Hlavní navigace

Rada se k digitálním licencím vrátí nejdříve v říjnu

14. 9. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Už druhá žaloba proti výsledku licenčního řízení na provozovatele šesti zemských digitálních televizí včera uspěla u Městského soudu v Praze. Tentokrát je jejím autorem společnost Galaxie sport, která se neúspěšně ucházela o licenci pro placený digitální kanál Sport 2. V podstatě jde ale o druhé vítězství televize Nova, jež v podobném sporu zvítězila už minulý týden. Obě stanice totiž mají stejného majitele, americkou společnost CME.

Proces znovuudílení je zablokovaný

Stejně jako v případě Novy, také u Galaxie sport soud konstatoval, že rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) bylo naprosto nedostatečné a pro nedostatek důvodů nepřezkoumatelné. Radní vyřadili projekt digitální stanice Sport 2 kvůli tomu, že šlo o placenou televizi a také kvůli jejímu tematickému zaměření. Ještě před hlasováním o licencích se totiž dohodli, že vyberou plnoformátový, zpravodajský, hudební, dětský a regionální program. V obou případech Nova i Galaxie sport shodně namítaly, že taková omezení původní podmínky licenčního řízení neobsahovaly, a že je tedy rada svévolně měnila v průběhu soutěže. Tím měla oba žadatele poškodit. Soud jim dal za pravdu.

Ve hře jsou ještě žaloby tří dalších neúspěšných žadatelů, společností Minority, FTV Prima (provozovatel televize Prima) a Step PR. Projednávání dvou z nich, Primy a společnosti Minority, je ale pozastavené kvůli kasačním stížnostem jiných neúspěšných účastníků licenčního řízení, kteří se dožadují práva být osobou zúčastněnou na řízení. V případě Primy je tímto stěžovatelem Nova, respektive společnost CET 21. Do vyřízení stížností nemůže soud ani jednu z těchto dvou žalob projednat. Kasační stížnost přitom může celý proces zdržet o několik měsíců, dokonce i let. Do výroku soudu o všech podaných žalobách ale RRTV nemůže znovu udělit licence, což povede k dalšímu zdržení startu nových digitálních programů. Soudy tak vážně ohrožují i samotný proces přechodu na digitální vysílání, protože kromě současných televizních stanic nebude co šířit.

Čeká se na písemné rozhodnutí soudu

Do doby, než obdržíme písemné rozhodnutí soudu, můžeme jen těžko odhadovat další postup, řekl serveru DigiZone.cz předseda RRTV Václav Žák. Radní minulý týden uvažovali o možnosti, že by licence pro digitální vysílání znovu udělili původním šesti společnostem a lépe zdůvodnili svoje rozhodnutí, aniž by čekali na výrok soudu u dalších čtyř žalob. Tato varianta ale padla poté, co se objevily kasační stížnosti, vysvětlil Žák. Dříve, než přijde písemné odůvodnění soudu ve věci žalob televizí Nova a Galaxie sport, tak radní nemohou dělat vůbec nic. Očekáváme, že rozhodnutí by mělo přijít začátkem října. Pak ho s největší pravděpodobností umístíme na internetové stránky Rady, slíbil Žák. Podobným způsobem Rada zveřejňuje všechny soudní verdikty týkající se licenčních řízení i pokut udělených provozovatelům.

Radní se sice o licenčním řízení na digitální televize bavili i na zasedání tento týden, podle Žáka šlo ale jen o neformální debatu. V tuto chvíli nemůžeme nic dělat, dodal. Jakmile ale rada získá písemné odůvodnění soudu, podrobí ho podle předsedy RRTV důkladnému právnímu rozboru. Z něho bude patrné, jaký postup by radní mohli zvolit, aby vyhověli soudu a zároveň nepoškodili provozovatele, kterým už jednou licenci vydali. Žák už minulý týden serveru DigiZone.cz řekl, že snahou Rady bude udělit licence těm samým společnostem. Zároveň však dodal, že podle jeho názoru žádná z firem, která získala digitální licenci a nyní o ni výrokem soudu přišla, nemůže žádat po státu náhradu škody. Podle mne by to neprošlo. To je riziko podnikání, s kterým musí zájemci o licence počítat, řekl tehdy Žák.

Ohrozí soudy start definitivních multiplexů?

Zrušení udělených digitálních licencí nepálí jen vysílací radu a jejich původní držitele, ale také provozovatele pozemních digitálních multiplexů. Příští rok v červenci totiž začne platit Technický plán přechodu (který Rada Českého telekomunikačního úřadu dosud nevydala kvůli průtahům s připomínkami komerčních televizí i nových digitálních stanic), a ten počítá s třemi celoplošnými digitálními sítěmi. Jednou pro veřejnoprávní televizi a rozhlas a dvěma pro komerční stanice. Jenže provozovatelé těchto dvou sítí, nebo přinejmenším jedné z nich, by měli problém: co vysílat? Nabízela by se jenom Nova a Prima se svými bonusovými programy (pokud si o něj Nova zažádá, Prima tak již učinila). To jsou ale jen čtyři programy, tedy jeden komerční mutliplex. Druhý by zůstal prázdný.

Tipy C

Jak by asi na takovou programovou nabídku reagovali diváci? Vždyť právě pestřejší skladba televizních stanic je má motivovat ke koupi set-top-boxu a přechodu z analogového na digitální pozemní příjem. Digitalizace by se mohla zbořit jako domeček z karet ve chvíli, kdy by kromě nových digitálních stanic nebyla přes DVB-T dostupná televize Nova. Stačí k tomu málo: nepodepsat Technický plán přechodu (TPP) a nevzdat se vlastních analogových kmitočtů výměnou za další bonusovou licenci pro celoplošné digitální vysílání. Předseda RRTV Václav Žák se dokonce domnívá, že stát nemá žádné páky, jak odejmout Nově analogové kmitočty, i kdyby podepsala TPP. Pak by digitálně vysílala jenom Česká televize se svými čtyřmi programy a možná Prima se dvěma stanicemi (pokud by se to provozovateli multiplexu vyplatilo).

Česko jako analogový ostrůvek?

Hrozí tedy naprostá sabotáž digitalizace a zachování čtyř celoplošných analogových programů? Manažer projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš připouští, že to je jeden ze čtyř scénářů, o kterém ČT v souvislosti s dalším vývojem českého televizního trhu uvažuje. V takovém případě by se ale zřejmě veřejnoprávní televizi nevyplatilo pokračovat ve vysílání dvou speciálních digitálních kanálů ČT 24 a ČT 4 Sport. Reálnější je možnost, že žaloby a další průtahy se schvalováním TPP celý proces „jenom“ zbrzdí a oddálí tak nástup konkurence Novy a Primy. To by ale také znamenalo, že si tyto dvě televize od roku 2008 rozdělí miliardu korun, kterou ročně utratí inzerenti za reklamní prostor v České televizi. Právě od roku 2008 totiž ČT přijde o možnost vysílat reklamu. Ona miliarda měla usnadnit nástup novým digitálním stanicím, teď to ale spíše vypadá, že se na ní přiživí kromě Novy a Primy také jiné typy médií.

Podaří se zahájit přechod na digitální vysílání už příští rok v červenci?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).