Hlavní navigace

Prima Family: program, který může přijít s křížkem po funuse

22. 3. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Prima se chystá rozšířit portfolio vlastních programů o další tematický kanál, rodinně zaměřenou stanici Prima Family. Minulý týden k němu získala licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání. V éteru se ale tahle novinka nemůže objevit dříve než v roce 2012 – do té doby jsou zemské digitální sítě blokované pro vybrané šťastlivce. Existují ale cesty, jak by se Prima Family mohla dostat na pozemní vysílače už dnes. Mateřská Prima by o nich měla uvažovat, pokud nechce, aby jí s rodinným kanálem neujel vlak a volné místo na trhu neobsadil někdo jiný.

Proč může vysílat až v roce 2012

Do vypnutí posledního analogového televizního vysílače v červnu 2012 mohou pozemní cestou digitálně v České republice vysílat jen některé vybrané televize. Konkrétně Česká televize se svými čtyřmi programy, dále Nova a její „bonusový program“ Nova Cinema, Prima s vlastním „bonusovým“ programem Prima Cool, ale také její regionálně laděná televize R1, dále rovněž regionálně zaměřená TV7 podnikatele Jaroslava Berky a šest vítězů historicky prvního a zároveň posledního licenčního řízení na nové celoplošné digitální televize z roku 2006. Tedy televize Barrandov, Óčko, Z1, RTA, Febio TV a TV Pohoda.

Pokud by všechny tyto televize, které mohou již od roku 2008 vysílat v některé ze čtyř plánovaných celoplošných digitálních sítí, opravdu zahájily vysílání, zaplnily by 17 programových pozic ve všech čtyřech multiplexech. Počítejte se mnou: čtyři programy České televize ve veřejnoprávním multiplexu, plně obsazený multiplex se současnými pěti programy, a na zbylé dvě digitální sítě zbývá osm televizí – tedy čtyři na jeden multiplex. To je tak akorát, takže by se žádná další televize, byť by měla patřičnou licenci, vlastně do éteru ani nedostala.

Prima Cool - start 8

Generální ředitel Primy Marek Singer při loňském dubnovém startu programu Prima Cool. Později Prima zahájila vysílání další vlastní televize R1, kterou nijak nepropaguje a nyní získala licenci pro čtvrtou celoplošnou televizi Prima Family. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Zákon se dá lehce obejít

Omezení, které stanovuje, že do roku 2012 nemohou v žádné ze čtyř celoplošných zemských digitálních sítích vysílat jiné televize než výše jmenované, obsahuje zákon o rozhlasovém a televizním vysílání. Stejný zákon ale pamatuje i na možnost, že by některá z nových digitálních stanic svého práva na vysílání nevyužila. Naštěstí, protože z šesti výherců licenčního řízení na první digitální televize si licenci pro celostátní vysílání v DVB-T vyzvedli pouze tři a z toho jen dva takto vysílají (TV Barrandov a Z1). Také regionální síť TV7 si dává se startem vysílání na čas a televize R1 vyřešila vysílání šalamounsky: využívá dopolední časy na programové pozici Primy Cool.

Kromě multiplexů 1 a 2 proto zejí ostatní dvě potenciálně celoplošné digitální sítě prázdnotou. Zákon ale v takových případech umožňuje volné programové pozice obsadit televizemi, které licenci pro zemské digitální vysílání nemají a zatím získat nemohou. Stačí, aby měly oprávnění pro satelitní vysílání nebo kabelovou licenci. V pozemní síti se pak objeví jako program převzatý z kabelu nebo satelitu. Má to jen jeden jediný háček: v případě, že by si to televize, které mají příslušnou licenci pro zemské digitální vysílání, přeci jenom rozmyslely, musí jim tento převzatý program uvolnit místo.

Prima - režie - velké studio

Režie televize Prima, odkud se odbavuje vysílání nynějších tří, ale v podstatě jen dvou programů (televize R1 a Prima Cool vysílají každá půl dne a střídají se na stejné programové pozici). Přidat třetí stream by neměl být problém, ale asi to nebude ve vysokém rozlišení obrazu. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

„Převzatě“ vysílá třeba Óčko nebo Public

Formou „převzatého vysílání“ fungují v zemských digitálních sítích třeba televize Óčko nebo Public. Hudební kanál Óčko sice patří mezi šestici původních držitelů prvních licencí pro celoplošné zemské digitální vysílání, v soudní při s neúspěšnými účastníky licenčního řízení o ni ale přišel. Novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, platná od ledna 2008, sice Óčku dává možnost tuto licenci znovu získat, když si o ni požádá u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Óčko však zjistilo, že se mu bez licence pro celoplošné vysílání v DVB-T žije lépe. Nemusí totiž naplňovat podmínku „celoplošného vysílání“.

Každá televize, která vlastní licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání, totiž musí z pozemních vysílačů pokrýt svým signálem minimálně 70 procent území České republiky. To je nesmírně drahé, a proto Óčko už loni vystoupilo z digitální sítě 3 a později se objevilo v multiplexu 4, aniž by muselo tuto podmínku „celoplošnosti“ dodržet. Prostě si o pozemní licenci nepožádalo a dál vysílá jako program převzatý ze satelitu a kabelu. Stejnou strategii zvolila i televize Public, jenom s tím rozdílem, že ona nikdy o žádnou licenci pro DVB-T vysílání ani nepožádala.

Mux 3 - pokrytí ČR po spuštění všech vysílačů

Takové pokrytí by mohl mít program Prima Family, pokud by vysílal v multiplexu 3 a tato digitální síť by spustila všechny plánované vysílače. (Zdroj: České Radiokomunikace, mapu kliknutím zvětšíte)

Prima Family by musela začít na satelitu a kabelu

Pokud tedy Prima chce zahájit vysílání svého rodinného programu Prima Family co nejdříve, musela by pro něj nejprve získat licenci pro kabelové nebo satelitní vysílání. Z rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání vyplývá, že Prima Family získala pouze licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání, a s tou se do éteru nemůže dostat dříve než po červnu 2012. Jenže to by mohlo být pro nový rodinný program pozdě. Na český trh se totiž chystá hned několik rodinně zaměřených televizí, a byť nebudou vysílat z pozemních vysílačů, mohou velice rychle obsadit volný segment „family“ kanálů.

Formu převzatého vysílání Primy Family v DVB-T by jistě uvítali i operátoři digitálních sítí 3 a 4, kteří mají dlouhodobý problém sehnat stálejší klienty. Multiplex 3, který výhledově pokryje svým signálem skoro 90 procent populace České republiky, zatím obsahuje pouze dva televizní programy (v Praze tato síť sice nabízí více televizí, ale to ji finančně tolik nevytrhne), z toho pouze jeden podepsal dlouhodobou smlouvu (televize Public). Multiplex 4 funguje prakticky na bázi experimentu a vysílá pouze ve třech největších městech. Prima Family má tedy na vybranou, zda zvolit digitální síť s masivním nebo s omezeným pokrytím.

Mux 4 - po spuštění všech vysílačů

A takové pokrytí by měla Prima Family v multiplexu 4 – tedy pokud by jeho provozovatel, Telefónica O2, dodržel svoje sliby a spustil všechny plánované vysílače. Tomu ale už věří málokdo. (Zdroj: Telefónica O2, mapu kliknutím zvětšíte)

BRAND24

Zachrání nový program multiplex 3?

Pokud by se Prima rozhodla pro větší pokrytí, jistě by tím udělala radost společnosti Czech Digital Group (CDG), která ještě přede dvěma lety počítala s tím, že veškeré digitální programy televize Prima budou vysílat právě v jejím multiplexu 3. Když se ale vedení Primy na sklonku léta 2008 rozhodlo pro digitální síť 2 Českých Radiokomunikací, aby dosáhlo stejného pokrytí jako konkurenční televize Nova, znamenalo to pro CDG velkou čáru přes rozpočet. Nyní je digitální síť 2 plná, další programy se do ní nevejdou a pokud chce Prima Family vysílat celoplošně, žádná jiná možnost než multiplex 3 se jí aktuálně nenabízí.

Ostatně, není to tak dávno, co CDG patřila přímo majiteli televize Prima. Nakolik to platí i dnes, lze říct jen těžko, protože podle obchodního rejstříku je majitelem CDG nizozemská společnost SP D Corporation B.V., o jejíž vlastnické struktuře se informace dohledávají jen těžko.

Uvítali byste nový program Prima Family v DVB-T?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).