Hlavní navigace

Rozhlasová síť Hey! je minulostí, odstartovalo „hezky české“ Signál Radio

30. 11. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

UVNITŘ AUDIO A FOTO – Po spuštění nových vysílačů Country Rádia, které v řadě lokalit nahradilo dosavadní Hey!, vzniklo několik duplicitních pokrytí. Otázkou je, jak se tento problém bude řešit.

O půlnoci z pátku na sobotu se uzavřela několikaletá historie rozhlasové sítě Hey!, která posluchačům přinášela „měkčí“ rockovou muziku a byla odpovědí na „tvrdší“ Rádio Beat patřící do skupiny Radio United. Čtyři minuty po půlnoci mohli zájemci poprvé slyšet novou rozhlasovou stanici Rádio Signál, respektive její znělku. Po prvních hodinách poslechu lze říci, že jde o formát „pohodového českého rádia“. Došlo v podstatě k exportu formátu dosavadního Rádia Jizera, které vysílalo na několika frekvencích ve středních Čechách. Tuto skutečnost de facto potvrzuje sama rozhlasová stanice i na svém webu.

K TÉMATU: Vysílací rada posvětila konec rozhlasové sítě Hey! a Rádia Jizera, odstartuje Signál Rádio

Pro fanoušky Jizery se kromě názvu nic nemění. Stejní lidé budou vysílat z Mladé Boleslavi oblíbené české melodie, regionální zprávy a informace, uvedla mladoboleslavská stanice na svých stránkách a dodala: Rádio Jizera, (nyní Signál Rádio, pozn. red.), se tak stane unikátní stanicí v historii českého rozhlasového trhu, protože Signál rádio nebude vysílat z Prahy, ale do Prahy. Rádiové vlny se budou šířit do kraje z Pankráce – ze třetí nejvyšší budovy v České republice. Signál Radio obsadilo rozhlasové vlny původní stanice Hey! pouze v Praze a všechny kmitočty Rádia Jizera. Další frekvence Hey! ve zbytku republiky si rezervovalo Country Radio.

ČTĚTE TAKÉ: Klasický program rádií Hey! nahradil jukebox, z vysílání se ozývá jediný song

Změna, která proběhla dnes v noci, byla postupná. Nejprve se na pražské frekvenci 95.7 a kmitočtech Rádia Jizera ozvala stanice Signál. Jak si DigiZone.cz ověřil, na Mladoboleslavsku také s novým PS kódem v RDS, místo JIZERA__ je nyní použit SIGNAL__. Například na kmitočtu 95.5 z Liberce, kde ukončilo vysílání Rádio Hey! a nově ho obsadilo Country Radio, byla ještě několik minut po půlnoci pouze nosná vlna, poté došlo ke změně dat RDS pro Country Radio a následně se ozvala tato rozhlasová stanice.

BRAND24

Z ARCHIVU: Rádio Hey! Slovensko se přejmenuje i přeformátuje. Na satelitu zůstane

V rozhlasové skupině Radio United je Signál originálním formátem, ale do samotné Prahy nepřináší nic nového. Funguje tu řada podobných (konkurenčních) stanic, například Bonton, Blaník a částečně i Impuls. Radio United bude muset vyřešit ještě další záležitost. Po spuštění Country Rádia na nových vysílačích došlo v řadě lokalit k duplicitě této stanice. Ideálním příkladem je například právě liberecká frekvence 95.5, která pokryje nejen tuto oblast, ale zasáhne svým signál mimo jiné i Mladou Boleslav, kde už se vysílá na kmitočtu 106.2, Jičín (96.4 MHz) nebo Českou Lípu (102.6 MHz).

Původní RDS rozhlasové stanice Rádio Hey!
Autor: repro foto z přijímače Sony XDR-F1 HD

Původní RDS rozhlasové stanice Rádio Hey!

RDS na pražském kmitočtu 95.7 po startu rozhlasové stanice Rádio Signál
Autor: repro foto z přijímače Sony XDR-F1 HD

RDS na pražském kmitočtu 95.7 po startu rozhlasové stanice Rádio Signál

Původní RDS rozhlasové stanice Rádio Jizera
Autor: repro foto z přijímače Sony XDR-F1 HD

Původní RDS rozhlasové stanice Rádio Jizera

Nové RDS na mladoboleslavském kmitočtu 105.7 po startu rozhlasové stanice Rádio Signál
Autor: repro foto z přijímače Sony XDR-F1 HD

Nové RDS na mladoboleslavském kmitočtu 105.7 po startu rozhlasové stanice Rádio Signál

Původní RDS Rádia Hey! na libereckém kmitočtu 95.5 MHz. Z obrázku je patrné, že po určitou dobu byla na kmitočtu pouze nosná vlna.
Autor: repro foto z přijímače Sony XDR-F1 HD
Krátce po půlnoci nahradilo rozhlasovou síť Hey! na většině kmitočtů Country Rádio. Na obrázku je vidět záznam z přijímače ještě v době, kdy zde byla pouze nosná vlna bez samotného vysílání.
Autor: repro foto z přijímače Sony XDR-F1 HD

Krátce po půlnoci nahradilo rozhlasovou síť Hey! na většině kmitočtů Country Rádio. Na obrázku je vidět záznam z přijímače ještě v době, kdy zde byla pouze nosná vlna bez samotného vysílání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).