho navrhoval, nebral příliš v potaz rozložení klasického ovladače, takže u něj přehodil Source a Smart Hub umístil pod kurzorový kříž, a nikoli nad něj, takže se vše trochu plete. A také – mimo jiné – vypustil teletextová tlačítka, což v době HbbTV není zcela ideální. Škoda.

Nahoře pohybový, dole klasický, ale bohužel v kompaktnější podobě a hlavně bez podsvícení tlačítek!
Autor: Bohumil Herwig

Nahoře pohybový, dole klasický, ale bohužel v kompaktnější podobě, a hlavně bez podsvícení tlačítek!

Chytré funkce s výtečným pohybovým ovladačem, i když…

Možnost využít pohybový ovladač není ani u aplikací připravených speciálně pro operační systém Tizen samozřejmostí. Například ve Voyo funguje, u Filmbox Live nikoli, resp. jen částečně v softwarové klávesnici. To v praxi znamená, že při přihlašování je třeba být dosti pozorní. À propos Voyo. To se dá pohybovým ovladačem řídit opravdu výborně a všude a je to řádově pohodlnější než klasickým ovladačem.

Z dalších aplikací pro české prostředí najdete u televizoru mj. O2TV, Pohádky ze Stream.cz atd.

Nabídka je klasicky rozsáhlá, čímž je myslím tento výrobce dostatečně znám. Nechybí samozřejmě přístup na sociální sítě a také YouTube, opět bohužel bez možnosti nastavení kvality, což je společné snad všem televizním značkám. Jakoby nám to Google dělal naschvál.

Chytré funkce jsou u Samsungu nyní sdruženy do lišty ve spodní části obrazovky, která se objevuje hned po spuštění televizoru nebo po stlačení „diamantového“ tlačítka Smart Hubu. Aplikace z ní můžete vymazat a naopak je na ni přidat, i když ne vždy to pracuje zcela ideálně. To, co bylo řečeno u testu UE43J5572, se občas stává i zde a je vidět, že Tizen ještě nějaké chybky má.

HbbTV, resp. položka Datová služba, je sice po nainstalování televizoru povolena, ale funkce bohužel na kanálech ČT nepracovala a rozeběhla se až po opětném zapnutí a vypnutí následovaném vypnutím/zapnutím televizoru. Upozorněni na to nejste nikde.

Klasické kvalitní EPG s obrazem a zvukem, který se po vstupu a odchodu na krátko přerušoval (většinou).
Autor: Bohumil Herwig

Klasické kvalitní EPG s obrazem a zvukem, který se po vstupu a odchodu nakrátko přerušoval (většinou).

Žádné velké obrazové úpravy nebyly zapotřebí

Přednastavené obrazové režimy jsou čtyři – Standardní, Dynamický, Přirozený a Film, v některých režimech – např. Screen Mirroring – jsou dva: Standardní a Zábava.

Ovlivnit můžete mj. teplotu barev, vyvážení na bílou, gama korekci a také pleťové odstíny, resp. poměr zelená/červená, a jak je u Samsungu zvykem, i detailně upravit barvy modelu RGB. Voleb je více než dost, ale u téhle televize toho mnoho upravovat nemusíte. Obraz je vyvážený sám o sobě.

Zvuk je k dispozici v pěti přednastavených režimech. Ve volbě Standardní se dostanete do položky „Zvukový efekt“, v níž ovlivníte mj. stereováhu a pouze pětipásmový ekvalizér. Celkově vzato u takto špičkového televizoru trochu málo.

Z dalších voleb stojí za pozornost podpora multiroomového zvuku a Bluetooth sluchátek, resp. reproduktorů.

Možností upravit poměr stran pořadu se už nezabývám, protože ho všichni hojně opouštějí a Samsung není výjimkou. Volba je dostupná na tlačítku Tools, automatický režim chybí a vše je nastaveno na 16:9. K dispozici je ještě zvětšený obraz, 4:3 a vlastní nastavení.

Z dalších voleb si povšimněme možnosti vypnout automatické spuštění Smart Hubu po zapnutí televizoru a možnosti obnovit ho do původní podoby. V menu Systém najdete ještě rozpoznávání hlasu, „Režim Sport“, který tentokráte nemá tlačítko ani na jednom dálkovém ovladači, a podivně nazvaná volba Nastavení, která částečně vrátí televizor do nastavení továrního. Všechny hodnoty ale neobnoví, takže je poněkud komplikované televizor reinstalovat. S tím má Samsung letos potíže.

Z dalších voleb tu vidíme nastavení klávesnice, myši a herního zařízení, úpravu vlastností pohybového ovladače a tzv. Eko řešení. V menu Systém je položka „Datová služba“, v níž ovlivníte HbbTV, které bohužel stále nepracuje automaticky po instalaci televizoru.

Televizor v HbbTV excelentně ukazoval i na prostém rozlišení 576p!
Autor: Bohumil Herwig

Televizor v HbbTV excelentně ukazoval i na prostém rozlišení 576p.

Měření spotřeby

Ve standardním nastavení je podsvícení na úrovni 18 z 20 možných (ostatní volby jsou 0–100, takže je to poněkud nezvyklé) a eko volby vypnuty, s výjimkou čidla hlídajícího hladinu okolního osvětlení. V tomto okamžiku si televizor na ČT 24 a DVB-T vzal 112 W (64–132 W).

S vypnutou obrazovkou, což se bohužel nedělá na tlačítku Tools, ale v menu, jsem se dostal na 20–21 wattů a to je výborný výsledek.

Takovéto ovládání na obrazovce vyvoláte přes dotykový ovladač.
Autor: Bohumil Herwig

Takovéto ovládání na obrazovce vyvoláte přes dotykový ovladač.

Kompatibilita? Tradiční Samsung.

Zabývat se jí nebudu, protože je stejná jako například u UE43J5572 (viz zde), a stejný je i obrazový náhled perfektního souborového manageru, který si výborně rozuměl i s mým testovacím diskem Freecom Mobile Drive Sq TV (1 GB). Jen ty znaky, tedy jména souborů, by mohly být výraznější, protože pro mé obrýlené oči byly na čtyři metry poněkud hůře čitelné. Zmínit chci ale něco jiného, totiž Ultra HD.

Přes USB 3.0 jsem vyzkoušel testovací nahrávky s H.265/HEVC. Jednak v rozlišení Full HD/HEVC a jednak v Ultra HD/HEVC. Obě byla přenesena naprosto perfektně a s výborným zvukem.

Upravená lišta Smart Hubu. Základ je poněkud chudý, ale většinou si na ni aplikace přidáte snadno.
Autor: Bohumil Herwig

Upravená lišta Smart Hubu. Základ je poněkud chudý, ale většinou si na ni aplikace přidáte snadno.

Výtečný obraz

Pokud si myslíte, že SUHD může konkurovat OLED, tak vás zklamu.

Pokud si myslíte, že by mohlo být „něco jako OLED“, tak vás opět zklamu.

I když nechci ze zkoušení jednoho televizoru posuzovat celou technologii, kterou navíc nemohu kvalifikovaně posoudit, protože vedle sebe nemám například LG s Quantum Dot a Panasonic či Philips obdobné třídy, a nedělám „slepý test“, musím říci, že změny jsou vidět. V obrazu je cítit větší hloubka (ne vždy, pochopitelně), pohybová ostrost je na vynikající úrovni i při málo kvalitních záznamech, resp. vysílání s nízkým datovým tokem, a pohledové úhly, které výrobce bohužel neudává, jsou excelentní.

Na druhou stranu jsem viděl tmavé scény, na kterých obraz v podstatě nebyl vůbec vidět, resp. zcela splýval, a jistou tendenci některé tmavší detaily, zvláště na nižším datovém toku, ještě zatmavovat. Barevné podání je ovšem výborné a neměl jsem pocit ani přeplácanosti, ani vysloveně plakátových barev. Nechci se ohánět nějakými sklony k přirozeným barvám, protože v tomhle Samsung už dlouho nevyniká a jede „většinovou linku“, ale barevné podání bylo pro mě osobně rozhodně příjemnější než u jiných přístrojů této značky.

Řeknu to ještě jinak: barevné podání uspokojí mne, který má rád přirozené barvy, a uspokojí myslím i většinu, která má raději jasné vyštelované a až plakátové barvy, u kterých si o přirozenosti můžeme nechat jen zdát. Tohle Samsung nastavil výborně a společně s excelentním resamplováním, které je znát nejen například na ČT 24 a DVB-T, ale i u Screen Mirroringu z mobilu, je jasně vidět dobře odvedená práce i tam, kde je to skutečně problém. Faktem ale je, že na streamování přes mobil měl svůj podíl i výtečný router Netgear R7000 a možná ho Samsung i nějak vylepšuje.

Televizor se sice nezbavil elektronického šumu zcela, takže byla vidět drobná haló či rozostření, ale mám zřetelný pocit, že to bylo maximum možného.

Výtečné, či spíše naprosto excelentní (!), resamplování bylo vidět i na HbbTV České televize, a to dokonce i na starším seriálovém dílu s rozlišením pouhých 576p. Tady se televizor předvedl naprosto ukázkově a nepamatuji si, kdy naposledy jsem viděl převést obraz tímto způsobem.

Škoda zvuku, který se dá minimálně ovlivnit, ale jinak je vynikající. Bohužel v mém případě byl s občasnými výpadky, resp. se samovolně tlumil a nemohl jsem s tím nic dělat. Pokud fungoval, překvapil hutnými basy a někdy až štiplavými výškami a slyšet byly i středy, kterých ale bylo o poznání méně. Jak ale bylo řečeno, zvuk tu a tam zlobil a možná se něco dělo ve firmwaru. O potížích by svědčily i časté výpadky Wi-Fi po jejím zprovoznění a opětovném zapnutí TV, kde – jak jsem zjistil později – se nepodařilo automaticky nastavit IP adresu.

Tu a tam jsem na drobné potíže narazil i jinde a jak je vidět, půjde o chybky v systému Tizen, protože se prakticky stejné věci projevovaly i u jiných televizorů Samsungu z letošní provenience. Tohle ale výrobce určitě napraví, protože si nemůže dovolit svoje „SUHD mazlíky“ zanedbat.

Televizor má díky plošnému podsvícení Direct LED svou hloubku (teď mluvím o panelu) a je to jen dobře. Až se zmiňované chybky odstraní, bude rozhodně jedním z nejlépe znějících televizorů na trhu a něco takového se u TV právě často neslyší.

K dokonalosti chybí Samsungu UE48JS8502 jen málo – pochopitelně k dokonalosti „elcédéčkové“. Když se na televizor dívám ve ztemněné místnosti (tam, kde je hodně světla, je třeba ji „trochu vyštelovat“), chybí mi jen osvětlení pozadí. Beru tedy lampičku IKEA Riggad vybavenou i bezdrátovým dobíjením, a i když efekt není takový jako u Philips Ambilight, je rozhodně lepší než bez osvětlení.

Škoda, že alespoň není – při dané ceně televizoru – podsvícený ovladač. Tohle hodně zkazilo radost jedné z návštěv, která se na televizor přišla podívat. Popracovat by také chtělo na lokalizaci, která je místy až zavádějící a zmatená. À propos cena, resp. cena vzhledem k úhlopříčce, poměr cena/výkon nemá smysl v těchto výšinách řešit.

Je jasné, že jde o novinku, resp. nové technologie, za které si připlatíte i u jiného výrobce, a také masivní marketing Samsungu něco stojí. Výrazně nadnesená cena je prostě záměrem a další věcí, kterou se výrobce hodlá odlišit, resp. hodlá odlišit své vymazlené SUHD. Výsledky sice opravdu stojí za to, pokud si odmyslíme dětské potíže, a Samsung – zdá se, ale těžko soudit podle jednoho kusu – nastavuje konkurenci záda. Ovšem vytvořit kategorii jako na alza.cz „OLED + SUHD“, to opravdu nesedí. Ale berme ji také jako marketing, protože to marketing nepochybně je. V každém případě, pokud peníze neřešíte a v době „po plazmové“, a možná i „před oledové“, hledáte výtečný televizor s opravdu parádním obrazem, hodně nadějným zvukem, excelentním resamplováním a bohatou aplikační výbavou, tady budete doma.

Hodnocení

pro: výtečný obraz, excelentní resamplování z jakéhokoli zdroje, pohybová ostrost (!), precizně se chovající pohybový ovladač, spousta aplikací, One Connect Mini s možností hardwarové aktualizace (!) a důležitými rozhraními, ale bohužel…

BRAND24

proti: …bez USB 3.0 (!), po opětném zapnutí TV často vypadávalo Wi-Fi napojení, potíže s „přilepením“ aplikací na lištu Smart Hub, poněkud citlivější tuner, zvuk by měl nabízet více možností, jak ho ovlivnit, HbbTV není spuštěno po instalaci TV, dálkový ovladač není podsvícený (!)

Balení obsahuje

  • adaptér One Connect Mini
  • 2× dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA), 2× tužkové baterie (AA)
  • adaptér pro PCMCIA (CI+)
  • adaptér YUV
  • adaptér A/V
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • v televizoru e-manuál, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“
  • záruka: 24 měsíců

OLED nebo Samsung SUHD? Co byste si – nyní – vybrali?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).