Hlavní navigace

Prima se pustí do vysílání v nativním HD rozlišení, a hned ve velkém stylu

18. 5. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Společnost FTV Prima, která je provozovatelem kanálů Prima, dlouhou dobu HD vysílání opomíjela, nyní ho svým divákům konečně poskytne.

Prima Cool začne vysílat v HD kvalitě

Nejen sportovní kanál České televize, ale i Prima Cool bude vysílat fotbalovou Ligu mistrů v nativním HD rozlišení. Serveru DigiZone.cz to řekl generální ředitel FTV Primy Martin Konrád.„Už na podzim chceme vysílat Ligu mistrů v nativním HD rozlišení,” uvedl. Prima Cool HD bude dostupná přes kabelsatelit a patrně i přes pozemní vysílače v Praze a středních Čechách. “Na celoplošné pozemní vysílání v HD rozlišení to ale ještě nevidím,” dodal Konrád s tím, že by bylo ekonomicky příliš nákladné.

FTV Prima má podle jejího ředitele nabídku na regionální vysílání Primy Cool HD v Praze a okolí, která je finančně velice příznivá. “Nákup pořadů v HD kvalitě se finančně od standardně rozlišených zase tak neliší, nejdražší je šíření signálu,” konstatuje Konrád. Celoplošné vysílání televizního programu v HD kvalitě by ale podle něj vyšlo třikrát dráž než stanice ve standardním rozlišení. “Téměř pro každou televizi by byla sebevražda se do toho pouštět. Tedy kromě ČT, jejímuž sedmimiliardovému rozpočtu nemůže nikdo čelit,” dodal šéf Primy v rozhovoru pro DigiZone.cz.

Jan Potůček: Po ČT Sport nabídne Ligu mistrů v nativním HD rozlišení i Prima Cool

Jan Potůček: Do letošního podzimu nainvestujeme výrazně víc peněz, slibuje šéf Primy Martin Konrád

Jan Potůček: Prima Cool koupila seriál American Horror Story, nasadí ho už od 9. června

Objeví se na Primě Cool v HD kvalitě i zahraniční seriály? Dozvíme se na podzim.

Objeví se na Primě Cool v HD kvalitě i zahraniční seriály? Dozvíme se na podzim.

Retro Music TV je (téměř) celoplošná

Za významný milník lze označit 16. květen 2013 pro hudební stanici Retro Music Television. Právě od tohoto dne ji budou moci naladit zájemci na většině území České republiky, konkrétně na 70 %. Stalo se tak díky Regionální síti 7, kterou připravila Česká televize ve spolupráci se společností Progress Digital od 1. května jako překvapení pro koncesionáře. Retro Music TV je vůbec prvním komerčním programem, který mohou zájemci v tomto multiplexu naladit. I nadále bude možné program naladit v lokalitách, kde již pozemně vysílá, a to prostřednictvím Regionálních sítí 1 a 4.

Retro Music TV v dubnu získala průměrný celodenní podíl na sledovanosti 0,1 % v cílové skupině diváků od 15 do 54 let. 69 % jejího publika tvoří diváci ve věku 35 až 54 let, na které stanice cílí svým programovým schématem. Ukázalo se, že stanice má sledovanost a vstup do pozemního vysílání byl dobrým rozhodnutím, řekl serveru DigiZone.cz Pavel Attel, jednatel společnosti Hudební televize, s.r.o., která je provozovatelem tohoto programu. To je tedy i jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro celoplošné šíření, dodal Attel.

Lukáš Polák: Retro Music TV bude ode dneška téměř celoplošná, startu Óčka Gold se neobává

Lukáš Polák: Retro Music TV odstartuje v Regionální síti 7 dnes, slibuje Radim Pařízek

Retro Music TV je prozatím jediným hudebním retro kanálem v českém DVB-T éteru. Dlouho už to ale platit nebude.

ČTÚ má nového šéfa. Stal se jím Jaromír Novák

Novým předsedou Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) bude po Pavlu Dvořákovibývalý ředitel divize digitální ekonomiky ministerstva průmyslu a obchodu a současný radní Jaromír Novák. Po půl desáté večer o tom ve středu informovala formou bleskové zprávy agentura ČTK. O nástupci Dvořáka rozhodla vláda. Dvořákovi skončil mandát ke konci dubna. Zvolení Nováka do čela tuzemského regulátora potvrdil agentuře ČTK po jednání kabinetu premiér Petr Nečas.

Z rozhodnutí vlády tak může být spokojen ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), který jeho jmenování navrhl. Novák je členem Rady ČTÚ od loňského října. Novákovo jméno bylo skloňováno v souvislosti s nástupcem současného šéfa ČTÚ Pavla Dvořáka již od jeho zvolení do telekomunikační rady. Předtím totiž působil jako sekční šéf na ministerstvu průmyslu a obchodu. Novák má podporu jak ODS, tak i koaliční TOP 09.

Lukáš Polák: ČTÚ má nového šéfa, podle očekávání se jím stal Jaromír Novák


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Pavel Dvořák coby předseda Rady ČTÚ byl trnem v oku řadě lidí, mj. manažerům z Českých Radiokomunikací.

Stručně

Dvacetimilionovou pokutu uložil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dvěma provozovatelům placených satelitních služeb v České republice. Firmy M7 Group (operátor satelitních služeb Skylink a CS Link) a UPC DTH (provozovatel služby freeSAT by UPC Direct) totiž podnikají na území České republiky, aniž by to řádně oznámily regulátorovi.

Jan Potůček: Provozovatelé Skylinku, CS Linku a freeSATu dostali od ČTÚ pokutu 20 milionů korun

Bulharská satelitní služba Satellite BG, prostřednictvím níž přebírá některé programy do své nabídky i česko-slovenský operátor Skylink, trápí vážně existenční potíže. Informoval o tom server Broadband TV News s odvoláním na tamní zpravodajský web Capital.bg.

Lukáš Polák: Partner Skylinku, bulharská Satellite BG, má vážné existenční potíže

Programové schéma svého druhého kanálu Óčko Gold zveřejnila hudební televize Óčko. Stanice, která 1. června zahájí pilotní celoplošné vysílání v multiplexu 3, se zaměří na největší hity 60. až 90. let, přičemž část programu věnuje české a slovenské hudbě.

Jan Potůček: Óčko Gold zveřejnilo svoje logo a vysílací schéma, odstartuje 1. června v multiplexu 3

Nová grafika Óčka působí moderně.
Autor: Óčko

Televize Óčko dostane přesně za 14 dní sourozence.

Vstup amerického mediálního domu Time Warner do provozovatele Novy, společnosti CME, postoupil do další fáze. Evropská komise se podle serveru MediaGuru.cz zabývá čerstvou žádostí Time Warner o povolení fúzovat se CME.

Jan Potůček: MediaGuru.cz: Time Warner chce fúzovat se CME, žádá o souhlas v Bruselu

Představte si, že váš zaměstnavatel zkrachuje. Nejen že přijdete o práci, ale zároveň nemáte moc dobré vyhlídky na to, že by vám někdy zaplatil dlužné výplaty od doby, co se dostal do potíží, do chvíle, kdy to definitivně vzdal a vyhlásil bankrot. No a najednou jiná firma převezme veškerý provoz, zachová značku a pokračuje ve výrobě… Jenže dlužné výplaty vám nezaplatí. Je to prostě JINÁ firma. Tak přesně takhle se nyní cítí věřitelé pražské regionální televize Metropol. Server DigiZone.cz rozebral situaci okolo (staro)nové pražské stanice.

Jan Potůček: Věřitelé TV Metropol nevěří: zadlužená firma skončí, ale televize pojede dál

Jan Potůček: Moderátorka Digiportu na Fandovi Veronika Hong tváří pražské TV Metropol

BRAND24

Prima family našla partnerku ke Karlu Voříškovi, který bude jednou z tváří Zpráv FTV Prima. Stane se jí Klára Doležalová – Maksimovič, jíž mohou diváci znát z minulosti například ze soutěžního pořadu O poklad Anežky České, v němž se objevovala po boku Marka Ebena.

Lukáš Polák: Partnerkou Karla Voříška bude ve zprávách Primy Klára Doležalová – Maksimovič

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).