Hlavní navigace

Ředitel SeeJay Radia vyzývá dopisem ČTÚ: Neotálejte s rozhlasovou digitalizací

6. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ DOKUMENT Provozovatel SeeJay Radia letos plánuje spustit další dvě stanice – jednu čistě internetovou bez mluveného slova a druhou informační mj. i na platformě DAB.

Donutit Český telekomunikační úřad (ČTÚ) k aktivitě v oblasti digitálního rozhlasu chce komerční rozhlasová stanice SeeJay Radio, která je velkým propagátorem této technologie u nás. Za tímto účelem zaslala ČTÚ ve druhé polovině minulého měsíce dopis, pod nějž je podepsaný jednatel a ředitel tohoto digitálního programu Svatopluk Janík. Současná situace nás jako provozovatele velmi poškozuje vysokou cenou, kterou musíme vynakládat za propagaci a osvětu, jelikož zemské digitální rozhlasové vysílání v ČR se nerozvíjí přirozenou cestou a je brzděno, uvádí ve svém dopisu Janík.

NEPŘEHLÉDNĚTE: V Česku vzniká nové informační rádio, odstartovat by mělo na podzim

Jednateli a řediteli SeeJay Radia se nelíbí především fakt, že v České republice se stále pro distribuci signálu využívá takzvaný L-band, tedy pásmo, které bylo původně míněno jako dočasné, a takzvaný Band III, jež se uvolnil po ukončení pozemního analogového televizního vysílání, „leží“ na ČTÚ bez využití, a to přesto, že regulátor už má k dispozici kanály, které by bylo možné pro digitální rozhlas ve III. pásmu využít. Žádáme tedy ČTÚ o řešení vzniklé situace především uvolněním a přidělením rezervovaných kmitočtů, vyzývá Svatopluk Janík regulátora.

ČTĚTE TAKÉ: SeeJay Radio zahájilo vysílání v digitální síti RTIcz v západních a jižních Čechách

BRAND24

SeeJay Radio je šířeno v digitální podobě prostřednictvím rozhlasového multiplexu příbramské společnosti TelekoPraze, Příbrami, na Ústecku, Liberecku, ve východních Čechách, Brně a na Ostravsku. Provozovatel stanice nedávno podepsal také dohodu o distribuci prostřednictvím DAB sítě společnosti RTI cz. Rozhlasový program se v nabídce firmy objevil začátkem března letošního roku, a to konkrétně v Plzeňském a Karlovarském kraji a také na Českobudějovicku. SeeJay Radio chce letos spustit další dva okruhy – digitální TiP Rádio a internetové SeeJay Radio Mix.

Ctu Zadost by Lukáš Polák

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).