Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (34.): Skryté titulky i v přímém přenosu

16. 1. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Televizní pořady nabízejí ze své podstaty spojení obrazu a zvuku. Neslyšící nebo sluchově postižení diváci jsou ale o zvukový vjem připraveni, a tak, aby i oni měli z vysílání požitek, existují skryté titulky. Zatímco do konce roku 2007 jimi byly ze živě vysílaných pořadů doplňované nanejvýš zprávy, od ledna je Česká televize přidává i do přímých přenosů.

Titulky v televizi se dělí na dvě skupiny. Tzv. otevřené titulky máte na obrazovce stále a slouží většinou jako doprovod cizojazyčně vysílaných pořadů nebo záběrů, na kterých je mluvčím špatně rozumět. Zajímavější jsou ale pravděpodobně titulky skryté, které si zobrazíte jen tehdy, pokud o ně máte skutečně zájem. Ty doprovázejí naopak domácí tvorbu a tlumočí zvukovou složku pořadů lidem, kterým je pro jejich sluchové postižení nedostupná.

Celoplošně vysílající televize v České republice mají zákonnou povinnost otevřené nebo skryté titulky šířit. Zatímco u komerčních televizí stačí pro naplnění zákona titulkovat 15 procent odvysílaných pořadů, na veřejnoprávní televizi je metr přísnější – ta musí titulky vybavit minimálně 70 procent vysílání.

Sport a politika od ledna s titulky

Česká televize (ČT) je v práci se skrytými titulky nejaktivnější ze všech subjektů na českém televizním trhu. Běžnou praxí je vysílání titulků prostřednictvím teletextu na stránce 888. Digitální televizní vysílání ale umožňuje šířit textové informace související s vysíláním také ve formě tzv. DVB podtitulků (viz DIGI slovník) a ČT s tímto moderním způsobem titulkování – narozdíl od komerčních stanic – stojí na prahu ostrého provozu.

Veřejnoprávní televize aktivně spolupracuje s Asociací organizací neslyšících a nedoslýchavých (ASNEP), jako jediná titulkuje svoje zpravodajství a od ledna připravila pro sluchově postižené zajímavou novinku. Jsou jí titulky přímých přenosů z jednání v Parlamentu a titulkování živě vysílaných sportovních utkání. I diváci bez zdravého sluchu si tak mohou vychutnat rétoriku politiků a jazykovou ekvilibristiku sportovních komentátorů.

DIGI slovník: DVB podtitulky

Ilustrační slovník pojmů

Digitalizace televizního vysílání umožňuje přejít od skrytých titulků vysílaných jako součást teletextu k tzv. DVB podtitulkům. Pro diváky by měl tento krok znamenat snadnější přístup k titulkům, možnost jejich grafické úpravy a potenciál větší volby.

Set-top-boxy nebo digitální televizory jsou na možnost doplnit do obrazu skryté titulky ze speciálního toku dat připraveny. DVB podtitulky mohou mít řadu jazykových verzí a i několik podob v rámci jednoho jazyka. V úvahu přicházejí titulky, které v sobě kromě přepsané řeči mají také údaje o zvukových efektech, titulky jen s přepsanou řečí a potom také skryté titulky určené sluchově postiženým dětem. Ty by měly být stručnější, aby je dítě stihlo vůbec přečíst a pochopit.

Neměl by být problém, aby si lidé mohli upravit velikost a barvu DVB podtitulků sobě na míru, což u teletextu nejde. Nakolik budou tyto uživatelské úpravy možné ale bude záležet na výrobcích set-top-boxů a především na možnostech softwarové výbavy jednotlivých přístrojů.

Analýza mluvené řeči ze západočeské metropole

Titulkování přímých přenosů umožnila ČT spolupráce s katedrou kybernetiky Západočeské univerzity v Plzni, která je v České republice špičkovým centrem počítačové analýzy mluvené řeči. Ukázku automaticky vytvářených titulků v hokejovém utkání i při jednání Poslanecké sněmovny si můžete prohlédnout na internetové adrese http://www.kky­.zcu.cz/cs/re­search-fields/video-subtitling.

Zatímco u předpřipravených titulků, ať už v kině, v televizi nebo na DVD, se divákům objeví vždy kompletní text na jedné nebo dvou řádkách, u přímého přenosu něco takového není prakticky možné. Rozpoznávání řeči, za kterým se skrývá složitá práce počítače a využívání tzv. jazykového modelu, by sice mohlo dodat na obrazovku až úplnou výpověď – v té chvíli by byl ale vysílaný děj už někde jinde.

Titulky vzniklé na základě automatického rozpoznávání řeči se divákům zobrazují místo po větách přímo slovo od slova. Alespoň tak je tomu v ukázce titulkování dostupné na webu Západočeské univerzity.

Automatické skryté titulky

Automatický převod mluveného projevu do textu má samozřejmě svoje úskalí. Počítač se v určení jednotlivých slov může postupně opravovat nebo trvale zmýlit a jen těžko zařadí do psané podoby tečky, čárky a velká písmena na začátcích vět. Díky doplňujícím znalostem, které představuje například hokejová soupiska nebo seznam přítomných poslanců s jejich stranickým zařazením naopak může titulek poskytnout údaje i nad rámec řečeného. Poslanci tak mohou být v titulku doplnění zkratkou své strany a hokejisté svojí pozicí a číslem.

BRAND24

Spolupráce ČT a Západočeské univerzity trvá od 1. července 2006 a byla v rámci projektu Eliminace jazykových bariér uzavřena na pět let. Výsledky práce plzeňských kybernetiků bude veřejnoprávní televize přejímat postupně.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 15. ledna 2008 (číslo 4/2008).

DIGI dotazovna České televize

Subjekt Česká televize Digitál logo

Petr Vaniš: Dobrý den, vážení, chtěl bych se zeptat na Váš názor a zároveň bych potřeboval poradit, co s kabelovou firmou UPC a jak přistupovat k jejím nabízeným službám. Tato firma UPC poskytne potřebný set-top-box pouze za takového předpokladu, že dojde ke změně podepsané smlouvy z programu MINI na minimálně STARTÉR s finančním navýšením o celých jedno sto korun. Přitom mně ale bohužel obsahová skladba u programu STARTÉR v žádném případě vůbec nevyhovuje, a mám-li být zcela upřímný, tak vlastně vůbec žádná její aktuální programová nabídka. Stačí mně pouze MINI, podobně jako s ní dokážou vystačit i moji sousedi z blízkého okolí. Nemohu se ubránit, aby mně to nepřipadalo jako obyčejná bohapustá diskriminace nebo zneužívání. Ve Vaší digitální poradně jsem se dočetl, že potřebný set-top-box pro kabelovou televizi se v běžném normálním obchodě nesežene. Předem děkuji za odpověď.

Vážený pane Vaniši, tady se jedná bohužel o určité malé nedorozumění – společnost UPC momentálně nabízí jednak nejen analogovou, ale také i digitální kabelovou televizi. U analogové kabelové televize jsou zastoupeny programové nabídky MINI a KLASIK – k jejich příjmu samozřejmě není žádný set-top-box zapotřebí. U digitální kabelové televize potom existují programové nabídky s označením STARTER, STANDARD a SUPREME, k nimž UPC příslušný set-top-box určitě dodává, protože bez jeho zprostředkování je není možné vůbec přijímat. Jestliže jste dosud se svým současným analogovým kabelovým příjmem spokojen, nemusíte danou otázku vůbec řešit, protože se obejdete i nadále bez DVB-C set-top-boxu. Tedy alespoň do té doby, než vámi využívaný kabelový operátor analogovou distribuci signálu ve svých rozvodech v souladu s celostátním plánem úplně zruší.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).