Hlavní navigace

Pařízkovy multiplexy jsou kvůli úvěrům kompletně zastaveny ve prospěch věřitelů

16. 7. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Radim Pařízek si nepůjčoval jen od bank, ale také nebankovních institucí. Desítky milionů korun dluží i realitnímu magnátovi Luďku Fabingerovi obviněnému v kauze H-System.

Pod kontrolou České spořitelny

Téměř dvousetmilionové dluhy má společnost Digital Broadcasting, která provozuje celoplošný televizní multiplex 4. Během letošního jara získali její věřitelé zástavní práva na tři čtvrtiny podílů společníků firmy. Čtvrtina společnosti, kterou většinově ovládá ostravský podnikatel Radim Pařízek, byla zastavena již dříve, takže operátor je kompletně pod kontrolou věřitelů. Nejde přitom jen o bankovní subjekty, Digital Broadcasting si půjčovala i od nebankovních firem. Loni v létě uzavřela úvěrovou smlouvu se společností Owesco, která patří Luďku Fabingerovi, loni obviněnému kvůli údajnému vyvádění majetku zkrachovalé společnosti H-System. Právě ve prospěch Fabingerovy firmy před třemi týdny zastavila jeden z podílů společnosti Rádio Čas ve firmě Digital Brodcasting.

Zástavě předcházela poměrně zajímavá logistika. Protože operátora multiplexu 4 vlastní dvě společnosti (Rádio Čas a Cairo Build) a podíly obou již byly zastaveny ve prospěch České spořitelny, u které má Digital Broadcasting zřízenou úvěrovou linku až do roku 2022, muselo nejprve dojít ke změně společenské smlouvy, která umožnila jednomu majiteli vlastnit více podílů v Digital Broadcasting. Podíl Rádia Čas, které mělo ve firmě 75 procent, se tak rozdělil na dvě části: jednu s 50-procentním podílem v provozovateli multiplexu 4, druhou s podílem 25 procent. Česká spořitelna zároveň musela souhlasit se zrušením zástavního práva na podíl Rádia Čas a uzavřít novou smlouvu o zástavním právu na jeden z jeho dvou nově deklarovaných podílů. Banka tak má nyní v zástavě jak podíl Rádia Čas, tak dalšího spoluvlastníka Digital Broadcasting, společnosti Cairo Build.


Foto: archiv DigiZone.cz

Multiplex 4 po restartu pod Radimem Pařízkem stihl „nasekat“ dluhy 200 milionů korun

Multiplex 4 je od svého restartu ve ztrátě

Firma Owesco, kterou vlastní Luděk Fabinger, uzavřela s operátorem multiplexu 4 loni 14. srpna smlouvu na poskytnutí úvěru 24 milionů korun. Za to letos v červnu získala zástavní právo na 25procentní podíl v Digital Broadcasting, který patří společnosti Rádio Čas. O měsíc dříve získala zástavu druhého podílu Rádia Čas ve stejné firmě, ale 50procentního, již zmíněná Česká spořitelna, u které má Digital Broadcating otevřenou úvěrovou linku až na 100 milionů korun. Tato konkrétní zástava se týká poloviny této částky, za druhých 50 milionů Digital Broadcasting ručí celým podílem svého dalšího spolumajitele, firmy Cairo Build. V případě, že by provozovatel multiplexu 4 měl problémy se splácením úvěrů nebo je neuhradil, přešly by podíly jeho vlastníků přímo na věřitele. Po započítání výše zmíněných úvěrů se ukazuje, že multiplex 4 je od chvíle, kdy jej převzal Radim Pařízek, ztrátový.

Digital Broadcasting získala multiplex 4 v lednu 2012 od společnosti Telefónica O2. Do té doby se Pařízkova společnost zabývala provozem regionálních rozhlasových a televizních vysílačů, ucházela se ale také o možnost provozovat veřejnoprávní multiplex České televize (ve veřejné obchodní soutěži se probojovala až do finále, ale nakonec zvítězily České Radiokomunikace). Jestliže do roku 2011 se obrat firmy pohyboval maximálně ve statisících korun, od roku 2012 významně vzrostl. V roce, kdy firma Digital Broadcasting převzala multiplex 4, skončilo její hospodaření ztrátou téměř 18 milionů korun. Ve stejném roce si nabrala úvěry 71 milionů Kč, z toho 29 milionů od České spořitelny. V roce 2013 v půjčování pokračovala, celkově takto získala 102 milionů, z toho 59 milionů z úvěrové linky u ČSOB Leasing.

Vysílač multiplexu 4 na Karlovarsku.
Foto pro DigiZone.cz Josef Zvolánek

Vysílač multiplexu 4 na Karlovarsku

Železný měl dostat „odchodné“ 67 milionů

Hospodaření za loňský rok firma ještě nezveřejnila, jisté však je, že získala minimálně úvěr na dalších 24 milionů korun od výše zmiňované společnosti Owesco. Kdyby se nezapočítávaly půjčky, firma skončila již předloni v plusu, když vykázala zisk 7,335 milionu korun. Nejistý je ovšem osud pohledávky Vladimíra Železného, který se stal na začátku roku 2012 minoritním vlastníkem Digital Broadcasting a jedné servisní společnosti Pařízkovy TV Pohoda. Velmi brzy se ale musel z multiplexu 4 stáhnout, protože to požadovala skupina Nova, která tehdy vyjednávala s Radimem Pařízkem o zařazení svých nových programů Fanda, Smíchov a Telka do této vysílací sítě. Železný jako člověk, který v minulosti CME „vyfoukl“ Novu a Američané za to vysoudili od České republiky 10 miliard korun, byl pro majitele Novy coby spoluvlastník multiplexu, v němž měli vysílat, nepřijatelný.

Podle vzájemné dohody ze září 2012 měla společnost Digital Broadcasting za převod Železného podílu na Pařízkovu firmu Cairo Build zaplatit postupně 67 milionů korun. Suma byla rozdělena do několika splátek, poslední měla být splacena letos na jaře. Železný se ale kvůli nesplácení dohodnuté částky s Pařízkem soudil. První dva roky provozu pod Radimem Pařízkem uzavíral multiplex 4 s milionovými závazky po splatnosti. Na sklonku roku 2012 šlo o 19 milionů korun, o rok později o téměř osm milionů. Na druhou stranu na konci roku 2013 evidovala společnost Digital Broadcasting nesplacené pohledávky od svých klientů za téměř 11 milionů korun. Když se sečtou úvěry čerpané touto společností od roku 2012 do konce loňského roku, dosahují částky téměř 200 milionů korun (do této sumy nejsou započítány bankovní úvěry za loňský rok).

Radim Pařízek a Vladimír Železný teď mají před sebou těžký úkol. Podaří se jim do multiplexu 4 získat dostatek zákazníků?
Foto pro DigiZone.cz Ivana Dvorská

Vladimír Železný se musel z multiplexu 4 jako minoritní vlastník stáhnout po pouhém půlroce, protože si to vyžádala televize Nova. Dodnes za svůj podíl žádá 67 milionů korun.

Regionální síť 7 dluží Luďku Fabingerovi

Stejným problémům se nevyhnul ani druhý Pařízkův celoplošný televizní multiplex, Regionální síť 7. Ta vznikla v roce 2013 jako společný projekt s Českou televizí, která potřebovala doplnit svůj veřejnoprávní multiplex o síť pro HD verze tří programů a nové stanice ČT :D a ČT art. Regionální síť 7 tak od začátku plnila roli sekundární veřejnoprávní sítě s garantovanou kapacitou pro Českou televizi a jistým příjmem z Kavčích hor. Ani to však zřejmě nestačilo, protože už v roce 2013 firma Progress Digital, která Regionální síť 7 provozuje, získala z cizích zdrojů přes 10 milionů korun. Jenom díky nim uzavřela předloňské hospodaření ziskem 5,804 milionu Kč. Loňská účetní uzávěrka firmy ještě není veřejně k dispozici, každopádně obchodní rejstřík od loňska eviduje na podíly spolumajitelů firmy Progress Digital zástavní práva.

UX DAy - tip 2

Kvůli 12,9 milionům korun půjčeným Luďkem Fabingerem (jde o stejného člověka, jehož firmě Owesco dluží provozovatel multiplexu 4 od loňského srpna 24 milionů korun) vzniklo loni v srpnu zástavní právo na 90procentní podíl společnosti Rádio Čas ve firmě Progress Digital. Ve stejnou dobu obchodní rejstřík zapsal zástavní právo Luďka Fabingera na zbylý desetiprocentní podíl v Progress Digital, který patří někdejšímu prokuristovi této firmy Romanu Jeřábkovi. Opět kvůli pohledávce 12,9 milionu korun. Z obou zápisů není jasné, zda se zástavní právo na oba podíly týká jediné pohledávky na 12,9 milionu korun, nebo jde o dvě pohledávky ve stejné výši a celkovém objemu 25,8 milionu Kč. Krátce před zapsáním těchto změn Progress Digital rozšířil předmět svých činností o pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

Server DigiZone.cz požádal o vyjádření majitele společností Digital Broadcasting a Progress Digital Radima Pařízka, které přineseme v samostatném rozhovoru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).