Hlavní navigace

První pohled na LG Signature OLED65E6

13. 9. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
Zatímco G6 čeká na své říjnové uvedení, E6 už na prodej je. V obou případech se ale ještě dolaďuje firmware. Tyhle OLED krásky si rozhodně zasluhují to nejlepší.

Moderní televizor s ultratenkou obrazovkou OLED (špička má asi 3 mm) nevyžadující žádné podsvícení LED diodami bývá dnes snad bez výjimky koncipován jako co nejtenčí, doslova několikamilimetrový s elektronikou umístěnou buď v podstavci, nebo v přídavném „hrbu“ v zadní části obrazovky.

Nebo je použita kombinace obojího.

Jinou cestou bohužel nejde ani LG OLED65E6 a chtěl bych se jednou dočkat „normálně koncipovaného televizoru OLED hlubokého třeba dva, tři centimetry po celé části panelu, s tuhou konstrukcí, která nebude mít problémy při převážení ani při instalaci, a externí zvukovou lištou, ke které půjde doplnit solidní „basák“.

Tohle se ale nezamlouvá marketingovým mágům a pro designéry je to zjevně moc obyčejné. E6 je tak navržena velmi podobně jako G6, přičemž konkrétní porovnání najdete níže. Vizuálně vzato se ostatně od sebe prakticky neliší. Tedy s výjimkou rozměrného plochého plátu podstavce, na kterém je E6 postavena.

Porovnání vzhledu obou televizorů můžete vidět v galerii.

K TÉMATU: První pohled na LG OLED65G6V

TP Vision (Philips) uvádí svou první OLED. Televizor uvidíme na veletrhu IFA

Loewe uvede na trh novou řadu Ultra HD OLED televizorů

Panasonic TX-65CZ950 (první pohled): Viděl jsem budoucnost aneb první OLED s certifikací THX

LG Signature OLED65E6 je navržena v konceptu „obraz na skle“, má jednu sadu tunerů, obrazovku s rozlišením Ultra HD (4K), plnou podporu H.265/HEVC, tedy jak na tunerech, tak například na rozhraní USB, a používá operační systém WebOS 3.0. Nechybí ani podpora technologie HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah), která je už plně funkční, což jsem si také mohl při zkoušení ověřit. À propos, HDR. LG udává, že televizory OLED a tzv. Super UHD, které mají LCD obrazovky, vyhovují standardu HDR 10 i komplexnějšímu Dolby Vision. V případě běžných televizorů s rozlišením Ultra HD (4K) je zabudována „pouze“ podpora systému HDR 10.

Pokud se ptáte po prodejní ceně, LG OLED65E6 přijde na 187 999 Kč. Dost ale bylo úvodu a podívejme se, jak se při krátkém, pouze několikahodinovém zkoušení přímo u výrobce televizor jevil. Vezmu to svižně, další informace najdete u výše zmiňovaného článku popisujícího OLED65G6V.

LG E6 versus LG G6. V čem se liší?

  • Cena: LG OLED65E6 (165 cm) – 187 999 Kč (Slovensko: 6979 €); LG OLED65G6V (165 cm) – 219 999 Kč (Slovensko: 8159 €), což je ale předběžná cena. Uvedení říjen 2016.
  • Podstavec: E6 – tradiční, G6 – tvořen sklopitelnou zvukovou lištou.
  • Tunerová výbava: E6 má zabudovánu základní sadu, G6 zdvojené tunery.
  • Zvuk: E6 – 40 wattů, audio systém 2.2, G6 – 60 wattů, 4.2.
  • Elektronika: E6 – umístěna za panelem („v zádech“, „v hrbu“); G6 – umístěna ve zvukové liště.
  • Dále naleznete ještě menší odlišnost například u spotřeby v pohotovostním režimu.

V praxi je zvukové podání u E6 jednodušší a především chyběly výraznější basy, což výrobce hodlá napravit uvedením externího subwooferu někdy v průběhu tohoto měsíce.

Rozvést ještě zasluhuje poznámka o podstavci. Ten je u E6 klasický, což můžete vidět v galerii, a televizor – na rozdíl od G6 – nedostanete kompletně smontovaný. Tedy smontovaný je, ale až na plochý plát podstavce s trny, do kterého se obrazovka s elektronikou a audio systémem zasune a zajistí.

U dražší LG OLED65G6V je podstavec/zvuková lišta na pantech, takže ho při montáži na stěnu můžete otočit na výšku a celek pak přidělat.

Programová nabídka EPG.
Autor: Bohumil Herwig

Programová nabídka EPG.

Ovládání a programová nabídka EPG

V ceně dostanete dva ovladače, které vidíte v úvodní galerii. Rozšířený pohybový a zjednodušený se základními funkcemi. Oba jsou částečně univerzální, resp. mají možnost řídit i set-top box. Rozšířený je vybaven kolečkem s Enterem uprostřed, a pokud chcete vyvolat kurzor operačního systému WebOS, stačí s ním jen jemně pohnout. Šipková tlačítka jsou po stranách a lze na ně prstem kdykoli sjet a ovládat například menu nastavení nebo lištu s chytrými funkcemi tímto způsobem. S televizorem jsem zkoušel právě tento ovladač a pracovalo se s ním pohodlně, typicky až na ČT HbbTV, kde to bylo při nepozornosti komplikovanější (interakce mezi kurzorem a HbbTV). Další informace najdete v článku o LG OLED65G6V.

Ikony s aplikacemi na liště chytrých funkcí je možné přiměřeně snadno vymazat nebo přemístit a navíc drží na místě, na kterém je uchytíte, takže je nemusíte sáhodlouze shánět, jako je tomu typicky u Google Android TV. I to napomáhá operativní práci a navíc je možné – na část lišty z levé strany – umístit libovolný televizní kanál, resp. kanály. Jejich vyvolání je pak dílem okamžiku i na zjednodušeném ovladači.

Co se týče programové nabídky EPG, ta se chovala prakticky stejně jako u OLED65G6V (včetně zvukové mezery při vstupu a při odchodu) s tím rozdílem, že se při krátkém zkoušení informace nestahovaly na pozadí, což u G6 nakonec fungovalo. Možná ale jen ještě není firmware v této části zcela dotažený.

Propracované chytré funkce

Operační systém WebOS 3.0 nabízí celou řadu vychytávek. Třeba pro DLNA server je standardně podporován SmartShare, ale zvolit můžete i jiný, například Plex. Tuto vlastnost prý mají všechny televizory LG s WebOS.

Chytře to pak výrobce podle mého názoru vyřešil s tzv. doporučovaným obsahem. Pokud ho chcete, je třeba tuto funkci zapnout, což mi přijde velice rozumné.

Na rozdíl od Android TV, kde je zapnuta standardně a v poslední době mi neustále nabízí jakési „matrjošky“…

Pokud si doporučovaný obsah spustíte, bude televizor sledovat vaše zvyky, a když např. uvidí, že se pětkrát v týdnu díváte na zprávy na ČT 1, po šesté vám před sedmou vyskočí okénko s upozorněním na váš obvyklý pořad.

I tenhle přístup se mi líbí.

Vyzkoušel také napojení mobilu LG Flex 2 přes Wi-Fi Miracast a vše klaplo s následnou solidní kvalitou přenášeného obrazu z videoték. Ty jsem ale vyzkoušel i přímo, přes instalované aplikace IPTV/VoD. Na liště hned po spuštění televizoru před sebou mj. vidíte HBO GO a Voyo. Obě služby pracovaly bez potíží.

Co se týče HbbTV, to jsem v krátkosti vyzkoušel u České televize a na kanálech FTV Prima (pohoda, až na zmiňovanou kurzorovou šipku v prvním případě).

Vyzkoušel jsem ho i na HbbTV stanici Seznam.cz TV, která taktéž fungovala, a navíc překvapila tím, že jsem se mohl kdykoli přepnout na jiný kanál, aniž bych musel před tím vystoupat do hlavního menu aplikace.

WebOS 3.0 už má také dotaženo hlasové vyhledávání a kupodivu reagovalo už i na mne. Sice místy při vyslovení „recept na guláš“ vyvolávalo „Aš“ (možná jsem jen špatně mluvil do mikrofonu v ovladači), ale pak už se rozjelo a kupříkladu spustit ve webovém prohlížeči stránky „digizone.cz“ bylo dílem okamžiku, protože systém správně slovo „tečka“ nahradil symbolem.

Přehrávání multimédií a HEVC

Zde opět platí to, co bylo ve stručnosti řečeno u G6, a pokusím se to trochu rozvést. Souborový manager je tradičně pouze obrázkový a vždy se mi u LG (nejen u něj) stýská po větším počtu zobrazovaných položek, které by nabídl seznam textový.

Ovládání je jednoduché, ale někdy díky rozměrným ikonám poněkud nepřehledné. To je ale jediná výtka, kterou k této oblasti mám.

Líbilo se mi bezproblémové zobrazení 3D snímků, jen bylo třeba přepnout nastavení z originální velikosti fotografie na plný obraz. Po snímku se můžete za pomoci kolečka a šipky posouvat a jdou – podle rozlišení základní fotografie – zvětšit až na 500 %. Při přehrávání muziky lze snadno vypnout obrazovku, ke zprovoznění obrazu pak stačí jen drobný pohyb ovladačem.

Jakmile jsem spustil videoukázky ve 4K podporující technologii HDR, televizor je ohlásil, což je vidět v galerii. U G6 to při posledním zkoušení ještě nepracovalo, byť bylo HDR správně přehráváno.

Při zkoušení dalších videí bylo vidět, že je televizor optimalizován na kodek H.265/HEVC. H.264 sice přehrával, ale v okamžiku nasazení ukázek s rozlišením Ultra HD (4K) byla tu a tam vidět drobná zaváhání. V HD či nízkém rozlišení jsem je nepozoroval.

Ještě si trochu pohrát…

Na televizoru jsem vyzkoušel i pozemní testovací vysílání v DVB-T2 a fungovalo na čtyřech vysílaných SD/HD streamech. Užil jsem si hrůz jménem 540p (HEVC) a 576i (HEVC), které by se měly zákonem zakázat, což u nás bohužel nehrozí, byť 576i se v praxi podle Českých Radiokomunikací (ČRa) používat nebude.

Pouštěl jsem i režimy 1080i (HEVC) a 1080p (HEVC) a televizor se i s nimi vypořádával se ctí, i když nízké rozlišení a slabý datový tok byl mj. na 540p hodně znát a obraz měl k ideálu dosti daleko. A i když se firmware zdál při krátkém osahání bez potíží, WebOS 3.0 se choval velmi stabilně, bylo znát, že resamplování je ještě třeba u OLED65E6 vylepšit. Zejména když se potká nízké rozlišení a slabší datový tok. Nechci být špatným prorokem, ale jak to tak vypadá, režim 540p, ve kterém se na DVB-T2 jistě vysílat bude, možná nepůsobí moderním televizorům problémy v případě zpracování příchozího vysílání jako takového (společnost ČRa mi to potvrdila), ale kvalita obrazu na všech televizorech, na kterých jsem tento režim kdy viděl, byla slabá. Nechci však soudit z experimentálního vysílání v DVB-T2/HEVC, takže tohle nyní ponechme stranou.

Televizoru nedělalo žádný problém vysílání v HD, a to ani v jednom z uváděných režimů. S taktéž experimentálním vysíláním ČRa ve 2160p si pak vysloveně rozuměl. Jde o kanál FunBox 4K vysílající ukázky a občas i nějaké dokumenty a kvalita byla zjevně solidní.

Běžný obraz na DVB-T i z multimédií pouštěných přes USB 3.0 ukazoval na výtečné barevné podání, zatím slabší resamplování z SD a při alespoň trochu rozumném rozlišení a datovém toku také na velice dobrou úroveň pohybové ostrosti. Jak jsem ale řekl, firmware ještě není zcela dopracován, i když se televizor pilně prodává. Posuzovat obrazovou kvalitu teď není na místě.

U zvuku měl Signature OLED65E6 rezervy zejména v basové složce a tady se nejspíše nic nezmění. Resp. změní, ale až po uvedení opticky napojovaného subwooferu SWH1, který má přijít na trh tento měsíc. Pokud totiž televizor přehrává něco více basového, přednesu nízké tóny citelně chybí. V jiných skladbách (např. Ztracená bloudím…) ale zvukové podání připomínalo spíše malé domácí kino než plochý televizor extrémně nízké hloubky. Zmiňovaná skladba OLED65E6 vysloveně vyhovovala a zjevně mu vyhovoval i kvalitní FLAC.

UX DAy - tip 2

LG Signature OLED65E6 rozhodně představuje designový šperk. Ale než na něj sáhnete, resp. se ho rozhodnete zakoupit a instalovat sami, uvědomte si, že většina obrazovky má hloubku vysloveně jen pár milimetrů; nějakých 7, 8, protože je nalepena na skle. A i když si na stabilitu nemohu ztěžovat, bál bych se přístroj i jen vytáhnout z krabice. Doporučuji proto vedle dopravy a vybalení odbornou firmou i odbornou montáž na stěnu, což je podle mého místo nejideálnější. Nechte si ale profesionálně provést i klasickou instalaci, což platí jak o E6, tak o G6.

Bude to rozhodně bezpečnější.

Hodnocení – nehodnoceno
pro: –
proti:

Pokud bychom nechali stranou finance, koupili byste si nyní televizor s obrazovkou OLED?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).