Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (20.): První spuštění set-top-boxu

11. 9. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Televizní diváci jsou v ovládání moderních technologií různě šikovní. Zatímco jedni si sami nainstalují operační systém na svůj počítač, druzí jsou rádi za úspěšně odeslanou esemesku z mobilního telefonu. Technologickým výdobytkem je také přijímač digitálního vysílání. Jeho instalace a nastavení může přijít první kategorii diváků jako hračka, druhá divácká skupina ale bude se stejným problémem nejspíš zápolit.

Zapojení set-top-boxu do sestavy domácí elektroniky jsme se podrobně věnovali v minulém díle našeho seriálu. Než uvedete digitální přijímač do stavu, kdy je schopný všednodenního provozu, musíte provést ještě jeho první start a nastavit výrobek tak, aby vám jeho služby vyhovovaly.

Instalační průvodce vs. nastavení v menu

Výrobci většiny set-top-boxů dostupných na českém trhu zjednodušují svým zákazníkům práci při nastavování pomocí průvodce první instalací. Místo, abyste museli základní parametry hledat a měnit v často košatém menu (viz DIGI slovník), přijímač vám jejich úpravu nabídne v několik úvodních krocích. Pokud váš výrobek instalačního průvodce nemá, budete pravděpodobně muset vzít do ruky uživatelskou příručku a podle ní jednotlivé položky v uživatelské nabídce najít a nastavit.

Prvním krokem při asistované instalaci bývá volba jazyka, kterým na vás bude set-top-box hovořit. Na trhu se už objevují přijímače, které zde mají přednastavenou češtinu. Většinou si ji ale budete muset v souboru pěti až dvaceti jazyků set-top-boxu dohledat sami. Tento krok bude pro mnohé nezkušené uživatele asi nejdůležitější – dalších pokynů se jim dostane už v češtině. Tedy většinou. I dnes se v Česku prodávají přijímače, které české menu nemají buď vůbec, nebo si ho uživatel musí sám nahrát z internetu přes sériový kabel.

DP2 TX Instalace 1

Volba jazyka menu. Všechny obrázky v článku pocházejí z instalačního průvodce set-top-boxu TechniSat DigiPal 2 TX.

Druhá v řadě následuje obvykle volba země, ve které bude divák digitální programy sledovat. Ačkoli je logické, že při předchozím výběru češtiny to bude Česká republika, leckdy o tom musíte přesvědčit set-top-box svým nastavením vy. Přijímač sám totiž ne vždy chce přemýšlet za vás. Správný výběr země hraje důležitou roli pro naladění televizních programů, a tak ho nepodceňujte.

Po jazyku a zemi dochází běžně také k nastavení jazykových předvoleb pro zvuk digitálního vysílání a pro titulky. I tady si můžete zvolit, že pokud bude na výběr, necháte si líbit češtinu. V tuzemském digitálním vysílání ovšem nemá zatím uvedená volba žádné důsledky. Dva jazyky se u vybraných pořadů vysílají tak, že jejich automatické prohození přes tuto předvolbu stejně nezajistíte. A více verzí titulků není v Česku dostupných už vůbec.

DP2 TX Instalace 2

Volba řeči zvukového doprovodu.

DIGI slovník: Menu

Ilustrační slovník pojmů

Každý digitální přijímač dává svým majitelům možnost nastavit si nejrůznější parametry. Všechny jsou vám k dispozici prostřednictvím menu. Pro ty nejpoužívanější pak mohou existovat i vyhrazená tlačítka na dálkovém ovládání. Jejich příkladem je přepínání zvuku mezi režimem stereo a samostatným levým nebo pravým zvukovým kanálem. Tuto funkci oceníte ve chvíli, kdy vám v některém ze zahraničních pořadů začnou mluvit lidé přes sebe češtinou a svým původním jazykem.

V menu si můžete měnit vlastnosti obrazu a zvuku, upravovat seznamy dostupných programů, zakazovat svým dětem přístup k některým z nich nebo si třeba zahrát nějakou z jednoduchých doprovodných her.

U obrazových parametrů je důležité mít nastavený režim PAL místo amerického standardu NTSC. Při zapojení set-top-boxu k televizoru přes konektor SCART zvolte také barevný režim RGB, který je oproti možnosti CVBS sytější a ostřejší. Pořady v jiném poměru stran, než jaký nabízí vaše obrazovka, si můžete přizpůsobit pomocí voleb 16:9, 4:3 LB a 4:3 PS.

Mezi zvukovými volbami si všimněte především možnosti Dolby Digital. Pokud máte ze set-top-boxu vyvedený digitální zvuk, ať už do věže nebo do televizoru, tak přenos prostorového zvuku povolte.

Automatické a ruční ladění programů

Set-top-box se vás může zeptat, jestli chcete zapnout napájení antény z jeho zdroje. Funkce slouží majitelům antén, kterým stačí pro jejich předzesilovač pět voltů. Ty pak nepotřebují čerpat energie přes vlastní připojení do elektrické sítě, ale k životu jim stačí anténní kabel připojený do digitálního přijímače, který je pro ně zároveň energetickým zdrojem. Dalším krokem v instalaci je také nastavení časového posunu od standardního času. Posun je v Česku v zimním období +1 a za letního času +2 hodiny.

DP2 TX Instalace 3

Set-top-box TechniSat DigiPal 2 TX si nastaví časové pásmo podle vybrané země a letní čas bude měnit sám.

Poslední zastávkou při prvním spuštění nového digitálního přijímače je naladění programů. Před ním si někdy můžete ověřit kvalitu signálu z antény na kanálech, které si vyberete. Vlastní hledání probíhá automatickým průchodem celého pásma televizních kanálů a trvá dvě až tři minuty. Po jejich uplynutí vám set-top-box vydá zprávu o počtu nalezených programů stanic rozhlasu a televize, vy potvrdíte jejich uložení do paměti a můžete se začít dívat. Pokud automatické hledání náhodou nenašlo všechno, co by podle vás mělo, vyzkoušejte ruční hledání na vámi zvoleném kanále.

DP2 TX Instalace 4

Ověření kvality signálu vybraného kanálu.

DP2 TX Instalace 5

Rozhodnutí mezi hledáním všech, nebo jen bezplatně dostupných programů. V České republice a zemském digitálním vysílání je tato volba zatím „prašť jako uhoď“ – obojí vede ke stejnému výsledku, protože v českém DVB-T žádné placené programy nevysílají. Zatím.

DP2 TX Instalace - hledani

Vyhledávání programů v akci.

BRAND24

DP2 TX Instalace - hotovo

První start set-top-boxu byl úspěšně ukončen. Sledování programů může začít.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 11. září 2007 (číslo 38/2007).

DIGI dotazovna České televize

Subjekt Česká televize Digitál logo

Pokračování odpovědi na první níže uvedený dotaz z Týdeníku Televize č. 34.

P. Pomichálek: Chci se zeptat, zda už je známé datum, odkdy bude možné sledovat digitální vysílání v Jablonci nad Nisou.

J. Kánský: Sleduji od začátku připojení na digitální vysílání v různých krajích a městech, ale nikde jsem nenarazil na Liberec. Prosím o informaci o této lokalitě.

Termíny, kdy má být zahájeno digitální zemské vysílání DVB-T v jednotlivých regionech, stanovil Technický plán přechodu (TPP) vydaný Českým telekomunikačním úřadem. Realizace TPP byla ovšem zcela podmíněna jeho dobrovolným přijetím všemi provozovateli analogového vysílání včetně těch soukromých. Ti by měli za tzv. bonusové licence pro digitální vysílání uvolnit kmitočty, na nichž nyní vysílají analogově a které jsou potřebné pro budování digitálních multiplexů. Tímto je postup digitalizace v České republice dlouhou dobu brzděn.

Odpovědní odborníci ČT proto řadu měsíců usilují o vybudování ryze veřejnoprávního multiplexu, který má obsadit kmitočtové spektrum již nyní využívané Českou televizí. Tím bude jeho výstavba nezávislá na vůli ostatních vysílatelů.

Stále probíhají jednání s Českým telekomunikačním úřadem a připravuje se harmonogram postupu, ovšem jeho uskutečnění je závislé na dalších legislativních změnách. Odpovědnost tedy spočívá na bedrech zákonodárců. Na jejich zodpovědném přístupu k řešení digitalizace v České republice závisí, kdy bude dostupné digitální zemské vysílání v jednotlivých regionech.

Česká televize je připravena bez otálení rozšiřovat dostupnost svého DVB-T vysílání, jakmile k tomu budou vytvořeny odpovídající legislativní podmínky.

V. Lefler: Koupil jsem televizor OVP typ CTV2992RF S s DVB-T tunerem pro příjem digitálního signálu. Bez problému jsem chytil všechny vysílané programy (jde o lokalitu poblíž Prahy v dosahu vysílače Žižkov a Cukrák). Při snaze o přepnutí programu se však velmi často stává, že na obrazovce zůstává původní, první navolený program. Velmi těžko se přepíná mezi programy. Je porucha v televizoru, anebo systém ještě nepracuje dokonale?

Porucha, kterou popisujete ve svém dopise, je rozhodně na přijímací straně. Než však budete hledat závadu přímo v televizoru, doporučujeme vám ještě nejprve zkontrolovat dálkový ovladač, především baterie a jejich kontakty.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).