Hlavní navigace

Robert Záruba: Ze Soči nabídne ČT kompletně všechno. Co nepůjde v televizi, bude na internetu

21. 1. 2014
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

Česká televize musela na poslední chvíli měnit plány olympijského vysílání. Robert Záruba v rozhovoru pro DigiZone.cz přibližuje, jak.

Jak moc vám zkomplikoval přípravy olympijského vysílání fakt, že jste nakonec od Novy získali vysílací práva na hokej v Soči?

Stručně řečeno, takhle pozdě jsem plán olympijského vysílání ještě nikdy nepředělával. Vzhledem k tomu, že o týden nebo dva později přišla ještě jedna změna – plán na olympijské studio v Praze na Letné jako součást našeho olympijského programu, takže vlastně poprvé v historii bude mít Česká televize dvě olympijská studia mimo Kavčí hory (jedno v dějišti her a jedno v pražském olympijském parku) – dost zásadním způsobem to přípravy zkomplikovalo. Kromě toho jsem se ještě musel začít připravovat na komentování olympijského hokeje.

Kdy jste se poprvé dozvěděli, že by hokejová práva mohla být k mání?

Už jsem tomu ani nevěřil, protože jsme se je pokoušeli získat hned od začátku, co jsme se dozvěděli, že je koupila Nova. Přímo u vyjednávání jsem nebyl, ale vím, že ředitel ČT Sport Jiří Ponikelský se asi dvakrát pokusil získat tato práva na jeden sport exkluzivně pro ČT. Nevím, jak moc se v tom angažoval i generální ředitel Petr Dvořák, ale z reakce bylo zřejmé, že to nedopadne. A pak najednou z ničeho nic se v téhle věci, na kterou jsme tak dlouho čekali, došlo k zásadnímu obratu. Došlo ke změně vedení CME a Novy, přišli tam lidé z Time Warner a všechno to šlo ráz na ráz. Najednou začala jít ta iniciativa z druhé strany.

Takže předtím se o pokoušela jednat sama ČT, ještě s ředitelem Novy Janem Andruškem, ale nepochodila?

Říkám, že jsem u toho nebyl, ale vím, že proběhly minimálně dva pokusy a ty dopadly jednoznačně, takže jsme si říkali, kolik musela Nova za ta práva zaplatit, když cena, za jakou by tenkrát byla ochotna je přeprodat, pro nás byla naprosto neakceptovatelná.

A po odchodu Jana Andruška se vám ozvala sama Nova, že se situace změnila?

Pokud vím, ve finální fázi příprav olympijského vysílání jsme se už soustředili na to, co jsme měli nakoupeno. Program jsem postavil bez hokejového turnaje mužů a žen, pro jeden televizní program. A najednou jsme měli k dispozici hokej, měli jsme olympiádu vysílat na dvou programech a k tomu jsme ještě měli mít dvě olympijská studia mimo Kavčí hory. V první fázi, kdy se to rozhodlo, se objevil nápad, že na Dvojce bude olympijské vysílání bez studia, což by trochu ulehčilo situaci, ale potom se to změnilo. Český olympijský výbor se hodně snažil, aby se to nově vymyšlené studio na Letné nějak prezentovalo.

Dočetl jsem se, že Nova bude nakonec olympijský hokej vysílat také, ale jen na placených kanálech.

To je pravda, ale oni by stejně vysílali kompletně všechno. O Nově se říkalo, že z olympiády koupila jen hokej, ale získala kompletně všechny sporty, jen se ta práva omezují na placené kanály. U hokeje se týkala volně dostupných kanálů, což je samozřejmě pro diváky pohodlnější. Samozřejmě ale nemůžeme vyloučit, že někteří lidé, kteří si to zaplatí, se budou chtít minimálně ze zvědavosti podívat, jak bude hokej nebo i další olympijské sporty vypadat na Nově SportVoyo. Nova ale od začátku plánovala vysílat kompletní olympiádu ze Soči na placeném kanálu, pouze hokej na volně dostupném.

Posilovali jste kvůli hokeji realizační tým olympijského vysílání, nebo vám prostě jen přibyla práce navíc?

Ano, posilovali. Získali jsme díky tomu pár akreditací navíc. Přibrali jsme dva hokejové experty a jednoho reportéra, který zaskočil za reportérku, která se přesune na hokej. A k ní jsme přibrali jednoho kameramana. A ještě vlastně v rámci akreditací navíc jsme doplnili ještě jednoho experta na rychlobruslení, takže budeme mít vůbec nejvíc expertů-komentátorů, co jsme kdy měli na jakékoli velké sportovní akci. Dohromady jich bude sedm.

Před olympiádou v Londýně jste mi říkal, že jste poprvé dostali striktně určený počet akreditací, přes který nejel vlak. Jak to vypadá v Soči, jsou Rusové vstřícnější?

S jasně stanoveným počtem akreditací to tak bylo vždycky – od doby, kdy se začalo s těmi akreditacemi jakoby počítat, kdy už tam těch novinářů začalo být moc. Česká televize měla vždycky omezený počet míst. Ale jak se rozmělnil prodej vysílacích pro olympiádu a vedle veřejnoprávních televizí se k nim dostaly i soukromé stanice, musely se započítat akreditace i pro další vysílatele, a tím to celé nabobtnalo. Ani zdaleka jsme nemohli využít všechny akreditace, které si nárokovala Nova společně s vysílacími právy na hokej. Celé to samozřejmě narostlo, sám si moc nedovedu představit, jak počet akreditací vzrostl celkově, když by z těchto zimních olympijských her mělo teoreticky vysílat více televizí. Netuším.

U každé olympiády komentujete část sportů přímo ze sportovišť, část z mezinárodního olympijského centra a část z Kavčích hor. Jak si to rozdělíte letos?

Všechny sporty vysíláme ze Soči a jenom část akrobatického lyžování plus saně, boby a skeleton, kde nemáme komentátorskou pozici, budeme vysílat z IBC, mezinárodního střediska. Všechno ostatní budeme vysílat z dějiště her, což je velký posun, a je to výsledek obratného vyjednávání našeho „eurovizního“ oddělení, kde nám Vladimír Drbohlav vyjednal tyto pozice. Vešli jsme se s tím i do rozpočtu, takže v tomto ohledu to bude určitě dobré. A hlavně, my ty pozice neobsadíme jen jedním komentátorem, ale daleko častěji dvěma lidmi, tedy i expertem. Dvojici budeme mít na biatlonu, rychlobruslení, na sjezdovém lyžování, klasickém lyžování (bězích), na hokeji a na curlingu. Tolik jsme jich nikdy neměli. Samozřejmě to i zvyšuje nároky pracovní nasazení. Pro nikoho z vysílacího týmu ČT tam není moc volných oken na odpočinek.

U Londýna jste říkal, že mít pozici přímo na sportovišti je poměrně drahá záležitost, proto jste řadu sportů komentovali ze studia.

Tady to je taky tak, ale třeba u hokeje jsme trošku těžili z toho, že jsme převzali technickou objednávku Novy. Převzali jsme ji skoro celou, ale nevyšlo nás to na tolik, jako kdybychom si ji od začátku objednávali sami. V konečném důsledku jsme ani zdaleka nezaplatili všechno to, co využijeme. To je možná největší paradox celé téhle obchodní operace s Novou.

Zmínil jste, že budete mít dvě olympijská studia, jedno v Soči a druhé v Praze na Letné. Co budete odkud vysílat?

Je to rozdělené tak, že studio v Soči bude vysílat na ČT Sport a studio na Letné na Dvojce. Za klíčové považuju odlišení obou programů: totiž aby každý nabízel trochu něco jiného. Jedno ale budou mít společné: budou vysílat živý sport ze Soči. Dvojka však bude vždycky alternativou k ČT Sport, kde půjdou medailové disciplíny, bude na něm většina zápasů mužského hokejového turnaje a finále sportů, kde se už budou rozdělovat medaile. Kdežto na Dvojce bude hodně curlingu, který je takovým alternativním sportem a zabere hodně času. Chceme mu dát více prostoru než na minulé zimní olympiádě. Bohužel, nevyšlo, že by do Soči postoupil některý z českých týmů. Poprvé v historii jsme mohli mít alespoň jednoho zástupce v olympijském curlingu – buď u mužů nebo u žen – ale nakonec to ani jednomu z týmů nevyšlo, byť mužům to uniklo o vlásek. Ale přesto si curling takovou pozornost zaslouží, protože to je velmi zajímavý a pro diváky trošku jiný typ zimního sportu. Vypadá velmi neakčně, ale ve skutečnosti je to velké drama. Zároveň je možnost na Dvojku umístit v případě časové kolize u zápasů ledního hokeje nebo krasobruslení druhý sport, aby ho diváci, tak jak jsou u nás zvyklí, mohli sledovat v televizi. Samozřejmě, že ještě navíc jim toho nabídneme na internetu, kde bude k dispozici šest tras, a kde jim nemůže uniknout vůbec nic.

Čili na internetu to bude podobné jako u olympijských her z Londýna, kdy jste taky nabízeli šest souběžných tras s živými streamy?

Ano, ale zimní hry jsou na počet sportů trochu skromnější, takže v internetové nabídce bude opravdu kompletně všechno. Z Londýna tam chybělo pár sportů. Ale kromě toho si myslím, že stihneme kompletní olympijské sporty i v klasickém televizním vysílání na ČT Sport a ČT 2.

Kdo se představí v roli moderátorů studií v Soči a v Praze na Letné?

U Soči jsme museli udělat změnu, kvůli hokeji tam místo mě musí naskočit Barbora Černošková. S ní se bude střídat Jaromír Bosák, který byl hostitelem studia už při vysílání z Londýna. Na Letné jsme šli trošku jiným směrem, nakonec to vyústilo v redaktorské dvojice, protože chci, aby jejich vystupování bylo trošku volnější. K nim tam ještě budou reportéři, kteří se budou pohybovat v terénu, protože na Letné bude k olympiádě spousta atrakcí, které si zaslouží pozornost diváků. Dvojice budou smíšené, jeden muž a jedna žena. Jednu bude tvořit Tomáš JílekDarina Vymětalíková a druhou Ondřej ZamazalIvana Chvátalová. Pro všechny čtyři je to něco nového, posun k další části profese. Na druhou stranu, Ivanka je u nás skoro dvacet let, a ti ostatní jsou v redakci sportu třináct a čtrnáct let, což je poměrně dlouho a v programu se osvědčili už v jiných rolích, takže teď si zkusí něco dalšího.

Chystáte nějaká nová jména i mezi komentátory jednotlivých olympijských disciplín?

Jsou to všechno vesměs komentátoři, kteří komentují nebo někdy komentovali sport, o který se budou starat i v Soči. Držíme si jejich příslušnost k jednotlivým sportům, zimní olympiáda to přímo nabízí. Jediná věc, kterou bylo třeba řešit, byl tradiční otazník saně, boby, skeleton, který mezi zimními olympiády ČT Sport moc nevysílá. Tyto disciplíny převezme Jakub Bažant, který je už v minulosti komentoval. Nemáme pozici přímo na sportovišti, takže bude v mezinárodním středisku IBC, protože jsme si místo tohoto sportu vybrali komentátorskou pozici u curlingu. V době, kdy se to místo objednávalo, byla poměrně velká naděje, že se český curlingový tým probojuje na olympiádu. I když se to nepovedlo, curling dostane poměrně velký prostor a komentovat ho bude Jirka Kalemba, což je asi jediný nováček v našem týmu, který pojede vůbec poprvé na velkou akci typu olympijských her. S ním tam bude další nováček, expert Karel Kubeška. Oba komentovali curling už na minulých olympijských hrách, ale z pražského studia. Poprvé budou přímo v dějišti her – je to dvojice, která je schopná to utáhnout. Dělají to velmi pěkně, rozumí tomu a dokáží komentovat tak, že to je velmi zajímavé a atraktivní pro obecné publikum, které se chce dozvědět, o co v curlingu vlastně jde.

Kolik celkově vysíláte do Soči lidí, tedy nejen komentátorů?

Neřeknu vám přesně počet lidí dohromady s technikou, ale komentátorů tam bude… Musím to spočítat: hokej, akrobacie, klasické lyžování, sjezdové lyžování, biatlon, akrobacie, saně, boby, skeleton, rychlobruslení, krasobruslení, shortrek, lední hokej, curling. Jedenáct, pokud jsem na nic nezapomněl. A k tomu máme experty na lední hokej, sjezdové lyžování, klasické lyžování, biatlon, curling, rychlobruslení. Celkem sedm lidí.

Budete ze Soči pokrývat i nová média, chystáte se třeba opět tweetovat z dějiště olympiády?

S odchodem Pavlíny Kvapilové jsme ztratili takového silného partnera, který měl vždycky vynikající přípravu na tyto velké události. Iniciativa tak vlastně nešla od nás k Novým médiím ČT, ale od nich k nám, už měli připraveny nějaké nápady a ty jsme pak jenom vsouvali do projektu olympijského vysílání. S ní byla spolupráce opravdu vynikající. Teď to je trošku jinak, ale nová média budeme chtít určitě prezentovat, protože olympijské hry budou rezonovat v celé společnosti. Od starších ročníků, které jsou zvyklé na klasické sledování televizního programu až po mladší ročníky, které to řeší na Facebooku, Twitteru a v internetových debatách. Chceme tyto mladší diváky nějakým způsobem vtáhnout do hry, což chceme řešit ve studiu na Letné. Nevím, jestli se to povede, ale budeme se tam snažit o přímé zapojení reportéra Nových médií do programu. Jak přesně to bude vypadat, vám neřeknu, máme určitý plán a nápad, ale nevíme, zda se nám ho podaří zrealizovat, tak o něm nechci mluvit. Ale Nová média do toho zapojit chceme určitě, a výrazně. Už jenom to, že internet je důležitou součástí nabídky olympijského vysílání, dají se na něm sledovat kompletně všechny přenosy a někteří diváci mu dávají přednost před televizí, tomu dává prioritu. Rozhodně budou součástí televizního programu. Vzájemné propojení obou těch složek, jejich nabídky, je samozřejmé a logické.

Budete ze Soči tweetovat stejně, jako to předloni z fotbalového Eura dělal Jaromír Bosák?

Já tweetuju už od MS v hokeji 2011, podobně i další, Michal Dusík a spousta redaktorů a reportérů. V tom nepolevíme. Bude to právě spíš tweetování než psaní deníčků na internetu, na které asi nebude čas. Ale tweetování na těch 140 znaků si myslím, že dáme dohromady určitě.

Řešili jste před odjezdem do Soči bezpečnostní situaci v Rusku, zvlášť po teroristických útocích ve Volgogradu?

Byl jsem tam před Vánoci na Poháru prvního programu a spíš mě tam děsí jiné věci než bezpečnostní riziko.

Povídejte.

Je to to všechno ostatní, co se týká dopravy, ubytování… Vím, že tam s tím budou obrovské problémy. Už teď nám zrušili část ubytování na horách, takže někteří kolegové budou muset jezdit z pobřežní části Soči, Adleru, do Krásné Poljany vláčkem, což se mi zdá rychlejší, nebo autobusy, což se mi zdá vzhledem k tomu, jak tam vypadají silnice, delší. Ohledně dopravy to tam byla katastrofa. Rusové nám říkali, že tam během olympiády zakážou místní dopravu, ale stejně tam bude muset někdo jezdit, olympijský park, hotely, vesnici atd. bude muset někdo zásobovat. Budou se muset vozit sportovci, novináři, diváci, sem a tam. Neumím si to vůbec představit, protože z hlediska silnic bych řekl, že pokud to vůbec lze k něčemu přirovnat, tak jsou tak deset let za naší dálnicí D1. Zůstali tam na bázi okresních silnic. Sice tam jsou i nějaké širší ulice, ale vždycky končí vyústěním do nějaké jednoproudové chudinky, která má pojmout obrovský chomáč aut a srovnat je do jedné řady.

Nebo z hlediska ubytování: vím, že minimálně dva hotely nebudou do začátku olympiády hotové, a to se týká jenom lokality na pobřeží. Teď jsme se dozvěděli, že jsou problémy i na horách. Na pobřeží vím, že hotely, které už byly vyprodané na celou dobu olympijských her, posílaly omluvu, že ubytování samozřejmě zajistí, ale například v provizoriu rozestavěné budovy. Oni toho většinu samozřejmě stihnou, ale budou tam i takovéto případy. Proto se spíš bojím dopravy a těchto věcí, protože oni z hlediska umístění dějiště her to nemají vůbec špatně vymyšleno. Nebyl jsem na horách, ale na pobřeží je všechno na jednom místě. Což je jakoby trochu riskantní, ale na druhé straně, kolem toho místa jsou všude dokola kopce, které když obsadí, nemůže tam podle mě proniknout ani myš. Neumím si představit, že by se tam mohlo něco stát, ale člověk nikdy neví. Bezpečnostní riziko jsme ale neřešili, my s tím stejně nic nenaděláme, my tam stejně budeme muset dělat, co bude potřeba, a nic víc nepořídíme.

S jak velkým předstihem před začátkem her poletíte do Soči?

BRAND24

Různě, na různý počet skupin. Já tam letím 4. února, režisér studia v Soči už 1. února. Další parta letí 6. února. Je to různě rozsekané do spojů, jak to šlo zařídit. Asi nejhorší to mají hokejoví experti, kteří přibyli do olympijského týmu ČT až před dvěma měsíci. Ti mají klasickou linku Praha – Moskva – Soči s tím, že až se budou vracet, musí přespat v Moskvě. No, bude to fakticky lahůdka. Z hlediska cestování jim vůbec nezávidím.

Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).