Hlavní navigace

Průvodce světem Smart TV: Co to je „chytrá“ televize a jak se liší od „hloupé“?

13. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nový seriál DigiZone.cz a společnosti Samsung, v němž se dočtete vše, co jste kdy chtěli a potřebovali vědět o chytrých televizorech

Něco jako chytrý telefon mezi starými mobily

Pojem „chytrý televizor“ se v souvislosti s letošními modelovými řadami televizorů všech značek skloňuje snad nejvíc ze všech. Mnoho diváků si ale pod ním nedokáže představit nic konkrétního. Čím se chytrá televize liší od té normální, „hloupé“? Není rozdíl patrný jen ve vyšší ceně o modernějším designu? A co divák potřebuje k tomu, aby naplno využil všechny funkce, které mu chytré televizory, tedy Smart TV, nabízejí? Pojďme si na tyto otázky odpovědět pěkně popořadě.

Smart TV je podobně jako smartphone, nebo chcete-li chytrý telefon, televizní přijímač vybavený řadou dalších doplňkových funkcí, které z něj činí interaktivní nástroj. Zatímco dosud televizory především zprostředkovávaly sledování televizního vysílání, tedy programů, na jejichž obsah a čas vysílání jednotlivých pořadů neměli diváci pražádný vliv, Smart TV jim dává tu moc vybrat si, co, kdy a jak budou sledovat. S jednou podstatnou podmínkou: abyste všechny chytré funkce Smart TV mohli využít, potřebujete mít doma vysokorychlostní připojení k internetu, ať už v podobě jednoduché pevné přípojky nebo domácí sítě.

Setřídění kanálů není v menu a přijít na to, kde je, není jen tak. Přestěhovalo se totiž do aplikace Smart Hub sdružující ovšem zejména vstup na internet, do multimédií atd. Nyní ale naladěné stanice nikde jinde nesetřídíte.
Foto: DigiZone.cz

SmartHub na chytrém televizoru od Samsungu

Žádné pasivní sledování, ale aktivní výběr

Smart TV pak funguje podobně jako chytré telefony: konkrétně chytré televizory od Samsungu, které jsou na trhu uvedeny právě pod značkou Smart TV (Samsung si ji registroval a je jejím hlavním propagátorem), umožňují zákazníkům stahovat přes tzv. SmartHub aplikace pro volný i zpoplatněný obsah, které se potom objevují na obrazovce jako ikonky podobné těm z chytrých telefonů. Kliknutím na ikonku se aktivuje obsah nebo služba, kterou charakterizuje daný obrázek, a zákazník ji buď může rovnou využívat, nebo musí zaplatit poplatek, za který získá přístupový kód.

Z pasivního televizního přijímače se tak vlastně stává takový větší počítač, z obrazovky monitor o větším rozlišení, většinou Full HD kvalitou, který sice nadále umožňuje sledovat tradiční televizní vysílání jako všechny předchozí typy televizorů, ale je to jen jedna z mnoha jeho funkcí. Chytré televizory ocení především ti diváci, kterým není jedno, co budou v televizi sledovat, nepouští si televizní stanice nazdařbůh a nechají si diktovat od televizních dramaturgů, na co se mají v danou chvíli dívat. Smart TV ale vyžaduje určitou aktivitu, což dosud nebylo při vysedávání u televize moc obvyklé (viz Jaké vlastnosti mají televizory Samsung pro rok 2012?).


Foto: DigiZone.cz

Widget rádia Frekvence 1 v chytrých televizorech od Samsungu

Televize ovládaná hlasem a gesty, která pozná majitele

Chytrost Smart TV není dána jenom tím, že umožňuje využívání interaktivních aplikací pomocí ikon na obrazovce, stažených ze SmartHubu. Umožňuje mimo jiné i ovládání a programování televizoru pomocí chytrého mobilu, který lze proměnit v jakési modernější dálkové ovládání. Pouze chytré televizory od Samsungu pak nabízejí osobní služby Signature Services, které se podobají sociálním sítím na internetu. Konkrétně jde o Family Story, která nabízí sdílení fotografií, rodinné chatování, či automatické oznamování změny obsahu a hodně se podobá populárnímu Facebooku, dále o funkci Kids se zábavou a naučnými programy pro děti a Fitness s osobním trenérem.

Dalšími chytrými službami jsou i interakce televizoru s jeho majitelem, což je záležitost, která byla ještě nedávno doménou sci-fi filmů. Smart TV od Samsungu tak dokáže reagovat na jednoduché slovní povely, aniž by divák musel používat dálkový ovladač, případně reaguje na gesta rukou, takže stačí prstem naznačit, kterou aplikaci na obrazovce chcete spustit, a televizor to učiní – opět se přitom nemusíte televizoru ani dálkového ovládání ani dotknout. Největším výstřelkem Smart TV je ovšem rozpoznání obličeje uživatele pomocí zabudované kamery, díky němuž se divák může rovnou přihlásit ke svým personalizovaným službám, například komunikačnímu nástroji Skype. Odpadá přitom složité přihlašování přes heslo.


Foto: DigiZone.cz

Smart TV umožňuje kromě pasivního sledování klasického televizního vysílání využívat i internetové videotéky, jako je Voyo od TV Nova

Chytrá karta dokáže televizor dále zmodernizovat

Sebechytřejší televizor ovšem poměrně rychle zestárne a nestačí na stále nové a nové služby, které se mezitím daří vyvíjet. Proto Samsung vymyslel „chytrou kartu“, která se napojí na konektor na zadní straně televizoru, a umožní aktualizovat nejen software, ale hardware televizoru. Výrobce tento systém nazval „Smart Evolution Kit“, přičemž kartu s výkonnějším procesorem, než mají chytré televizory letošních modelových řad, bude poskytovat od příštího roku do roku 2016 (k letošním modelům). Zakoupením karty by měl divák upgradovat svůj chytrý televizor na úroveň přijímačů z aktuálně prodávané modelové řady a prodloužit tak jeho životnost. Službu ovšem podporují jen nejvyšší řady letošních chytrých televizorů Samsungu, tedy ty nejdražší.

BRAND24

Úpravou mají v příštím roce projít i hlasové příkazy pro Smart TV od Samsungu. Chytré televizory zatím rozumí asi čtyřiceti povelům v češtině, nově by je bylo možné upravit podle potřeby zákazníka. Opět si to ale vyžádá připojení externího zařízení s vyšší datovou kapacitou. Určité riziko Samsung připouští u personalizovaných služeb a přihlašování pomocí kamery, která snímá uživatelův obličej. V určitých případech by totiž bylo možné televizor zmást kvalitní fotografií daného uživatele, proto výrobce pracuje na vylepšení této funkce, kamera a procesor by při zpracování obrazu obličeje měly pracovat s citlivějšími parametry než dnes.

U konkrétních interaktivních obsahových aplikací pak Samsung po prvotních zkušenostech s globálními widgety vsadil na lokální služby, které jsou mnohem žádanější. Jde například o videotéky Topfun a Voyo, aplikaci hudebního kanálu Óčko nebo dlouho připravovaný archiv pořadů České televize iVysílání. Počet těchto aplikací v češtině či slovenštině by se měl dále zvyšovat.

Příště: Co potřebuji pro to, aby mi doma fungovala Smart TV

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).