Hlavní navigace

Problematika menšin není pro komerční televize atraktivní téma, zjistila vysílací rada

21. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ DOKUMENT – Problematice menšin, ale také seniorů, se naopak ve svém vysílání věnuje Česká televize. Zmíněn byl zejména pořad Ekonomika ČT 24.

Problematika menšin nebo specifických skupin není pro komerční vysílatele příliš atraktivním tématem. Monitoringem více než 40 hodin zpravodajství televize Nova a 51 hodin televize Prima to zjistila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Pokud dochází na programech Prima a Nova ke zmínce o některé menšině či specifické skupině, zpravidla se jedná o identifikaci menšiny nebo specifické skupiny v rámci zpravodajského příspěvku, v němž problematika těchto menšin či skupin není hlavním tématem, konstatovala vysílací rada. Menšiny se tak většinou vyskytují v tomto zpravodajství pouze ve spojení s konkrétní událostí.

Z ARCHIVU: RRTV dala Romům za pravdu. Nova o nich informovala neobjektivně a předpojatě

Zpravodajství Primy a Novy nenabízí v monitorovaném období takřka žádný materiál, který by umožnil přijmout jakýkoli závěr o koncepci provozovatele při informování o příslušnících menšin či specifických skupin, píše dokonce vysílací rada ve svém osmistránkovém dokumentu, který dnes zaslala novinářům. RRTV označuje zpravodajství komerčních stanic v této oblasti za značně povrchní, což je dané bulvárními prvky. Pochvalu naopak dostala v tomto směru Česká televize, která jako jediná na toto téma odvysílala pořady nebo jejich součásti, a to buďto na ČT 1, případně ČT 24. Jsou to zejména rozhovory v pořadu Ekonomika ČT 24 nebo Hyde Park či reportáže v pořadu Reportéři ČT, doplnil regulátor.

ČTĚTE TAKÉ: Nova se ohrazuje proti RRTV: Naše zprávy nepodněcují k rasismu vůči Romům!

BRAND24

Za zmínku stojí například také problematika seniorů, která se podle vysílací rady objevuje ve vysílání televize Prima takřka výhradně v bloku Krimi zprávy, tedy v souvislosti s takzvanou černou kronikou. Jakékoli objektivní zpravodajství ve smyslu nepředsudečného zobrazování jakékoli skupiny zde nelze očekávat, konstatovala RRTV. Mnohem méně než na Primě jsou senioři zmíněni ve vysílání Novy. I tady jsou však senioři většinou zmíněni v souvislosti s kriminalitou. Nelze z toho ovšem vyvozovat, že by docházelo ke stereotypizaci – příspěvků je velmi málo a jedná se o informování, v němž hraje často věk aktéra značnou roli, upozorňuje vysílací rada. Velmi často se naopak senioři objevují v pořadu Ekonomika ČT 24.

2014_Monitoring_vysilani_se_za­merenim_na_ztvarnovani_men­sin.pdf by Lukáš Lucky Polák

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).