Hlavní navigace

Profinder Combo: poloprofesionální měřící přístroj pro měření DVB-C, DVB-S/-S2 a DVB-T/-T2 signálů

27. 8. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Tento multifunkční analyzátor je určen pro zaměření signálu pro satelitní, pozemní antény a kabelové rozvody, přesně zjišťuje úrovně signálů, modulační chybovosti a řadu dalšího.

Profinder Combo slouží také pro kontrolu a náhled obrazu pro kabelovou, satelitní i terestrickou televizi. Je zde zobrazení spektra, možnost zoomování a kontroly obálky signálu i konstelační diagram DVB-S/S2 a DVB-T/T2. Podporuje DVB-T+T2 MPEG2 + MPEG4 SD/HD, DVB-S+S2 MPEG2 + MPEG4 SD/HD a DVB-C MPEG2 + MPEG4 SD/HD. S touto novinkou vás dnes seznámím.

Popis comba

Profinderu vévodí velký displej (108×63mm.) s výborným kontrastem. Přístroj je dodáván a uložen v ochranném černém a velice odolném látkovém pouzdře s otvory pro porty a s poutky pro dodávaný popruh na případné zavěšení. Látkové pouzdro lze odepnout a přístroj vyjmout pomocí čtyřech patentních uzávěrů. Na spodní části přístroje je prostor pro lithiovou baterii 11,1Volt/2600mAh. připojenou na konektor, která se skrývá pod víčkem, které je zajištěno dvěma šroubky. Baterie by měla vydržet při extrémním používání minimálně 6 měsíců v dokonalém stavu, poté se její výdrž postupně zmenšuje.
Velikost přístroje bez obalu je (195 Š x 120 V x 35 mm. Hl.) Rozměr 120mm. je změřen bez vystupujících F portů.

Panel portů 

Od leva na panelu jsou dva porty typu F pro vstup signálů, první LNB a druhý port pro terestrický, nebo kabelový signál. Uprostřed panelu je reproduktor za děrovanou mřížkou. Dále vpravo je jeden HDMI výstup a jeden USB. Následuje tlačítko resetu do továrního nastavení. Posledními dvěma porty jsou výstup a vstup AV a napájecí zásuvka pro externí síťový napáječ. Přijímač nemá žádné rozhranní pro přístupové karty.

Stavové diody na čelním panelu měřícího přístroje

Stavové diody na čelním panelu měřícího přístroje

Ovládací panel tlačítek

Odolná gumová tlačítka jsou popsána a odlišena barvou. Některá mají i několik funkcí, podle toho, kolikrát je stisknete. Nahoře vlevo od červeného oválného tlačítka vypnutí/zapnutí je IR čidlo dálkového ovládání. 

Dálkové ovládání

Černé a velice malé (125×52×11mm.), lehké a tenké dálkové ovládání je napájeno jednou 3voltovou lithiovou knoflíkovou baterií CR 2025. Disponuje 28 tlačítky. Použijete jej hlavně při sledování programů na televizoru, nebo monitoru.

Síťový AC adapter se síťovým kabelem

Napájecí a nabíjecí adaptér s výstupem 14Volt/3A je určen pro přímé napájení, nebo pro dobíjení baterií v přístroji (11,1Volt/5,5Ah). Vstupní AC napětí je v rozsahu 100 až 240Volt/1,5A

Doba prvního nabíjení baterií je cca 5 hodin a další dobíjení by nemělo proběhnout dříve než 12 hodin po prvním. Každé další dobíjení baterie již není tak náročné na dobu dobytí.

Provozní doba s plně nabitými bateriemi je až pět/šest hodin podle způsobu provozu a použití přístroje.

Automobilový napáječ pro napájení v autě z cigaretového zapalovače

Automobilový napáječ pro napájení v autě z cigaretového zapalovače

AV kompozitní kabel s redukcí

AV kompozitní kabel s redukcí

Popruh na zavěšení měřáku, pokud je v ochranném textilním obalu.

Popruh na zavěšení měřáku, pokud je v ochranném textilním obalu.

Popis MENU funkcí

Hlavní MENU má sedm rozcestníků. Z nich se dostaneme k základnímu nastavení a dále k testování, měření, sledování programu z tunerů, nebo dodaného analogového signálu pomocí portu AV, například z kamerového systému.

1. LNB konfigurace
2. Vyhledávání satelitů
3. Nastavení motoru
4. Ter setup
5. Cable setup
6. Nastavení systému
7. Výpočet úhlu

V druhém hlavní Menu je hlavně správa USB

V druhém hlavní Menu je hlavně správa USB

1. Úprava seznamu kanálů
2. Soubor – úpravy
3. Media Player
4. HDD správa
5. Software upgrade
6. Rodičovské kontrola

V Menu si mj. zvolíme satelit a parametry LNB, případně motor, i zda vyhledáváme pouze volné kanály FTA, nebo i kódované. Naladěné stanice se ukládají automaticky. Můžeme přidávat i odebírat TP podle momentálního vysílání satelitů. Již při výběru satelitu se graficky i numericky zobrazují informace a podrobnosti zvoleného TP.

Další nastavení

Další nastavení

Zde je volba SPECTRUM, kde si můžete zvolit požadovanou frekvenci. Ve spektru se pohybujeme pomocí šipek. Obraz můžeme i zvětšovat, abychom viděli větší detaily při slabším signálu. Na spodním obrázku je terestrický signál. Výsledky měření si můžete uložit i na externí USB.

Měření chybovosti (BER) je základním měřítkem kvality a spolehlivosti. Zde ukazuje hodnotu 44 což neodpovídá správnému nastavení paraboly. Čím vyšší číslo, tím je rozpad signálu větší. Tuto hodnotu měříme zpravidla na nejslabším transpondéru příslušného satelitu. To dává víceméně záruku, že i další transpondéry budou kvalitně přijímat signál.
Obrázky z měření můžete ukládat na externí USB úložiště. Přes USB port můžete také upgradovat případný nový software. 

Tento měřák má v podstatě všechny vlastnosti tří různých typů měřičů a je plně mobilní. Je třeba se také zmínit o příjmu rozhlasových stanic. Digitální rádia je možné přijímat z pozemního vysílání, kabelové televize i ze satelitu, Je zde mnoho dalších funkcí, které v tomto článku pro jejich obsáhlost není možné všechny pojmout.

Zde je ukázka výsledku měření, kdy byla satelitní anténa instalována pouze podle bargrafů satelitního přijímače. Tato nepřesnost způsobovala časté výpadky signálu při nepříznivém počasí a delší prodlevy při dekódování programů.

Poslouží amatérům i profesionálům

Tento měřící přístroj je vhodný jak pro amatéry, tak pro profesionální montéry. Využít se dá i při měření TV signálů v kabelových rozvodech. Displej je přehledný a kontrastní. Zvuk je při sledování programů při zesílení dostatečně silný, kvalitativně je lepší než z malého tranzistorového radia. Umožňuje editaci seznamu transpondérů a ovládá přepínače včetně natáčení satelitní antény (USALS i DiSEqC).

Některá měření jsou pouze orientační, protože samozřejmě nemůžete předpokládat takovou přesnost, jako mají profesionální a několikanásobně dražší měřící a diagnostická zařízení. Splňuje však poloprofesionální požadavky. Výdrž akumulátoru bych si dovedl představit o něco delší. Při provozu se analyzátor mírně zahřívá. Cena je s ohledem na jeho možnosti přiměřená. Tunery T,C i S mají výbornou citlivost a jsou schopny přijímat bezchybně i obraz, který se na většině komerčních přijímačů již rozpadá na kostičky.

Velká výhoda je i v tom, že si obraz můžeme prostřednictvím připojení HDMI propojit s televizorem nebo monitorem a použít jej například jako set-top-box. Box můžeme připojit také prostřednictvím kompozitního výstupu i na CRT televizor i když na velkém zobrazovači již nedosahuje takové kvality obrazu.

Odlesky na skle displeje měřáku jsou částečně kompenzovány ochrannou fólií. Důležitá je i správa databáze a její přenos přes USB. Někomu bude pravděpodobně vadit, že tento diagnostický přístroj nemá porty pro přístupovou kartu ani modul a i když to při měření nebude vadit, obraz zkrátka uvidíte pouze na FTA stanicích. Diakritika v českém Menu je téměř bezchybná. Přes tyto malé drobnosti se jedná o vynikající výrobek za slušnou cenu, kterou si může dovolit i menší montážní provozovna.

Průběžná rychlost zobrazování grafů i další výstupy měření na displeji jsou zobrazovány bez velké časové prodlevy a tak při nastavování antén nemusíte dlouho čekat na výsledky.

V Praze se podařilo naladit i uložit test UHD TV Českých Radiokomunikací na K 50. Samozřejmě bez obrazu, protože je vysílán již v DVB-T2/HEVC.

V Praze se podařilo naladit i uložit test UHD TV Českých Radiokomunikací na K 50. Samozřejmě bez obrazu, protože je vysílán již v DVB-T2/HEVC.

Tento přístroj je vybaven, jak již bývá zvykem nejen AV výstupem, ale i kompozitním vstupem. Tato skutečnost jej tedy předurčuje nejen pro nastavování televizních antén, ale otevírá také možnost jeho použití při instalaci video systémů (kamer pro sledování objektů, prodejních řetězců apod.). Obraz z kamery lze pak vidět přímo na displeji přístroje na místě instalace kamery a k nastavení nepotřebujete další osobu, která by sledovala výstup až na sledovacím pracovišti.

Technická specifikace

obrázek si můžete zvětšit

obrázek si můžete zvětšit

Vlastnosti měřícího přístroje:

– aktualizace firmware přes USB
- OSD menu v českém jazyce
- DiSEqC 1.0 / 1.1
- podpora ovládání motoru protokolem USALS a DiSEqC 1.2
- podpora napájení anténních předzesilovačů / max 50 mA/
- HDMI výstup až do rozlišení 1080p
- zvuková i optická signalizace zaměření signálu
- přepínatelný AV vstup/výstup
- výpočet azimutu a elevace pro nastavené satelity
- indikace nabíjení baterie
- USB funkce – možné prohlížení souborů z USB média
- frekvenční rozsah: 110MHz-2150MHz
- možnost aktualizace z USB včetně zálohy nastavení
- úroveň signálu: –65dBm ~-25dBm
- napájení LNB: 13/18V, max400mA
- ovládání přepínače LNB 22KHz
- napájení: 12,6 V
- hmotnost: 0,78 kg
- provozní teplota: 0°C až + 40°C

Balení obsahuje:

Finder dostanete v masivní tvrdé papírové krabici s lesklým potiskem a uzamykatelným magnetickým zámkem. Přístroj je uložen v molitanu a ostatní příslušenství se nachází v přihrádkách. Obsahem krabice je:

– český a anglický návod k použití
- dobíjecí a napájecí adaptér do sítě
- dobíjecí a napájecí adaptér do automobilu
- obal na přístroj
- poutko pro zavěšení
- dálkové ovládání
- kabel pro redukci vstupu a výstupu analogového AV signálu

Cena multimetru: 8990 Kč včetně DPH
Přijímač zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.
email: info@tvdigitalne.cz
Web produktu: http://www.tvdigitalne.cz/profinder-combo.html

BRAND24

Záruční doba na přístroj 24 měsíců, na baterii 6 měsíců od data prodeje.

Všechny fotografie a screenshoty autor

Koupil byste si tento měřící přístroj?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).