Hlavní navigace

Samsung PS50B850: plazmová televize ostrá (a tenká) jako žiletka

18. 11. 2009
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Pokud si vzpomínáte na test LCD televizoru s LED posvěcováním Samsung UE40B8000XW, který se tu objevil na počátku září, tak tato plazma vám ho bude hodně připomínat. Jsou si totiž dosti podobné, i když se v detailech přece jen liší. Hlavně v ceně, ale také v možnostech specifických pro plazmu. Přiznám se, že tenhle model se mi líbí více než ona LCD LED sestřička. A cena? Rozdíl je nějaké dva tisíce ve prospěch plazmy, takže zdánlivě nijak markantní. Avšak nesmíme zapomenout, že PS50B850 má o 25 cm více na úhlopříčce!

Samsung dotáhl u plazmy veledůležitou ochranu proti vypálení obrazovky na úroveň pixelu (PixelShift), takže si můžete zvolit posunutí bodu jak ve svislé, tak vodorovné poloze. Tohoto režimu se používá i v okamžiku, kdy přepnete do poslechu rozhlasu a objeví se obrázek reproduktoru. Škoda že v tomto okamžiku nejde zcela vypnout obrazovka. To by se u plazmy opravdu hodilo, navíc byste i dost ušetřili.

Samsung_PS50B850

Design je opravdu povedený, televizor je při nízké hmotnosti 32,5 kg 277 mm hluboký, pokud ale změříme jenom panel, dostaneme se na pouhých 30 mm.

Samsung_PS50B850 vypálení

Systému PixelShift, tedy ochraně proti vypálení obrazovky, lze nastavit posun jak ve svislé, tak vodorovné poloze, a to v rámci 2, resp. 4 bodů. Zvolit jde i časový interval, kdy se má spustit.

Samsung_PS50B850 plug and play

Na závěr prvotní instalace se vám objeví i stručný pohled na propojení HD zařízení (vlevo), přičemž si můžete vyvolat i podrobnějšího průvodce. Vpravo je pak výběr typu kanálů (pásem), které se při instalaci budou projíždět. Výběr mezi anténou a kabelem (DVB-C) však tentokráte chybí.

Instalace bez kabelové sítě

Prvotní instalaci (spouští se zpravidla automaticky) najdete v menu pod volbou se stále prapodivným názvem „Plug & Play“ a hned v jednom z úvodních kroků si můžete vybrat ladění digitálních, analogových nebo obou druhů stanic. Výběr mezi laděním pro kabelovou síť nebo pro běžnou anténu tentokráte chybí (DVB-C tuner tu je), a tak stanice musíte naladit zvlášť, v menu „kanál“.

Samsung_PS50B850 menu_kanal_kabel

Pokud budete Samsung napojovat na kabel, tedy na DVB-C, je třeba zrušit prvotní instalaci, vstoupit do menu „Kanál“ do volby „Možnosti vyhledání kabelové sítě“. Teprve zde naladíte tuner DVB-C.

Po naladění vám není nabídnuto setřídění stanic nýbrž zadání času a dozvíte se také, jak nejlépe připojit další HD zařízení. Ostatně v menu ve volbě „podpora“ najdete i šikovného „průvodce připojením HD“ věciček.

Instalace bohužel – stejně jako u jiných přístrojů značky – po naladění nerozeznává televizní a rozhlasové stanice a prostě vezme to co najde a zobrazí seznam podle abecedy. Setřídění naladěných kanálů je tak časově náročnější. Jde to ale jak fyzicky, tak přes „oblíbené stanice“. Vše je pak vyvolatelné přes tlačítka „Ch List“ a „Fav. Ch“ a také přes volič kanálů.

Samsung_PS50B850 menu_aplikace2_a_obraz

Vybraná nabídka v menu zachovává na obrazovce stále stejnou polohu a pohybuje se samotné menu, resp. podmenu. Možnosti nastavení odpovídají nejvyšší třídě, včetně výbavy zahrnující i napojení na lokální počítačovou síť LAN či přístup na předpřipravené internetové služby. Zatím v angličtině, avšak s iDnes a Českou televizí se pracuje na zavedení lokální nabídky.

Ovládání specifické i nespecifické

Menu pracuje v novém stylu, kdy poloha vybrané nabídky zachovává na obrazovce stále stejné místo a pohybuje se samotné menu, resp. podmenu. Ovládání je poměrně transparentní a používáte k němu šipkové klávesy a OK, někdy také Return.

Dálkový ovladač, který si můžete podsvítit, nemá „kruhové tlačítko“, kterým byste točili jako u LCD modelu, nýbrž klasické šipkové klávesy a přiznám se, že tohle řešení je mi příjemnější.

Jinak je to opět bytelná věcička s rozměrnými tlačítky, fungující ze všech možných směrů. Jeho specifikou je dvojí Enter, absence tlačítek pro přeskok po kapitolách a pro přímou volbu systému Anynet+, tedy ovládání dalších přístrojů napojených přes rozhraní HDMI (CEC); to se dělá přes menu. Samsungovsky specifické je rovněž rozložení. Je mi například záhadou, proč firma zařazuje hodně často používaná tlačítka EPG (zde Guide) a Info (vyvolání stručného přehledu, případně podrobnější informace o pořadu) až do třetí řady pod šipkové klávesy. Nad nimi je například teletext, barevná teletextová tlačítka či vstup do knihovny Content Library. Ale třeba se to týká specifik některého z hlavních trhů…

I u této plazmy si zvykněte mačkat za různých situací tlačítko Tools, které se chová kontextově v závislosti od toho, v jaké volbě se nacházíte.

Samsung_PS50B850 EPG

I když je v náhledu EPG v pravém horním rohu dostatek místa na podrobnější informaci o pořadu, neobjevuje se tu a tak prostor zůstává nevyužit. Musíte si ji dodatečně vyvolat tlačítkem Info. Jinak je EPG na 8 dnů dopředu, avšak neukazuje informace o pořadu při přepínání kanálů a také neumí si na pozadí aktualizovat pořady. To dělá až když jste fyzicky na jednom z kanálů dané sítě.

Osmidenní EPG bez automatického stahování

Ano, je to tak. Pokud se delší dobu nepřepnete na některou z televizních sítí, v programovém průvodci EPG vám pro ni bude chybět přehled pořadů. Napravit to jde pouze tak, že se na některou ze stanic dané sítě fyzicky přepnete. Jedině tak se vám seznam pořadů třeba pro síť 1, tedy síť ČT aktualizuje.

Proč to Samsung neumí automaticky ani u takto drahých přístrojů je s podivem. Ne, že by to uměly všechny televizory na trhu, ale například zde před nedávnem recenzovaný Hyundai HLH 16955 DVD za nějakých pět tisíc, to zvládal naprosto bravurně a seznam pořadů tak byl neustále aktuální.

Jinak EPG pracuje pouze směrem dopředu a nabízí dva typy náhledu. Tradiční pro až 6 stanic (viz foto), přičemž ta aktuální se zobrazí v malém okně, takže sledování pořadu není přerušeno (výborně!) a stručný přehled třech pořadů pro právě aktuální stanici. Škoda, že i když je v EPG v pravém horním rohu dostatek místa na podrobnější informaci o pořadu, neobjevuje se tu a tento prostor zůstává zcela nevyužit (viz foto). Musíte si ji dodatečně vyvolat tlačítkem Info.

I u této plazmy Samsung v menu označuje EPG jako „Úplný návod“ a „Stručný návod“. Na dálkovém ovladači se pak jmenuje Guide.

Pokud zmáčknete Info kdykoli při sledování televizní či rozhlasové stanice, nebo třeba ve filmu v DivX, vyvoláte informace přímo k danému pořadu. Zároveň s nimi vidíte i parametry kanálu, jako rozlišení obrazu, zvukový režim, odkud je přijímán, zda je v SD (PAL) nebo v HD apod.

Právě běžící pořady pro všechny stanice pak uvidíte přehledně pod sebou po zmáčknutí tlačítka „Ch. list“, které výše uvedené vhodně doplňuje.

Čeština v EPG je bezchybná, na vybraný pořad se můžete nechat upozornit, avšak televizor to zvládne pouze přepnutím z jiného kanálu. Z pohotovostního režimu se ani tato plazma neprobudí.

Samsung_PS50B850 content

Hezká i když bohužel nelokalizovaná (s výjimkou první úrovně) je tzv. Content Library. Najdete tu návody třeba na masáž chodidel či relaxační hudbu. Moc pěkná aplikace!

Výbava hodně, hodně vysoko

V tomto směru je tato plazma prakticky stejná jako zmiňovaný LCD přístroj s LED podsvěcováním, takže si to jen stručně připomeňme, včetně připojení na internet (přístup na předpřipravené webové služby; s iDnes a ČT se právě připravuje jejich lokalizace). To obstarává zabudovaný konektor pro Ethernet nebo externí Wi-Fi adaptér pro USB, který dostanete v ceně.

Jinak je pozoruhodná zejména Content Library, která v 1 GB flash paměti ukrývá několik voleb jako kuchařské recepty, relaxační hudbu, která zní spolu malbami či fotografiemi, něco málo aplikací pro děti a také celou řadu výborných návodů na masáže nejrůznějších druhů od nohou až po hlavu. Velká škoda, že alespoň něco z toho není lokalizované. Díky fotografiím se vám ale určitě povede namasírovat partnerce třeba chodidla…

V menu najdete i tzv. „Centrum domácí sítě“ určené pro budoucí telefony Samsungu vybavené Wi-Fi. Posledním důležitým prvkem, který je nutno zmínit je Media Play – přehrávání multimédií přes paměť zastrčenou do rozhraní USB. Přes tuto volbu také můžete přistupovat na pevný disk napojeného počítače.

Pokud jde o možnosti nastavení, ty jsou opravdu bohaté. Od ovlivnění především barev v duchu zmiňovaného modelu UE40B8000XW, jako je úprava pleťové barvy či poměru zelená/červená až po nastavení například teploty barev. Tohle všechno ale pochopitelně k televizoru nejvyšší třídy patří, stejně jako nastavení velikosti obrazu, kde nechybí žádná z nejdůležitějších voleb i když kupříkladu 14:9, nebo zvýraznění titulků by se hodilo. Jsou tu i čtyři přednastavené režimy obrazu, které ještě můžete ovlivnit volbou stupně úspor.

Pokud jde o rozhraní, připravte se na to, že jestliže nebudete mít k televizoru přístup z boku (a to dost místa), shora se vám bude například USB paměť zasouvat dosti špatně. Raději si proto v tomto případě rovnou pořiďte prodlužovací kabel.

Konektory do rozhraní vzadu jsou – vzhledem k tenkosti přístroje – zasouvány od spodu a některé vyžadují adaptér; typicky SCART. I ty dostanete v ceně.

Samsung_PS50B850 Media_Play_pripojeni_USB

Pokud do televizoru zastrčíte USB paměť objeví se vám nejprve nabídka vpravo, jakmile odmáčknete první volbu vidíte menu vlevo. K multimediím pak přistupujete podle jejich druhu – fotky, hudba, film. Souborový manažer zvládal češtinu bezchybně.

Solidní kompatibilita

Přes volbu menu zvanou Media Play, nebo přímo přes tlačítko dálkového ovladače spouštíte přehrávání multimédií, a to buď z vnitřní paměti, nebo přes externí paměť zastrčenou do rozhraní USB. Souborový manažer bezchybně zvládal češtinu a dlouhé názvy souborů (zkoušel jsem to do zhruba 50znaků) avšak používá už překonanou koncepci přístupu přes úvodní menu ve kterém si vybíráte druh multimédií, které chcete přehrát – fotky, muziku, video. Nic jiného se vám pak v dané volbě neobjeví.

Jestliže do jednoho ze dvou rozhraní USB zastrčíte paměť (jedno je určeno i pro připojení pevného disku) objeví se vám menu ve kterém určíte, co chcete dělat – přehrát soubory, aktualizovat firmware či spravovat obsah. Podobně a tentokráte i spolehlivě (na rozdíl od UE40B8000XW) se televizor choval i v okamžiku, kdy jste zasunuli USB paměť.

U fotografií PS50B850 zvládá pouze JPG, z hudebních souborů MP3 (WAV a WMA nikoli), včetně toku 320 kb/s. Z videa pak DivX (AVI) i s posledními kodeky a titulky v srt, dále MPEG-4 z fotoaparátu stejné značky, mkv a většinou i wmv i když některé mi nepřehrál.

Celkově vzato, je kompatibilita ve videu nadprůměrná. Zbytek je na běžné úrovni. Filmy, muzika i fotky se natahují svižně, v multimédiích však opět citelně chybí tlačítka pro přeskok po kapitolách a u videa najdete stále jen pouze dvojnásobnou rychlost přetáčení.

Příjemné je, že filmy v DivX při přerušení spolehlivě navazují, že jim jdou nastavit tři velikosti titulků a upravit například i synchronizace. Tohle je zvládnuto opravdu nadstandardně!

Měření spotřeby

Televizor jsem přepnul (resetoval) do základního nastavení, tj. obraz byl v režimu standard a zvuk také. Specifikum plazem spočívá v tom, že jejich nastavení a charakter obrazu spotřebu ovlivňuje podstatně více než u LCD. V tomto případě tedy režimy obrazu (standardní, dynamický, film a eco) volte podstatně uvážlivěji a dobře si vyzkoušejte nastavení stupně úspory.

Spotřeba v pohotovostním režimu je nižší než 1,5 W (méně můj měřicí přístroj neumí), průměrná spotřeba za hodinu provozu byla 270 W při spodním „vrcholovém“ minimu 81 W, maximum bylo 410 W (opět pouze nejvyšší vrchol). Měření jsem spouštěl, až když televizor plně naběhl.

Pokud jde o spotřebu za provozu při poslechu rozhlasu, tam je vše podstatně vyrovnanější: minimum 112 W, maximum 145 W, průměrná hodinová spotřeba 113 W.

Samsung_PS50B850 možnosti

Možností jak ovlivnit obraz je až neskutečně mnoho, včetně poměru červená/zelená, teploty barev, či nastavení černé.

Parádní převzorkování, průměrný zvuk

Převzorkování je – vzhledem k úhlopříčce – opravdu úchvatné! Vidět obyčejný stažený 350 MB díl seriálu na 127 cm v této kvalitě, se opravdu hned tak nepoštěstí. To samé platí i o příjmu přes DVB-T, kdy se televizor srdnatě pere s velmi nízkým datovým tokem a daří se mu to! Tohle je opravdu jeden z nejlepších „resamplingů“ jaké jsem viděl. Mimochodem i když obraz v DivX zastavíte, vidíte dokonce i na pleťovce naprosté minimum artefaktů a výborné jsou i barevné přechody. Tenhle televizor se – i když má o 25 cm větší úhlopříčku než testovaný UE40B8000XW – chová kupodivu ještě lépe. Oproti LCD modelu se také lépe vypořádává s různými logy, na jejichž okrajích jsem neviděl, nebo prakticky neviděl, žádné zuby. S jedinou výjimkou – loga v pořadu Panorama (ČT 2). Mám ale pocit, že je to spíše na vysílací straně, než na příjmové.

Nevýhodou PS50B850 je málo citlivý DVB-T tuner, což v mém případě znamenalo nekoukatelnou síť 3, kterou jinak běžně sleduji, jak na mém set-top boxu, tak na většině testovaných televizorů. Hůře na tom budete i se zvukem. Televizor zní tak nějak klasicky hluše. Virtuální zvuk – byť od SRS – se nijak neprojevoval, naopak se zdál výraznější (nikoli co do rozšíření báze) při jeho vypnutí. Je to opravdu škoda, protože tenhle přístroj by si určitě zasloužil něco lepšího a nadstandardního.

A obraz? Barvy výraznější (někdy i poměrně dost), jak jsme u Samsungů zvyklí. Ale upravíte si pleťovku, poměr zelené červené a některé další parametry. Když si s tím trochu pohrajete, dostanete nejspíše obraz blížící se vašemu gustu. U HD signálu to ale příliš řešit nemusíte – tam je obraz výborný sám o sobě, byť se výraznější barvy stále projevují. Mimochodem promítal jsem si na televizoru fotografie z německého Tropical Islands, kde jsem byl dělat reportáž a dopadlo to podobné jako u HD – barvy ostřejší, ale jinak obraz jako brus! To však platilo o každém signálu, který jsem do televizoru pustil. I když, pravda, tentokráte jsem nezkoušel páskové video (zrovna se odebralo na věčnost) a nějakou tu prastarou kazetu.

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač (s podsvětlením)
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec
– disk s PC Share Manager 2.0 (napojení na PC)
– Wi-Fi (adaptér do USB)
– utěrka
– adaptérové kabely na SCART a YUV
– spony na stažení kabelů
– objímka kabelů
– napájecí kabel (na pevno zabudovaný, třížilový)
– uživatelská příručka

Foto: autor a Samsung

Jaký televizor byste zvolil/zvolila?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).