Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (12.): Kombinujeme digitální příjem

6. 7. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Většina z nás přijímá televizi na klasickou anténu. Způsobů distribuce televizního signálů je ale víc, řada lidí využívá satelitní nebo kabelovou nabídku a množí se i předplatitelé vysílání přes pevnou linku. Digitalizace je spojená s nutností dokoupit si speciální přijímač, set-top-box. Co když se ale diváci rozhodnou zkombinovat u jednoho televizoru víc druhů digitálního signálu? Budou na každý potřebovat set-top-box vlastní?

Samostatný digitální přijímač pro každou platformu televizního vysílání je určitě fungující možností. Nejčastější kombinací je příjem na anténu a na satelitní parabolu. Anténa lidem slouží pro naladění základní české programové nabídky. Prostřednictvím družice pak mohou sledovat desítky dalších, zdarma dostupných stanic – především zahraničního původu. Umístit si k televizoru jeden set-top-box pro satelitní digitální vysílání (DVB-S) a druhý pro zemský digitální příjem (DVB-T) je snadné. Oba by ale měly mít po dvou konektorech SCART, aby šly zapojit za sebe a diváci je nemuseli propojovat složitějším způsobem.

Elegantnějším a prostorově i energeticky úspornějším řešením je ale set-top-box schopný přijímat signál televize jak z antény, tak ze satelitu. Na českém trhu je už takových zařízení celá řada a nejlevnější si můžete koupit za méně než tři tisíce korun. Do jednoho výrobku si pak zapojíte anténní i satelitní koaxiální kabel a jedním kabelem SCART set-top-box připojíte k televizi. V domácnosti budete mít méně lapačů prachu a postačí vám pouze jedna dodatečná zásuvka.

Interstar 8700 CRCI zdirky

Jak funguje set-top-box pro DVB-T a DVB-S

Ladění satelitního vysílání je obecně složitější, protože musíte vědět, na kterém satelitu chcete vlastně programy hledat. Většinou to bude ale v tuzemsku nejrozšířenější družice Astra vysílající na pozici 19,2 stupně východně. V tuto chvíli se nabízí také otázka, kdo vám zapojí satelitní parabolu. Když se obrátíte na odborný servis, chybu jistě neuděláte. Pokud ale už nyní přijímáte satelit analogově, nic vám nebrání, abyste pouze vyměnili starý přijímač za nový digitální (a kombinovaný s DVB-T). Paraboly se pak nemusíte ani dotknout, stačí jen přepojit satelitní kabel. Na
vybrané družicové pozici pak umí už set-top-boxy hledat programy automaticky.

Vyhledávání stanic vysílajících v zemských digitálních multiplexech je rychlé a narozdíl od satelitu tu nemáte nad čím přemýšlet. Kombinované set-top-boxy si běžně vedou oddělené seznamy programů, které přijímáte z družice a které ladíte na anténu. Přepínání mezi oběma nabídkami obstarává dálkový ovladač. Celkově funguje set-top-box pro DVB-T a DVB-S prakticky a jednoduše.

Kombinovaný příjem má svá omezení daná výbavou koupeného výrobku. Ty nejlevnější vám dovolí naladit ze satelitu jen bezplatně dostupné programy. Pokud chcete využívat služeb jako CS Link, musíte si připlatit za přijímač, který má rozhraní Common Interface, nebo alespoň čtečku přístupových karet. Nepočítejte také s tím, že si s běžným výrobkem pro DVB-T a DVB-S naladíte na jednom televizoru satelitní program a na jiném zase zemské vysílání. A také zde platí poučka, že pokud máte starší televizor bez konektoru SCART, musí mít váš nový set-top-box modulátor (viz DIGI slovník).

BRAND24

DIGI slovník: Modulátor

ABC

Rozhraní SCART je v televizní technice něčím, co pro počítačový svět znamená zkratka USB. Obojí signalizuje možnost univerzálního propojení celé řady přístrojů. Televizor, video nebo set-top-box bez konektoru SCART si dnes na českém trhu už nekoupíte. Protože ale zatím televizory neobměňujeme v Česku tak často jako výpočetní techniku, najdou se domácnosti, kde se lidé dívají na přijímač starý deset, 15, ba i 20 let.

Na „dědečcích“ televizorech žádný SCART není, přesto ani jejich majitelé nemají cestu k digitálnímu vysílání zavřenou. Při výběru set-top-boxu musí být ale obezřetní. Lidé by se neměli zdráhat položit prodejci digitální techniky otázku: A má ten set-top-box modulátor? Pokud by náhodou nechtěl prodavač pochopit dotaz napoprvé, můžete mu ho zopakovat v jiném znění: Umí ten digitální přijímač modulovat signál DVB-T do anténního výstupu, abych ho naladil/a i na své staré televizi?

Modulátor je totiž obvodem set-top-boxu, který čistý signál vybraného programu z digitálního multiplexu „posadí“ na nosnou vlnu určitého televizního kanálu. Odtud si ho dokáže vybrat jakýkoli televizor, bez ohledu na datum výroby. Číslo kanálu, na kterém se bude signál modulovat, si můžete upravit prostřednictvím menu set-top-boxu. Signál doručený do televizoru přes modulátor je o něco méně kvalitní, než kdyby ho sem dopravil kabel SCART. Příjemnou podívanou by to ale nemělo ohrozit.

Další digitální kombinace

Ačkoli je spojení zemského a satelitního vysílání do jednoho přijímače nejběžnější, rozhodně není jediné. Další zajímavou kombinací je set-top-box pro platformy IPTV a DVB-T, který sice není v České republice volně prodejný, ale poskytovatelé vysílání přes pevnou linku ho svým zákazníkům poskytují. Kombinování platforem není jen výsadou set-top-boxů, můžete ho potkat i u digitálních televizorů. Český trh nabízí dokonce LCD televizor, který rozumí zemskému, satelitnímu i kabelovému digitálnímu vysílání. Zaplatíte za něj ale 50 tisíc korun.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 3. července 2007 (číslo 28/2007).

DIGI dotazovna České televize

Digitál ČT perex

J. Kremer: Zajímalo by mne, jak je to s digitálním vysíláním v systému kabelové televize, tzv. DVB-C. Je kompatibilní se systémem DVB-T, to znamená, že ho lze přijímat normálními set- top-boxy (dále STB), nebo je potřeba speciální STB? V případě, že je potřeba speciální STB, jsou v prodeji kombinované STB pro DVB-T a DVB-C, obdobně jako STB pro DVB-T a DVB-S? A jak to je pak u novějších televizních přijímačů, které jsou už osazeny kombinovaným analogovým i digitálním TV tunerem? Analogový tuner pravděpodobně umožňuje příjem analogového signálu i v tzv. kabelovém pásmu. Platí totéž i o digitálním tuneru (tedy DVB-T a DVB-C), nebo slouží jen pro příjem DVB-T?
Prodavači v obchodech podávají rozporuplné informace – zjevně pro ně platí digitální vysílání = DVB-T. V lepším případě vědí o existenci DVB-S. A lépe na tom bohužel nejsou ani infolinky dovozců TV techniky.

Pro každou kategorii digitálního vysílání – pozemní DVB-T, satelitní DVB-S, kabelové DVB-C – je třeba použít jiný, specifický set-top-box (STB). Přijímané signály se totiž liší způsobem modulace a dalšími parametry. Například u DVB-C není zdaleka potřeba tolik chránit signál proti rušení, krátkodobým výpadkům a podobně. Proto se do jednoho frekvenčního kanálu umisťuje až kolem 10 přenášených programů včetně volitelných titulků, zvukového doprovodu a dalších služeb.
Větší výrobci, především jihokorejští, nabízejí nejen všechny typy STB, ale i kombinace – tzv. comba. Problém je spíš netechnický: pokud jste zákazníkem některé kabelové televize s režimem DVB-C, dodá vám operátor i vhodný STB nejspíše vyrobený na zakázku, tedy s logem provozovatele a již přednastavený (nakonfigurovaný) pro určenou síť. Kabelové STB mají zásadně CA modul pro dekryptování přenášených programů podle objednávky uživatele. Z těchto důvodů kabelové STB (DVB-C) nejsou na trhu zatím běžně dostupné.
Pro domovní rozvod signálů DVB-T lze použít buď přímý rozvod jednotlivých multiplexů do přijímačů DVB-T v jednotlivých bytech či místnostech, nebo rozvod jednotlivých programů již konvertovaných do analogových signálů. Poslední, „nejčistší“ možností je převod signálů DVB-T do formy DVB-C a jejich rozvod po objektu mezi účastníky vybavené set-top-boxy DVB-C. Toto řešení se však prakticky nepoužívá, zvláště v případě menších sítí.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).