Hlavní navigace

Příjem atraktivních britských kanálů s malými parabolami skončí v úterý 4. prosince

1. 12. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Příjem programů skončí především na přání britských stanic, které chtějí omezit svoje šíření pouze na region, pro nějž mají vysílací práva – Velkou Británii, Irsko a Benelux.

Lucemburský operátor SES, dominantní poskytovatel satelitních služeb v Evropě, ukončí v úterý vysílání britských stanic z družice Astra 1N a překlopí je na Astru 2F. Společnost o tom informovala prostřednictvím komunitního portálu Facebook. BBC (Trp 2.061) bude migrovat na Astru 2F ve stejný čas jako Channel 5 (Tp 2.057), ITV (2.059 & 2.063) a Channel 4 (Tp 2.068). Na Astru 2F budou přesunuty příští úterý. Zároveň tím bude ukončen přesun stanic na tuto družici, odpověděl jednomu ze zájemců admin stránky SES.

BRAND24

GLOSA: Konec příjmu BBC a ITV s malými parabolami. Bude to těžké loučení

Pro diváky v České republice to znamená jedinou a velice zásadní věc. Po tomto datu už nebude možné výše uvedené britské veřejnoprávní a komerční kanály přijímat s parabolami menších rozměrů. Například v Praze stačil doposud díky satelitu Astra 1N „talíř“ o průměru menší než jeden metr – přibližně 90 cm, směrem na východ se pak tato hodnota zvyšovala. Operátor SES tento krok učiní z důvodu ochrany vysílacích práv vysílatelů, kteří je mají pouze pro Velkou Británii, Irsko a Benelux. Astra 1N se následně začne přesouvat na pozici 19,2 stupně východně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).