Hlavní navigace

Inverzní počasí nad Českem přináší kuriózní příjmy zahraničních televizí a rádií

21. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ FOTO Příjem digitální televize z Maďarska v Plzni nebo rozhlasové vysílání ze Stuttgartu v Polsku. I tak to vypadá v těchto dnech díky inverzi nad Evropou.

Už čtvrtým dnem je nejen Česká republika, ale v podstatě celá střední Evropa, zahalena inverzním počasím. Bližší informace o tomto jevu najdete v internetové encyklopedii Wikipedia. Tato skutečnost má za následek to, že rozhlasové i televizní vlny se šíří jinak, než je tomu obvykle. Jejich dosah je mnohem vyšší. V praxi se tak zvyšuje pokrytí mnohonásobně oproti běžnému stavu. Například vysílač určený pro východ Maďarska se podařilo našemu spolupravníkovi Čestmíru Polákovi zachytit i v Praze.

K TÉMATU: Poslechněte si, jak hrál v Plzni díky inverzi digitální rozhlas ze Švýcarska

Inverze je pro běžné diváky vlivem parazitním. Snadno dochází k tomu, že na kanálech vyhrazených pro místní příjem se objevuje rušení vzdálenými vysílači, ke kterému by za běžného stavu vůbec nedošlo. Jako ideální příklad poslouží Český rozhlas Sever z Harrachova, který má sice nízký výkon, ale díky vhodnému umístění v Krkonoších dosahuje i do Prahy. Během inverze byl ale tento signál zcela vymazán téměř 500 km vzdáleným vysílačem Kozsalin, který hrál v čistém stereu i s RDS daty.

ČTĚTE TAKÉ: Příjem VKV rozhlasu z extrémních dálek – Dánska a Švédska

BRAND24

Pravděpodobně největšího úspěchu během letošní inverze dosáhl polský DX-er (lovec dálkových signálů, pozn. red.) vystupující na severu YouTube pod přezdívkou iks202. Tomu se podařilo zachytit nedaleko Varšavy signál z německého Stuttgartu vzdálený 858 km (viz video). Šlo o okruh SWR 2 na frekvenci 105,7 MHz, tedy pásmo VKV. V Plzní se pak našemu čtenáři Danielu Neumannovi „zachytila na anténě“ bez výpadků digitální televize z Maďarska, a to na kanálech 61 a 64.

O inverzním počasí a jeho vlivu na rozhlasový a televizní signál diskutují naši čtenáři v tomto vláknu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).