Hlavní navigace

Procházka digitální expozicí v Domažlicích

15. 3. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Obyvatelé Domažlicka mohou od minulého čtvrtka navštívit v prostorách městského úřadu v Domažlicích veřejnou expozici Vítejte v digitálním světě. Na minimální ploše se zde mohou prostřednictvím názorných ukázek seznámit s výhodami digitálního příjmu televize, důvody vypínání analogového vysílání a přímo na místě se zeptat na jakoukoli otázku spojenou s přechodem na DVB-T. V létě se expozice přestěhuje z Domažlic do Ústí nad Labem, kde 1. července zahájí řádné vysílání multiplex A.

Výstava propaguje i satelit

Tato expozice patří mezi velice důležité a zároveň vydařené body v informační kampani na Domažlicku. Už jen samotné umístění této výstavky na Městském úřadě byl výborný nápad. Budovou denně projde celá řada občanů, kteří si zde vyřizují potřebné dokumenty a mohou se tu přímo zastavit. Propagaci expozice pomáhá také billboard umístěný v podloubí před samotným vchodem do úřadu.

Výstavku tvoří stěna s třemi plazmovými televizory, z nichž první předvádí přenos pozemního digitálního vysílání multiplexu A z Vraního vrchu, druhý programy satelitní digitální služby CS Link a třetí nabízí infosmyčku s podrobným výkladem celé problematiky zavádění digitální televize do domácností. Mezi televizory jsou v polici za sklem umístěny digitální set-top-boxy (na výstavě je zastoupena pouze značka Technisat od sponzora expozice, brněnské firmy Omko) s detailním popisem všech jejich funkcí.

Mapa pokrytí

Mapa pokrytí multiplexu A na Domažlicku

Zemské digitální vysílání na Domažlicku odstartovalo 1. listopadu 2006. Z vysílače Vraní vrch lze na kanálu 38 naladit multiplex A s televizními programy ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, ČT 24, TV Nova a rozhlasovými stanicemi ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha, ČRo 3 – Vltava, ČRo 4 – Rádio Wave, Rádio Česko, ČRo Leonardo a ČRo D-dur. Kde všude lze digitální vysílání naladit, si můžete ověřit v mapce pokrytí.

Návštěvníkům radí obsluha

Expozice Domažlice I

Dole na stolku jsou umístěny tištěné propagační materiály vystavovatelů a prodejců digitální techniky, na stěně je mapka pokrytí DVB-T a schéma, jak zapojit set-top-box. Velmi působivá je i přítomnost dvoučlenné obsluhy, která pomáhá návštěvníkům zorientovat se v problematice a odpovídá na jejich otázky, a zároveň hlídá vystavené exponáty. Obsluha má také za úkol vyplňovat s občany dotazník měsíčníku Sdělovací technika s otázkami na kvalitu příjmu zemské digitální televize, kdy si plánují koupit set-top-box a co očekávají od digitální televize. Vyhodnocení dotazníků bude velmi zajímavé a lze jen doufat, že nás s jejich závěry Sdělovací technika seznámí.

Otevírací doba expozice je velmi příznivá – prakticky je zpřístupněna po celou pracovní dobu úřadu, jenom s tím rozdílem, že dopoledne otevírá až v 10 hodin (končí ve stejnou dobu jako úřední hodiny, tj. v 16 hodin). Slavnostního otevření výstavy se zúčastnil i ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb ministerstva informatiky, bývalý předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) David Stádník, který ale přítomné poněkud znejistěl prohlášením, že chystané vypnutí analogového vysílání z Vraního vrchu se dotkne pouze druhého programu České televize. U ostatních dvou stanic, ČT 1 a Novy, hovořil o pozdějším datu vypnutí.

Neměla by se vypínat jen ČT 2

Expozice Domažlice II

Divákům v Domažlicích je známý fakt, že kanál 12, na kterém analogově vysílá program ČT 2, je nezbytné vypnout kvůli rušení digitálního rozhlasu v Bavorsku, většina občanů však očekávala vypnutí celého analogového balíčku programů z Vraního vrchu. Ostatně tak jim to už před rokem sdělil ČTÚ. Z pohledu prostého občana si myslím, že pokud se v létě vypne pouze analogový signál ČT 2, nepovede to valnou většinu občanů k přesvědčení, aby si koupili set-top-box, a řada z nich bude dál sledovat analogové vysílání, protože ČT 2 oželí, případně si ho analogově naladí z jiného vysílače (plzeňského Krašova).

BRAND24

Přiznám se, že jako prodejci televizní techniky se mi takové řešení také příliš nezamlouvá. Rozhodně jsem pro vypnutí všech tří analogových programů, tedy ČT 1, ČT 2 a Novy, nebo zemské digitální vysílání na Domažlicku vůbec nezavádět. Už samotný fakt chudé programové nabídky svým způsobem odrazoval občany od pořízení set-top-boxu. Pokud se potvrdí informace, že Vraní vrch vypne pouze analogové vysílání ČT 2, ztratí tito lidé chuť ke koupi set-top-boxu úplně.

Přesto pevně doufám, že k takové situaci nedojde a expozice na městském úřadě v Domažlicích se stane vítanou zastávkou obyvatel města i okolních obcí a pomůže jim lépe se zorientovat v tomto digitálním světě.

DVB-T perex obecný

Jak začínalo digitální vysílání z Vraního vrchu

Domažlicko je nejmenší že čtyř oblastí České republiky, kde lze zachytit vysílání přechodného digitálního multiplexu A. Společně s Prahou, Brnem a Ostravou tak nyní může tuto vysílací síť naladit přes dva a půl milionu diváků a pokrývá třetinu území státu. Přímo na Domažlicku však byly se startem digitálního vysílání problémy: až po pěti týdnech se k České televizi přidala i televize Nova, diváci však nadále postrádají digitální vysílání Primy. Více v článku Digitální televize dorazila na Domažlicko, ale bez Novy.

Uvítali byste podobnou expozici i ve vašem městě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).