Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (32.): Digitální přijímač pod stromeček

18. 12. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Štědrý den je za dveřmi a většina dárků jistě už čeká doma. Pokud se ale ještě nad některými rozmýšlíte, připravili jsme pro vás několik tipů z oblasti přijímačů zemského digitálního vysílání. Stačí vám základní set-top-box do dvou tisíc? Nebo si raději vyberete výrobek, který umí i nahrávat?

Nejdříve malé upozornění. Zemské digitální vysílání televize je v Česku dostupné pro zhruba polovinu obyvatel. Pokryté jsou oblasti Praha, Brno, Ostrava, Domažlice, Ústí nad Labem a začátkem příštího roku se k nim přidá i Plzeň. Podrobnosti o nabízených programech a mapy pokrytí naleznete v příloze Regiony serveru DigiZone.cz na adrese regiony.digizo­ne.cz.

Základní set-top-boxy

Stačí vám doplněk k vašemu stávajícímu televizoru v podobě „krabičky“ na digitální příjem a zároveň nepatříte k lidem, kteří často nahrávají? Pak by vašim potřebám měl vyhovět set-top-box se základní výbavou. Tu kromě schopnosti naladit zemské digitální vysílání (DVB-T) představuje ještě elektronický průvodce s programem až na sedm dní dopředu (EPG) a teletext. Ceny set-top-boxů bez dodatečných vlastností a funkcí se pohybují od tisíce do zhruba dvou tisíc korun.

Při výběru neuděláte chybu, pokud si zvolíte přijímač TechniSat DigiPal 2 TX (2040 Kč). Výrobek se už dva roky drží na špici prodejnosti, ačkoli patří ve své kategorii mezi dražší. Dobré zkušenosti s příjmem i v problematických oblastech, minimum reklamací a dobrá podpora češtiny vyvažují strohý design a vyšší cenu.

„Strohou kvalitu“ nabízí také set-top-box Comag SL35-T (1490 Kč). I on dovede bez problémů přijímat DVB-T, umí dobře česky a navíc dokáže připomenout třeba narozeniny nebo výročí. Dnes existuje i jeho 12voltová verze (Comag DVB SL 3512T, 1650 Kč), kterou si můžete zapojit do auta nebo do karavanu. Společnost Mascom nabízí hned dva zajímavé jednoduché set-top-boxy. Model 520T (1090 Kč) má přes nízkou cenu dva konektory SCART, dražší model 1400T (1590 Kč) je pak vybavený dokonce rozhraním HDMI pro digitální přenos obrazu i zvuku.

Mascom MC 520T

Pokud máte starší televizor, musíte být při výběru digitálního přijímače obezřetnější. Před nákupem se ujistěte, že jste si pořídili výrobek vybavený modulátorem. Za sympatickou cenu ho nabízí set-top-box GoGEN DVB 930 T (1390 Kč), který kromě něj a podpory češtiny má také uvolněný design bez ostrých hran. Modulátor najdete také v set-top-boxech Golden Interstar 8100T, Strong SRT 5025 (oba 1890 Kč), Radix Terra 100 DVB-T (1990 Kč) nebo Homecast T3000 (2290 Kč).

DIGI slovník: Instalace a reklamace

Ilustrační slovník pojmů

Rozbalíte si vánoční dárek v podobě set-top-boxu, zapojíte ho … a nic se nestane. Pokud si chcete ušetřit nervy a užít si klidné sváteční atmosféry, ujistěte se dopředu o několika věcech.

Když jste vy sami tím, kdo set-top-box naděluje, měli byste mít alespoň částečnou jistotu, že si ho obdarovaný bude moci užít. Znamená to především nedávat někomu se starší televizí přijímač bez modulátoru. Ale také zjistit si, jaký má dotyčný anténu a jaké je v jeho bydlišti pokrytí signálem DVB-T.

Na problémy by se měli připravit hlavně lidé připojení na společné televizní antény (STA), které ještě neprošly rekonstrukcí na příjem a rozvádění DVB-T. Tady budete muset zpravidla zajistit příjem vlastní anténou a k její instalaci je dobré pozvat si odbornou firmu. Mezi svátky budete ale odborníky shánět těžko, proto si jejich návštěvu zkuste objednat už dopředu.

Pokud chcete mít jistotu, že na Štědrý den všechno „klapne“, půjčete si nejdřív set-top-box jen na zkoušku. Vybrané internetové obchody a dobré eletroprodejny tuto službu nabízejí. Nebo se u svého prodejce alespoň ujistěte, že nedostupnost signálu pro něj bude důvodem k uznání reklamace a k navrácení peněz.

Přijímače pro snadnější nahrávání

Nahrávání zemského digitálního vysílání není se základním set-top-boxem jednoduchou záležitostí. Musíte programovat jak časovač v přijímači, tak dobu záznamu na videu nebo DVD rekordéru. Chcete-li nahrávat snadno a rychle, doporučujeme vám vybrat si set-top-box s pevným diskem. Navíc získáte přístup k funkci odloženého sledování pořadů (time-shifting). Ceny přijímačů DVB-T s pevným diskem mají rozpětí od tří do více než deseti tisíc korun.

Například Sencor SDB 3007T (2490 Kč bez HDD) má dva tunery a pro připojení pevného disku je pouze připravený – disk si do něj musíte koupit a připojit sami. TechniSat DigiCorder T1 (40 GB: 4290 Kč, 80 GB: 6500 Kč) může sice těžit z renomé své značky a dobře se ovládá, má ale pouze jeden tuner a nemůžete s ním tedy nahrávat jiný program, než který už sledujete.

BRAND24

POSLEDNÍ ŠANCE: Předvánoční digitální kvíz o set-top-boxy

Subjekt DigiZone.cz logo
Mascom MC1400T

Víte, co znamená zkratka EPG? Pamatujete si, kdy začal vysílat sportovní program ČT 4 Sport? A tušíte, ve kterých evropských zemí má vlastník televize Nova, společnost CME, svoje další stanice? Pak neváhejte a zapojte se do Předvánočního digitálního kvízu serveru DigiZone.cz. Ze správných odpovědí vylosujeme dvanáct šťastlivců, které odměníme.

Na první tři výherce čeká set-top-box Mascom MC 1400T s rozhraním HDMI věnovaný společností Mascom. Pro další tři vylosované máme poukázky na nákup za 500 korun v síti knihkupectví Kanzelsberger. Mezi cenami jsou také tři krokoměry s logem serveru DigiZone.cz a tři stylová trička. Odpovídat můžete už jen do konce dnešního dne. Jména výherců zveřejníme tento pátek, tedy 21. prosince.

Zajímavým modelem je 80 GB set-top-box WISI OR 27 PVR (5880 Kč). Má dva tunery, ale jeden je určený pro zemský a druhý pro satelitní digitální vysílání. Přesto můžete i z DVB-T nahrávat jiný program, než na který se díváte. Oba musí ale být šířené ve stejném multiplexu, jako je tomu například u programů České televize a Novy. Dva DVB-T tunery a pevný disk mají např. set-top-boxy Mascom MC 1321T (7990 Kč), Topfield TF5000 PVRt (8490 Kč), Homecast 8000-T PVR (8990 Kč) nebo Topfield TF5100 PVRt HDMI (10 390 Kč). Ceny v článku jsou uváděné s DPH podle e-shopu obchod.digizo­ne.cz.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází – mírně upraven – ve středu 2. ledna 2008 (číslo 2/2008).

DIGI dotazovna České televize

Subjekt Česká televize Digitál logo

M. Bauer, Ostrava-Poruba: Mám LCD televizor, ke kterému mám připojen DVD rekordér a videorekordér. Chtěl bych oboje záznamové zařízení zachovat. Existuje na našem trhu set-top-box, ke kterému by se daly připojit všechny tři tyto jednotky? Dále bych chtěl vědět, jestli mi pak zůstane zachována funkce PIP na mém televizoru.

Set-top-box disponující třemi konektory SCART zřejmě neexistuje. Za jakési „technické centrum“ domácí zábavy se totiž považuje spíše televizor. Ten pak bývá třemi i více vstupy vybaven celkem běžně a bývá také možné tyto vstupy přepnout tak, aby přenášely signál ze zvoleného vstupu na televizoru. Řešení by pro vás mohl představovat set-top-box vybavený dvěma tunery, z něhož lze nahrávat či sledovat nezávisle na sobě dva různé programy. Funkce PIP (obraz v obraze) vám bude fungovat stejně jako dosud, ale signál z DVB-T set-top-boxu bude vždy možné zobrazit jen jako signál z kteréhokoliv jiného externího vstupu.

Divačka Beňová: Dobrý den, chtěla bych koupit rodině set-top-boxy, ale nevím, jestli to bude v místě jejich bydliště fungovat, a nechci, aby to někde leželo v krabici kvůli záruce. Jedná se mi o lokality Studnice u Hlinska (okres Chrudim), Králíky (okres Ústí nad Orlicí) a Běstvina u Třemošnice (okres Chrudim). Prosím o odpověď, v jakém časovém horizontu bude digitální vysílání v těchto oblastech. Nebo o informaci, kde bych tyto údaje získala. Děkuji…

Harmonogram přechodu na digitální vysílání v ČR je dán Technickým plánem přechodu (TPP). Tento dokument připravuje Český telekomunikační úřad, termín jeho zveřejnění však není prozatím znám, v současné době probíhají konzultace na jeho upřesnění. Proto není možné odpovědně konstatovat, kdy bude ve vámi uváděných lokalitách digitální vysílání možné přijímat. S nákupem set-top-boxů tedy doporučujeme ve vašem případě ještě počkat.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).