Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (13.): Digitální televizory

11. 7. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Nejjednodušším řešením přechodu na digitální příjem je nákup nového televizoru. Nezavlečete si do bytu žádnou další krabičku ani kabely, navíc se nemusíte trápit používáním dvou a více dálkových ovládání. Každý luxus ale něco stojí, a proto byste měli nákup digitálního televizoru nejdřív dobře zvážit.

Český televizní trh je přesycený výrobky pro analogové vysílání a televizorů nebo DVD rekordérů připravených na digitální éru je tu zatím jako šafránu. Zatímco například ve Spojených státech je dnes už zakázané prodávat televize bez zabudovaného digitálního ladicího obvodu a hříšníci proti tomuto nařízení jsou tu tvrdě pokutovaní, Česká republika je pro výrobce analogovým smetištěm. Podmínky pro nutnou digitální výbavu u nás totiž u televizorů dosud neexistují.

Když se ale dnes odhodláte pořídit si novou LCD nebo plazmovou televizi a chcete do ní investovat dvacet a víc tisíc, pořádně se v nabídkách obchodů nejdřív rozhlédněte. Koupit si za drahé peníze televizor, který by neměl tuner pro DVB-T, by byla chyba, jež vás může za dva tři roky mrzet. Podle Českého telekomunikačního úřadu má zemské analogové vysílání v Česku skončit do 10. října 2010 a váš televizor se širokou úhlopříčkou a skvělým kontrastem by vám pak byl bez set-top-boxu jen hezkou dekorací.

Ještě minulý rok byste hledali digitální televizory v českých obchodech s elektronikou jako jehlu v kupce sena. Dovážela je k nám totiž pouze hrstka výrobců a zbytek tvrdil, že kvůli nevyjasněné situaci s českou digitalizací žádné digitální ladicí obvody do svých televizorů montovat nebude. Letos je však nabídka už o poznání širší a vy si svůj digitální přijímač můžete vybírat z řady značek. Televizory připravené na zemské vysílání poznáte podle loga DVB-T.

Loewe Individual

Co nabízejí televizory pro zemské digitální vysílání

Stejně jako majitelé set-top-boxů, i vlastníci digitálních televizorů se mohou těšit na panel rychlých informací o pořadu a na elektronického programového průvodce (EPG). Listování televizním programem se tak stane jen doplňkovou činností pro chvíle, kdy televizi nemáte zapnutou, nebo na místech, kde ji zapnutou mít ani nemůžete. EPG nabízí informace o jménech pořadů na jednotlivých programech až na sedm dní dopředu, k tomu i jejich bližší popis, a v případě filmů nebo seriálů i jméno režiséra a herecké obsazení.

Teletext je už řadu let televizní samozřejmostí a nechybí ani v DVB-T. Televizory často oplývají pamětí na stovky stran a vy při jejich procházení nebudete muset dlouze čekat na nalistování té, kterou jste si zrovna vybrali. Rodiče s mladšími dětmi uvítají možnost zámku nevhodných programů nebo přístupu do ovládacího menu. Při nákupu televizoru si všimněte také toho, zda má logo HD ready nebo Full HD (viz DIGI slovník).

DIGI slovník: HD ready a Full HD

ABC

Moderní televizory jsou připravené poskytnout vám lepší divácký zážitek s vysíláním ve vysokém rozlišení (HDTV). V současnosti má v České republice i v celé Evropě televizní vysílání 576 řádek, do budoucna se jejich počet ale téměř zdvojnásobí. Pro čím dál větší televizory totiž současný standard už přestal stačit. HDTV bude plné dosud nevídaných detailů a sestavy domácího kina se ještě více přiblíží kvalitě dostupné v biografu.

Televizory označené jako HD ready umožňují zobrazit 720 řádek, výrobky s logem Full HD jich potenciálně nabízejí dokonce 1080. Tyto počty mají navíc každý po dvou variantách: prokládané (i) a postupně vykreslované (p). První ponechává vysílání televizních obrázků na střídačku, tedy stejně jako dosud. Druhá znamená, že se celý obrázek vykreslí najednou, bez skládání sudých a lichých řádek.

Loga HD ready a Full HD jsou od výrobců na spotřebitele ale dnes zatím spíš marketingovým trikem. Stále totiž chybí zdroje, které by televizní obraz ve vysokém rozlišení poskytovaly. Ten jako první přinášejí herní konzole a nastupující formáty videa Blue-ray a HD DVD. V televizním vysílání, minimálně co se DVB-T týče, si na příchod HDTV do České republiky musíme ještě počkat. Je zajímavé, že nástup HDTV je skloňovaný společně s kompresí MPEG-4, kterou digitální televizory prodávané v Česku zatím nepodporují a jejich majitelé si kvůli ní budou muset koupit doplňkový modul.

Limity a budoucí rizika digitálních televizorů

Když na českém trhu objevíte televizor vybavený pro digitální příjem, většinou rozumí pouze vysílání DVB-T. Na digitální vysílání ze satelitu, kabelu nebo pevné linky bude proto i on potřebovat set-top-box. Při podrobném hledání ale přesto objevíte několik výrobců a modelů, které podporují samy o sobě i standardy DVB-C či DVB-S, nebo vám dokonce umožňují navolit si přijímací obvody na přání. Za výhodu si ale musíte připlatit.

BRAND24

Dříve vydržel televizor divákům bez jakýchkoli úprav třeba 15 let, dnes už s tím raději nepočítejte. Přechod na digitální vysílání přiblížil televizní svět světu počítačů, který se vyvíjí rychle a dynamicky. V budoucnu se možná dočkáme některých placených programů nebo stanic zakódovaných ve standardu MPEG-4. Proto je vhodné koupit si televizor se zdířkou Common Interface, která je pojistkou proti překotnému vývoji digitální techniky.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 10. července 2007 (číslo 29/2007).

DIGI dotazovna České televize

Digitál ČT perex

Ing. A. Zítka: Koupil jsem LCD televizor se dvěma tunery. Spojil jsem ho s video a DVD rekordérem kabely SCART, anténu STA jsem spojil s pokojovou anténou pro digitální signál a propojil přes rekordéry do TV. Nemám a zřejmě ani nebudu mít problém s příjmem digitálního signálu po ukončení analogového vysílání.
Programy digitálních stanic nenahrávám, pouze je sleduji. Pro nahrávání programu na rekordéry (DVD, video) využívám analogový tuner a analogový signál z STA. Po vypnutí analogového vysílání bude analogový tuner zcela zbytečný a nastane známý problém: budu-li nahrávat program určité digitální stanice, budu moci na obrazovce své digitální televize (za 27 000,– Kč) sledovat pouze tentýž program, který budu nahrávat. Dnes sleduji digitální program, mohu současně nahrávat na DVD analogový program jiné stanice a na videu jiný analogový program další stanice. Nerad bych kupoval další set-top-box (jeden už je zabudovaný v televizoru).
Existuje nebo bude existovat možnost hardwarově nebo softwarově změnit funkci analogového tuneru na digitální, abych mohl nahrávat digitálně a současně sledovat digitálně kteroukoliv jinou stanici?

Analogový tuner nelze vámi uvažovaným způsobem přeměnit na digitální. Proto výrobci DVD rekordérů začali do přístrojů nejprve k analogovému tuneru doplňovat i samostatný tuner digitální (někdy i za cenu převodu na analogový signál a zpět na digitální pro následný záznam). Od letošního roku se již postupně na trhu objevují DVD/HDD rekordéry s oběma tunery v integrované kompaktní formě. Po ukončení analogového vysílání se vám nabízí několik řešení.
Do rozvodu STA umístit programy převedené z digitální formy do analogové. Pak všechna vaše zařízení zůstanou funkční. Je to vhodné například pro větší počet účastníků rozvodu STA. V tomto případě ale nebudete mít možnost využít některé doplňkové služby televizního vysílání.
Místo staršího videorekordéru (zřejmě ještě VHS) zakoupit DVD/HDD rekordér s digitálním tunerem, což vám umožní snadné nahrávání v již digitálním prostředí. Toto řešení má výhodu kompaktnosti, snadného programování a vzájemné návaznosti. Proti hovoří jen pořizovací cena.
Dokoupit si samostatný STB, což ale nechcete. Výhodou je relativně malá cena, univerzalita a přenositelnost. Za nevýhodu lze považovat buď dvojí programování při nepřítomnosti (samostatné programování STB a DVD/HDD rekordéru), nebo aplikaci funkce spouštění rekordéru set-top-boxem (funkce nazývaná kupříkladu EXT Link a podobně).

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).