Hlavní navigace

Názory k článku S Rádiem Wave v FM nepočítám, říká prozatímní ředitel Českého rozhlasu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 10. 2010 17:06

    bez přezdívky
    "Rádio Wave má podle Duhana skvělý redakční tým, ale vstupovalo na trh, který už byl pro mladé posluchače dostatečně saturován soukromými rádii"

    Může mi někdo vysvětlit, které soukromé rádio celoplošně saturuje trh pro mladé a "náročnější" posluchače, kteří poslouchají podobný styl hudby, který hraje Wave nebo např. slovenské Radio_FM, rakouské FM4 apod.? Nebo že by tu snad žádné nebylo?

    Někdo zas evidentně nechápe rozdíl mezi (s)hitrádii typu Evropy 2 a Fajnrádia, a kvalitně dělanou veřejnoprávní stanicí, která podporuje mladé skupiny, kulturní akce atd., a necpe do lidí desetkrát denně Lady Gaga a podobné hrůzy.

    V současné chvíli hraje moderní hudbu pro mladší a náročnější publikum maximálně Radio 1 a Expresradio, které jsou obě pouze v Praze. Jinde NIC takového není, a PRÁVĚ PROTO je česká hudební tvorba tak příšerná, alespoň ta "populární". Ty kvalitní věci totiž nikdo nikde nehraje, leda slovenské Radio_FM a zmíněné dvě pražské stanice.
  • 14. 10. 2010 18:02

    bez přezdívky
    kdysi pro rock a popmusic nejvíce udělalo zahraniční Radio Luxemburg. V ČSSR se rozvíjel bigbeat i když v etéru byl jen čs. rozhlas s "rudé máky na větru vlají.." a "kupředu levá.." .
    Je zajímavé, že se uživí třeba Radio1, proč by se neuživilo jako privátní Radio Wave ?
  • 14. 10. 2010 19:07

    bez přezdívky
    Je ale jeden fakt, který nelze přehlédnout. Téměř každý mlaďoch má comp, což se už nedá říct o radiopřijímači, ten většinou má jen v mobilu nebo mp3 přehrávači a stejně jej nepoužívá. Rodinný přijímač v obýváku okupují rodiče (Hi, taky se mlaďoch neodváží, tak vím o čem mluvím). Terestrické vysílání Rádia Wave by asi tudíž zase takovou poslechovost nemělo. U mladýho dnes zcela bezkonkurenčně vláddne pražské Rádio Spin, tedy když už si na rádiu něco pustí.
  • 14. 10. 2010 18:32

    Jay Kay
    Proč musí mladí platit ČRo stejné poplatky jako důchodci a přitom se pro ně nic nehraje? Pro důchodce toho ČRo dělá hodně, nic proti tomu, i ti mají nárok za své peníze na "své" vysílání, ale stanice pro mladé tu chybí, to je prostě fakt. A vymlouvat se na privát je blbost.
  • 14. 10. 2010 18:42

    bez přezdívky
    Ano velice dobrý příspěvek jako vždy. Souhlasím v plném rozsahu, prakticky s každým slovem. Ten chlap se totiž vyjadřuje buď jako absolutní debil...

    A protože si myslím, že debilem nebude, jinak by těžko mohl řídit Český rozhlas. Tak jako člověk, který má nad hlavou zavěšenou oprátku, respektive za zadkem, Radu ČRo ovládanou naprostými zrůdami typu Jaklová/Jíša a neboť chce být vybrán, tak takto odpovídá... Šílená situace, opravdu...

    1) Jistěže bude mít 5 okruhů, když má na 5 okruhů frekvence, na více okruhů frekvence nemá.

    2) A kdo za to může, že poklesl podíl na trhu ? Já snad ? Nikoli, může za to především vedení ČRo a daleko více ještě Rada ČRo, která se postarala svojím neustálým rozkládáním ČRo a zcela zjevnými sanotážemi ČRo aby toto nebylo úmyslně konkurence schopné. Protože, když by mělo svobodu a bylo řízeno normálním způsobem, dávno se jeho podíl na trhu zvýšil !!!

    3) Priváti si rozdělili velké kulové a ovládají velké hovno. Ať tedy pro boha ten chlap zvedne svoji velectěnou prdel a zajde si do pár klubů v Praze poslechnout, jak obrovsky jsou mladí lidé nasraní na tato privátní rádia, které vůbec nic zajímavého nevysílají, zcela ignorojí hlavní trendy a vývoje a hrají kolovrátkovým systém několik nejpitomějších a nejotřepanějších hitů.

    4) A jsme u toho. Rada ČRo. Jistě děje se tak na zjevný příkaz Jaklové, která nerozezná fašisty od antifašistů a co je to za krávu ví díky Wave půl republiky. Takže toto přece nemůže trpět. Takže rozkaz zní. Zničit digitální stanice.

    5) Skvělý team. Ano jediný, který není kočkopsem a poskládán, jak koho kam vrazili a který je celistvý a kompaktní a narozený tak jak byl sestaven, v podstatě jde o klenot ČRo který jinde není. Místo toho aby byl chráněn a udělalo se pro něj, první, poslední, bude ovšem zlikvidován. Neboť standardem je uplácaná nemastná a neslaná nejedlost, jen pane bože abychom to nenatřeli některé soukromé stanici, to by se na nás paní Jaklová moc zlobila.


    6) Projekt ZBABRÁN nebyl. Projekt byl zcela jedičný. Ať jsem mu nevěřil a to ani trochu a měl své počátní mouchy. Vyšel zcela DOKONALE. A nad očekávánmí se povedl. A KASÍKOVO jméno tím vzešlo do dějit. A já osobně si ho budu na vždy pamatovat a jeho jméno už nikdy nezapomenu. Rádio pro mladé nedal Česku ani Duhan ani Medek. Byl to p.Kasík, který dal po x letech prostestů a stížností občanům v ČR solidní stanici RADIO WAVE ! Budiž mu za to dík a chvála.

    7) To, co bylo zbabráno. Bylo zbabráno Radou ČRo. Ta donutila vedení ČRo odebrání RADIU WAVE řádného čisla ČTYŘI. Ta ho vyhnala z FM na Cukráku, čímž ho připravila o 30 tisíc posluchačů. Když se rozjel záchranný projekt ve smyslu toho, být rádiem pro Universitní města a byly dokonce nalezeny potřebné vysílače. Asi 5 kusů. Zlikvidovala samotného Kasíka a odstranila ho z role ředitele a kooptovala tam svého šíleného soukmenovce, který se ale po sléze ukázal na tolik rozumným, že se raději zhroutil, nežli by s Radou ČRo dále spolupracoval. Na tolik jsou zvěrstva požadována Radou ČRo, proti jakémukoli solidnímu řešení v ČRo... Což si uvědomil sice pozdě, ale i Medek. A volil zdravotní důvody.

    8) Kecy a zase kecy. V bolševickém státě vzniká mladé schopné rádio E+M tedy Elán+Mikrofórum. Ovšem Klasovo-Mečiarovým dělením Československa je dělen i Československý rozhlas. Ale nevychází okruhy. A tak Slovensko se vzdá zpravodajské stanice tedy Československa a vzniká Radiožurnál. A Česko se vzdává E+M a vzniká ROCK FM později RADIO FM. Od této chvíle čeští posluchači bombardují ČRo, kdy dostanou zpět své E+M. Nikdo nikdy se k tomu nemá, ač se ředitelů vystřídá několik. Teprve p.Kasík jako jediný dostává odvahu a tuto stanici posluchačům dá.Vzniká projekt WAVE. Co se děje od té doby již víme.

    9) V normálním světě by muselo být takové rádio RADIEM 1. Dostalo by číslo JEDNA a šlo by na druhé nejlepší vysílače. Tedy na vysílače Radiožurnálu. / Ty nejlepší má Vltava tedy kulturní okruh 3 tedy ARTE jak říká i p.Duhan, to je v pořádku. Ale to s WAVE v pořádku není. WAVE patří na jedničku. Wave hraje na jedničku. Wave je veřejnoprávní obdoba privátního RADIA 1. WAVE JE TAKÉ RADIO 1. Jen trochu jiné.

    10) Co se stane zde ? Zničí ho. Když je někdo příliš kvalitní a vymyká se bolševické šedivosti musí být zničen. Nedej bože, že by to lidi poslouchali... Nedej bože, že by synáček Jaklové z Evropy 2 přeladil na Wave... Normalizátorka Jaklová ho musí před tím chránit... Vždyť to je hrůza...Oni tam i někdy mluví anglicky... / Jaklová tomu pak chudinka nerozumí, co tam vlastně říkají.../
  • 14. 10. 2010 18:52

    uka
    Já si stále říkám, že to přece nemůže být tak špatný! S Radou ČRo. Snad, hergot, musejí uznat, že jsou mimo mladou realitu! Já nevím, ale prostě se mi to zdá jako zlý sen... Ať žije Rádio Wave!!!
  • 14. 10. 2010 19:25

    bez přezdívky
    a) Ano. Máš pravdu. Na počátku bylo Radio Luxembourg na SV.

    b) Potom nasledovaly stanice Bavorsko 3 a Rakousko 3 v FM. Z Rakouska 3 je dnes sračka typu českých Hitrádií. Bavorsko 3 se neuvěřitelně podělalo pod vlivem Antenne Bayern. Po té se pokusilo o návrat, který se mu zdařil pouze částečně. Osobně bych hodnotil jeho současný stav asi jako 30% toho stavu, když bylo na vrcholu.

    c) Potom už přišel satelitní příjem a dostupnost britských stanic jako Caroline, BBC R1, BBC R2 atd.

    Tak nyní k porevoluční situaci nového českého FM. Asi 15 se tady bolševikům naprosto šílenou demagogií spuštěnou zcela všude a ve všem podařilo docílit přesvědčení, že rock by se v ČR soukromě neuživil. Toto se podařilo zlomit až se vznikem RADIA BEAT. To dnes má asi 37 vysílačů. A vede si tak, že již v ČR mimo něj existuje několik dalších rockových stanic. A o Rock And Roll v ČR už obavy naprosto nemám.

    Ovšem jiná je situace v jiných oblastech. RADIO 1 patří stejné firmě jako RADIO BEAT tedy irské RADIO INVESTMENTS. Oni sice tedy vyrazili s BEATEM z Prahy, čímž překročili onu pomyslnou čáru a přinesli poctivý Bigbeat i na vesnice. Ovšem do dnešního dne třeba u nás zůstávají jediným rádiem z FM, které jsem ochotemn si pustit.

    Ovšem bojí se již Beat následovat s RADIEM 1. Bojí se. Přesvědč je. A až u nás začnou vysílat. Tak si klidně můžou ČRo Wave zavřít. Oni se totiž nedají přesvědčit.

    Takže jak je úspěšné RADIO 1
    nebo kde se uživí RADIO 1 ??? RADIO 1 tvrdí, že se uživí pouze v Praze.
    Radio Investments si myslí, že se RADIO 1 uživí pouze v Praze a neuživí se niklde jinde.

    Historicky si RADIO 1 požádalo pouze 1x o frekvenci mimo Prahu a to o Tábor. Nežli pak došlo k vlastnímu řízení, tak tu žádost sami oni stáhli.

    Osobně si myslím, že se chovají hloupě. A že by se uživili i mimo Prahu a to minimálně v 3 největších městech. Tedy ještě i Brně a ještš i v Ostravě. V Ostravě mají hodně příznivců a posluchačů po netu. Ale neodváží se tam zažádat o frekvenci. Neodváží.

    Přesvědč je aby šli do 5 největších měst v zemi a odkývám ti nejen zánik Wave, ale i privatizaci ČRo.

    Alo oni se nedají přesvědčit. Oni se vážně bojí a vážně žijí v domnění, že by se mimo Prahu neuživili.

    Takže se vlastně neuživí, že ? Pokud beru ČR jako ČR a ne jako Prahu. Oni jsou jen Radiem 1 Praha.

    Zajímavé je, že daleko více odvahy projevil ing.Miroslav Pýcha, který s Radiem Ethno požádal i o Brno i o Ostravu. Bohužel dostal pouze to Brno. Ostravu mu RRTV nepřidělila.
    Nic méně Brno dostal. Takže ETHNO hraje i v Praze i v Brně.

    No a to je všechno. Nezlob se na mnbe, ale z tohoto celkem jasně vyplývá, že soukromě to asi nepůjde.

    A v tom případě zbývá řešení veřejnoprávní. Wave je v DVB-S i DVB-T dosažitelné v celé zemi. Není to ovšem ideální stav. Ideální stav by byl, když by bylo v celé zemi dosažitelné na FM.

    Pak by se dalo říci. Ano ČRo si plní své veřejnoprávní povinnosti a dává veřejnosti to, co jí nemohou dát a nedávají veřejnoprávní rádia.

    Ovšem místo toho aby tomu takto bylo. Honí v ČRo poslechovost a snaží se dostat Radiožurnál do roviny s Impulsem a Frekvencí 1, čímž ho mimochodem neuvěřitelně kazí.

    No, takže to zatím vypadá, že od Luxembourgu pře Bayern 3 a Östrreich 3 k BBC a Caroline jsme se dostali až k Beatu a dalších 20 let to bude jediná stanice, která se bude dát na FM poslouchat.

    To není ani hezký závěr ani hezký výsledek ani hezká prognóza.
  • 14. 10. 2010 22:17

    bez přezdívky
    "Obávám se, že kdybychom nakrásně vrátili Wave na terestriální síť, stejně by se nám nepovedlo získat mladé posluchače zpět. Priváti udělali své – mladou generaci si efektivně a chytře rozdělili a případný tvrdý boj o mladého posluchače by stál nemalé množství prostředků,"...

    Nebudu opakovat, podstatne uvedeno v predchozich nazorech, ale neodpustim si: navedenej nebo zaplacenej?
  • 15. 10. 2010 19:45

    Ivo Harvánek Oviradio.cz
    Peter Duhan na mě v uplynulých letech prostřednictvím Českého rozhlasu 6 udělal dojem seriózního a rozumného člověka. K Radiu Wave se bohužel vyjadřuje s erudicí na úrovni nechvalně proslulé Mgr. MgA. Dany Jaklové. O skutečné programové náplni zejména mimopražských privátních stanic, zdá se, ví asi tolik, co o Raadiu 2 z Estonska.
  • 15. 10. 2010 20:25

    bez přezdívky
    Tak to záleží na nich. p.Kasík pro DAB+ byl. p.Medek pro DAB+ nebyl a vymyslel nesmyslně DVB-T....

    p.Duhan se k tomu myslím nijak nevyjádřil a taky není jisté, že ředitelem bude on, že...

    No, ale pokud ředitel, který bude...Zničí WAVE a LEONARDO. Tak pak už si může samozřejmě DAB strčit za svůj velectěný klobouk. protože vše ostatní je na FM a není tím pádem nutné mít pro to DAB+.
  • 14. 10. 2010 19:40

    bez přezdívky
    Není to až tak úplně pravda. Je pravda to o tom PC a také díky tomu jim vylezla poslechovost přes PC na 30% čemuž se ještě před 3 lety přdrzle ti mocipáni chechtali. Dnes už se nesmějí, naopak dumají, jak to zatížit poplatky aby z toho měli...
    Když dělalo samo Wave průzkum čím ho lidi poslouchají.
    Tak zcela propaflo DVB-T a DVB-S. Prostě to DVB na to není určené a opravdu zcela jednoznačně tam vyhrálo PC. To je pravda.
    Ale na druhou stranu, vypnutím Cukráku mu okamžitě klesla poslechovost z 40 tisíc na 10 tisíc. Tedy o 30 tisíc ! Takže těch 30 tisíc bylo to opovrhované FM !!!
    Lidi si to pouštěli v autě. Lidi si to zapínali, když si čistili zuby a snídali před cestou do práce nebo do školy... To přestali dělat, přece nebudou na 10 nebo 15 minut startovat PC ? Takže není pravda, že FM není důležité a že to spasí NET. Nespasí.

    Chodí sem různí lidé. Vím o jednom, co poslouchá rádia pouze z netu a to pouze taková, která na FM nejsou.

    Já se naopak shodl s jiným místním čtenářem, že posloucháme pouze taková rádia, která jsou někde na FM. Nejsou u nás. Ale někde na FM jsou. Příklad třeba RADIO 1.

    Čili není to až tak, jak říkáš. Jinak RADIO SPIN patří zase stejné firmě. Tedy RADIO INVESTMETS. Ovšem RADIO SPION má frekvenci také pouze v Praze a je to také pouze pražské radio.

    Takže je putna zda Kuba vypíše Radio 1 a Expres. A ty vypíšeš SPIN. Je to putna. Jsou to zase jen a pouze pražské stanice.

    Jo hoši. Jestli jste kouzelníci. Tak udělejte čáry máry fuk kouzelnickou hůlkou. Ať tady z FM místo Impulsu hraje třeba Radio 1. Místo Evropy 2 třeba rádio SPIN a místo Frekvence 1 třeba Radio Expres. A pak fakt můžete vypnout Wave a privatizovat ČRo a pro mne za mne ho třeba okamžitě celé vypnout.

    Ale dokud tu nic takového není, tím tu, myslím všechna místa v ČR mimo Prahy. Tak pak se na mne nezlobte, ale pak já se domnívám, že je nezbytně nutné aby tady bylo WAVE.
  • 15. 10. 2010 8:36

    bez přezdívky
    Zaplatnpanbu, ze nejake Radio Wave vubec existuje a vysila alespon pres DVB-T/S a internet. Kdyz si tak ctu ty "nazory" ... :( Ja teda zastavam nazor, ze obecne to chce v jakemkoli odvetvi podchytavat mlade lidi. To je budoucnost (v tomto pripade posluchaci). Takhle CRo vsichni posluchaci vymrou, protoze mladym (v FM) nic nenabizi. Nejaky mix kvalitni nepodbizive hudby, informaci v podobe kratkych zprav atd. jako je tomu u Radia Wave. Vedle prazskeho Radia 1 je to jedine ceske radio, ktere naladim, kdyz jsem na netu nebo u prijimace DVB-T/S. (Wave ma vyhodu v tech zpravach + v absenci reklam)

    V FM (zapad Cech) snad jedine Radiozurnal, ale uz me ten hudebni vyber ze zapraseneho archivu mistama dost otravuje. Ale zas lepsi, nez nejaky soucasny radobyumelci s texty, ktery by dalo dohromady dite ve druhe tride :) Spis tedy spoleham na vlastni MP3 (v aute a tak ...).
  • 15. 10. 2010 10:53

    bez přezdívky
    Je to asi rok, co proběhla tiskem zpráva, že BBC vyhazuje staré zaměstnance a velice, velice omlazuje... Padaly v tisku otázky, zda to BBC nepřehání a zda neomlazuje příliš atd. Osobně se domnívám, že ano.

    Ovšem ČRo má přesně opačný problém. To už dnes funguje opravdu jen pro důchodce, mladší ho ve většině ignorují... Ovšem není to nadšením nad E2, jak si nechal tento názor ČRo vnutit přes organizace jako je Radio Projekt apod. Což jsou účelově zřízené organizace, monotorující děnní přesně tak aby z toho vycházely stanice jako E2 apod. co nejlépe. Proto také byla malá vzpoura i mezi soukromníky a některé stanice, zvláště ty menší a zvláště na Moravě se od toho distancovaly.

    Ale zpět k věci. Tak tedy ČRo podléhá těmto klamům. Bohužel. Samozřejmě, že pro mladé je strašlivě moc místa a prostoru a soukromníci v tomto ohledu nedělají a nezajišťují skoro nic.

    Ovšem pokud ČRo nehodlá také nic dělat. A hodlá být přestárlý, tedy hlavně pro důchodce.

    Tak pak se ale opravdu nesmí divit, že časem dojde k jeho privatizaci. Protože až ti dnešní mladí budou v politice a budou v ekonomice atd. A někdo se zmíní o ČRo. Tak buď budou koukat a ptát se, co to ten ČRo vlastně je...

    Anebo rovnou řeknou ? ČRo ? To je ta stará Zombie ? To klidně někomu prodejte, nikdy to pro nás nic neudělalo, jen to chtělo peníze z poplatků...

    A bohužel nebudou lhát. Tedy budou mít pravdu. ČRo pro ně prostě nic nedělá.
  • 16. 10. 2010 14:39

    bez přezdívky
    Ano. Je to přesně tak, jak píšeš. P.Duhan opravdu dělá některými vyhlášeními, tedy dokonce naprostou většinou svých vyhlášení, dobrý dojem a zní ona vyhlášení rozumně. Mimo tohoto problému. Zde se prostě hrubě mýlí nebo, zdá se, že je moderní hudbou zcela nezasažen. Nebo není informován o tom, co vysílají česká privátní rádia. Prostě zde je zcela mimo.

    Může tomu tak být a není to neobvyklé. Já třeba neposlouchám vážnou hudbu, takže pokud se řekne hudba vážná, nedělám rozdíl mezi operou nebo varhaním/klavírním koncertem nebo smphonickým orchestrem apod. Ovšem znalec a příznivec toho, či onoho, ho dělat bude.

    Je tedy možné, že on nerozezná různé druhy popu a neuvědomuje si, že jeden se hraje a jiný se nehraje atd. Je to prostě možné.

    Ovšem můžeme se pokusit dát do souladu s potřebami i tak prapodivná a zcestná vyhlášení, která padla v této oblasti. I to je totiž ač se tomu tak nezdá. Kupodivu proveditelné. Je. Lze docílit spokojenosti i s jeho vyhlášeními. A to takto.

    ---------------------------------------------------------------------------------,

    Napřed ho odcituji :

    ,,"" Mám představu, že Český rozhlas by měl mít pouze pět základních kanálů. První zpravodajsko-publicistický, druhý lifestylový – jakési family rádio –, třetí arte (tedy dnešní Vltava), čtvrtým by měla být společná sít regionálních stanic s centrem, které dnes chybí."

    Začneme číslem 3 tedy ARTE, tedy Vltavou, tedy česky kulturní nebo uměleckou stanicí... Tedy vážná hudba, divadlo, hry, alternativní žánry atd. To je zcela v pořádku. Bylo tomu tak vždy a tam není třeba nic namítat.

    Family radio. Tedy rodina. Tedy Okruh a číslo 2, dnešní Praha, tedy cestování, právo, mazlíčci, poradny, výživa, výchova, zdraví, informační rádio. To je také zcela v pořádku.

    --------------------------------------------------------------------------------------

    Tak a nyní to, co v pořádku není a jak to do pořadku dostat, plus do toho včlenit ještě i Wave, což jak říkám lze.

    Jsou dvě možnosti:

    a) Je možné zbavit Radiožurnál ZPRÁV - je možné, dle Kasíkova i medkova plánu použít stanici pouze mluveného slova a to na SV + DV + DVB, tuto stanici vytvořit sloučením stanic Česko, Radiožurnál a ČRo 6. Tato stanice by pouze mluvila, nehrála by. Za to by mluvila zajímavě, tak jako jiná stanice v ČR nemluví a od zániku Free Europe CZ nemluvila. Tím by tato stanice měla šanci žít, přesto, že by nebyla na FM. Byla by totiž jediná !!! Nedocházelo by k roztříštění, jako je tomu dnes, tedy Radiožurnál na FM, Česko na BBC atd. Muselo by se dohlédnou na to any BYLA JEDINÁ !!! Pak by si ji posluchači dokázali najít.

    Tím by se stalo to, že Radiožurnál by mohl být uvolněn pro moderní popové rádio. Tedy OE3, B3, BBC 1. Tedy opravdu moderní hudba + motorismus + dopravní informace, což k tomu patří, tak a na tuto stanici lze v čease od 17 hod do 24 hodin implantovat nejlepší pořady Wave. je to ale možné pouze na stanici takové typu. Není to možné na současný RŽ. Protože si dost dobře nedokáži předstvat dopolední tlachy o ODS či KSČM a večer pak nadupané hudební pořady pro pokročilé. To je opravdu příliš nerealizovatelná představa.

    Ale pokud by ta stanice byla běžným popovým rádiem dopoledne a krátce po poledni. Lze si na takovéí stanic již zajímavější a náročnější věci Z Wave naprosto v pohodě ve večerních a pozdně odpoledních hodinách naprosto v pohodě představit. To již je možné a proveditelné. A tím by sice Wave zaniklo. Ale pořady a o to zde jde tedy o tu hudbu o ty informace k té hudbě, to by zůstalo zachováno a bylo by to celoplošně na FM. Čili je to technicky možné.

    Ovšem je tam zásadní předpoklad. Smířit se s tím, že zpravodajská stanice by nebyla na FM !!!

    b) Pokud by se toto jevilo, jako neprůchozí. Což je pravděpodobné. Protože Radiožurnál se tam velmi zahnízdil. I když to není normální. Ale můžeme to považovat tedy za českomoravské specifikum. A v každém případě nebudou takovou věc chtít dopustit politici a zřejmě dle ohlasů zde v diskuzích ještě asi žije dost různých politických masochistů, kteří jsou zřejmě politicky neukojeni a musí tedy z rozhlasu neustále ty politické drby stále poslouchat i když už je 20 let po revoluci a už by se také tyto politické šarvátky mohly začít pomalu omezovat, ale dobře, někdo asi bez toho nemůže žít a mají to asi zábavu jako zápasy ve fotbale... Tak tedy dobrá. Pak existuje opravdu ještě i řešení DVĚ.

    Ze zákona je nařízeno, že každé krajské město musí mít svoje studio, ale už nemusí mít svoje frekvence a svoji stanici. A tak zde žijí vesele nesmysle jako ČRO 5 Sever, ČRo 5 Region Vysočina a jiné kraviny. Tyto kraviny jsou povinné ze zákona. Ale v naprosté většině nemají a nejsou schopni nic vysílat.

    Respektive jejich potence je tak na zajištění dopoledního vysílání. Ale musí být. Konkurují si na vzájem, jsou mezi nimi obrovské rozdíly, konkurují svými pořady jiným stanicím ČRo ve stejném čase. Prostě je to hrůza a problémy s nimi jsou obrovské. Ale musí ze zákona existovat.

    Přesto nemají na to sestavit vlastní vysílání. Jak správně zjistilo už i vedení ČRo. Tedy . Duhan se o tom zmiňuje, chybí jim centrální koordinace atd. Ony dříve oidpoledne, večer a v noci vysílaly Prahu. Dnes odpoledne přejímají jiná studia. A v noci mají všichni regionální noc z Brna. Prostě je to katastrofa a opravdu nejsou schopny zajistit nic jiné, nežli to dopoledne.

    Za této situace se ale nabízí velice perspektivní a velice špičkové a zcela bezproblémové moderní řešení. Lze totiž opravdu regionální vysílání provozovat na zmíněných FM vysílačích od 6,00 hod do 18,00 což by měla zvládnout.

    A od 18,00 do 6,00 na nich všude nasadit a pustit Wave. Zákon tím porušen nebude. Zákon nehovoří o tom, že krajská studia mají vysílat 24 hodin 7 dnů v týdnu. Jen, že musí existovat. Stejně 24 hodi z nich nevysílá jedno jediné z nich !!! Nemají na to a nikdy neměla ! Některá vysílají jen několik málo hodin. Viz ČRo Liberec. Pak se přepíná na Ústí nad Labem, pak na Brno.

    Takže nijak poškozeni nebudou, když budou mít to vysílání jen od 6,00 do 18,00.

    A 18,00 - 6,00 WAve stačí a bude tím zachráněno a bude na FM. A všude bude na FM.

    Dokonce tuto věc byc nazval veskrze kladnou, která nemá chybu. Mladé by to mohlo přitáhnout k informacím v regionu, protože by to třeba nechali i chvilku běžet před Wave. A důchodcům by to alespoň ukázalo, co ti mladí taky poslouchají a pak by nedrmolili kraviny jako p.Duhan.

    Takže lze to. Existují tedy i dvě řešení i za takovéhoto stavu nebo vyjádření.

    Ovšem musí být k tomu vůle. Nikoli rozkaz ze shora. Zničit Wave.
  • 15. 10. 2010 8:03

    bez přezdívky
    Hezký den všem. Mne by spíš zajímalo, kdy konečně někdo kompetentní rozhodne o zavedení digitálního rozhlasu DAB-T. Buková hora z Ústí na 12 kanale je vypnuta a nic nebrani po technicke strance začít využívat tento kmitočet právě pro tuto formu rozhlasu. Pásmo FM je kmitočtově tak zaneřáděné, že přijímat kvalitni signál je dost obtížné. Kde jsou ty doby, co pásmo bylo prázdně a lidé se mohli věnovat dálkovému příjmu z okolních států. Je fakt, že všechna tato rádia dnes přijímám ze satelitu, ale to není ono.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).