Hlavní navigace

Průvodce světem Smart TV: jak pracuje chytrý televizor Samsung UE55ES8000

31. 1. 2013
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

Funkční hlasové ovládání, výtečná výbava a laciněji vypadající podstavec, taková je televize Samsung UE55ES8000.

Hodně dobře vybavený televizor z vrcholové sady tohoto korejského výrobce nedorazil v právě nejlepší kondici. Na zajímavosti mu to však rozhodně neubírá. Objemnou krabici, do které je ultratenký televizor (31 mm) zaobalen, má na svědomí podstavec, který dorazí v celku, má zajímavý tvar a je vyroben z kovového plechu obaleného plastem. Televizor se tak do něj pouze zasadí a přišroubuje. Povrch podstavce ale nepůsobí u přístroje za 57 990 Kč právě nejlepším dojmem, výbava je však na úrovni.

Procesor s dvojím jádrem, který dává televizoru patřičný výkon a vám pocit svižné reakce, aktivní 3D, ultratenký a elegantní návrh, vyžadující ovšem adaptérové kabely, podpora Wi-Fi a Wi-Fi Direct, nahrávání, včetně TimeShift, a dokonce je tu i zabudovaná kamera a mikrofon pro Skype. Samozřejmě nechybí ani přístup na internet či domácí síť a bohatá podpora multimédií. Televizor nepracoval s flash stránkami, což je zcela obvyklé a může se to kdykoli změnit. Adobe Flash je technologie nejen prapodivná a k ničemu, ale bohužel z neznámých důvodů i používaná. Takže jsme na ní závislí.


Foto: Samsung

Plastové materiály použité na povrch podstavce působí poněkud laciněji a ostře kontrastují s úzkým kovovým a skoro neviditelným rámečkem panelu. Ten se na podstavci nedá natočit. Ovládání najdete na pravé straně zezadu. A nahmatává se docela dobře.

Jednoduchá instalace

Televizor dorazil na testování v opravdu hrozném stavu. Nejen že chyběly upevňovací šrouby, což se pochopitelně stát může, ale ve zdířce pro napojení konektoru SCART zbyla část utrženého adaptéru a korunu všemu nasadil chybějící nástavec adaptéru mechaniky PCMCIA (CI+), do kterého se zasouvá přístupová karta (jsme u ultratenké TV, do které se standardní PCMCIA slot nevešel). Vyzkoušet jsem tak mohl – vedle pozemních – pouze satelitní bezplatné kanály, které kartu nepotřebují. I proto bylo ladění satelitu skoro tak rychlé jako DVB-T. To ale jen v případě, kdy zvolíte rychlé proladění pásma, které nemusí být ideální. Například v mém případě při ladění pouze bezplatných kanálů tvrdošíjně nabízelo např. Nova Cinema, ale ČT 24 už nikoli. V případě úplného (tady se ČT 24 konečně ukázala) je pak jedno, zda nastavujete ladění pouze pro kanály zdarma či nikoli, se proladí opravdu vše, a to pomalu a důkladně.

Chytákem, který mě čekal na závěr, byla moje pomalá reakce na hlášení, že je vše naladěno. Než jsem stačil zmáčknout potvrzovací tlačítko, televizor zhasl a musel jsem ho ladit znova. Hezká pastička nejen na nepozorné novináře. Nicméně díky pohodlné satelitní instalaci nejspíše nebudete na vytvořené a prověřené infrastruktuře potřebovat odborníka. Bohužel si stále nemohu zvyknout na to, že v seznamu kanálů nelze použít základní třídící možnosti jako například seřazení podle abecedy či podle čísel kanálů. Počítejte tak s tím, že se vám třídění trochu protáhne. Mimochodem to se nedělá v menu jako dříve, nýbrž v části Smart Hub. Na to je třeba nezapomenout.


Foto: autor

V menu v položce System nastavíte, resp. povolíte, ovládání hlasem a pohyby. Jedno může pracovat nezávisle na tom druhém.

Funkční hlasové ovládání

Nastavování funkcí se už pomalu netočí kolem tlačítka menu, ale přesouvá se směrem k tlačítku se stylizovaným M. V menu Smart Hubu setřídíte kanály, vstoupíte na internet či widgetové internetové aplikace a také do EPG či na nejrůznější rozhraní. Nicméně základní menu se stále ovládá velice dobře a dá se v něm kolovat. Narazíte v něm i na pohybové a hlasové ovládání. To první mi odmítlo fungovat s tím, že je v místnosti málo světla, a to jak ve dne, tak v noci za svitu několika úsporných žárovek. To druhé k mému překvapení fungovalo poté, co si důkladně otestovalo okolí co do hluku. V praxi tak na vzdálenost až čtyř metrů můžete televizor zapnout či třeba řídit hlasitost. Ze vzdálenosti ještě větší to jde i přes druhý ovladač s dotykovou ploškou, který je kombinovaný – infra a Bluetooth. Má totiž v sobě zabudován mikrofon. Samsung mu říká Smart Touch Control, je univerzální a opravdu se povedl. Přes dodávaný adaptér dovoluje řídit set-top box a DVD/BD přehrávač.

Dotyková ploška je citlivá tak akorát a je využitelná nejen na webu, ale i pro běžné ovládání například posouvání v seznamu kanálů či operace na stránce Smart Hub. Ovladač zvládá i multimédia, byť přes softwarová tlačítka na obrazovce. Ovládání hlasem jednoduše vyvoláte přes tlačítko mikrofonu.

Smart Touch Control působí kvalitněji než samotná televize, čímž myslím provedení a materiály zejména u podstavce. Velice příjemně se také drží v ruce a svým způsobem rovněž kompenzuje „obyčejný“ klasický, byť podsvícený, ovladač, který tu taktéž nechybí a který už nejspíše znáte z jiných recenzí. I ten má výborné rozložení se samostatným blokem pro multimédia a dobře se drží v ruce. Bohužel má opět sdružená tlačítka pro převíjejí a přeskok, takže je třeba dávat pozor. Enter pak nepracuje jako Pause/Play, ale vyvolává lištu s pozicí ve filmu.


Foto: autor

V ceně dostanete jeden klasický ovladač a tzv. Smart Touch Control. To je opravdu povedené a v ruce nebývale těžké ovládání, což je spíše dobře než špatně. Díky oblým hranám se také překvapivě pohodlně drží.

Nekonečné EPG

Po vstupu se obraz a zvuk nepřeruší, k dispozici máte na výšku šest stanic na obvyklých několik hodin dopředu. EPG je i u tohoto Samsungu kvalitní a na mnoho dnů dopředu, takže závisí na provozovateli stránek, kolik jich nabídne. Z EPG se jako obvykle můžete nechat na pořad upozornit, či si ho z něj nechat nahrát. V mém případě ale zlobilo připojení na pevný disk Freecom Mobile Drive Sq TV (1TB) se kterým televizoru už nějaký ten pátek v tomto ohledu zkouším, takže jsem nahrávání, a ani TimeShift, nevyzkoušel. Možná to je problém kusu, resp. věc stavu ve kterém byl televizor zapůjčen.

Propracovaný Smart Hub

Na stránce Smart Hubu (ani zde se po vstupu obraz a zvuk nepřeruší) setřídíte kanály a vedle dalších možností máte k dispozici známé funkce Your Video (filmy), Family Story (sdílení fotografií a zpráv), Fitness (cvičení) a Kids (výuka a zábava). Počítejte ale s anglickým a ne vždy dostupným obsahem. Jsou tu ale i české widgety např. pro iDnes, či videopůjčovny TopFun a Voyo. Je tu i volba Camera, která vám zapne Skype kamerku a promítne snímaný obraz na panel. V ní pak mj. narazíte i na funkci Mirror (jak vidíte, televizor není vždy lokalizován), která rozdělí obraz na dvě poloviny a do jedné promítne navolený kanál, do druhé obraz z kamerky.


Foto: autor

Voleb pro manuální úpravu obrazu je více než dost. Důležitý ale bývá i poměr zelené a červené barvy.

Spousta nastavení

V obrazu upravíte vedle základních možností i u korejských výrobců obvyklý poměr zelené a červené a v pokročilých volbách následně i RGB složky, gama korekci, vyvážení na bílou a mj. také pleťové odstíny. V dodatečné volbě „Obraz – možnosti“ je k dispozici ještě úprava teploty barev a elektronická cingrlátka, včetně šumového filtru pro MPEG. Množství voleb a možnosti určitě kategorii televizoru odpovídají, nejspíše jich ale nebudete potřebovat tolik, protože čtyři přednastavené obrazové volby jsou navrženy dobře (možná až na režim Přirozený, který byl v mém případě trochu zašumělý) a obraz je v základním režimu také solidně vyvážený, i když pochopitelně s notně jasnými barvami tak, jak to má drtivá většina zákazníků ráda.

Pokud jde o zvuk, režimů je pět, ovlivnit jde i virtuální zvuk, včetně zvýraznění dialogů, což se může hodit. Automatická hlasitost mi však nefungovala při přechodu do reklam, a jak jsem se následně dozvěděl z výtečné nápovědy, vyrovnává hlasitost jen při přechodu na jiný kanál.

Poměrů stran obrazu je osm a upravíte je pouze v menu, tlačítko, stejně jako v předchozím případě chybí, nebo – omezeně – v kontextovém menu Tools. Pokud chcete, aby vám automatický formát reagoval na signál WSS jdoucí před pořadem, je třeba ještě ve stejném menu, kde měníte formát obrazu, upravit reakci na příchozí formát 4:3. Teprve pak to bude fungovat. Pokud v něm necháte 16:9, bude obraz 4:3 automaticky roztahovat na celý panel.

Měření spotřeby

Reinstalovat Samsung není jen tak. Na daném přístroji je volba přeložena jako Nastavení a řada údajů se prostě přebírala z předchozího nastavování, takže například u mě bylo standardně navoleno umístění televizoru v prodejně. I tak jsem se s tím pokusil poprat, ale tentokráte se za správnost měření plně nezaručuji.

Obraz byl nastaven na Standardní, zvuk taktéž, úspora energie byla vypnuta stejně, jako eko čidlo hlídající hladinu okolního světla, tlačítko úplného vypnutí televizor nemá.

Po hodině provozu jsem naměřil 150 wattů s rozmezím 56–160 W. Vypnout panel a nechat zapnutý pouze zvuk nelze. Oficiálně udávaná spotřeba je 110 W, roční spotřeba při sledování 4 hodiny denně 161 kWh. To vše najdete na štítku EU, který byste vždy měli dostat s televizorem.


Foto: autor

K muzice pouštěné přes rozhraní USB jsou nabízeny výborné doplňkové informace. Název skladby rotuje a v MP3 jsou vidět i ID3 tagy. Šikovně udělané a málokdy vídané!

Excelentní multimediální kompatibilita

Souborový manažer s výbornou podporou češtiny a dlouhých názvů chce trochu trpělivosti, protože ne vždy je ovládání vstřícné. Klasicky rozděluje multimédia na tři druhy a vedle toho vypisuje i seznam, který je ovšem beznadějně zastaralý a neobnoví se, ani když flash paměť vytáhnete a zastrčíte novou. Pamatuje si tak někdy i hodně staré položky.

Televizor ve filmu nabízí řadu užitečných funkcí, včetně skoku na čas a úpravy zvuku i obrazu, včetně rozlišení, tedy jeho fyzické velikosti na obrazovce. Po přerušení umí navázat, dokonce i když si mezitím přehrajete jiné video nebo si odskočíte do televizního tuneru.

Kompatibilita je taktéž na velmi vysoké úrovni. S titulky není problém a problém není ani s kodekem x.264 či třeba s MKV (L4.0, L4.1). Samsung se neurazí, ani když do něj pustíte novější i starší nahrávky z kamer a fotoaparátů, včetně HD a zvuku v dts či formátu MOV a MTS. Nejinak na tom budete s nahrávkami ve 3D, včetně záznamu z amatérské kamery Panasonic HDC-SDT750. Jedno z mála, s čím se zde neuplatníte, je DVD/BD ISO.

Nejinak na tom budete v muzice. MP3 pracuje s ID3 tagy a nejvyšším datovým tokem, což platí i o WMA. Podporována je i hudba ve formátu FLAC, což nepochybně také potěší.

Volba fotografie nezobrazuje BMP a zvládá tak obvyklé JPG a PNG. Zobrazují se ale i snímky ve 3D, a to nebývá zvykem ani v této kategorii. Výhradu tak mám k multimédiím v podstatě jedinou (vedle občas podivného pohybu po adresářích) – v manažeru souborů se nemůžete přepnout například z prohlížení videa do fotografií a vždy musíte vystoupat až do hlavní nabídky. A přitom by stačilo přidat volbu třeba do menu na tlačítku Tools.


Foto: autor

E-manual má Samsung obecný, takže v něm nenajdete ani parametry konkrétního přístroje a někdy ani podrobnější popis speciálních funkcí. Je ale kdykoli dostupný a přehledný, takže se určitě hodí.

Solidní barvy i funkce

Jak bylo řečeno, televizor patří k nejvyšší třídě a potvrzuje to i výbavou. Jako třešničku na dortu nabízí i možnost aktualizace nejen obvyklého firmwaru, ale i hardwaru (Smart Evolution), k čemuž má na zadní straně slot. Spoustu lidí také potěší populární Angry Birds, ale ke hře potřebujete zprovoznit pohybové ovládání, a to je bohužel hodně citlivé na úroveň světla v místnosti. V mém případě běžné osvětlení, u kterého se dá i číst, nestačilo.

Zvukově je televizor v průměru. „Ultratenkost“, jde v tomto případě po celé zadní straně, takže bombírování pro reproduktory chybí. Ty jsou ale stejně umístěné naspodu a vyzařují směrem dolů. Jsou totiž tak maličké, že se do zanedbatelné hloubky televizoru vejdou. Vzhledem k tomu má televizor zvuk překvapivě dobrý a pokud bychom porovnali průměr takto koncipovaných přístrojů, byl by určitě nad průměrem.


Foto: Samsung

Osmitisícovka je opravdu útlá a doplňuje ji podobně útlý podstavec. Škoda, že není o něco kvalitnější. Třeba hliníkový…

Barvy podává televizor solidně, pro někoho možná příliš živě, ale když si je utlumíte, což jde snadno, budou myslím spokojeni pomalu všichni. Překvapivě bylo ale vidět, že podání obrazu hodně závisí na kvalitě signálu, resp. datovém toku. Na můj vkus bylo resamplování z nízkého rozlišení nejen v případě, že ho doprovázel nízký datový tok, v rámci dané ceny na nižší úrovni než bych očekával, stejně jako – v tomto okamžiku – reakce na rychlejší pohyb či švenk kamery. Na druhou stranu je pravdou, že prachmizerné obrazové materiály naší veřejnoprávní televize jasně viditelné na ČT 24 příliš možností nenabízejí. Viděl jsem ale takovýto obraz v podobné cenové relaci už zpracovaný lépe. Mimochodem u tohoto Samsungu také občas vyběhne trocha toho elektronického šumu a zdá se, že závislost na kvalitě vstupního signálu je větší, než by bylo vhodné.

BRAND24

V každém případě tím ale nechci říci, že televizor na kvalitním satelitu nemá dobrý obraz nebo se chová nějak nestandardně. Nikoli. Obraz v tomto okamžiku (a platí to většinou i o DVB-T) více méně odpovídá dané ceně a třídě, navíc nesmíme zapomenout na značně velkou úhlopříčku. V případě 3D pak obraz nemá chybu, problémem jsou ale tenoulinké brýle bez postranic, takže pokud jako já máte vedle televizoru okno, bude vám boční světlo vadit. Prostorový obraz se v tomto okamžiku bez zatemnění prakticky nedá sledovat. U multimédií přes USB jsem také občas pozoroval tendenci samovolně se přepínat do 3D. Napravíte to ručním přepnutím přes tlačítko dálkového ovladače, což je dílo okamžiku.

Samsung UE55ES8000 je nadstandardně vybavený televizor, a to i v rámci své kategorie. Tím nemyslím ani tak například WiFi, kterou bohužel ani v této cenové relaci mnoho jinak výborných strojů nemá, jako spíše kameru a mikrofon pro Skype. Pokud tedy hledáte takovýto televizor a nejste naprostý obrazový fajnšmekr, tady budete doma. To minimum ostatních si jistě s výběrem obrazově lepšího stroje poradí a nejspíše i ví, který mám na mysli. Mimochodem pokud hledáte solitérní TV do prostoru a počítáte s tím, že do něj budete zasouvat satelitní přístupovou kartu, tenhle nebude tím pravým. Nástavec, který je pro to nutný, nevypadá na zadní straně právě hezky a v prostoru se moc dobře vyjímat nebude. Pro drtivou většinu ostatních a patřičně movitých zájemců není UE55ES8000 špatná volba. Po obdobných dodávkách v průběhu celého minulého roku si ale nemohu odpustit poznámku: Snad vám Samsung televizor dodá v lepším stavu než mně.

  • pro: výbava (!), včetně zabudované kamery a mikrofonu pro Skype, kvalitní menu s výbornou nápovědou u každé položky, Smart Touch Control, excelentní multimediální kompatibilita 
  • proti: poněkud lacině působící materiál podstavce, důvěru nebudící plastové zavěšení panelu do podstavce, je třeba vědět, kde najít třídění (v menu by se hodilo upozornění)
Samsung UE55ES8000
Cena 57 990 Kč
Úhlopříčka, formát 138 cm (54,3"), 16:9
Obrazovka LCD, podsvícení LED (v rámu – Edge LED), 1 920×1 080 bodů, jas, kontrast, úhel pohledu a odezva neudány
Tuner a zvuk DVB-T, DVB-C, vše i HD (MPEG-4), DVB-S/S2, analogový; zesilovač 2× 10 W (RMS), virtuální zvuk
Přehrává (udáváno) přes USB: MP3, JPG, AVI, XviD, DivX (3, 4, 5), DivX HD
Spotřeba (udávaná) 110 W, pohotovostní režim: < 0,1 W; roční spotřeba 161 kWh; energetická třída A
Vstupy/výstupy vzadu: vstup pro spec. adaptér pro PCMCIA (CI+); vzadu (směrem dolů): YUV (v kombinaci s video výstupem), Ethernet (LAN), stereo audio cinch, servisní; na boku: 3× HDMI, SCART (spec. konektor), digitální optický audio výstup, DVI audio výstup (jack), sluchátka, 3× USB
Rozměry (švh); hmotnost 1 230×762×210 (bez podstavce 31) mm; 19,3 kg

Balení obsahuje

  • 2× 3D brýle
  • 2× dálkový ovladač
  • 6× tužkové baterie (AA)
  • infra převodník pro univerzální ovladač (Smart Touch Control)
  • nenatáčitelný podstavec
  • adaptérový kabel pro SCART
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • základní obecná příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě klasická uživatelská a rychlé nastavení

Používáte/používali byste v televizoru volání přes Skype?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).