Hlavní navigace

Samsung UE37D5500: solidní obraz, kvalitní multimedia i resamplování

8. 6. 2011
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 322915
A máme tu první televizor této značky pro rok 2011. Konečně, chtělo by se říci. Vždyť už je červen! V tomhle ale nejede Samsung sám a začíná to být – více než dříve – typické i pro ostatní značky. Není divu – novinky se pomalu, ale jistě sunou k podzimním žním a výprodeje z minulého roku se protahují, protože čas povánoční je tak nějak hluchý. Pro výrobce je to tudíž výhodné. A je to výhodné i pro zákazníky. Vidí levnější modely, a pokud dokáží vyčkat… Vypadá to, jako by všichni byli spokojeni, a to je vždy to nejlepší. Jen se to málokdy povede.

Tento ultra, ultra tenký model s podsvícením LED má bratříčka prodávaného pod označením UE40D5500 a také UE40D5520 v prodejní síti Euronics. I když jak jsem se tak díval, koupíte ho nejen tam, takže někomu něco uteklo…

Jak Samsung uvádí, výrobky jsou shodné, jen spotřeba se bude v druhých dvou případech pochopitelně jiná. V každém případě si níže uvedené řádky můžete přičíst i k nim. To kdybyste měli zájem o větší úhlopříčku než 94 cm.

Model pro obecný trh a model pro síť Euronics se liší jen v jedné věci – v barvě podstavce a vzhledem k úhlopříčce i ve spotřebě.

LED5520 přední panel s fotkou

Vypadá dobře. I na 19.990 Kč…

Samsung UE37D5500 (94 cm) se v doporučené koncové prodává za 19.990 Kč, UE40D5500 (102 cm) za 22.990 Kč a „Euroniksový“ UE40D5520 (102 cm) za 19.990 Kč. I to může ovlivnit váš výběr, protože přístroje dělané na objednávku obrovských řetězců, k nimž pan-evropský Euronics nepochybně patří, jsou kořením trhu. Zmiňuji se o tom proto, že jsem měl druhé dva výrobky ještě v předprodukční verzi, takže jsem je mohl zkoumat za syrova a pak porovnat s hotovým prodejním kusem. I když to dá nesrovnatelně více práce, dovoluje to jiný pohled na věc.

LED5520 z boku

Anorektický televizor? Pomalu se blížíme. Až na to, že na to technologie LCD ani plazmy nemá. To až OLED. Pokud někdy bude.

Plochá, až budu jako baterky

Znáte ještě tohle úsloví? Kdysi byly baterie opravdu úplně ploché a nikoli kulaté…

No nic. Nechme nostalgie. Touha po tom být plošší než ostatní, což je v televizní branži momentálně „in“, v tomto případě zřejmě u LED podsvícení dosáhla svého vrcholu. K obvyklým kabelovým adaptérům totiž přibyl i jeden, se kterým jsem zatím neměl tu čest – televizoru chybí obvyklá štěrbina pro mechaniku PCMCIA, tedy jinak řečeno, Common Interface (CI). Tu nahrazuje speciální konektor na zadní straně, ke kterému dostanete… speciální adaptér.

Do tohoto speciálního adaptéru zastrčíte CA modul a do něj přístupovou kartu.

Tak tohle vás v Česku naštěstí nečeká (pokud tedy nechcete využívat DVB-C). Žádná stanice totiž zatím placený celostátní kanál na DVB-T nenabízí. Doufám ale, že jsem vás dostatečně vyděsil.

LED5520 neck + stand

Spojení podstavce s panelem obstarává noha z velice kvalitního průhledného plastu.

Rychlá instalace

Ta se tentokráte vyvedla nevyvedla. Televizor jsem zjevně měl jako první a hned po pár zmáčknutích si řekl o volbu tuneru (analogový, digitální kabel či digitální pozemní), která je přehledně udělána v tabulce, a vše podle dispozic naladil. Za chvíli sice bylo ticho po pěšině, ale vše bylo v angličtině. Nikde se neobjevila volba země, ani volba jazyka. To poslední jsem si musel nastavit ručně.

Nebýt toho, byla by instalace opravdu pohodová, protože televizor rychle udělá to, co chcete nejvíce – naladí tuner, abyste se mohli podívat, jak na vašem novém zázraku vlastně ten obraz vypadá.

Škoda že Samsung nešel ještě o krok dále a nenabídl rovnou volbu pro setřídění kanálů. To bohužel nedělá nikdo…

LED5520 Smart Hub

((Smart Hub představuje radikální krok k ovládání televizoru. Jak vidíte, je to rozcestník, ze kterého se dostanete k multimédiím, oblíbeným položkám, programové nabídce v EPG či třeba na internet přes tradiční Samsung Apps, tedy widgety odpovídající jednotlivým webovým serverům.

Částečně přepracované ovládání

Vedle klasiky, kterou jasně vidíte na dálkovém ovladači a menu, které je upraveno graficky a částečně i položkově mj. i v oblasti kanálů a jejich třídění, je největší změnou tzv. Smart Hub. Pod ním nyní najdete jak oblíbené položky, tak EPG, přístup k multimédiím, k internetu, zkrátka všechno. Naštěstí pro některé věci – typicky EPG – nechybí na dálkovém ovladači i samostatné tlačítko.

Změna je to ale dosti radikální a je třeba si na ni zvyknout.

Jsem opravdu zvědav, jak Smart Hub přijmou zákazníci, protože tohle je inovace jak hrom. Ale možná také „inovace“.

LED5520 EPG

Zvuk a obraz nepřerušen, takže neztrácíte kontakt a maximální počet informací o pořadu na hlavní stránce. Až na nutnost být na daném multiplexu, aby se vám programová nabídka pro daný kanál stáhla, je to naprosto ukázkově řešené. Samsung rozhodně ví, na co klást důraz.

Výtečné EPG

Opět na osm dnů, opět s nepřerušeným zvukem a obrazem, což platí i o aplikaci Smart Hub a opět se snadným vyvoláním následujícího dne či bližších informací o pořadu. Tohle je prakticky ukázkové a nebýt toho, že musíte na multiplex alespoň vstoupit, aby se programová nabídka stáhla, bylo by to excelentní.

I přesto je tohle EPG jedno z nejlépe zpracovaných, jaké na trhu můžete najít a asi se shodneme v tom, že tato funkce je u digitálního příjmu jednou z nejzásadnějších.

Rozhraní, rozhraní, rozhraní

Ultratenký televizor sebou nese klasické problémy – slabý zvuk, v tomto případě hodně sykavkovitý, a adaptérové kabely, protože běžné velikosti konektorů s výjimkou zejména USB a HDMI, se prostě nevešly.

Adaptéry dostanete v ceně, ale přece jen je to komplikace, a je otázkou, zda za to takovýto návrh vůbec stojí.

Podobné otázky ale dnes řeší například i výrobci plazem.

LED5520 obraz možnosti pokročilé

Nastavení obrazu jsou více než přiměřená a nechybí ani obvyklý poměr zelené a červené, který se zde obzvláště hodí. V pravé části obrázku vidíte, že v pokročilých volbách je toho také více než dost.

Nastavení více než přiměřené

Živé barvy nemusí každému vyhovovat a může to zjistit až doma. Koneckonců varování v tomto ohledu se většinou míjejí účinkem. V tomto okamžiku nastupují vyspělé možnosti úpravy obrazu, které najdete v menu většinou pod „Obraz“ a „Pokročilé“.

K základním přednastaveným režimům („Dynamický“, „Standardní“, „Přirozené“ a „Film“) zde přistupuje například úprava poměru „Odstín zelené/červené“ a pokročilé volby v nichž se můžete – vzhledem k ceně televizoru – docela vyřádit. Najdete tu například „Černý tón“, „Gama korekce“, „Ztmavení“ či „Zvýraznění okrajů“.

Zvláště se hodí položka pro úpravu odstínů pleťové barvy, protože někomu možná bude vadit lehká tendence k červené.

Pokud jde o poměry stran obrazu, najdete tu mimo jiné „Auto, „Široký zoom“ a „4:3“. Co jsem mohl zjistit, televizor se s příchozím signálem o poměru stran nadcházejícího pořadu vypořádával se ctí.

Podobně tomu kupodivu bylo (vzhledem k tloušťce televizoru) i u pěti režimů zvuku, které se většinou sebe jasně odlišovaly. Na ultraplochý televizor docela pozoruhodné.

Výtečná spotřeba už i oficiálně s parametry EU

Televizor jsem změřil hned po instalaci, takže jsem ho nemusel nijak přestavovat. Obraz i zvuk jsou tedy opět ve standardním nastavení, což v případě tohoto přístroje neznamená nic speciálního. Úspora energie je zcela vypnuta, obrazovým režimem je „Standardní“ a zvuk je na tom podobně.

V této souvislosti poznámka – pokud chcete regulovat úsporu energie, Samsung vám k tomu na dálkovém ovladači nenabídne tlačítko. Musíte do menu, nebo do kontextového menu. Je to škoda, protože jde vypnout celý panel a televizor výrazně sníží spotřebu – já naměřil pouhých 16 wattů, což je výborné.

Funkci vypnutí panelu a ponechání pouze zvuku, můžete využít i u poslechu rozhlasových stanic, kde se jinak automaticky zapíná šetřící režim. Ten má ale spotřebu 24 až 25 wattů…

Při provozu televizoru, což obvykle dělám na stanici ČT 24, jsem po hodině měření dospěl k 55 wattům s mezemi 51 až 71 W. I to je výborné.

Televizoru navíc nechyběl energetický štítek EU, takže tady jsou oficiální údaje. Zdůrazňuji ještě, jako jsem to dělal už několikrát: toto bude v druhé polovině roku – jediný způsob, jak mezi sebou srovnat spotřebu televizorů. Metodika je daná a všichni výrobci ji musí dodržovat.

Konečně!

Takže co u tohoto televizoru s úhlopříčkou 94 cm můžete podle energetického štítku očekávat? Spotřebu 54 W, energetickou třídu A a 79 kWh, které vám na elektroměru přibudou za rok. Tedy pokud bude televizor provozovat udávané průměrné 4 hodiny denně.

Rozhodně solidní a kupodivu se to prakticky shoduje s mým měřením, což je nepochybně jen náhoda. Škoda jen, že chybí tlačítko pro úplné vypnutí.

Mimochodem i tento údaj najdete na energetickém štítku EU.

LED5520 manažer soborů a nastavení titulků

Manažer souborů je prakticky bezproblémový, až na to že ve fotografiích nevidíte plný název, resp. umístění snímku. Dokonalé je na něm hlavně to, že umí navázat na film i poté, co si odskočíte třeba do televizních zpráv.

Solidní multimédia

Bezproblémový manažer v němž jména souborů – bohužel s výjimkou fotografií – kolují, výborná čeština ve filmových titulcích (v názvech souborů občas pokulhává) a kupříkladu i možnost zvolit titulkům tři velikosti či posun filmu o 10 s vpřed nebo vzad při zmáčknutí šipky vlevo či vpravo. To je zjevně nadprůměrné.

Resamplování ve filmech v DivX je solidní a obavy nemusíte mít ani z klasického seriálového dílu o velikosti 350 MB. Větší velikost titulků by se sice – vzhledem k rozměrům panelu – hodila, ale buďme rádi, za to, co Samsung předvádí. A předvádí toho v multimédiích dost. Potíže jsem kupodivu neměl ani s navázáním na rozkoukaný film, a to dokonce i v okamžiku, kdy si odskočím do sledování televizoru, a tohle opravdu v televizorech neumí nikdo! Alespoň doteď.

Fotografie, které si můžete nechat podkreslit i hudbou, se natahují rychle i při velkém objemu, jen škoda, že se z dlouhého názvu zobrazuje jen nějakých dvacet znaků. Hudba v MP3 funguje velice dobře a stejně jako u fotografií si ji můžete setřídit podle několika hledisek, navíc tu máte kompletní informaci o skladbě z ID3 tagů. Pokud je k dispozici obrazový náhled alba, zobrazí se i ten.

Co jsem zkoušel z videa v DivX, včetně nejnovějších kodeků a titulků v srt a sub, bylo bez potíží. Včetně záznamů z HD kamer a fotoaparátů (AVCHD, H.264). Televizor zvládal i koncovky M2TS či TS (MTS nikoli) a také WMV v HD (720 i 1 080), což se vidí málo.

HD obsah byl podáván čistě a bez zaváhání s tradičně živými barvami a také spuštění nebudete čekat dlouho. A ještě zajímavost – televizor u MKV bez problémů zvládl základní kvalitu (L4.0, 8RF), avšak svoje vlastní demo – soubor Samsung Demo Oceanic Life“ (1080p, 40Mb/s, L5.1, 16RF, AC-3) nezvládl.

LED5520 front

Pokud budete televizor umísťovat na stěnu, kde mu to bude jistě hodně slušet, uvědomte si, že sluchátka jsou sice na boku, ale protože má panel jen 26 mm, je třeba tomu přizpůsobit montáž. Ne tak kvůli panelu samotnému, jako spíše kvůli adaptérovým nástavcům pro některé z konektorů. Třeba pro SCART.

Tradičně živé barvy

Viděl jsem dva předprodukční kusy a také kus prodejní, o kterém je zde ostatně řeč. Něco takového se našinci přihodí málokdy. K předprodukčním vzorkům jsou přístupy různé. Jak se zdá, Samsung si chce především ověřit design a některé vlastnosti. Musím říci, že jsem multimédii byl unesen už tehdy, i když nejsou ještě zcela dokonalá.

Překvapen jsem tlačítkem „Smart“ na dálkovém ovladači, i když přiznávám dobrovolně, že v korejštině to tak nevyzní. Nicméně u „ostrého kusu“ je ovladač už pochopitelně popsán mezinárodní angličtinou, i když sdružená tlačítka převíjení a přeskoku po kapitolách z něj bohužel nevymizela, stejně jako nemožnost vyvolat tlačítkem „OK“ seznam naladěných kanálů. Korejci tuhle funkci zřejmě nemusí, takže zjevně pláču na špatném hrobě. I tak mohu dálkový ovladač označit za velice dobrý, obraz s lehounkým nádechem do červena za tradičně živý a vše za poplatné většinovému vkusu.

Zvuk je poněkud sykavkovitý, v některých režimech a za některých situací (například při napojení zařízení na vstup SCART) jsou sykavky výrazně slyšitelné.

Vzhledem k ceně většinový zájemce dostanete to, co chce. Dostane to ve velmi pěkném balení s výbornými multimédii a řadou dalších vlastností, které většinou potěší.

Přístup Samsungu k tzv. Smart TV je radikální a sdružení přehrávání multimédií, přístupu na internet a například i přehledu kanálů, prostě jinak označit nemohu.

Čistě pocitově mi to k sobě nesedí, ale uvidíme, jak se s tím zákazníci vypořádají.

V každém případě, pokud má být tohle ukázka přístupu k modelové řadě 2011, nelze než zatleskat. Pokud vyžadujete solidní televizor, který vám navíc přehraje maximum možných video formátů, fotografie i muziku v MP3, aniž byste k tomu potřebovali nějakou dodatečnou krabičku, Samsung je jedna z mála firem, které vás uspokojí.

LED5520 parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– uživatelskou příručku přímo v televizoru, stručnou papírovou a návod k montáži
– adaptér pro Common Interface (CI)
– kabelové adaptéry: komponentní A/V, SCART
– utěrka

foto: autor a Samsung

Máte raději tenkou televizi a adaptérové kabely, nebo tloušťku panelu tak akorát a bez nich?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).