Hlavní navigace

Samsung UE40B8000XW: "LEDová" krása

9. 9. 2009
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Hned jak jsem v krabici zahlédl tenhle ultratenký „osmičkový“ model s možností přehrávání komprimovaných blue-ray souborů ve formátu MKV, říkal jsem si „a jéje, to zase bude práce s hledáním zástrčky pro síťový kabel…“ Mýlil jsem se. Samsung to vyřešil jinak – napevno připojenou šňůrou. Kupodivu vyřešil i umístění rozhraní („z boku“ a „zezadu“), ale bylo to vskutku natěsno a dokonce se někdy muselo sáhnout po specializovaných konektorech. Moje USB flash paměť to zvládla jen tak tak, stejně jako adaptér pro WiFi.

Design této špičkové televize (proč to rovnou neříct) je opravdu impozantní. Rámeček kolem LCD panelu s podsvěcováním prostřednictvím LED je v černé barvě a je krytý kvalitním průhledným plastem, který po stranách přechází v šestimilimetrovou plně průhlednou obrubu o centimetrové hloubce. Vše korunuje rozměrný podstavec s povrchem z leštěného hliníkového plechu ze kterého „vyrůstá“ průhledná „noha“.

Samsung UE40B8000XW přední panel

Vzhledem k „úsměvovému“ designu nižších LCD řad (říká se mu tak kvůli zaoblené spodní části), který na mě vždy působil tak trochu dětsky, je styl B8000 dotaženější a vytříbenější. Ani nejvyšší – „devítková“ řada – podle mého nevypadá lépe.

Samsung UE40B8000XW boční

Hloubka je pouhých 30 mm (s podstavcem 257). Jen nevím, jestli je to bráno i se čtyřmi bytelnými šrouby, které vykukují na zadní straně a jsou určeny pro zavěšení na zeď…

Samsung UE40B8000XW podstavec

Detail podstavce zapnuté televize s bytelným hliníkovým plechem. Modrá dioda svítí opravdu nádherně a ve volbě „Světelný efekt“ jde nejen vypnout, ale i trvale zapnout. Získáte tak pěknou a neoslňující noční lampičku.

Přiznám se, že nejsem příznivcem momentálního, na můj vkus poněkud pompézního, designu Samsungu, ale tohle je opravdu zcela jiná káva! Na druhou stranu, co jiného také očekávat od toho prakticky nejlepšího (existuje už jen „devítková“ řada), co dnes firma nabízí a od doporučené ceny 59 990 Kč.

Samsung UE40B8000XW instalace

Při instalaci máte na výběr mezi kabelovou sítí a běžnou anténou. Zvolit si můžete i naladění „pouze digitálních kanálů“.

Instalace časově náročnější

Prvotní instalaci televizoru (spouští se zpravidla automaticky) najdete v menu pod volbou Plug & Play (překlad do češtiny pokulhává i na jiných místech – jak se vám např. líbí „Nabídka kanál“) a hned v jednom z úvodních kroků dostanete na výběr mezi laděním pro kabelovou síť nebo pro běžnou anténu (viz fota). V dalším se objeví dotaz, zda chcete naladit „pouze digitální kanály“, „pouze analogové“ nebo zda se má vyhledávat vše současně.

Po naladění vám jako první naskočí televize Nova (chytře si do DVB-T zadala název s mezerou na začátku) a není vám nabídnuto žádné setřídění kanálů ani nic jiného. Instalace nerozeznává televizní a rozhlasové stanice a prostě vezme to, co najde a setřídí to podle abecedy.

Před dalšími kroky je třeba nastavit čas (ručně nebo automaticky přes DVB-T síť) a teprve pak můžete například do „Úplného návodu“, což je dosti nepřesné označení (překlad do češtiny pokulhává i na jiných místech) pro EPG. K tomu se ale ještě dostaneme.

Setřídění naladěných kanálů je časově náročné, nicméně to jde; na rozdíl od jiných televizorů firmy, kde to buď nejde vůbec, nebo to jde pouze přes tzv. Oblíbené kanály, které nechybí ani zde.

Samsung UE40B8000XW ovládání

Ovládání na televizoru je dotykové a funguje stejně dobře jako u jiných přístrojů této značky. Je také prakticky neviditelné, i když to takhle zblízka nevypadá.

Ovládání specifické i nespecifické

Menu je vystavěno v novém stylu, kdy poloha vybrané nabídky zachovává na obrazovce stále stejnou polohu a pohybuje se samotné menu, resp. podmenu. Ovládání je poměrně transparentní (jinak se pohybujete zejména v Content Library) a používáte k němu šipkové klávesy a OK, případně Return. Nebo specialitku jménem kruhové tlačítko. To má dva režimy práce – při stlačení funguje à la šipkové klávesy, v menu či v EPG se však můžete pohybovat i tak, že jím jednoduše pootočíte jedním nebo druhým směrem. Je však hodně citlivé, takže pozor…

Dálkový ovladač je bytelná věcička s rozměrnými (někdo by řekl až humpoláckými) tlačítky s dosahem nějakých 7 metrů. Funguje ze všech možných směrů a specifikou je dvojí tlačítko Enter, zvláštně umístěné tlačítko Source, které je na místě, kde bych čekal spíše ztlumení hlasitosti a trochu zasutá tlačítka pro EPG (Guide) a informace o právě vysílaném pořadu (Info). Ty budou asi frekventovanější než Media Play (práce s multimedii) nebo Content (knihovna s tipy na vaření, hry, meditační hudbou atd. – více viz dále). Samozřejmě si zvyknete. Zvykněte si ale také mačkat za různých situací tlačítko Tools, které se chová v závislosti na tom, v jaké volbě se nacházíte.

Ovladač je podsvícený s automatickým zhášením (má v sobě čidlo pohybu) i když by podle příručky měl mít i tlačítko pro jeho zapnutí a vypnutí, které v mém případě chybělo. Chybí tu také tlačítka pro přeskok po kapitolách, resp. pro posun o skladbu dále a pro přímou volbu systému Anynet+, tedy ovládání dalších přístrojů napojených přes rozhraní HDMI (CEC). Tu vyvoláte přes tlačítko Tools.

Samsung UE40B8000XW EPG

Výborný hlavní náhled programového průvodce EPG (existuje ještě stručný, v němž se pro danou stanici vypíší jen tři pořady) se v této podobě zase až tak často nevidí. U sledovaného kanálu vám neodřízne ani obraz a ani zvuk a přechod do něj je naprosto plynulý.

Příjemné osmidenní EPG

EPG dopředu nabízí jednak tradiční náhled pro až 6 stanic (viz foto), přičemž ta aktuální se zobrazí v malém okně, takže sledování pořadu není přerušeno (výborně!). Druhým náhledem je stručný přehled třech pořadů pro právě aktuální stanici.

EPG zde vinou nepovedeného překladu říká Samsung „Úplný návod“ a „Stručný návod“, což pochopitelně mate. Na dálkovém ovladači ho najdete na tlačítku s nápisem Guide a pokud v něm (nebo mimo něj) zmáčknete Info, vyvoláte informace přímo k danému pořadu (většinou jsou kompletní). Zároveň s nimi vidíte i parametry daného kanálu, jako rozlišení obrazu, zvukový režim, odkud je přijímán a zda je v SD (PAL) nebo v HD. Čeština v EPG je bezchybná, na vybraný pořad se můžete nechat upozornit, avšak televizor to zvládne pouze přepnutím z jiného kanálu (z pohotovostního režimu se neprobudí). EPG někdy také trvá poměrně dlouho, než se pro některé kanály zobrazí (a to i za provozu) a občas bylo dokonce třeba se na dotyčnou stanici přímo přepnout.

Samsung UE40B8000XW internet

Připojení na internet přes WiFi router je dílem okamžiku. Na druhém snímku pak vidíte aplikace služby Internet&TV, kde jsou zatím počasí a videa z youtube.com. Lokalizace se připravuje.

Výbava ještě za nejvyšší úrovní

Pokud opomineme fakt, že jde o LCD televizor s LED podsvícením, což samo o sobě dnes svědčí o vyšší třídě, je tu především dvojí přístup na internet. Jednak přes zabudovaný konektor Ethernet, jednak přes externí USB WiFi adaptér, který dostanete v ceně. Před nedávnem jsem přes něj (na stejnou síť) napojoval BD přehrávač Samsungu. Bylo to bez problémů, stejně jako nyní (viz foto).

Další prvky výbavy najdete buď v menu nebo přímo na dálkovém ovladači. Internet&TV (přístup na předpřipravené webové služby), Media Play (USB & DLNA), který nabízí přehrávání fotek, muziky a filmů a tzv. Content Library. Ta v rámci 2 GB vnitřní flash paměti zpřístupňuje knihovnu s položkami jako Galerie (různé obrazy a fotky, které si můžete nechat pustit i jako prezentaci), vaření (recepty), dvě hry (např. bowling), či meditační hudbu s fotografiemi. Bohužel nic z této zajímavé části zatím není v češtině, což je škoda zejména v případě aplikace pro děti, což jsou vyprávěné příběhy, jejichž text se objevuje i na obrazovce. Na stránkách firmy si pak budete moci po registraci stáhnout další obsah.

Než se ještě vrátíme k Internet&TV zmiňme tzv. „Centrum domácí sítě“. Je zamýšleno pro budoucí telefony Samsungu s tím, že si na televizoru budete moci zobrazit nejen multimedia, ale i příchozí SMS zprávy či hovory. Spojení se ovšem nebude odehrávat přes Bluetooth, nýbrž přes WiFi.

Pokud jde o službu Internet&TV (viz foto), ta si nainstaluje tzv. widget (malý prográmek, nebo chcete-li programový modul), a následně se vám objeví vlevo ve sloupci tři aplikace – počasí (jak vidíte ze snímku, nastavila se mi automaticky Praha), video přes YouTube a volba Nastavení, kde si můžete například nechat nabídku zobrazit vodorovně či ověřit vaši rychlost připojení k internetu.

Aplikace jdou otevřít na celou obrazovku a jsou udělány opravdu výborně. V YouTube se snadno zorientujete (dokonce lépe než na originálních stránkách), počasí si lehce vyjedete na týden dopředu a změnit můžete i sledovanou oblast.

Vlastní webovou adresu si zadat nemůžete, k tomu tahle služba určena není. Momentálně se však s iDnes a ČT připravuje zavedení jejich služeb, tedy zpravodajství a videa na vyžádání.

Samsung UE40B8000XW nastavení

Dvě z několika možností jak ovlivnit nastavení obrazu, resp. jeho barvy. Jak vidíte, jdou jednotlivě upravit i složky RGB, tedy červená, zelená a modrá.

Bohatá nastavení i rozhraní

Ovlivnit u tohoto přístroje můžete prakticky všechno. Nejvíce možností však najdete u barevného podání. Upravit můžete celý RGB prostor tj. zvlášť červenou, zelenou a modrou, potlačit či zvýraznit jdou i pleťové odstíny a nastavit jde také teplota barev, jejich rozsah, poměr zelené a červené a mimo jiné také – ve čtyřech stupních – tón černé barvy. Ve formátu obrazu nechybí žádná volba, i když by se možná hodil ještě režim 14:9. Je toho skutečně mnoho a v takovéto podobě se to vidí málokdy i na hodně drahých televizorech.

V podobném duchu jde ovlivnit i zvuk i když zde už tolika voleb zapotřebí není. Přizpůsobit si můžete pětipásmový ekvalizér nebo využít jedné ze čtyř dalších už nastavených předvoleb. Zapnout nebo vypnout jde také virtuální zvuk, ale popravdě – bylo to jedno, protože zněl prakticky stále stejně.

Pokud jde o rozhraní, vzhledem k „útlosti“ přístroje jsou ta vzadu zasouvána vlastně zespoda, a stejně jako u těch na boku, má prostor kolem nich speciální vybrání tak, aby do nich šly konektory vůbec zasunout. I přesto se nepodařilo najít dostatečné místo pro další konektory typu cinch a SCART, takže například posledně jmenovaný a komponentní YUV tu zastupují pouze specializované konektory, do kterých se zastrčí příslušný adaptérový kabel (je v ceně). Co zcela chybí, je konektor pro sluchátka.

Kompatibilita na základní úrovni (až na video)

Jestliže do jednoho ze dvou rozhraní USB zastrčíte paměť (jedno je určeno i pro připojení pevného disku klidně i bez externího napájení – můj WD 2500ME pracoval bez problémů), objeví se vám menu, ve kterém určíte, co chcete dělat – přehrát soubory, aktualizovat firmware či spravovat obsah.

Šikovný souborový manažer, který nastoupí na scénu hned poté, pracuje s trochu starším přístupem, takže si musíte nejprve zvolit, co chcete přehrát, zda hudbu, fotky či video. Podporovány jsou i dlouhé názvy, ale české znaky v nich jednou fungují, podruhé se místo nich zobrazí čtverečky.

Kompatibilita je většinou na základní úrovni, tzn. přehrají se fotky v JPG a muzika v MP3. Nesrovnatelně lépe jste na tom u videa, kde televizor zvládl nejrůznější formáty DivX a MPG z řady videokamer a dokonce i MP4 z mobilu a v některých případech i VMW. V DivX mi přehrál poslední audio i videokodeky např. ze seriálu Kings, a bezproblémově k nim připojil titulky v srt. Pro ně si můžete rovněž zvolit znakovou sadu, takže čeština fungovala bez problémů, a ovlivnit jde i synchronizace s obrazem. Největším plusem je ovšem možnost přehrávání souborů v MKV formátu, což je komprimovaný blu-ray formát, který v době uvádění tohoto televizoru na trh žádný jiný přijímač nezvládal.

Filmy, muzika i fotky se natahují svižně, v multimédiích však citelně chybí tlačítka pro přeskok po kapitolách, u videa pak najdete pouze dvojnásobnou rychlost přetáčení.

Pokud přehrávání filmu přerušíte, objeví se při příštím spuštění hlášení, zda chcete začít od začátku, či od poslední scény. Druhá volba v mém případě (na dané verzi firmwaru) nepracovala.

Výtečné převzorkování na Full HD

Že jste na televizoru s metrovou úhlopříčkou o Full HD rozlišení 1 920×1 080 bodů, v DVB-T pomalu ani nepoznáte. Převzorkování ze systému PAL na nesrovnatelně kvalitnější HD je provedeno opravdu dobře, což mě potěšilo o to víc, že Samsung s tím měl (má) u jiných televizorů někdy i značné problémy. Tady to poznáte zejména na větších nápisech, třeba v reklamě (zvláště pokud jsou na šikmo) a na některých logách.

Firma si rovněž dala hodně záležet na zobrazení pohybujících se objektů a nastavení barev, které jsou na můj vkus trochu výraznější a také lehce do červena, ale to se národu prostě líbí. Více červené je vidět především na pleti, ale díky bohatým možnostem nastavení to není problém utlumit. Například poměrem zelená/červená.

Samsung UE40B8000XW ZDF HD

ZDF HD má být spuštěno ještě před koncem roku. Pokusně vysílaná smyčka má rozlišení 1 280×720 bodů a 50 snímků/s. Datový tok v MPEG-4 je kolem 11, 12 Mbit/s při rozlišení 1 280×720 bodů a 50 snímcích za sekundu. Obraz je jedním slovem parádní.

Satelitní zklamání a skvělé HDTV

Takovéhle televize je pochopitelně pro obyčejné DVB-T škoda i když – jak jsem už řekl – vzhledem ke 102 cm úhlopříčky se s nízkým datovým tokem, s jakým je provozováno, vypořádává výborně.

Bohužel jsem byl nemile překvapen, když jsem přístroj připojil k satelitnímu vysílání Skylinku přes set-top box Technisat Digit HD8-SX. Samsung se choval výborně, ale překvapil mě velmi nízký datový tok s jakým jsou momentálně vysílány domácí kanály. Je to totiž jen o málo více než na pozemním DVB-T a kdeže jsou doby 6, 7 nebo alespoň 5 Mbit/s…

Problémy – znova zdůrazňuji není to televizorem ani set-top boxem – velice dobře vidíte zejména na fotbalovém trávníku, kde si toho všimne snad každý. Jaká škoda, že jsme přišli o někdejší kvalitní signál, i když vysílání je stále na vyšší úrovni než přes satelitní Digi či UPC (ale už jen o něco…).

Jakmile jsem přepojil na HD kanály v MPEG-4 – zvláště ty zahraniční –, byl obraz jako vymalovaný. Není divu! Pokusné ZDF HD vysílá s datovým tokem kolem 12Mbit/s, demonstrační kanál Astra HD kolem 11 (nádherně se tu testují televizory – jsou tu scény s podélným posunem obrazu a spousta detailů) a nejinak je na tom i Arte HD.

Ale vraťme se k Samsung UE40B8000XW. Firma dokazuje, že když chce, tak umí. Je škoda, že televizory v nižších řad už tak bezproblémové nejsou, ale to je jiný příběh.

UE40B8000XW je nepochybně televizor pro náročného a dostatečně movitého zájemce, i když si myslím, že by v této cenové relaci už měl mít dva tunery a umožňovat obraz v obraze (nedejte na marketing – PiP tu opravdu není, jen obvyklý „obraz v grafice“, tedy z externího zdroje).

Výbava je na velmi, velmi vysoké úrovni a na trh přináší věci do té doby nevídané. A to nemluvím o skutečně vytříbeném designu a způsobu upevnění na zeď přes ocelové lanko. A abych se ekologicky nezapomněl: Úplné vypnutí přístroj nemá, nicméně spotřeba je na 102 centimetrů vynikající – 125 W a méně než 0,1 W v pohotovostním režimu. I zde technologie LED exceluje.

Tipy C

Balení obsahuje

– dálkový ovladač
– miniaturní dálkový ovladač (zjednodušený)
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec (± 20 stupňů)
– napájecí kabel (připojený napevno, třížilový)
– komponentní kabel (YUV), A/V cinch, SCART
– držák kabelů,
– uživatelská příručka
– utěrka
– WiFi adaptér pro připojení k internetu

foto: autor a Samsung

Líbí se vám tento televizor?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).