Hlavní navigace

Rada České televize vypsala výběrové řízení na generálního ředitele, volba proběhne 26. dubna

15. 2. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: ČT
Nový ředitel České televize vyjde z dvoukolového hlasování, první kolo pro zúžení kandidátů proběhne 12. dubna, finále volby je pak naplánováno o čtrnáct dní později.

Rada České televize vyhlásila na svém dnešním zasedání výběrové řízení na pozici generálního ředitele této veřejnoprávní instituce. Podmínky tendru zveřejnila na svém webu. Zájemci se mohou hlásit do 27. března, seznam kandidátů Rada představí dva dny poté. Volba bude sestávat ze dvou kol, první nominační kolo proběhne 12. dubna, jméno uchazeče, který povede Českou televizi příštích šest let, by mělo být známo o čtrnáct dní později.

Dva důvody pro předčasnou volbu

Současného ředitele Petra Dvořáka (na fotografii) zvolili tehdejší členové Rady ČT na podzim 2011, jeho mandát by měl vypršet na konci září. Podle ČTK se Dvořák zatím ke své možné kandidatuře nevyjádřil, v minulosti už ale uvedl, že ji zváží. Nedodržení řádného termínu nové volby má dva důvody. Prvním z nich jsou podzimní parlamentní volby, které by případnou volbu zbytečně dramatizovaly.

Druhým důvodem pak je končící mandát tří radních, jejich funkční období skončí na začátku prázdnin. Pro volbu generálního ředitele je potřeba deseti hlasů z patnáctičlenné Rady, v případě jejího zúžení na dvanáct členů by pak situace byla ještě komplikovanější. Také není jisté, zda by se do případné zářijové volby povedlo dovolit chybějící tři radní.

Kandidát na ředitele musí doložit vysokoškolské vzdělání a manažerské předpoklady k řízení veřejnoprávní instituce, pomoci by měla i absolvovaná mediální praxe. Součástí přihlášky je i kandidátova vlastní představa rozvoje a fungování České televize jako veřejné služby během šestiletého funkčního období.

Babišovi Rada „řádnou formou“ odpoví

Na dnešním zasedání se Rada nezabývala do hloubky čtveřicí stížností místopředsedy vlády Andreje Babiše, který si stěžoval na zaujaté informování v pořadech 168 hodin a Reportéři ČT. Na Babišovy připomínky radní v řádném termínu odpoví.

UX DAy - tip 2

Podrobnější analýzu o možnostech volby nového generálního ředitele České televize a zákonných podmínkách dřívější volby přinese server DigiZone v průběhu tohoto týdne. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).