Hlavní navigace

Samsung UE46F6800: osm tunerů, výtečná multimédia a skleněný vzhled

20. 3. 2013
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Máme tu – v předprodukční verzi – vlaštovku z modelové kolekce pro rok 2013. Má výbornou výbavu a naznačuje, že se výrobce opět posunul o kus dál.

Řada F6800 má už dvoujádrový procesor a také satelitní tuner a zejména DVB-T2, které jsem ovšem nevyzkoušel, protože nebylo kde a ve výbavě předprodukčního vzorku ještě chybělo. Naopak nechyběla podpora aktivního 3D, včetně fotografií (dvoje brýle jsou v ceně), zabudované WiFi či nahrávání, které ovšem nepracovalo jak mělo. Vraťme se ale k tunerům. Do řady F6000 patřící do střední třídy je už zabudováno zmiňované DVB-T2. Nemají ho ovšem všechny modely a podle zpráv ze Samsungu budou výjimky představovat F6100, F6200 a F6300. Nad F6400 byste ho ale měli najít všude, včetně F7000 a F8000 patřících ovšem do vrcholové kategorie.

Pokud jde konkrétně o F6800, tu můžete ještě zakoupit ve velikostech 102 cm (40") a 140 cm (55"). Při stávajících 117 cm vás přijde na 30.990 Kč.

Designově je F6800 velice povedená. Širší obruba na bocích a užší nahoře, opticky televizor zužuje, elegantní samostatné nožičky zajišťují jedinečnost a v obchodě ji určitě nepřehlédnete. A víte z čeho je ona průhledná obruba? Ze skla!

Designově je F6800 velice povedená. Širší obruba na bocích a užší nahoře, opticky televizor zužuje, elegantní samostatné nožičky zajišťují jedinečnost a v obchodě ji určitě nepřehlédnete. A víte, z čeho je ona průhledná obruba? Ze skla!

Instalace i s hudebním doprovodem

Instalace je zcela přepracovaná, o třídu lepší než minulý rok a hned od začátku vás doprovází nevtíravou melodií. Antény jsou na pravém boku, takže nejspíše budete potřebovat dodatečný člen typu T.

Přepracovaná instalace upoutá nejen vzhledem, ale i rozumným ovládáním a také výtečnou softwarovou klávesnicí určenou mj. pro zadání hesla pro Wi-Fi. A hudbou, která vás skoro všude doprovází.

Přepracovaná instalace upoutá nejen vzhledem, ale i rozumným ovládáním a také výtečnou softwarovou klávesnicí určenou mj. pro zadání hesla pro WiFi. A hudbou, která vás skoro všude doprovází.

Televizor byl v předprodukční verzi, takže dorazil bez speciálního adaptéru nutného pro zasunutí modulu CI a DVB-S jsem proto vyzkoušel pouze s volně dostupnými kanály. Ladění bylo bezproblémové, snadno změníte počet LNB (standardně je nastaveno jedno), takže instalace na připravený satelitní systém nejspíše nebude vyžadovat zásah odborníka. V tomto směru Samsung určitě potěšil, což ovšem platilo i u starších modelů. Nyní bych ale řekl, že instalace je propracovanější, názornější a jednodušší. Zahrnuje instalaci obou tunerů, tedy pozemních a satelitních, a také připojení k internetu přes WiFi. Na volbu pro DVB-T2 jsem však v ní nenarazil. I tady bylo vidět, že jde o „Sample“, což jasně ukázal i korejský ovladač.

Třídění naladěných kanálů k dispozici nebylo, ale to bude tím, že Smart Hub nebyl ještě v dané verzi firmwaru dopracován a aktualizace nebyla k dispozici.

Zatím korejský ovladač, ale dodávat se budou dva. Klasický a dotykový.

Zatím korejský ovladač, ale dodávat se budou dva. Klasický a dotykový.

Ovládání s otazníkem

K základnímu ovladači se nevyjadřuji, zatím se neví, zda to bude loňská klasika či bude vypadat jako ten korejský, který pro zpestření vidíte na snímku. Nevím ani jaký bude ten druhý, dotykový, protože v balení chyběl. Nicméně „korejské“ OK nevyvolávalo seznam naladěných kanálů, na to je tu speciální tlačítko, což se nejspíše nezmění, protože loňský rok to bylo podobné. V multimédiích při přehrávání videa pak zobrazí pouze jeho název, pozici, ve které se přehrávání nachází, a softwarové ovládání na obrazovce.

Menu už bylo povětšinou lokalizované a také stále stejně pohodové. Díky možnosti kolovat je obsluha snadná a intuitivní.

Rozcestník Smart Hub zatím tvořily tři obrazovky. Jedna klasická s widgety a přístupem na otevřený web, druhá pro multimédia a nahrané pořady a třetí „Social“ pro funkce typu sledování toho, co nejčastěji pouštíte a následnou nabídku obdobných pořadů.

EPG je vynikající, opět s obrazem a zvukem a solidními informacemi o pořadu. Zatím ale – jak vidíte – není lokalizované, což se rychle změní.

EPG je vynikající, opět s obrazem a zvukem a solidními informacemi o pořadu. Zatím ale – jak vidíte – není lokalizované, což se rychle změní.

EPG stále na úrovni

Obraz a zvuk se nepřeruší, u pořadu vidíte začátek a konec a zkrácený popis. Ten delší se rozevře přes tři čtvrtiny obrazovky, takže obraz skoro zmizí, ale zvuk je slyšet stále. Je to zkrátka „samsungovská“ klasika, která si získala všeobecnou oblibu, čemuž se nikdo nemůže divit.

Programová nabídka je k dispozici pro sedm stanic a i když ještě vše nefungovalo jak by mělo (posun v rámci dnů) vypadá to… velice dobře.

EPG jde nahrávat nebo nastavit pro pořad upozornění. Televizor se však přepnul na příslušný kanál, jen pokud byl zapnutý. Z pohotovostní polohy se zapnout nedokázal, ale to se ještě může změnit. A bylo by to i vhodné.

Eko volby zachycené hned po instalaci ukazují, že čidlo monitorující úroveň okolního světla je zapnuto a úspora energie regulací jasu naopak vypnuta. A ještě jeden důvod tento nepříliš podařený snímek má – jak vidíte, obrazovka se dosti leskne.

Eko volby zachycené hned po instalaci ukazují, že čidlo monitorující úroveň okolního světla je zapnuto a úspora energie regulací jasu naopak vypnuta. A ještě jeden důvod tento nepříliš podařený snímek má – jak vidíte, obrazovka se dosti leskne.

Pohodový otevřený internet

Připojení k webu je díky zabudované WiFi a solidní instalaci dílem okamžiku. Obrazovka Smart Hub nebyla ještě hotová a jediný widget, který byl k dispozici, byl právě přístup do otevřeného webového prohlížeče. Ten je vpravdě pohodový i s dálkovým ovladačem. Jakmile ho totiž spustíte, objeví se na obrazovce rozměrná a výtečně reagující šipka, která je kupodivu i přesná. Přiznám se, že jsem na něco takového u televizoru ještě nenarazil.

Zadání webové adresy je díky softwarové QWERTY klávesnici taktéž velice pohodlné a tohle Samsung vyřešil opravdu na úrovni. Uvidíme jen, jak to bude s podporou Adobe Flash, ale s tím bych spíše při známých problémech téhle podivné technologie nepočítal.

Takhle by mělo vypadat základní obrazové nastavení. Samsung v tomto ohledu patří mezi nejlepší!

Takhle by mělo vypadat základní obrazové nastavení. Samsung v tomto ohledu patří mezi nejlepší!

Možností nastavení obrazu? Excelentní!

Čtyři obrazové režimy, které byly nastaveny trochu překvapivě (věřím, že zatím) doprovází u Samsungu obvyklá bohatá nabídka úprav. Především je tu regulace podsvícení, což je velice důležité, stejně jako regulace intenzity barev a – v poměru – odstín zelené a červené. Tak by to mělo vypadat u všech televizorů!

V pokročilých nastaveních pak upravíte řadu dalších parametrů – pleť, vyvážení na bílou, gama korekci, teplotu barev či doladění odstínu a sytosti barev. Je myslím evidentní, že těmito parametry televizor patří do nejvyšší třídy. Můžete je, nebo nemusíte, používat, ale hlavně že jsou k dispozici. Navíc není problém se kdykoli vrátit k továrnímu nastavení, což platí i u zvuku. Ten nabízí šest přednastavených režimů a bohatý virtuální zvuk ve dvou režimech – DTS TruSurround a DTS TruDialog. Vše doplňuje obvyklý pětipásmový ekvalizér a stereováha.

Pokud chcete, aby televizor zachovával poměr stran podle vysílaného pořadu (signál WSS) musíte do volby „Velikost obrazu“, kde je standardně pro 4:3 nastaveno roztažení na 16:9. Jsou tu ale také přednastavené režimy kterých je osm, včetně formátu automatického. Je jen škoda, že chybí kompromisní poměr 14:9.

V menu Obraz, Pokročilá nastavení narazíte ještě na jednu eko volbu. Na snížení spotřeby řízením jasu podle pohybu scény. S dvoujádrovým procesorem si zjevně může Samsung dovolit i takovéto specialitky.

Souborový manažer je zcela přepracovaný a poskytuje ukázkové informace, včetně podpory dlouhých názvů a výrazného písma, které dobře vidící neurazí, a těm obrýleným (či méně vidícím) pomohou. Na snímku je při přístupu na DLNA server, který byl taktéž naprosto pohodový.

Souborový manažer je zcela přepracovaný a poskytuje ukázkové informace, včetně podpory dlouhých názvů a výrazného písma, které dobře vidící neurazí, a těm obrýleným (či méně vidícím) pomohou. Na snímku je při přístupu na DLNA server, který byl taktéž naprosto pohodový.

Výtečná kompatibilita, vylepšený souborový manažer

Televizor neidentifikoval externí disk Freecom Mobile Drive Sq TV (1TB) a označil ho podle svého. Nicméně jinak s ním neměl jediný problém a vše i v případě velmi vysoké kapacity 1 TB (zaplněnost asi 60 %) probíhalo bezproblémově a překvapivě svižně.

Souborový manažer je zcela přepracovaný (podívejte se na fotografii výše) a určitě lepší, než byl u loňských modelů, i když je škoda, že typ výstupu nejde (zatím?) předělat na textový. Stále se tak ukazují (či spíše ukazovaly) rozměrné obrazové náhledy a někdy tudíž vše nabíhá trochu pomaleji. Manažer je tentokráte dělán na šířku a perfektně zobrazuje dlouhé názvy v plné češtině, ať už jste u videa, muziky či fotografie. Má ale také k dispozici volbu „Přehrát všechno“, což je, například pro mě, volba nejlepší. A kompatibilita? Stejně jako loni je vynikající, což mohu potvrdit už teď. MKV nedělá potíže ani u L4.0, ani u L4.1, kodek X.264 pracuje taktéž bezproblémově stejně, jako například XviD. Televizor navíc s lehkostí přehrál náročné video ve WMV HD i v rozlišení 1 080p se zvukem v AAC, stejně jako profesionálně natočené záznamy ve Full HD (AVCHD, H.264, M2TS) s doprovodným zvukem v Dolby Digital a dts. Potíže nebyly ani s jednoduššími nahrávkami z fotoaparátu Panasonic SZ7 (Full HD, AVCHD, MTS), pět let staré kamery Sony HDR-TG3 (AVCHD, 1 080i, M2TS) či fotoaparátu Samsung WB5000 (H.264, MP4).

Filmy i videa si pamatují pozici i po odskoku do televizního tuneru, nebo když mezitím přehrajete něco jiného. Následně jde ovlivnit nejen obrazový, ale i zvukový režim a také parametry pro titulky. Zejména kódování, synchronizaci a jejich velikost (tři stupně). Titulky jsou standardně zapnuty a pokud je televizor najde, spustí je automaticky.

Muzika je přehrávána s perfektními dodatečnými informacemi, fotografie se natahují svižně i v BMP a PNG, podporovány jsou ale i ve 3D (MPO). Provizorní dálkový ovladač však neměl potřebné tlačítko a přes kontextové menu také 3D zapnout nešlo, takže jsem ho nevyzkoušel. Televizor navíc obtížně komunikoval s programem na operačním systému Android. Nicméně snímky se na televizoru opravdu ve 3D ukazovaly, takže předpokládám, že vše bude v pořádku. U 3D videí provedených s obrazy vedle sebe, které byly pouštěny přes rozhraní USB, televizor tento formát někdy automaticky identifikoval a přepnul se do prostoru sám, jindy nikoli. V případě nahrávek z kamery Panasonic HDC-SDT750 to však dělal prakticky vždy.

Co tomu říkáte? Podle mého je design parádní. Škoda jen, že při dané ceně nejsou nožičky kovové. V každém případě je tu „alespoň“ skleněná obruba.

Co tomu říkáte? Podle mého je design parádní. Škoda jen, že při dané ceně nejsou nožičky kovové. V každém případě je tu „alespoň“ skleněná obruba.

Vypadá nadějně!

Dodávané 3D brýle výborně padnou i přes brýle dioptrické a jsou velice lehké, napojené přes Bluetooth. Nicméně nemají postranice, takže u mě byly při bočním osvětlení potíže s interferencí obrazu a bylo nutno zatemnit. Prostorový obraz byl následně podáván velice dobře se značnou hloubkou i prostorem jdoucím směrem z obrazovky. Seřídit u něj jde perspektiva i hloubka efektu a zapnout jde i konverze 2D-3D.

Rozhraní je spousta a v tomto ohledu bude spokojen prakticky každý. „Prakticky“ ovšem znamená absenci konektoru VGA (D-Sub) pro připojení počítače. To obstaráte tudíž pouze přes HDMI, resp. DVI.

F6800 s velice povedeným designem vypadá na opravdu nadějnou řadu stojící na pomezí mezi vrcholovými F7000 a F8000 a zbytkem střední třídy, tedy řady 6000. Slibuje výtečnou výbavu, včetně moderního tuneru DVB-T2, a díky zabudované WiFi neřešíte připojení k internetu, ani přemýšlení nad dokupováním USB WiFi adaptéru. Cena ovšem není nejnižší a nejspíše bude rychle opticky snížena pod 30.000 Kč. Počkejme tedy na hotový kousek a zejména na jeho obrazové vlastnosti. Zvukově je ovšem televizor na výši už nyní a tohle – doufejme – zachováno zůstane. Jak se také zdá, i další změny jdou ku prospěchu věci a i když nebyl k vidění dopracovaný Smart Hub, bude F6800 nejspíše pro ty, kdo požadují rozumné vlastnosti, plnou výbavu a exkluzivní design, jaký je povětšinou k vidění jen o třídu výš.

pro: nehodnoceno, předprodukční vzorek

proti: nehodnoceno, předprodukční vzorek

Balení má obsahovat

– 2× dálkový ovladač (klasický a dotykový)

– 2× aktivní 3D brýle

– baterie (nespecifikováno)

– nenatáčitelný podstavec

BRAND24

– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)

– obecná uživatelská příručka v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)

Co říkáte na design F6800?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).