Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (37.): Širokoúhlé televizní vysílání

13. 2. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Televize v České republice prochází výraznou změnou. Klasický poměr šířky proti výšce obrazu 4:3 nahrazuje širokoúhlý formát 16:9. Širokoúhlá je dnes už většina televizorů v obchodech a běžně jsou takto vydávané filmy na DVD. Vstříc formátu 16:9 začínají vycházet stále víc i samotné televizní stanice.

Pronásledování filmu televizí

Historie a vývoj televizního vysílání je svým způsobem příběhem o přejímání inovací, které se předtím objevily na filmovém plátně. Americká filmová studia vnímala na sklonku první poloviny 20. století televizi jako nepřítele, který jim postupně vyprazdňuje kinosály a kvůli kterému možná časem budou muset zavřít úplně. Pesimistické předpovědi o zkáze filmu se ale nenaplnily – stejně jako s příchodem televize neustalo rozhlasové vysílání.

Do kina nicméně musely začít diváky lákat novinky, které jim televize nemohla nabídnout. Jednou z nich bylo širší plátno, později třeba prostorový zvuk nebo sály nabízející pomocí stereoskopických brýlí trojrozměrný obraz. Technologie vynalezené původně pro film si postupně razí cestu k divákům doma u obrazovek. Prostorový zvuk Česká televize, Nova ani Prima sice ještě nenabízejí, se širokoúhlým vysíláním ale už některé stanice „vyrukovaly“.

Nova byla nejvýraznější, ne však první

O vysílání ve formátu 16:9 jste mohli hodně slyšet na podzim minulého roku. Televize Nova tehdy přešla se zpravodajstvím do nové budovy a do provozu dala i modernější odbavovací pracoviště. Komerční stanice díky tomu mohla spustit 14. října nejsledovanější pořad v zemi, Televizní noviny, v širokoúhlé podobě. Současná tvář Novy má podobu výrazně nakloněnou formátu 16:9. Televize tak vysílá nejen zpravodajství a publicistiku, ale i seriály a řadu českých i zahraničních fil­mů.

Nova Rey 16:9
Nova Rey 4:3

Už před Novou nabízela divákům několik druhů širokoúhlých pořadů veřejnoprávní Česká televize. Jednalo se především o sportovní přenosy, zábavnou tvorbu a vybrané filmové snímky. Se začátkem ledna letošního roku přešel na pravidelné širokoúhlé vysílání program ČT 4 Sport a publicistický pořad Otázky Václava Moravce. Změna od formátu 4:3 k 16:9 by měla letos potkat i celé zpravodajství České televize.

Zatím nejváhavější přístup k širokoúhlé otázce volí televize Prima. Tady dosud stále vládne klasický poměr obrazu, i když vedení stanice připouští, že při nákupu nových technologií bude Prima na formát 16:9 myslet. Podle vybavenosti českých domácností patřičnými televizory se pak případně rozhodne na širokoúhlé televizní vysílání přejít postupně i ona.

DIGI slovník: Letter Box, Pillar Box a Pan & Scan

Ilustrační slovník pojmů

Anglické termíny označují různé varianty obrazu v podmínkách, které neodpovídají jeho původní podobě. Pro majitele televizorů s klasickým poměrem stran je důležitý pojem Letter Box, diváci s televizory formátu 16:9 musí naopak věnovat pozornost pojmu Pillar Box. Oběma táborům může být užitečná funkce Pan & Scan.

Letter Box se v češtině někdy označuje jako režim obálky. Širokoúhlý obraz je tu doplněný nahoře a dole černými pruhy, což umožňuje vysílat televizní dílo bez změněných proporcí. V analogovém televizním vysílání jsou přidané černé řádky přímo součástí obrazu, digitální způsob šíření umožňuje, aby si pruhy na základě přijatého příznaku doplnil do vysílání jen set-top-box nebo digitální televizor na straně diváka. Místo černých řádků se tak v digitálním vysílání mohou šířit další užitečná obrazová data.

Protipólem režimu obálky je Pillar Box, česky nejspíš pilíř nebo sloupec. Pojem odkazuje na skutečnost, kdy se na širokoúhlém televizoru ukazuje vysílání v poměru 4:3. Aby si zachovalo své proporce, jsou po stranách obrazu černé pruhy. Funkce Pan & Scan umožňuje „roztáhnout“ obraz tak, že buď ořízne jeho kraje (vysílání 16:9 na obrazovce 4:3), nebo jeho vršek a spodek (vysílání 4:3 na obrazovce 16:9). Divák se tak za cenu oželení postranních informací dostane k obrazu bez černých pruhů.

Co se mění pro diváky?

Před začátkem úvahy nad širokoúhlým vysíláním si stojí za to ujasnit související pojmy jako Letter Box, Pillar Box nebo Pan & Scan (viz DIGI slovník). Dále je dobré vzít na vědomí, že formát 16:9 ve standardním televizním rozlišení je předstupněm pro vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Právě HDTV je totiž standardně už širokoúhlé. Při nákupu nového televizoru se můžete zamýšlet nad otázkou, jestli si koupit přijímač LCD, plazmový nebo klasický. Rozhodně ale volte televizor širokoúhlý, abyste mohli držet krok s dobou.

Tipy C

Přechod na formát 16:9 pravděpodobně nejhůř nesou lidé s televizí menší úhlopříčky a navíc klasického poměru stran. Pro ně je širokoúhlé vysílání doplněné černými pruhy nahoře i dole. Nabízená obrazová informace se jim tak bez další úpravy obrazu prakticky zmenšila. Řešením pro tyto diváky je přijmutí nového stavu nebo nákup nového, širokoúhlého televizoru. Pomoci jim může také funkce pro zvětšení obrazu (a oříznutí jeho okrajů), kterou nabízejí novější televize i většina digitálních přijímačů, set-top-boxů.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 12. února 2008 (číslo 8/2008).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).