Hlavní navigace

Prima chce být vstupenkou na fotbalové Euro 2008

7. 5. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Prima odhalila na včerejší tiskové konferenci přípravy na velký fotbalový svátek, který začíná v Rakousku a Švýcarsku přesně za měsíc - Euro 2008. Ve složení Ladislav Pavlík (tiskový mluvčí), Marek Singer (generální ředitel), Vladimír Šmicer (fotbalista a hlavní tvář Primy během Eura) a Jiří Nikodým (šéfredaktor sportu) se snažila přesvědčit novináře a potažmo i diváky, že právě ona je ta pravá pro jeho vysílání. Pokud se jí povede to, co v úterý naznačila, mohla by leckterého sportovního fanouška příjemně překvapit... UVNITŘ FOTO STUDIA A PROMO VIDEA

Lepší než olympiáda?

Tiskový mluvčí komerční dvojky Ladislav Pavlík řekl, že se nezdráhá mluvit o televizním projektu roku. Doplnil ho šéfredaktor sportovní redakce Jiří Nikodým, který konstatoval, že jde v podstatě o něco více, než je olympiáda. Proč ale použil taková silná slova ve srovnání se sportovním zážitkem, který se koná jednou za čtyři roky, už neupřesnil. Podtrhl však slova Ladislava Pavlíka, že jde bezesporu minimálně o sportovní událost číslo jedna. Ta startuje 7. června, tedy přesně za měsíc, a Prima se během ní prakticky změní ve fotbalovou televizi. Postupně odvysílá jednatřicet zápasů, z čehož čtyři poběží ze záznamu, protože některá utkání proběhnou souběžně. Už teď je jisté, že se diváci dočkají např. duelu Česká republika – Turecko. V dalších skupinách pak Prima počká, jak se situace ve skupinách vyvine.

DOKUMENT: Rozpis jednotlivých zápasů (XLS, 100 kB)

Protože Euro je především mužská záležitost, bude této skutečnosti přizpůsoben i výběr filmů. Bude to např. už na Nově dvakrát odvysílaný Kill Bill (první i druhý díl) nebo Trója (ta už má na Primě za sebou také premiéru i reprízu). Dalšími snímky budou např. Vraždy podle Jidáše, Štvanice, 15 minut nebo Denní světlo. Zpráv se dočkají diváci v obvyklém čase, tedy v 18:55. Výjimkou bude základní skupina, kdy poběží ve dvacet hodin. Budou mít také tradiční délku až na pár výjimek, kdy bude stopáž zkrácena přibližně na pět minut.

Prima Euro 2008 studio

Studio Eura 2008. Foto: archiv Prima TV

Studio přímo z místa zápasu

Každý zápas orámuje studio, které bude vypadat podobně jako při Premier League. Vždy budou pozváni tři hosté, kteří mají zkušenosti jak s turnaji, tak se zemí, kde se utkání hraje. Počítá se s rozborem a prognózami. K dispozici budou i předzápasové informace. Studio bude k dispozici přímo na místě a nikoliv v Praze. Nabídne také plazmové obrazovky, které se objeví i za hosty. Objeví se na nich ale pouze statický obraz, protože pohyby na nich by působily rušivým dojmem.

Co se týká sledovanosti zápasů, tu podle ředitele Marka Singera nelze předvídat. U českého týmu budou pochopitelně více sledované a čekáme od nich vyšší rating, konstatoval Singer. Hlavním trumfem by pak měl být fotbalista Vladimír Šmicer, který se zároveň stane spolukomentátorem a již teď je hlavní tváří Primy pro propagaci tohoto fotbalového svátku. Po zápase pak bude připraveno studio s reakcemi kouče českého národního týmu Karlem Brücknerem a pravděpodobně se dvěma hráči. Euru budou předcházet a přizpůsobovat se i některé pořady, jako je např. Top Star magazín s portréty hráčů. V odpoledních hodinách pak budou připraveny profily slavných fotbalistů.

Prima Euro 2008 Šmicer

Speciální magazíny

Speciálně pro Euro připravuje Prima dva pořady Euforie a Minuta fanoušků. První bude krátký pohled na to, co se děje ve Švýcarsku a Rakousku. Hlavní důraz bude přitom pochopitelně kladen na český tým. Komerční dvojka si hodně slibuje také od toho, že bude mít se svým štábem přístup do hotelu, kde se čeští fotbalisté ubytují, a představí divákům, jak národní tým tráví volné dny. Tento pořad bude mít svůj čas okolo dvacáté až jednadvacáté hodiny. Druhý pak bude pohledem do života fotbalových fanoušků.

Prima se chystá na Euro se dvěma štáby, aby pokryla jak dění v Rakousku, tak i ve Švýcarsku. Komentátory budou Tomáš Bahník, Radek Macháček, Jiří Nikodým, Ondřej Prokop a spolukomentovat bude další z fotbalistů, Radek Bejbl. K němu se přidají ještě Radek Drulák a trenér Vladimír Palička. Radek Bejbl např. spolukomentuje zápasy národního týmu ve Vídni a v Salzburku. Co se týká moderátorů, je možné jmenovat např. Radka Šilhana, který má zkušenosti s Premier League, nebo Martina Štefla, jehož parketou bylo MS silničních motocyklů a Gambrinus liga. Reportérům v Rakousku bude možná překvapivě velet žena, kterou bude Jarmila Šťastná, ve Švýcarsku pak bude redaktorem např. Ladislav Hruška známý z Českého rozhlasu Regina a Frekvence 1.

Prima chce nabídnout emoce

Jiří Nikodým důrazně odmítl, že by komentování mělo probíhat stylem „popiš, co vidíš na hřišti“. Jde nám především o emoce, konstatoval. Vladimíra Šmicera jsme vybrali jako našeho ambasadora proto, jelikož jsme přemýšleli nad někým, kdo by byl známý i těm, kteří se na fotbal dívají jen během takovýchto svátků, dodal. Samotný Šmicer se ocitá v pro něj nezvyklé roli. Nemám tolik zkušeností s televizí. Zatím si na to zvykám. Asi nejtěžší pro mě bude intonace, naznačil včera své největší obavy Šmicer. Zároveň prohlásil, že natáčení šotů, které budou Euro doplňovat, byla legrace a doufá, že se mu jimi podaří tento fotbalový svátek zpestřit. Na Šmicera čeká také komentování zápasů českého týmu a všech utkání ve Švýcarsku.

Prima Euro 2008 manželka

Budou ženy trpět? Z většiny promo videí to tak vypadá. Foto: archiv Prima TV

PROMO VIDEA: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.

BRAND24

Moderátor bude mít elektronickou tužku, kterou však bude používat pouze tehdy, bude-li to opravdu nutné. Elektronickou tužku budou používat pouze v situaci, která si o to řekne. Ten, kdo s ní bude pracovat, bude muset umět nastínit správné řešení. Během vysílání Premier League se nám to několikrát osvědčilo, řekl Nikodým.

O tom, jak moc a zda vůbec bude celá akce zisková, je těžké polemizovat. Záleží na tom, jak se bude našim fotbalistům dařit. Pokud nepostoupíme, tak budeme smutní ze dvou důvodů, jako Češi a jako televize, prohlásil ředitel televize Marek Singer. Ženy se díky poměrně radikální změně programového schématu prý bouřit nebudou. Událost typu Eura není jen mužská záležitost. Z minulých ročníků máme zkušenost, že relativně hodně žen jej sleduje. Budeme se je snažit specifickou formou pozvat, konstatoval Singer a dodal, že aktuální seriály z obrazovky zmizí přibližně na dva a půl až tři týdny. Singer zároveň nepřímo potvrdil, že vedení Primy přistoupí k Technickému plánu přechodu na digitální vysílání, protože řekl, že diváci se mohou o to více těšit na léto. Neuvedl sice už další podrobnosti, ale minulý týden na chatu serveru Aktuálně.cz naznačil, že nový bonusový kanál potěší příznivce seriálu Ošklivka Katka. Jeho pracovní název je prozatím Prima klub.

Těšíte se na Euro na Primě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).