Hlavní navigace

Romům se nelíbí, jak o nich informují média. Kritizují hlavně Novu

9. 5. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Cílem kritiky Romů se stala především TV Nova, která podle nich vede účelovou kampaň proti této menšině. Podle jejich vyjádření by situaci měla řešit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Vyzýváme Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), aby řešila zcela účelovou kampaň TV Nova, která zcela zásadním způsobem ovlivňuje rasistické nálady v České republice, stojí mimo jiné ve sdělení, které se objevilo na zpravodajském webu Romea.cz. Romům se nelíbí, jak o nich referují některá média, a že se dokonce v některých případech hovoří o této menšině, i když v reálu s danou událostí nemají vůbec nic společného.

BRAND24

Z událostí posledních dnů se jeví informování o těchto patologických jevech jako účelová kampaň, kdy například TV Nova (ale i další) přímo určuje pachatele trestné činnosti jako Roma, aniž by k tomu existoval jediný relevantní důkaz, uvádí se v tiskové zprávě občanských členů Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny, které dodává: K určení etnicity pachatele často stačí jen výpověď poškozeného. Nova si dokonce podle Romů některé případy napadení zcela vymyslela.

Za jednu z několika událostí uvádí web Romea.cz tuto: Vrcholem je vymyšlené napadení patnáctileté dívky, kterou podle TV Nova napadli tři Romové, kteří dívku pořezali a požadovali po ní hotovost a jídlo. Tato událost se později ukázala jako zcela smyšlená. Romové sice přiznávají, že pachateli trestné činnosti jsou, ale proti způsobu informování o trestné činnosti se rezolutně ohradili. Za manipulací s informacemi pak stojí podle Romů mimo jiné zvyšující se extrémistické nálady ve společnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).