Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (10.): Televizní vysílání přes pevnou linku

20. 6. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Telefonní vedení už dávno neslouží jen pro volání. Dnes se přes něj připojujeme k internetu a nově tudy může do domácností cestovat i televizní vysílání. Televize přes internetový protokol (IPTV) nabízí desítky digitálních programů, ale diváci za ně - podobně jako u kabelové nabídky - musí platit měsíční poplatky.

IPTV je po zemských vysílačích, kabelové televizi a satelitním příjmu čtvrtou možností jak si pustit televizi do bytu. Nová televizní platforma ale není pro každého. Předplatit si ji mohou pouze lidé bydlící v místech, kde službu nabízí některý z jejích poskytovatelů. Přes telefonní vedení šíří IPTV společnosti Telefónica O2 a Volný, ale jen na linkách, které nejsou příliš daleko od ústředny a na kterých funguje technologie ADSL2+.

Televize přes internetový protokol může k divákům proudit také skrz optická vlákna. IPTV nabízí touto cestou více možností, má totiž k dispozici větší přenosovou kapacitu. Řešení je ale k dispozici jen lidem, kteří si předplácejí optické připojení k internetu. V Česku je několik firem s lokálními, zpravidla městskými sítěmi optických vláken, kde mají zákazníci přístup i k televizi. Na celorepublikové úrovni nabízí IPTV touto cestou dvojice společností Sloane Park a Pro Zeta. Jejich nabídka funguje na velkoobchodním principu, diváci si proto televizi musí objednat od svého místního poskytovatele optického internetu.

O2 TV set-top-box a modem

Rozdíly IPTV od běžné televize

Zmínka o televizi přes internetový protokol ve vás možná vzbuzuje pocit, že takové vysílání si prohlédnete leda tak na počítači. IPTV je přitom určené pro televizor ve vašem obývacím pokoji nebo kdekoli jinde, stejně jako tři léty zažité televizní platformy. Od poskytovatele služby dostanete modem, ze kterého si kromě kabelu do PC rozvedete další, směřující k televizoru.

Kabel zapojíte do set-top-boxu, určeného pro luštění vysílání přes pevnou linku, a digitální přijímač pak propojíte s televizorem. Většinou k tomu použijete běžný kabel SCART, moderní LCD a plazmové obrazovky ale dokáží zužitkovat kvalitnější propojení pomocí rozhraní HDMI.

Pokud máte zkušenosti s jinými formami digitálního vysílání, snadno si zvyknete i na IPTV. Na sledování programů se pro vás nic nemění. K dispozici máte navíc teletext a rychlý přehled o vysílání prostřednictvím informačního pruhu nebo elektronického průvodce. Přes novou televizní službu získáte přístup také do virtuální půjčovny filmů a do archivu odvysílaných pořadů za poslední týden. Službám se souhrnně říká Video on Demand (viz DIGI slovník) a za jejich využití si musíte připlatit nad rámec základního paušálu.

DIGI slovník: Video on Demand

ABC

Video on Demand (zkráceně VoD) pravděpodobně znají návštěvníci hotelů nebo uživatelé internetu. Služba dává divákům možnost volby, na co se budou v televizi nebo na počítači zrovna dívat. Nemusí se přitom ohlížet na předepsaný televizní program a jsou pány svého času.

Na internetu fungují virtuální půjčovny filmů, ve kterých si vyberete některý z titulů a za poplatek si ho dočasně přenesete do svého počítače. Na film se můžete pak podívat, řídit si v něm rychlost, třeba i přeskakovat z místa na místo nebo se vracet k povedeným scénám, aniž byste si pro něj předtím museli zajít do skutečné půjčovny.

Cena za jeden titul je dnes zhruba 45 korun. K nim si ale musíte přičíst čas a náklady za přenos filmu přes internet k vám domů. Odečíst můžete naopak cestu tam a zpět do některé z kamenných půjčoven i možné rozčarování z toho, že zrovna vámi vybraný snímek si už půjčil někdo jiný. V digitální podobě je dost kopií pro všechny. Jejich poskytovatelé ale důsledně dbají na jejich ochranu, aby si je pak už lidé neměnili jen zdarma mezi sebou.

Stejné služby jako internetová půjčovna poskytuje také IPTV. Výhodou je ale fakt, že na jejich využití si místo klávesnice a myši vystačíte dálkovým ovladačem. Výběr filmů je dostupný z přehledného menu a výsledek pak vidíte na stejné televizní obrazovce. Kromě ceny titulu už nebudete platit žádné další peníze za jeho přenesení k vám domů.

Nedostatky „internetové“ televize

Pravděpodobně jste zvyklí, že ať už přijímáte televizi jakkoliv, všechny programy k vám cestují najednou a vy si z nich jen vybíráte jeden ke sledování. V IPTV tato „nehospodárnost“ ale neplatí. Po telefonní lince nebo optickém vlákně za vámi přichází pouze program, který jste si na televizoru navolili. To má dva nepříjemné důsledky.

BRAND24

Přes jednu přípojku telefonu si můžete naladit pouze jeden program. Pokud máte více televizí, budete na všech sledovat to samé. Nic jiného si nenahrajete ani na video. Kapacita telefonního vedení je totiž omezená, větší kapacitní možnosti má optické připojení. Druhým neduhem je zpožděné přepínání programů. Než naběhne vybraná stanice, můžete čekat tři čtyři sekundy. V současnosti se ale čekací interval daří poskytovatelům IPTV stlačovat i pod jednu sekundu.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 19. června 2007 (číslo 26/2007).

DIGI dotazovna České televize

Digitál ČT perex

J. Ludačka: Dobrý den, před časem jste v Týdeníku Televize informovali o možnostech instalace pro příjem digitálního vysílání. Protože tuto informaci potřebuji pro členskou schůzi bytového družstva, chtěl bych si ji ještě jednou ověřit. Byly zmíněny dvě varianty:
1. Set-top-box bude instalován pro celý vchod panelového domu, bude připojen ke stávajícímu televiznímu rozvodu. V tomto případě bude možno pouze sledovat televizní programy po přeladění televizorů.
2. Pokud budou chtít účastníci využít i další služby a možnosti digitální televize, bude muset mít každý svůj set-top-box. Bude v tomto případě nutné provést novou instalaci televizního rozvodu ze společné antény?

  1. Při této variantě příjmu převede konvertor, který je instalován v rámci společné televizní antény, digitální vysílání na analogové, a to se po zesílení může snadno rozvést do všech domácností. Každý program v rámci digitálního multiplexu musí mít samozřejmě svůj vlastní konvertor – pro všechny kanály České televize tedy bude zapotřebí celkem čtyř konvertorů. Takovéto řešení však v žádném případě nedoporučujeme. Neumožňuje využít všech výhod digitálního příjmu a není perspektivní ani do budoucna, kdy přibudou další digitální multiplexy.
  2. Rozvod digitálního signálu v rámci společné televizní antény je tím nejsprávnějším řešením. Stupeň rekonstrukce současného systému musí po prohlídce stanovit odborná firma. U starších rozvodů instalovaných v 70. a 80. letech minulého století to většinou představuje i výměnu kabeláže a dalších prvků, aby byla zajištěna funkčnost systému pro přenos digitálního signálu.

J. Ludačka: Kdy se počítá s ukončením analogového vysílání v Českých Budějovicích? Stačí s přesností na rok, pokud je tato informace k dispozici.

Termín, kdy má být zahájeno digitální vysílání v oblasti Českých Budějovic, byl navržen v Technickém plánu přechodu (TPP) vydaném Českým telekomunikačním úřadem. Ovšem podmínkou realizace TPP je jeho dobrovolné přijetí provozovateli analogového vysílání, proto nemohou být skutečné termíny prozatím pevně určeny. Nejvíce informací zveřejňuje Česká televize, která se po jednání s Českým telekomunikačním úřadem pokouší vytvořit vlastní harmonogram postupu. Podle tohoto harmonogramu se uvažuje o spuštění digitálního vysílání ČT pro České Budějovice a okolí z vysílače na Kleti v průběhu roku 2008.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).