Hlavní navigace

Rádio Dechovka spustilo další středovlnný vysílač, tentokrát na jihu Čech

1. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Střední vlny jsou jedním z pásem využívaných zejména Českým rozhlasem. Ten v rámci nich využívá šesti vysílačů. Na střední vlnu se v budoucnu chystá i stanice Impuls AM.

Středovlnné Rádio Dechovka potvrzuje, že tento kmitočtový rozsah není v České republice rozhodně mrtvý. V pondělí 31. března spustil jeho provozovatel další stanoviště fungující na frekvenci 1233 kHz. Po středočeských Líbeznicích a jihomoravském Brně jde tak už o třetí vysílač. Kromě středních vln mohou zájemci ladit Dechovku také na internetu a v Regionální síti 4 operátora Prague Digital TV, za nímž stojí ostravský podnikatel Leoš Pohl. Právě ten je i částečným vlastníkem Dechovky, která připravuje nový vysílač i v Ostravě.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Projekt středovlnného Impulsu AM není mrtvý, žádá o frekvenci v Líbeznicích

Dominantním vysílatelem na středních vlnách je u nás Český rozhlas. Ten využívá tento kmitočtový rozsah pro šíření stanic DvojkaPlus. Jde konkrétně o vysílače Karlovy Vary – Stará Role, České Budějovice – Husova kolonie, Praha – Liblice, Moravské Budějovice – Domamil, Brno – Dobrochov a Ostrava – Svinov. Veřejnoprávní médium využívá také středovlnný vysílač Topolná pro šíření ČRo Radiožurnálu. Po nasazení úsporných opatření a výrazném snížení výkonu je ale jeho dosah výrazně nižší, než tomu bylo v minulosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).