Hlavní navigace

Přetahovaná o talenty je trapná. Nova by měla přiznat porážku

12. 9. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Když prohrajeme, bude to jenom jeden den v týdnu, prohlašoval před startem konkurenčních talentových soutěží Petr Dvořák, donedávna generální ředitel Novy, dnes viceprezident jejího majitele, společnosti CME. Novu ale vzájemný souboj s Primou nenechává tak chladnou. Svoji Talentmanii zhusta láduje do Televizních novin a prostřednictvím partnerského rádia Evropa 2 ji doslova tlačí do uší posluchačům, byť řada z nich raději sleduje konkurenční soutěž Česko Slovensko má talent na Primě.

Už jen ona přetahovaná o charakteristiku obou soutěží je úsměvná. Talentmania je podle Novy „nejlepší česko-slovenská show“, Česko Slovensko má talent podle Primy „nejúspěšnější a nejzábavnější talentová show na světě“. Těžko říct, jak se v tom orientuje divák, každopádně Nova svojí truc soutěží celý talentoidní podzim zkomplikovala – především Primě. Je vidět, že Nově skutečně nejde o sledovanost, hlavním úkolem Talentmanie je znepříjemnit život Primě a potažmo slovenské Jojce, protože jinak by jejich originální licencovaná show položila nejsledovanější českou a slovenskou televizi na lopatky.

Nova se sesterskou Markízou prý měly původně vysílat tu soutěž, kterou dnes nabízejí Prima s Jojkou. Markíza ji už jednou v minulosti vysílala, v porotě dokonce měla Jana Krause, který dnes hodnotí talenty na Primě a televizi Joj. Jenže licenci na originální formát Got Talent nakonec nekoupila Markíza, která na ni měla opci, nýbrž konkurenční Joj, která se spojila s českou Primou. Opravdu ale máme věřit tomu, že si Markíza a potažmo Nova nechaly propadnout opci a uniknout licenci na pořad, o jehož megaúspěchu se už v minulosti přesvědčily na Slovensku?

Už v létě se na tiskové konferenci v Bratislavě nechal Petr Dvořák slyšet, že podmínky držitele licence pro soutěž Česko Slovensko má talent, společnosti FremantleMedia, byly pro Novu a Markízu natolik nevýhodné, že o licenci ztratily zájem. Jedním z důvodů měla být podmínka, že soutěž bude vyrábět přímo FremantleMedia nebo produkční společnosti, které si sama najme. Nikoli tedy televize, které tento formát koupí. Tomu můžeme, ale nemusíme věřit. Velkou roli mohla hrát také cena česko-slovenské verze této soutěže.

Tipy C

Není to nakonec tak, že si Nova s Markízou postavily hlavu a když jim FremantleMedia nenabídla vhodné obchodní podmínky, rozhodly se originálnímu formátu zatopit svou vlastní soutěží, která ho hodně připomíná? Ještě v létě létaly mezi Novou a FremantleMedia výhrůžky soudními přemi o plagiátorství. Před startem Talentmanie se ale majitel Novy s FremantleMedia dohodl na tom, že novácká show je originální a nejde o žádnou nelegální kopii formátu Got Talent. Ve stejný den majitel Novy oznámil, že od FremantleMedia zakoupí licenci pro další ročník česko-slovensko SuperStar.

Jinými slovy, Nova s Markízou si asi jsou vědomy rizika případné soudní pře o plagiátorství formátu Got Talent, nová zakázka od těchto televizí ale společnost FremantleMedia odradila od žaloby. Originální show stejně prodala, a teď bude mít navíc peníze za další SuperStar. Jediný, kdo na tomto obchodu opravdu nevydělá, jsou Prima s Jojkou. Ale tak už to bývá, spokojený nemůže být každý. Jenom tentokrát to dopadlo tak, že se dva smějí a jeden pláče. I když, jak se to vezme: Talent je kvalitativně rozhodně lepší než Talentmania, a ukazuje se to i ve vývoji jeho sledovanosti. Nova by si měla přiznat, že alespoň v tomto ohledu prohrává.

Kterou talentovou soutěž sledujete vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).