Hlavní navigace

Rada Českého rozhlasu pokračuje v likvidaci Rádia Wave

27. 10. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Není to tak dávno, co musel Český rozhlas 4 – Rádio Wave opustit jediný analogový vysílač v Praze a uchýlit se do „digitálního exilu“ televizních multiplexů, kde si ho přes televizní obrazovku naladí opravdu málokdo. Nyní přišla Rada Českého rozhlasu s další ránou, která by měla tuto stanici pro mladé definitivně dorazit. Radní si nechali přeložit jednu písničku z pořadu přebíraného od BBC Worldwide a obvinili Rádio Wave z propagace fašismu.

Jak se překládá hákový kříž

Onou skladbou je Swastika eyes od skupiny Primal Scream, celoevropský hit z konce devadesátých let, jehož klip v minulosti několikrát odvysílala veřejnoprávní Česká televize na svém druhém programu. Tam ale nikomu nevadil. Radní Českého rozhlasu na „problémový hit“ upozornil jistý inženýr Radek Vogl, kterého si rada najala pro monitoring vysílání jednotlivých programů ČRo a vyhledávání problematických pasáží. Není to poprvé, co tento „analytik“ upozornil na nevhodné vysílání Rádia Wave, například na hovorovou češtinu. Jako kdyby alternativní rádio pro mladé mělo ke svým posluchačům mluvit naprosto spisovně.

Swastika eyes ovšem není žádná fašistická píseň a pokud ji takto členové rozhlasové rady vyhodnocují, vypovídá to spíš o jejich neznalosti. Před osmi lety tento hit hrála všechna evropská rádia, naprosto běžně se objevoval ve vysílání českých komerčních stanic. Problém s ním neměla ani hudební televize MTV, a o jeho nezávadnosti svědčí i nedávné opakování na ČT 2. Radní ani nevysvětlili, co konkrétně považují za projev fašismu – tedy kromě toho, že si název písně přeložili jako „Hákový kříž v očích“ a měli jasno.

O tyto posluchače nestojíme

Skandální je skutečnost, že obvinění z propagace fašismu padlo na výjezdním zasedání Rady Českého rozhlasu v Ostravě, bez účasti šéfredaktorky stanice Judity Hrubešové, a radní k tomuto bodu nepřijali žádné usnesení, takže se neobjeví ani v zápisu z jednání, zveřejňovaném na internetových stránkách rady. Ze zvukového záznamu jednání ale jasně vyplývá, že radní, a bohužel i programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek, přesně vědí, co a proč dělají: hodlají se zasadit o přeformátování Rádia Wave na mainstreamovou stanici pro většinového posluchače, případně ukončit jeho vysílání a na zelené louce postavit nové veřejnoprávní rádio pro mladé.

Pro tenhle krok je třeba najít důvod a „fašistické vysílání“ se k němu nesmírně hodí. Velmi skandální je rovněž Medkovo prohlášení o současných posluchačích Rádia Wave. Tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle, řekl Medek na adresu téměř čtyřiceti tisíc posluchačů Rádia Wave. Veřejnoprávní rádio pro mladé by podle Medka mělo vysílat pro středoškoláky a vysokoškoláky a mělo by mít široce informativní a vzdělávací charakter. Prostě taková klasická veřejnoprávní nuda.

Tipy C

Hurá za Lunetikem

Je zajímavé, kolik expertů na vysílání pro mladé sedí v Radě Českého rozhlasu, kolik radních přesně ví, co chtějí slyšet o mnoho mladší posluchači. Je také zajímavé, že to byla tato Rada Českého rozhlasu, kdo se zasadil o to, že Rádio Wave letos v srpnu muselo opustit jediný pozemní analogový vysílač, místo toho, aby se tento kontrolní orgán spíše zasazoval o blaho veřejnoprávní instituce, na kterou má dohlížet.

Je jasné, že pod další pohrůžkou odvolání generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka z Rádia Wave zmizí všechny problémové písničky, možná se zavede pravidelné překládání zahraničních skladeb. Jistě, je to absurdní a pitomé, ale nějaký důvod pro definitivní zrušení Rádia Wave se najít musí. A pak přijde to pravé rádio pro mladé s Ewou Farnou a Lunetikem – určené pro budoucí výkvět naší společnosti.

Měl by programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek rezignovat kvůli svým výrokům na adresu posluchačů ČRo 4 -Rádia Wave?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).