Hlavní navigace

Prima Zoom sveze diváky autem za milion eur nebo po nejextrémnější čínské vlakové trati

16. 5. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Prima Zoom
Prima Zoom láká diváky tento týden třeba na průzkum nočních můr, projížďku autem za 27 milionů korun, okolnosti aerotoxického syndromu nebo nejextrémnější železniční trať v Číně.
  • 19. 5. – 22:05 – Noční můra: Tajemství spánkové paralýzy
  • 21. 5. – 23:20 – Auto za milion eur
  • 26. 5. – 22:05 – Aerotoxický syndrom
  • 28. 5. – 23:25 – Čínská extrémní železnice

Noční můra: Tajemství spánkové paralýzy
(opakování pondělí 22. 5. ve 4:10)

Tento film vám nemůžeme nikdy pustit před 22. hodinou. Proč? Podívejte se! Dokument začíná výpovědí Jeffa, který vypráví, jak u něho probíhá záchvat spánkové paralýzy, a pokračuje podobnými výpověďmi dalších lidí. Všichni shodně popisují stav, kdy mají pocit, že s nimi v místnosti kdosi je, že jim někdo tlačí na prsa nebo že se jich snaží dotýkat. Popisují stav, kdy se nemohou pohnout a nemohou ani jinak reagovat. Cítí veliký strach a bezmocnost. Tyto stavy se pravidelně opakují a většinou začaly už hluboko v dětství. Někteří z nich stavy pouze přežívají, jiní se s nimi snaží intenzivně bojovat. Jejich snaha však vede pouze k potlačení záchvatů, nikoli k jejich úplnému vyléčení. Skutečností je však to, že pokud dojde k určitému přijetí pocitu, že tato nemoc patří k jejich životu, postižená osoba záchvaty prožívá s menší intenzitou a s menšími pocity trýzně. Celkově se však jedná o úzkost, které nemá v současnosti jasné řešení. Výpovědi dotčených končí jak konstatováním, že se s problémem naučili žít, tak i konstatováním, že tato porucha může být i budoucí příčinou jejich smrti (jedná se o názory jich samotných, ne lékařů).

Auto za milion eur
(opakování středa 24. 5. v 16.50)

Automobilová krása a dokonalost má nové jméno: Pagani Huayra. Splněný sen o nezkrotné síle, bezchybném výkonu, skvělém provedení a nekonečném luxusu je perfektním autem za pouhý milion eur. Snímek Auto za milion eur zachycuje vznik Pagani Huayra od prvotního konceptu přes uvedení modelu na výstavě v Ženevě až po výrobu prvních vozů pro náročné zákazníky. Zároveň představuje vynálezce Horacia Paganiho jako zapáleného génia, který ke každé ze 4700 součástek svého jedinečného výtvoru přistupuje jako k nefalšovanému uměleckému dílu.

UX DAy - tip 2

Aerotoxický syndrom
(opakování pondělí 29. 5. v 15.45)

Tento film je prvním investigativním dokumentem svého druhu o odvrácené straně dopravního létání. Zabývá se záhadnou smrtí britského pilota, těžce zraněnou letuškou a dalšími záhadami. Zaměřuje se na pomalou intoxikaci nebezpečnými chemickými látkami pocházejícími z tryskových turbín moderních letadel. Většina lidí si neuvědomuje, že vzduch na palubě proudových letounů přichází do kabiny nefiltrovaný. Vzniká podezření, že tyto látky mohou způsobit nevratné poškození nervů. Vědci, lékaři, inženýři a posádky letadel podávají ohromující svědectví o škodlivých účincích na zdraví, které byly doposud opomíjené. Očití svědci a oběti vypráví o vlivu toxického vzduchu, který dýchali na palubě a který ovlivňuje zdraví a mění jejich životy navždy. Zatímco představitelé průmyslu a politici stále důrazně popírají existenci aerotoxického syndromu, interní dokumenty a studie odhalují varovné zprávy: každý, kdo vstoupí na palubu letadla, podstupuje závažné zdravotní riziko. Tento dokument konečně staví tento problém do středu pozornosti, kterou si zaslouží. Snímek získal dvě ocenění na mezinárodních festivalech.

Čínská extrémní železnice
(opakování středa 31. 5. v 16.50)

Toto je příběh o výstavbě železnice v jednom z nejextrémnějších prostředí na světě. O pokládání více než tisíce kilometrů kolejí v divočině odříznuté od světa. O výstavbě sedmi tunelů a 675 mostů v nadmořských výškách, kde se skoro nedá dýchat. 140 tisíc dělníků a pět tisíc zdravotníků zápasilo den co den s výjimečně těžkými přírodními podmínkami, aby dokončilo stavbu čínské extrémní železnice z Čching-chaje do Tibetu. Železnice, která nemá ve světě obdoby!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).