Hlavní navigace

Říčanský projekt Freedom TV mohou ohrozit chystané přechodové sítě

5. 12. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V Říčanech nabízí na regionální síti 19 své služby ve standardu DVB-T placená pozemní digitální televize Freedom TV, kterou provozuje společnost dvbexpert.

Služba využívá dva multiplexy, fungující na kanálech 25 a 49. Regionální síť 19 vysílá z objektu Alfa Tower v Říčanech, což je nejvyšší budova na Černokostelecké ulici, z jejíž tamní střechy vysílají oba multiplexy, pokrývající část území Středních Čech. Kanály 25 a 49 by ale mohly být v řádu měsíců vyčleněny pro přechodové sítě, nebo je může změnit nová koordinace kanálů po II. digitální dividendě. Je tedy možné, že po odebrání pásma 700 MHz bude nutné přesunout kanály, které tam v současnosti vysílají?

Pro přechodové sítě je sice zatím vyčleněn pouze kanál 31 a o ostatních zatím rozhodnuto není, ale v případě, že se rozhodne i o kanálech 25 a 49, bude je nutno opustit. Jak upozorňuje předseda expertní komise pro digitalizaci při Ministerstvu průmyslu a obchodu Pavel Dvořák, regionální vysílací sítě (včetně té říčanské, pozn. redakce) vysílají na rádiových kmitočtech na základě individuálních oprávnění, jejichž platnost je omezena datem 31. prosince 2017.

Pro přechodové sítě bude potřeba více kmitočtů, než se předpokládalo

Podle Marcela Procházky z Českých Radiokomunikací bylo časové omezení regionálních sítí provedeno právě s ohledem na budoucí potřebu využití kmitočtů z regionálních sítí pro přechodové sítě a následně pro finální DVB-T2 sítě. Původně se předpokládaly dvě přechodové DVB-T2 sítě. Nad tento předpoklad však Strategie definuje, že vznikne třetí regionální přechodová síť, pro kterou se teprve nyní kmitočty koordinují. Je tak zřejmé, že pro přechodové sítě bude potřeba výrazně více kmitočtů, než se předpokládalo, vysvětluje Procházka.

Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací

Ukončení regionálních sítí je podle něj nutným předpokladem pro realizaci přechodových DVB-T2 sítí. Ukončení provozu naší regionální sítě 8 není pro nás ani pro naše zákazníky dobrá zpráva, na druhou stranu potřebujeme kmitočty, abychom mohli přejít na DVB-T2, dodává Procházka.

Podle Dvořáka budou disponibilní rádiové kmitočty v období 2017–2021 využity hlavně pro Přechodové sítě. Proto také byla omezena platnost individuálních oprávnění, nebo bude nutno kmitočty vypnout z důvodu mezinárodní koordinace, nebo protože patří do uvolňovaného pásma 700 MHz. Ty bude nutno uvolnit nejpozději v roce 2021, resp. 2020, nebo budou „vypnuty“ z důvodů zahájení vysílání LTE sítí v sousedních zemích v pásmu 700 MHz – zejména se jedná o Německo.

Vše je otázkou správné koordinace

Podle Jaroslava Pecha ze společnosti dvbexpert, která říčanské vysílání Freedom TV provozuje, je jasné, že budoucí vysílání je nutné pečlivě zkoordinovat. Pokud se vše zkoordinuje správně, neměl by být problém najít potřebný prostor. Naše kanály jsou přechodovými sítěmi určitě ohroženy, ale přechodové sítě jsou pouze dočasné a časem se zase uvolní, myslí si Pech.



Jaroslav Pech ze společnosti dvbexpert.

Ten také upozorňuje, že jeho firma dodává na Slovensko karty Conax pro kódování DVB-T2 a tam k takovým problémům nedochází. Budeme žádat o licenci na DVB-T2 vysílání, aby se zmenšila komprese vysílání. O individuální oprávnění ve formátu DVB-T2 jsme zatím nepožádali, ale chceme tak učinit do konce roku, plánuje Pech.

UX DAy - tip 2

Jasno by mělo být začátkem příštího roku

Koordinační expertní skupina, které Pavel Dvořák předsedá, se v současné době zabývá využitím uvedených rádiových kmitočtů v období 2017–2020/21 vzhledem k tomu, že Strategie řeší situaci regionálních televizních provozovatelů po ukončení Přechodu na DVB-T2. Předpokládáme, že při vyhodnocení zahájení realizace Strategie bude i navrženo, jak postupovat v případě uvedených rádiových kmitočtů během ledna a února 2017. V této době tak budou známy informace o způsobu řešení a o postupu jednotlivých držitelů individuálních oprávnění, vysvětluje Dvořák.

Pavel Dvořák z expertní skupiny MPO.

Informace ke konkrétním kmitočtů ale zatím podle Dvořáka není možno zodpovědně publikovat vzhledem k tomu, že nejsou dokončeny mezinárodní koordinace a plány výstavby přechodových sítí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).