Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (28.): Televizní změny od roku 2008

21. 11. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Od Nového roku začne platit tzv. digitální novela. Zákon výrazně mění české televizní prostředí a připravuje Česko na přepnutí do éry digitální televize. Změny se netýkají jen televizních stanic a distributorů jejich signálu, novinky dříve nebo později poznají také samotní diváci. Co všechno s sebou digitální novela přináší?

Už napřesrok až osm nových programů

Zákonodárci přiřkli zákonem kompenzační licenci (viz DIGI slovník) šesti novým televizím, šanci na druhý program dostala také Nova a Prima. Televizními nováčky budou široce zaměřené stanice Febio TV a TV Barrandov, hudební kanál Óčko, na mladé diváky cílená TV Pohoda, regionálně orientovaná televize RTA a zpravodajský program Z 1. Šestice stanic je sdružená do Asociace digitálních televizí (ADT).

Členové ADT dostali už v dubnu minulého roku digitální televizní licence od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Vyhráli rok a půl trvající licenční řízení. V důsledku soudních sporů se k vysílacím oprávněním nikdo z šestice nakonec nedostal. Digitální novela vleklé soudní řízení ruší a televizím v ADT uděluje kompenzační licence zákonem.

Současné celoplošné komerční televize Nova a Prima také neodešly z Parlamentu s prázdnou. Přijatý zákon jim umožňuje přihlásit se o licenci pro druhý program pod podmínkou, že se zaváží postupovat při vypínání analogového vysílání ve shodě s harmonogramem přechodu. Dokument nazývaný jako Technický plán přechodu (TPP) připravuje Český telekomunikační úřad a určuje, kdy se bude v té které části Česka zapínat digitální a vypínat analogová televize.

Pokud se Nova s Primou přihlásí k plnění TPP, můžou od Nového roku vysílat každá po jednom novém programu. U Novy to bude buď připravovaný filmový kanál Nova Cinema, nebo už vysílající Galaxie sport, Prima svoje plány ještě nezveřejnila. Jak „dvojky“ dnešních komerčních televizí, tak šestice stanic ADT bude dostupná zdarma v oblastech se signálem zemského digitálního vysílání (DVB-T). Na jejich příjem bude divákům stačit televizor doplněný set-top-boxem nebo přímo s vestavěným přijímačem DVB-T. Komerční televize dostaly také možnost prodloužit si platnost svých stávajících licencí o osm let, tedy do roku 2025 u Novy a 2026 u Primy. I kvůli tomuto bonusu se musí přihlásit k TPP.

DIGI slovník: Televizní licence

Ilustrační slovník pojmů

Licence pro televizní vysílání má dnes v Česku dvě základní podoby. Jedna sada pravidel platí pro televize vysílající prostřednictvím zemských vysílačů. O jejich držitelích rozhoduje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Druhý typ licencí je pro televize vysílající přes kabel a satelit. Tyto stanice mají méně přísné podmínky a nemusí spolu soupeřit o tak omezený prostor. Oprávnění v druhém případě dostává po splnění podmínek prakticky každý, kdo si o něj požádá.

Hlavní přínos schválené digitální novely pro českou televizní budoucnost spočívá v tom, že se rozhodla úspěšný princip kabelových a satelitních licencí převést i do sítí zemských vysílačů. O tom, kdo bude a nebude moci vysílat, přestane rozhodovat „rada moudrých“ a stejnou kompetenci převezme trh. Počínaje 1. lednem 2008 si může o televizní licenci pro zemské digitální vysílání požádat kdokoliv, a pokud splní zákonné podmínky, také ji dostane. Pak stačí počkat si do konce analogového vysílání, domluvit se s provozovatelem některé digitální sítě a někdy mezi 10. říjnem 2010 a 31. prosincem 2012 začít vysílat.

Přechodné období do vypnutí analogu vyplňují tzv. kompenzační licence. Jejich držiteli mohou být pouze současné komerční televize a šest nových stanic sdružených v Asociaci digitálních televizí. Důvodem omezení je souběžné vysílání analogové televize, které zatím blokuje cestu na trh pro další digitální stanice.

Otevření televizního trhu

S přepnutím na digitální televizi a s nástupem analogové tmy čeká český televizní trhu zásadní proměna. Po splnění formalit a zaplacení správního poplatku 50 tisíc korun bude moci svoji televizní stanici vysílat každý, kdo si o to požádá. Sám si bude muset najít místo v některé z digitálních sítí, tzv. multiplexů. Bude záležet na tom, kdo se s kým jak domluví. Velkou moc, kterou dostávají provozovatelé multiplexů změnou do rukou, zákon omezuje řadou dodatečných podmínek. S jejich pomocí by mohl být televizní trh průhlednější, než je dnes.

BRAND24

Digi Boy zvoní

Změnou od 1. ledna 2008 je také koncesionářský poplatek České televizi zvýšený na 135 korun. Veřejnoprávní televize si díky digitální novele zároveň uchovala možnost vysílat až do konce analogového vysílání reklamu.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 20. listopadu 2007 (číslo 48/2007).

DIGI dotazovna České televize

Subjekt Česká televize Digitál logo

J. Kindlová: Bydlím v družstevním panelákovém bytě a používám tzv. společnou anténu – STA (přijímám ČT 1, ČT 2, Novu a Primu). Družstvo nájemníky ujistilo, že anténu upraví tak, že bude možno přijímat digitální vysílání.

A teď k samotnému dotazu: Mám starší barevnou televizi a relativně nový, dva roky starý videorekordér, který bych nerada vyhazovala. Co mám udělat pro to, abych mohla v budoucnu kromě sledování televize používat i video k nahrávání? Je mi jasné, že si musím koupit set-top-box a zřejmě i novou televizi, protože ta stávající nemá skart. S tím počítám, ale co udělat pro to, abych si mohla nahrát pořad prostřednictvím analogového videorekordéru v mé nepřítomnosti (to je jediný důvod, proč video mám).

Dostalo se mi jedné rady, ale ne přímo od odborníka, tak si nejsem jistá, že je doporučení správné. Bylo mi řečeno, že když si pořídím televizi se dvěma skarty a set-top-box rovněž se dvěma skarty, bude mi digitální vysílání fungovat a nechám-li zapnutý set-top-box, můžu si dopředu na videu nastavit program, který se mi nahraje, až nebudu doma. Je to tak, nebo mi poradíte něco jiného? Předem děkuji za odpověď a sdělení co nejjednoduššího řešení problému.

Pokud pořady nahráváte videorekordérem skutečně jen v době své nepřítomnosti, tedy nepožadujete-li variantu, kdy jeden pořad sledujete a ve stejnou chvíli jiný pořad zaznamenáváte pro pozdější zhlédnutí, televizor vyhazovat nemusíte a bude Vám stačit jeden set-top-box. Konkrétně varianta s výstupem na SCART a také s RF výstupem osazeným modulátorem, který namoduluje dekódovaný signál digitálního vysílání na některý z analogových kanálů. Takový set-top-box pak pomocí konektoru SCART propojíte s videorekordérem a výstup modulátoru pomocí běžného koaxiálního kabelu spojíte se svým stávajícím televizorem. Samozřejmě pak při programování záznamu bude zapotřebí set-top-box manuálně nastavit na požadovanou stanici a ponechat přístroj zapnutý. Nepředpokládáme totiž, že by váš videorekordér disponoval pokročilejší funkcí pro ovládání set-top-boxu.

Zmiňovaný model set-top-boxu lze pořídit už za cenu kolem 2000,– Kč. Jestliže starší televizor dosluhuje, vyplatí se zvážit koupi přijímače se zabudovaným analogovým i digitálním tunerem. Pak můžete přijímat jak analogové, tak i digitální pozemní vysílání. To však nic nezmění na faktu, že k vašemu videorekordéru bude nutné pořídit alespoň nejjednodušší set-top-box, jinak skutečně digitálnímu zemskému vysílání „rozumět“ nebude.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).