Hlavní navigace

Revoluční nekódovaný hudební kanál na Astře: Ukazuje na plno možnosti hybridní TV

14. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ GALERIE – Vysílání kanálu Dooloop umožňuje libovolný přesun videoklipů vpřed nebo vzad, pozastavení obrazu, případně vyhledání vámi preferované skladby.

Za opravdu revoluční je možné označit vysílání nového hudebního kanálu Dooloop na satelitu Astra, pozice 19,2 stupně východně. Stanice, kterou do svého portfolia přidal mediální dům RTL Deutschland funguje ve dvou rovinách, nejen jako lineární, ale zároveň i jako nelineární program. Umožňuje to šíření na bází hybridní televize označované zkratkou HbbTV. Dooloop disponuje obrovskou databází videoklipů. Stanice vysílá v rámci této technologie jako klasický lineární kanál, ovšem zároveň umožňuje kdykoliv klip přeskočit a případně se k němu okamžitě vrátit nebo ho zastavit. Obsah běží ze serverů RTL.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Olympiáda v Soči má vlastní aplikaci pro chytré televizory, spustila ji Česká televize

Uživatel chytrého televizoru nebo set-top-boxu s podporou standardu HbbTV se přitom nemusí spoléhat na jeden jediný stream, ale přepínat i v rámci jednotlivých žánrů, jak jemu samotnému tato možnost vyhovuje. Možností je také vyhledávání pomocí jednotlivých interpetů pomocí funkce Search. V tomto směru se pak podobá například videoserveru YouTube. Dooloop ale kombinuje více možností nelineárních platforem dohromady. Pro hudebního fanouška je tak stanice opravdovým rájem videoklipů. V rámci HbbTV provozuje RTL také tři programy pod hlavičkou Clipfish. Ty však tyto možnosti zdaleka nenabízejí.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Nekódovaná veřejnoprávní televize hr z Hesenska začala nabízet hybridní vysílání

S Dooloop stavíme video nabídku mediální skupiny RTL v Německu do nového rozměru, uvedl při této příležitosti generální ředitel sekce Clipfish Thorsten Sandhaus. Ač může znít jeho výrok na první pohled značně nadsazeně, Sandhaus má v podstatě pravdu. S něčím podobným se v oblasti satelitní televise u nás divák skutečně setkat nemohl. Mediální skupina RTL tak spolu s německými veřejnoprávní kanály ARD a ZDF stojí na skutečné špici hybridního vysílání v Evropě a ukazuje take možnosti, kterými by se do budoucna mohla vydat i Česká televize. Ta zatím streamování lineárního obsahu v rámci HbbTV nenabízí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).