Hlavní navigace

Názory k článku Rada Českého rozhlasu zveřejnila kandidátský projekt Petra Duhana

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 8. 2011 9:26

    franta
    Napíšu, jak by vypadal ideální program ČRo pro mne, i když je mi jasné, že má představa je asi pro drtivou většinu lidí neakceptovatelná. Zavedl bych totiž dvě stanice mluveného slova. První by byla trochu na způsob předrevoluční stanice Radio Svobodná Evropa kříženého s televizní ČT24, takže by bylo v každé hodině 20 - 30 minut času vyhrazeno živému komentování nejaktuálnějších událostí, kde by různí hosté sdělovali svůj názor na věc, atd. Tedy hlavně zprávy, politika, ekonomika, publicistika...Základ druhé stanice mluveného slova by tvořilo rádio Leonardo, tedy jakýsi populárně vědecko - naučný a vzdělávací program, kde bych ale vynechal asi třetinu pořadů jako třeba Žen šen a Sedmý světadíl a ty bych přesunul na program o kterém píšu výše. Místo těchto pořadů bych na tento program přesunul veškerou četbu na pokračování a rozhlasové hry. Byla by to tedy stanice přibližně sestavena z dnešní Vltavy a Leonarda, ale bez hudby... Další dva programy už by byly jeden pro mladé, tak jak to píše Chozé a druhý zábavný pro starší na způsob dnešní "Prahy", ovšem trochu zmodernizovaný, aby nebyl jen pro 80+. A co se týše hudby, tam bych nechal stanice tak jak jsou dnes "D-dur, Wave", s tím, že by místo Leonarda mohla být stanice zaměřená na jazz, rock a metal...To je ovšem jenom programová skladba mých snů, která nebude mít nikdy žádnou šanci vzniknout.
  • 28. 8. 2011 0:11

    bez přezdívky
    Ono to lze zkrátit. On také původně hovořil jako o vzoru WDR. A dnes hovoří jako o vzoru o Dánském veřejnoprávním rozhlase. WDR je mi solidně známé, takže mohu posoudit. Dánský veřejnoprávní rozhlas jsem nikdy nesledoval i když je mi přes DVB-S nebo internet dostupný, takže to posoudit nemohu. V koncepci bude nejobtížnější vytvořit stanici mluveného slova z rádií Česko a ČRo6, protože každé to mluvené slovo je zcela jiného charakteru.

    Při koncepci slučování JEDNIČKY by možná nebylo od věci postupovat podobně jako rádia HEY, která napřed sloučila Liberec-Parbubice-Prahu a Ostravu-Brno a o rok později sloučila Prahu-Brno. Tedy vytvořit přechodně třeba opravdu Reginu Čechy a Reginu Morava a až v další fázi JEDNIĆKU aby to nebyl takový nápor.

    Co se týče stanice pro mladé nebo relativně 20-40, tam byh naopak provedl operaci střihem, tedy ze dne na den. Ale operaci by předcházela minimálně půl roční promo kampaň aby stávající posluchači současné DVOJKY byli včas varováni.

    No, uvidíme, vzhledem k tomu, že, co rok se koncept trochu posunul, lze samozřejmě předpokládat, že se bude i na dále drobně měnit a upravovat, takže jak již jsem uvedl něco jiného jsou návrhy a něco jiného bude vlastní realizace a konečný výsledek.

    Teprve po té můžeme prohlásit, zda se reforma ČRo zdařila nebo nikoli.
  • 28. 8. 2011 10:07

    bez přezdívky
    Některé Tvé myšlenky se probíraly veřejně v diskuzích a dokonce zazněly i z ČRo samotného.
    Například koncepce dvou stanic mluveného slova.

    Ale bylo to trošičku jinak. Tedy mluvilo se o zpravodajské stanici ČESKO, kde by byly prostě zprávy, politické komentáře, rozhovory s politiky, politické rozbory. Prostě politika. Důležité světové události apod.

    A po té o nejmenované stanici, kde by byla PUBLICISTIKA. Tedy úvahy o všem možném. Zamyšlení nad různými záležitostmi ze života lidí. Nikoli politické, třeba rozhovory se spisovateli, malíři, cestovateli, divadelními herci atd. atd. Ale bez zpráv a bez politiky. Plus by tam mohlo být i to vzdělávání, dejme tomu. Ovšem bez her. Ty by se nehodily ani na jednu ze zmíněných stanic. A osobně nechápu, jak je tam chce Duhan narvat. Ty prostě patří na TROJKU, VLTAVU, KULTUR nebo ARTE nebo jak tomu chce říkat.

    LEONARDO mi vyhovuje tak jako je a označuji ho jako mladší kopie PRAHY. Tedy je tam v podstatě podobné schéma jako na Praze, ale na rozdíl od Prahy, je to s normální hudbou.
    Nevím do jaké míry bych byl ochoten to poslouchat bez hudby ?

    Stanice Jazzu nebo respektive EUROJAZZ byl Duhanem vytvořen. Ovšem pokud Kasík spustil jakési omlazené kopie stávajícího FM v digitálu. Tedy WAVE, LEONARDO, ČESKO a D-DUR. Což označil Duhan jako DIGITÁLNÍ VOUSY. Tak on sám to udělal ještě pitoměji. Tedy spustil EUROJAZZ jen jako netovou stanici. To je věčná škoda a když by byl, co k čemu, měl by ji spustit jako řádnou stanici v DVB a DAB+. Tedy odebere ČESKO, které sloučí s ČRo6 do ČTYŘKY.
    Tak pak by měl dát za něj digitální náhradu, tedy EUROJAZZ. Aby digitální stanice byly stále 4, tedy WAVE, LEONARDO, D-DUR a EUROJAZZ.

    Též se mi moc nelíbí jeho postoj u regionálek, rozdělení na jakési staré a zasloužilé a na jakési nové a nezasloužilé. Což totiž v této chvíli přesně takto bohužel je a to je jedna z věcí, která mi na ČRo vadí nejvíce. Proto by mi přišel systém JEDNIČKY nebo systém jedné REGINY nebo systém REGINA ČECHY a REGINA MORAVA mnohem lepší, ale právě za účelem zrovnoprávnění starých a nových. Pokud hodlá zachovávat stavající diskriminaci i na dále v novém systému, který vznikne, tak to ho pak nemusí dělat. Takže tyto náznaky, které občas prosvítají v jeho konceptech se mi hrubě nelíbí. Toto je třeba odstranit. Všichni rovnoprávně v JEDNIČCE. To ano. A nikoli zase protěžování např. Ústí nad Labem vůčio Liberci apod. To je pro mne zcela nepřijatelné, jakož i současná podoba tzv. SEVERU.
  • 28. 8. 2011 15:46

    franta
    Vystihl jsi to dobře, souhlasím. Hlavně to drmolení, kdy spěchají, aby stihli každou zprávu co nejstručněji v co nejkratším čase mi taky leze na nervy. Taky jim často nerozumím. A spěchají jen proto, aby tam nacpali co nejvíc odrhovaček. Nechápu...
  • 28. 8. 2011 16:10

    Marek Svoboda
    Většinou tvoje polemiky ohledně ČRO rád čtu, ale nyní se mi zdá, že už trochu magoříš. Nebyl jsi náhodou nějaký čas na vedoucí funkci v ČRO?
    Hudba na Radiožurnálu je ošklivá, to je fakt, ale ti speakeři podle mého patří k tomu nejlepšímu, co v našem státě do rozhlasového mikrofonu mluví.
    Co bys předložil za příklad kvalitního českého speakera?
  • 28. 8. 2011 17:06

    Marek Svoboda
    O speakerech z privátních českých radií mi nemusíš nic popisovat, mě zajímají především ti, které já považuji za profíky v oboru a ti jsou právě většinou na tom ČRO1. Když je neznáš jmenovitě, tak bych asi tady takhle nevystupoval.
    Nikdy nedosáhneš toho, aby tam celý den byli jen bezchybní kafemlejnci, ale na ČRO1 jsou za mikrofonem lidi na úrovni. Mám za mysli moderátory proudů, či publicisty. Shánělová, Výborná, Pokorný, Veselovský to je u nás špička, to si tady můžeš psát co chceš.
  • 28. 8. 2011 12:15

    franta
    Myslím, že když má někdo zrovna chuť poslouchat (kvalitní) hudbu, má možnost si pustit Wave, Beat, D-dur, a na rádiových vlnách je dost dalších stanic i komerčních, které si může každý pustit, tak si říkám, nač tolik hudby na všech stanicích ČRo... Mě strašně štve hudba na dnešním Radiojournálu, ale ani za to tak nemůže hudba sama od sebe jako spíš ta pitomost lidí v rozhlase, kdy často mají zajímavého hosta, který má co říct a v tom nejlepším jej přeruší, že už musí končit. Avšak samozřejmě nekončí, ale musí tam pustit ještě na ty tři minuty, které zbývají do "celé" nějakou odrhovačku. V tu chvíli mám chuť to rádio rozbít...A ještě jedna věc mě na dnešním Radiojournálu štve. Když jsem byl doma, tak jsem jej měl vždy puštěný, protože jsem se tam dozvěděl nejdřív nejnovější zprávy. Z tv se člověk tu zprávu dozvěděl až večer. Ovšem, jakmile vznikla ČT24, tak se ukázalo, jak je Radiojournál zkostnatělý, protože na ČT24 se dozvím všechny novinky mnohem dřív a když je opravdu nějaká výjimečná událost, nemají strach vynechat pořady, které zrovna jsou na programu pozvat narychlo hosty a této události se věnovat. Radojournál vysílá stále jen to, co je v programu, i kdyby "trakaře padaly." Nevím, buď nejsou kvalitní lidi, peníze nebo chuť něco změnit. Proto, kdykoliv jsem nyní doma, mám téměř pořád až do pozdního odpoledne puštěnou ČT24. Toto píšu jen jako náměty, co je třeba na ČRo zlepšit.
  • 28. 8. 2011 15:19

    bez přezdívky
    Radiožurnálu Kasíkova reforma pod vedením Barbory Tachecí neprospěla. Všichni víme, že existuje známá zpravodajská televize CNN, ale málo kdo asi ví, že existuje i rádio CNN. Když jsem to před x lety prvně v satelitním analogu naladil, byl jsem z toho poněkud vyvalen. Ovšem posléze jsem si uvědomil, že toto jako zpravodajské rádio naprosto v pohodě stačí, naopak byh ho nazval ideálem. Bude to možná pro neznalé vypadat směšně nebo odfláknutě. Ale není tomu tak. Tam běžela jen asi 30 minutová zpravodajská smyčka. Bez hudby. Bez reklam. Bez vstupů někoho. Jen 30 minut namluvené nejdůležitější události. A neustále se to aktualizovalo. Tedy když za hodinu nebo za dvě došlo k nějaké významější události, tak ta nejméně významná byla vyřazena a místo ní zařazena ta nejnovější. A takto to běželo. Po promyšlení si té věci, bych to skoro nazval ideálem. 30 minut není tolik aby to kdokoli nevydržel 30 minut poslouchat. Zapnout to kdykoli a bylo úplně jedno kdy, člověk okamžitě věděl naprosto přesně, co se kde šustne a nemusel nikde klikat, nic nikde přepínat. Stačilo si to tak 2x nebo 3x za den pustit a člověk věděl vše, co se kde stalo. Zajímavé řešení,ale dobré. Není to o tom mít to zaplé půl dne. Je to jen o aktuálních informacích dopravených k lidem. Bez jakékoli omáčky a zbytečností kolem. Co se týče Radiožurnálu ten jsem poslouchal před změnou pravidelně. Po změně ho schopen poslouchat nejsem. Oni ho chtěli zmodernizovat a zrychlit. Ale posrali všechno, co se dalo posrat. Rozkouskováním ho sice zrychlili, ale dostali tak ošklivou a špatnou hudbu blíže k sobě a daleko více vynikla její vlastní ošklivost, která dříve v mluveném slovu celkem úspěšně zanikala a nebyla až tolik zřetelná. Tedy nevadila. Nyní už vadí. Naopak tím jak rozkouskovali mluvené slovo, tak ho poškodili, ty informace nejsou dnes tak zřetelné a obsažné, člověk slyší půlku nebo třetinu, protože pokud byla informace vcelku, poslechl si ji vcelku, pokud je dnes rozložena, nedá se vydržet to vrzání uvnitř, v ní a je to raději vypnuto. Na víc byl zcela zničen krásný a positivně vyhlášený přednes lidí na Radiožurnálu, dnes tam mluví jak vagabundi z hospody, není jim rozumět jak koktají a melou. Je to pro mne nepřijatelné a neposlouchatelné. I když přiznávám, že informace by mohla být velmi zajímavá a míti jí na papíře nebo na netu asi si ji rád přečtu a rád se ji dozvím. Ale to koktání, zadrhávání atd. je pro mne tak nepřijemným slovním projevem, že to už snad ani není česky. Prostě tomu nerozumím, mé uši nejsou schopny takové nepřirozené drmolení, jak zrychlený pásek magnetofonu vnímat a prostě tomu nerozumím, co tam melou, jsou to nějaké slova, ale nelze postřehnout jaké... Čili neposlouchám to nějaké drmolení nějakých ožralů nebo co.
  • 28. 8. 2011 20:14

    bez přezdívky
    Abych byl adresnější a nebylo mi vyčítáno, že hovořím o celé stanici. Tak před chvilkou jsem to testnul, je tam cosi o sportu, tak si můžeš zjistit podle programu, kdo tam byl, ale je úplně jedno, kdo tam bude o čem to bude, protože je to tak stejně napříč zcela celým vysíláním. Takže jestli tenhle chlap má 2 jazyky, že to tam dokázal takto odstřílet, jak z kulometu, protože to snad ani normální člověk dokázat takhle super zběsile nemůže. Tak já v každém případě nemám 4 uši abych dokázal pochytat, co vlastně mlel.
  • 28. 8. 2011 17:51

    bez přezdívky
    Ještě dodatek. Uvědom si, že lidé nesedí v houpacím křesle a neklátí nohama při poslechu RŽ. Že třeba u toho pracují. Nebo jedou v autě atd. atd. A pokud se musí jen trochu soustřeďovat na zcela nesrozumítelné projevy, máš tušení, jak neuvěřitelně je to obtěžuje ? A kolik tisíc jich okamžitě přeladí na cokoli srozumitelnějšího ?
    Když by mluva byla pomalá, jasná a zřetelná. Jako to bývalo před B.T. Je to o něčem úplně jiném, tehdy je měl v autě naleděný skoro každý. Dnes ? Snad asi už nikdo. Rozhodně nikde z těch co znám a co je dříve naladěné měli. A nikdo neschazuje ty tvoje moderátory mimochodem. Když dostali příkaz drmolit, tak na příkaz poslušně a profesionálně drmolí. Ale když tomu nerozumím, je mi líto... Naštěstí je tu jiných stanic dost, kde rozumět tomu, co říkají, je... I když třeba obsah může být méně zajímavý, má jednu přednost je srozumitelný a jsou rozeznatelná jednotlivá slova...
  • 28. 8. 2011 18:32

    Marek Svoboda
    Já jim naštěstí rozumim celkem dobře. Možná už neni CRO1 pro vaše uši, pak opravdu nezbývá nic jiného než přeladit. Pár lidí tam má problémy s logopedií, ale to se jedná o reportéry, u kterých je na prvním místě akčnost a předled ve svém ranku. Moderátoři proudů a publicisti mluví naprosto jasně a srozumitelně.

    Barbora T. byla blázen, její angažování byla pouze hloupá a zoufalá snaha o nemožné, ta si tam i některé své lidi dotáhla, ale většina z nich už tam nepracuje.

    Ano, dost lidí poslouchá radio jako kulisu, ale CRO1 neni ten případ, kterej by se jako kulisa poslouchat mělo. Jako kulisu můžeš poslouchat HitRadia, Impuls, F1, Evropu2 apod., kde máš bulvární náplň, či tzv. vyplnovací žvásty mezi tendenční hudbou a reklamou.

    Jak říkám - přelaď, neni nic lehčího.
  • 28. 8. 2011 19:16

    bez přezdívky
    Ale však ano. Přeladil jsem už ten měsíc, co to B.T. spustila, jen to občas sem a tam namátknou testnu jestli už to poškození neopravili. Řekněme tak 1x za měsíc. Většina lidí tehdy odešla k poslechu Prahy. Rozhodně tam nejde o nějakou logopedii. Tam prostě jde o rychlost slov.

    Je zajímavé, že na takovém Bayern 3 dokázali mluvit srozumitelně. Ostatně i na Česku a ČRo6 mluví zcela jasně a srozumitelně. Na RŽ nikoli. RŽ byl samozřejmě vždy koncipován jako kulisa a vždy se porovnával právě s Inmpulsem a F1 pod jejichž vlivem byl také takto doprasen. Stejně jako Bayern 3 byl doprasen pod vlivem Antenne Bayern. Čili RŽ byl doprasen směr blíže k Impulsu a F1 a E2 nikoli směrem od nich. To je třeba mít na paměti.
    Oni, RŽ, byli zrychleni, informace byly roztříštěny, hudba byla sblížena. Tam nejde o oddalování od Impulsu a od kulisy. Tam jde k jejímu přiblížení.

    Ovšem to právě ukazuje nesmyslnost a abstraknost takového kroku, kdy chtěli tytéž solidní a seriozní informace zkomrimovat a vtěsnat do času použitého u těchto stanic. Chtěli tedy udělat defakto nemožné a kravinu... Tím samozřejmě solidnost a serioznost těch informací poškodili a degradovali je... A vyrobili nesrozumitelnost...

    Ovšem starému RŽ bylo oprávněně vyčítáno, že je pomalý. Že vypadají jako když by u toho spali atd. Což obtěžuje také, když se čeká, kdy už bude konec a jak to dopadne... Při tom šlo o tytéž lidi. B.T. jich zase tolik neobměnila. Takže jednou profesionálně usínají, podruhé profesionálně kvapí. Takže už známe dvě rychlosti. Pomalou a rychlou. Jejich průsečík by tedy konečně v nové stanici DVOJKA, která bude na základě RŽ snad mohl konečně dát to správnou, tedy ani ne usínací ani ne drmolící.

    Jinak osobně doufám, že i když by se nepodařila stanice DVOJKA. Tak, že se snad podaří stanice ČTYŘKA, kde bude základem ČESKO a ČRo6 a tam snad mluva zůstane normální a přirozená, tak jako tomu je v současnosti, na zmíněných stanicích.

    Ostatně pokud se zde bavíme především o připravovaných Duhanových reformách. Tak je tam vidět zřetelný posun, kdy RŽ měl být původně sloučen se stanicí Česko a ČRo6. Ovšem dnes už má být jako základ DVOJKY. Z toho mi vyplývá jediné. Duhan se rozhodl být opatrnější. Tedy dostal strach tutu směsici zpráv a hudby zcela odstřelit / což by bylo zcela na místě a adekvátní / a rozhodl se ji do určité míry zachovat. Zdá se tedy, že si není až tak jist onou ČTYŘKOU, jak bude přijata. Když určitou kopii zpráv ponechává na DVOJCE na kostře RŽ. Největším problémém samozřejmě pak bude to, jak bude soudobými posluchači RŽ přijata moderní, kvalitní a adekvátní hudba... To může být u některých konzervativních posluchačů velký problém...

    Osobně by mi vyhovovala více dřívější verze reformy, tedy začlenění RŽ do ČTYŘKY, tedy sloučení s Českem a ČRo6, byla by tam větší naděje na opravu. Tedy, že toto drmolící rychlo-kvapení zmizí v propadlišti dějin ČRo...
  • 28. 8. 2011 20:52

    bez přezdívky
    Ale houby, minule mne to fakt zajímalo o čem hovořili a fakt jsem to asi za deset minut nebo kolik dal pryč protože to nešlo v té rychlosti sledovat, na Praze a všude mají rychlost úplně normálně, je to specifikum čistě RŽ a to až od změny a i když mnoho věcí anulovali nebo dali do původního, či alespoń přijatelného stavu, tak ta nepřirozená rychlost tam zůstala dál. Uvidíme, jak bude vypadat ta DVOJKA, až to uvedou do života. O RŽ už nemá cenu hovořit, ten už to takto dojede, jak bude vypadat DVOJKA uvidíme, až se rozjede. Tak zdar.
  • 28. 8. 2011 16:36

    bez přezdívky
    No. V žádné stanici jsem nikdy nepracoval a ani to nemám v úmyslu, jen je asi od 13 let často poslouchám.

    Neřeknu ti kteří jsou dobří. Spíše ti řeknu, že rádio většinou vnímám jako značku a speakera asi stejně jako řidiče tramvaje nebo pilota letadla nebo policistu na křižovatce nebo číšníka v hospodě. Neznám tedy ani jejich jména a nesleduji je.

    Řeknu ti, kteří mi vadí. Za prvé u všech kočkopsů, malých lokálních rádií... Z našeho kraje například Radio Contact Liberec a Dobrý den... Přijde mi to velice příšerné...
    Za druhé u stanic Impuls a Frekvence 1. Neuvěřitelně uječené a hysterické, komentoval jsem to několikrát, že tam řvou tak, jako když by je někdo neustále píchal špendlíkem do zadku...
    Neuvěřitelně a nechutně přehrávají... Impuls to dělá od samého začátku... Dokonce vím, že se tam trochu zklidnili, ale i tak vyřvávají příliš... F1 to dříve nedělala a začalo to tam být módou tak poslední rok, možná rok a půl...

    Koho mi dělá dobře poslouchat ? Vltavu, Prahu, Leonardo... Tam mluví úplně normálně...
    Beat, Country rádio, Radio 1... Tam mluví také úplně normálně... Oldies rádio také mluví normálně...

    Prostě ať na RŽ zpomalí... Já neustále činním pokusy si to občas poslechnout... Někdy minulý týden to bylo naposledy, bylo to zajímavé, ale když každému třetímu slovu nerozumím, co to zamlel nebo zadrmolil... Ač jsem nechtěl, nezlob se na mne, to jsem fakt nevydržel... Já opravdu nemám čas si dát ucho na rádio a přemýšlet které ze 3 slov, co přicházejí v úvahu to vlastně řekl a pokud on mezitím stačí říci další 3 věty, tak to ztrácí smysl... Prostě od reformy RŽ jim není rozumět. Tečka.
  • 28. 8. 2011 17:03

    bez přezdívky
    Zakoleduji si o průser. Ale napíšu to. Všimni si, že mezi stanicemi ČRo s dobrým mluveným slovem jsem neuvedl WAVE. Ač je mám asi nejraději. Je pro mne důležitá ta hudba, co hrají a i ještě více snad ty informace o ní a kolem ní. Tak jejich mluva tam není také úplně to nejlepší. Tam bych ji nazval naopak nevýraznou. Tedy vypadají jako když se stydí nebo bojí nebo jako určitá nesmělost nebo opatrnost, co vlastně se smí říci a co už se říci nesmí. Není tam takový ten náboj, drive, jistota. Ne v každém jejich vysílání a ne vždy, ale někdy mi to přijde až příliš uťápnuté. Muzika dobrá, info skvělé, ale dojem z povídání někdy vypadá jako bez vnitřní jistoty, jako plný beznaděje...jako by si tam všichni mysleli, oni nás stejně jednou vyhodí a to rádio zavřou, nemáme budoucnost nebo tak něco... takováto atmosféra čišela třeba z vysílání rádia HEY, krátce před tím nežli je opravdu vyházeli a to rádio sloučili... čili to není až tak úplně nejlepší image a promo, které tam je... nic méně po tom, jak se s nimi tady už několik let zachází a s tím, co mají za sebou a bez výhledu na to, co mají před sebou, se zase až tak moc divit nelze...nic méně s tímto to nové posluchače nepochytá...
  • 28. 8. 2011 17:29

    bez přezdívky
    To tam může být špička jaká chce, ale dokud je někdo nenaučí mluvit, tak více posluchačů nejspíše nezískají. Tedy tím samozřejmě netvrdím, že pokud budou sedět někde mimo mikrofon, že neumí mluvit, ale prostě někdo, tedy nejspíše to byla B.T. jim vydal příkaz, že místo slov xxx za minutu musí říci xxxxx slov za minutu. Oni to samozřejmě jako profíci splnili, ale já tomu potom nerozumím, co melou a další tisíce lidí se mnou, jak se můžeš dočíst zcela v každé diskuzi o RŽ. Takže až někdo ten příkaz odvolá a zase jim řekne mluvte srozumitelně v režimu xxx za minutu. Tak tom zase začnou lidi rozumět. V této chvíli je to zcela nesrozumitelné a je zcela nepodstatné a úplně lhostejné jestli já tu něco píšu nebo nepíšu. Posluchače tímto zcela nesrozumitelným drmolením RŽ nezískají.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).