Hlavní navigace

Rapl je seriál, který vás smíří s Českou televizí

25. 9. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Celý seriál je šedý jako mrtvý kanál televize a Kuneš je český Phil Marlowe.

Seriály, jako je Rapl, jsou vzácným úkazem – funguje tam až na výjimky úplně všechno. Žánrová kamera a kovově šedý barevný tón – to jsou atributy, které noirové detektivky využívají už desítky let. V případě Rapla ale dokonale fungují dohromady s dalšími faktory, což jsou skvělá hudba, uvěřitelný příběh a hlavně samozřejmě postava detektiva Kuneše, který je jakoby český Phil Marlowe (aby bylo noirovým motivům učiněno dostatečně zadost), možná trošku stříklý Johnem McClanem (Smrtonosná past).

Hlavní postava seriálu Cirkus Bukowsky si zachovala všechny atributy, pro které lidi podobné drsňáky milují: věčně naštvaný výraz, jedovaté bonmoty a hlavně přístup chlapíka, který nedělá v životě kompromisy a je to na něm dobře vidět.

To všechno jsou základní vlastnosti právě slavného detektiva Phila Marlowa. Jak ho definoval jeho autor Raymond Chandler? Těmi ošumělými ulicemi musí kráčet muž, sám morálně neošumělý, muž nepošpiněný a bez bázně. Takovým mužem musí být detektiv v tomto druhu příběhu. Je hrdinou, je vším. Musí být celý muž, normální, a přitom neobyčejný muž. Je osamělý a je hrdý tím, že s ním budete jednat jako s hrdým člověkem, nebo budete velmi litovat, že jste ho kdy spatřili… Myslím, že kdyby takových jako on existovalo víc, dalo by se ve světě žít mnohem bezpečněji, a přitom ne tak nudně, aby nestálo za to v něm žít.

Tohle přesně jsou charakteristiky, které přesně sedí i na majora Kuneše. Když rozbije na začátku příběhu hubu manželovi své bývalé ženy, dobře ví, že mu to způsobí problémy – do Krušných hor je převelen právě na základě tohoto incidentu – což pro něj ale není důvod k tomu, aby neudělal to, co považuje za správné.

Je to muž, který ztělesňuje ideál spousty lidí, kterým nevadí jeho misantropie a absolutní nespolečenskost. Tvrdý chlapík, který asi nikdy nebude vaším dobrým kamarádem, ale který si vás získá asi tak během prvních dvou minut – pokud jste tedy už předtím neviděli Cirkus Bukowsky, v kterémžto případě jste s největší pravděpodobností Rapla shlédli právě i díky Kunešovi.

Tvrďáci v Česku

Většina recenzí na Rapla je v pozitivním duchu. Pokud milujete americkou tvrdou školu a jste ochotni připustit, že drsní správní chlapi mohou žít i v Česku, budete z něj nadšeni. Jednou z věcí, které jsou Raplovi vyčítány, je fakt, že se jedná o konzervativní detektivku. Já chápu, jak to autor recenze myslel: není to revoluční seriál, neposouvá kinematografii nikam dál, nejsou v něm odhalovány obří morální pravdy.

Jenže ne vždy je nutné neustále překonávat nové a nové hranice – ten konzervativismus, čili držení se stylu žánru, je dobrá věc, pokud se udělá dobře a pokud všechno dobře funguje. A to se v případu Rapla stalo na sto procent. Že je klišé využít Jáchymov, který má atmosféru jako Twin Peaks? Ne, je to jen využití dobrého prvku, který je k dispozici – netočí se realistická reportáž, točí se dramatické dílo.

Že kameraman využil tlumení světel? No a? Co jako, když to funguje dobře? Vždyť od toho tam přeci je, aby s tím světlem pracoval, ne? Že kopíruje zahraniční detektivky? Naplňuje dobře definici žánru, a pokud je tohle důkazem kopírování, tak ať kopíruje klidně dál.

Někdy stačí dobré řemeslo

Ne všechna díla musí být objevná a přelomová, někdy stačí prostě dobře dělat to, co funguje. Auta také všechna jezdí po čtyřech kolech a mají jeden volant – a funguje to.
Samozřejmě, nic není bez chyb. Někteří Kunešovi kolegové mluví děsně strojeně, to platí obzvlášť o místních policajtech z jáchymovského Kunešova exilu.

UX DAy - tip 2

Příčinou mohou být někdy trochu kostrbaté dialogy, ale to je v českých seriálech téměř standard. Naopak jsou tady prvky, které jsou absolutně dokonalé – například hudba Tadeáše Věrčáka, který se z undergroundového muzikanta (Garáž, Fiction, Půlnoc) vypracoval v jednoho z nejlepších skladatelů filmové hudby vůbec.

Rapl je jediný současně běžící český seriál, u kterého zřejmě nevydržím počkat na jeho konec – miluju bingewatching a třeba u Hry o trůny se nikdy nedívám, dokud nejsou venku všechny díly. U Rapla ale udělám výjimku. Je to seriál, kterých se v Česku moc netočí. A své konkurenty převyšuje rozdílem třídy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).