Hlavní navigace

Radní Mezuláník: Rozpočet ČT pro letošní rok je výrazně deficitní

12. 1. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
12. 1. 2012

UVNITŘ PROHLÁŠENÍ Rada České televize, kontrolní orgán tohoto veřejnoprávního média, odhlasovala včera Kavčím horám rozpočet pro letošní rok ve výši 6,97 miliardy korun, přičemž 460 milionů korun chce televize použít z fondu televizního poplatku. Přesto, že tento návrh nakonec Rada ČT schválila téměř sty procenty hlasů, byl proti jediný člen, Radek Mezuláník. Ten sepsal pro média důvody, proč hlasoval právě takto.

DOKUMENT: Prohlášení Radka Mezuláníka k rozpočtu České televize na rok 2012 (PDF, 204 kB)

Rozpočet je označován jako vyrovnaný, ale ve skutečnosti je výrazně deficitní. ČT v roce 2012 plánuje zinkasovat do Fondu TV poplatků 5,75 miliardy Kč, ale vyčerpat na krytí výdajů plánuje 6,21 miliardy Kč! To znamená, že 460 milionů Kč plánuje management ČT spotřebovat z rezerv uspořených minulým vedením, konstatoval ve svém prohlášení Mezuláník. Ze 460 milionů korun deficitu poputuje do Výrobního úkolu ČT pouze 110 milionů. Značnou část spolknou práva na sportovní přenosy a zahraniční tvorbu. Úspory jsou prý naopak deklarovány úbytkem nákladu.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Ředitel ČT: Není normální, že se nezvyšuje koncesionářský poplatek

Nový generální ředitel České televize Petr Dvořák se naopak na včerejším zasedání rady tohoto veřejnoprávního média netajil myšlenkou, že by se koncesionářské poplatky měly zvýšit. Důvodem k tomuto kroku by byly především zvyšující se náklady v závislosti na inflaci. Nyní se nezvyšuje a to není normální, nicméně víme, že to je politické rozhodnutí a proto s jeho navyšováním nepočítáme, prohlásil Dvořák. V letošním roce by měly být výdaje ČT vyšší než její příjmy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).