Hlavní navigace

RTVS plánuje po změně poplatků další kanál, nebude jen čistě sportovní

15. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: RTVS
Přinášíme krátký rozhovor s Dominikou Šulkovou z PR oddělení RTVS, reagující na zprávu o změně koncesionářských poplatků.

Ve středu se ve večerních zprávách slovenské IN TV objevila informace, že by se měly výrazně navýšit koncesionářské poplatky v souvislosti s programovým prohlášením vlády Slovenska. V současné době činí poplatek 4,64 eur.

Od kdy se budou zvyšovat poplatky za služby RTVS a kdy bude jasné, kolik to bude? Koncesionářské poplatky se zvýšily se vznikem kanálu STV3, který zhruba za dva roky zanikl. Proto někteří slovenští obyvatelé považují nynější situaci za nefér…

Změna financování RTVS, kterou vnímáme pravděpodobně prostřednictvím změny výšky úhrad za služby veřejnosti, se stala součástí programového prohlášení vlády Slovenské republiky. Více informací nemáme a ani nechceme předvídat něco, co není jasné. Zdůrazňuji, že STV3 byla účelově dotovaná ze státního rozpočtu, ale její existence se nedotkla výšky koncesionářských poplatků. Není tedy pravda, že se zvyšovaly v období existence STV3.

Opravdu plánuje RTVS další kanál? Pokud ano, bude sportovní? Od kdy se může čekat jeho realizace?

Třetí kanál patří mezi jasné priority RTVS a je vázaný na změnu financování. V první řadě bych chtěla uvést na pravou míru, že se nebavíme o jednožánrovém televizním kanálu se zaměřením jen na sport. Taková definice z naší strany nikdy nezazněla a proto neexistuje analogie s předchozí sportovní Trojkou. Ta de facto neexistovala, protože pokrytí tohoto kanálu bylo menší než padesát procent území a neměl ani žádný mediální obsah. Naší ambicí je třetí kanál, který bude udržitelný. Nebráníme se ani jeho legislativnímu zakotvení. Měl by to být plnoformátový kanál se zastoupením sportovního obsahu.

Souvisí s tím posílení akvizic na Jednotce a Dvojce? Filmy a seriály se ve vysílání RTVS skoro nedají najít, většinu času na Jednotce a Dvojce ovládá sport.

Sport je velmi atraktivní mediální obsah. Ambicí RTVS je přinášet všechny velké světové sportovní události, ale být i při každém úspěchu slovenského sportu – to od nás naši diváci a posluchači očekávají. Principem televize je však pevná programová struktura a sport má tu nevýhodu, že ji deformuje, protože jeho vysílání neplánujeme my v RTVS, ale příslušné sportovní svazy. I proto si sport zaslouží vlastní mediální prostor, který nebude rušit programovou strukturu Jednotky nebo Dvojky.

BRAND24

Plánuje RTVS po změně koncesionářských poplatků eliminovat či úplně vyřadit z vysílání alespoň Jednotky reklamu a Teleshopping?

V této chvíli o změně neuvažujeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se dlouhodobě zajímá o film a televizní vysílání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).