Hlavní navigace

Radiokomunikace v Praze v tichosti obnovily vysílání v L-pásmu

14. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vysílání na obou kanálech, které jsou navíc v různých frekvenčních rozsazích, může některým přijímačů způsobovat problémy. Příkladem je tuner Yamaha T-D500.

Telekomunikační operátor České Radiokomunikace bez předchozího mediálního výstupu obnovil v Praze před několika dny šíření svého digitálního rozhlasového multiplexu (DAB) v takzvaném L-bandu, tedy L-pásmu, konkrétně na kanálu LI. Rozhlasová síť je šířena na frekvenci 1466,656 MHz. Digitální síť má v tuto chvíli stejný obsah jako ta, která je šířena na kanálu 10D. V multiplexu je tedy možné najít kromě Rádia Impuls, Frekvence 1 a Evropy 2 mimo jiné i stanice Rádio Dechovka, Český Impuls (prozatím pouze programová pozice), Rádio Zet / BBC, Český rozhlas Radiožurnál a řadu dalších.

BRAND24

K TÉMATU: V Praze startují nová digitální rádia. Jak si rozdělila datový tok multiplexu Českých Radiokomunikací?

Souběžně vysílané multiplexy se stejným obsahem ale mohou způsobit některým přijímačům potíže. Jak si ověřila redakce serveru DigiZone.cz, typickým příkladem je tuner Yamaha T-D500. U něho nastane s největší pravděpodobností modelová situace, kdy je kanál 10D přepsán kanálem LI. To je pochopitelně problém, pokud majitel této značky nemá anténu pro takzvaný L-band. V takovém případě je pak nutné manuálně si nastavit kanál 10D a tuto volbu potvrdit. Příjem z kanálu LI se pak změní na klasické III. pásmo. Kromě Českých Radiokomunikací šíří signál digitálního rozhlasu v Praze i společnost Teleko.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).