Hlavní navigace

Názory k článku Regionální odpojování televizí v DVB-T by měl financovat stát

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 4. 2010 16:47

    bez přezdívky
    Tady by mělo platit, že pokud chce někdo yvsílat, tak ať si náklady na to také zaplatí ze svých zdrojů! Nechápu, proč by měl stát (potažmo daňoví poplatníci) financovat vysílání soukromých tv stanic?? To nám těch 10mld. Kč nestačilo??
  • 7. 4. 2010 8:55

    bez přezdívky
    proč ? regionální vysílání je pro řadu lidí zajímavé. V muxu4 i jiných místních lokálních frekvencí je dost.
    Já bych třeba uvítal, aby místní úřad či nějaká místní podnikatelská skupina nevysílal svoji TV jen přes net jako nyní, ale na nějakém místním malém vysilači. V tom je DVB-T výhodný. Celoplošně vyhovuje více satelit.
    Mimochodem ted jsem dosta magazín Skylinku jaro 2010, kde jsou ukázkově náklady na rozvod DVB-T vs. satelit v paneláku - DVB-T jim vychází na 1500-2600 a satelit na 2400-3500 na byt
  • 7. 4. 2010 9:37

    bez přezdívky
    souhlasím, regiony jsou dobrá věc, na celoplošných stanicích není čas na nějaké akce z regionu, maximálně tak na nějaké vraždy apod. ale jiné zajímavé věci se do vysílání nedostanou, natož informace z regionu o konaných akcích
  • 7. 4. 2010 20:41

    bez přezdívky
    P. Potůčku - platí opravdu to že "zaplatit z radiokomunikačního účtu" = "platí stát"? Pokud vím, tak radiokomunikační účet se tvoří z plateb za kmitočty od těch, kteří využívají kmitočty. Myslím že tam jde několik procent z poplatků za kmitočty a Zákon o elektronických komunikací specifikuje na co mohou být prostředky určeny:

    § 27
    (1) K úhradě efektivně a účelně vynaložených nákladů vzniklých držitelům oprávnění k využívání rádiových kmitočtů nebo Ministerstvu obrany při využívání rádiových kmitočtů pro vojenské účely v důsledku změn ve využívání rádiového spektra z důvodů uvedených v § 19 odst. 1 písm. a) a b) Úřad zřídí radiokomunikační účet, který spravuje. Prostředky radiokomunikačního účtu lze použít také k úhradě nákladů vzniklých držitelům oprávnění k využívání rádiových kmitočtů nebo Ministerstvu obrany při využívání rádiových kmitočtů pro vojenské účely v důsledku odstranění vzniklé technické nekompatibility, která není důsledkem nedodržení podmínek stanovených v oprávnění k využívání rádiových kmitočtů, ve všeobecném oprávnění nebo v plánu využití rádiového spektra.
    (2) Radiokomunikačním účtem se rozumí účet, který není součástí státního rozpočtu. Prostředky na účtu jsou vedeny u banky a lze je použít pouze pro účely podle tohoto zákona. Zůstatek na účtu se na konci kalendářního roku převádí do roku následujícího. Úroky jsou příjmem státního rozpočtu, úhrady za bankovní služby spojené s vedením účtu jsou výdajem státního rozpočtu. Příjmy radiokomunikačního účtu tvoří část poplatků za využívané kmitočty ve výši stanovené vládou.
    (3) Držitel oprávnění k využívání rádiových kmitočtů nebo Ministerstvo obrany, který požaduje úhradu efektivně a účelně vynaložených nákladů z důvodů uvedených v odstavci 1, předloží Úřadu kvantifikaci těchto nákladů doloženou účetní evidencí. Úřad posoudí předloženou kvantifikaci na základě účetní evidence, technické dokumentace a dalších prvotních dokladů. Na základě výsledku svého posouzení Úřad navrženou výši efektivně a účelně vynaložených nákladů potvrdí nebo stanoví výši efektivně a účelně vynaložených nákladů jinou.
    (4) Výkaz o hospodaření s prostředky radiokomunikačního účtu za příslušný kalendářní rok je Úřad povinen uveřejnit. Tento výkaz tvoří součást výroční zprávy o činnosti Úřadu podle § 110.
    (5) Vláda stanoví nařízením způsob a výši tvorby prostředků radiokomunikačního účtu z části poplatků za právo využívat kmitočty a způsob jejich čerpání v souladu s ustanovením § 133.

    Takže podle mně je to takový fond, do kterého si sami provozovatelé sítí elektronických komunikací přispívají a v případě vyjmenovaných událostí z něho mohou čerpat na pokrytí souvisejících nákladů - takže taková hodně vzdálená (a negarantovaná) obdoba pojištění.Ale v žádném případě ne platba od státu. Co myslíte?
  • 6. 4. 2010 19:50

    bez přezdívky
    Přesně tak, nemá to žádný veřejnoprávní charakter, ale v tomhle komoušském bordelu, kde je nucená regionalita, nadevše, bych se nedivil, když by se stalo i tohle. Už konečně STOP násilně vnucované regionalitě a regionálnosti, pryč s lokálními, amatérskými prasaty. Prostor pro kvalitní, celoplošné stanice, jak rádiové, tak televizní.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).