Hlavní navigace

Premier League? O tu se nikdy pokoušet nebudeme, říká šéf sportovní ČT 4

31. 8. 2010
Doba čtení: 22 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Mezi českými sportovními kanály dochází k nebývale silné konkurenci. Pro veřejnoprávní Českou televizi to znamená, že se musí soustředit především na „českou stopu“, tedy sportovní události mezinárodního významu s českou účastí. „Do budoucna budeme muset zvažovat, že pokud se Češi opakovaně neprobojují na mistrovství světa ve fotbale, zda se nám ho vůbec vyplatí kupovat a vysílat. I když to od nás divák čeká,“ říká v rozhovoru pro server DigiZone.cz výkonný ředitel programu ČT Jiří Ponikelský. Rozpočet sportovní Čtyřky se podle něj pro příští rok sníží až o 50 milionů korun.

Jak jste se vlastně dostal do České televize a její redakce sportu?

Nabídka přišla od generálního ředitele Jiřího Janečka. S televizí jsem spolupracoval od roku 1998, pracoval jsem v marketingové firmě, která byla zaměřená na sport, a nakupovali jsme pro ČT vysílací práva pro menší sporty. Šlo o významné sportovní šampionáty, jako je mistrovství Evropy a světa ve volejbale a podobně. Když na ně ČT neměla peníze, sháněli jsme sponzorské peníze a smluvně je dodávali do televize. Za ně se potom kupovala vysílací práva.

Co to bylo za společnost?

Jmenuje se Sport Bohemia a.s., funguje dodnes. Rozjížděli jsme s ní např. projekt Mattoni MBL, dělali jsme evropský šampionát ve volejbale 2001, kde jsem působil také v pozici marketingového ředitele, za ty roky jsou to desítky sportovních akcí, které jsme organizovali. Posledním takovým počinem bylo mistrovství světa ve florbale, které proběhlo v roce 2008 v Ostravě a v Praze. Myslím, že to byla velice úspěšná akce.

Měl jste ve Sportu Bohemia pouze manažerský post, nebo jste byl i jejím spolumajitelem?

Byl jsem jejím akcionářem, což jsem musel s nástupem do ČT ukončit. Akcie jsem prodal. Bývalí partneři mě pochopili a umožnili mi odejít. Zrovna mi bylo čtyřicet let, tak jsem si řekl, že to je dobrá výzva ke změně života. Lákalo mě to. Produkovali jsme desítky televizních dokumentů mimo jiné o NHL a podobně, cestoval jsem s Robertem Zárubou, Petrem Svěceným, Jakubem Bažantem, vyřizoval jsem všechny možné úspěšné projekty.

Jiří Ponikelský - 7

Pracovala Sport Bohemia i pro komerční televize, třeba placené sportovní kanály na kabelu a satelitu?

Ano. Náš basketbalový projekt začínal na Primě. Dělali jsme pro ni i Basketbalis­tu roku.

Tak to se asi dobře znáte s Ivanem Zachem, polovičním majitelem Primy, který tehdy vlastnil celou tuto televizi a basketbalem se profesionálně zabýval.

Pana Zacha znám, byl jsem s ním v úzkém kontaktu, když byl šéfem České basketbalové federace a Sport Bohemia exkluzivním majitelem vysílacích práv k českému basketu. Čtyři roky jsme spolu přicházeli do skoro týdenního kontaktu. Vážím si ho.

Čím jste podle vás přesvědčil Jiřího Janečka, že vám nabídnul vedení sportovního programu České televize?

To byste se měl asi zeptat jeho. Několikrát jsme se o sportu bavili. Vyjednával jsem tu jako obchodník a vždycky jsem se snažil v rámci obchodu získat co nejvíc, když už jsem ČT zprostředkovával peníze od sponzorů. Jakmile mi přišla tato nabídka, chvilku jsem si s tou myšlenkou pohrával a díky tomu, že mi partneři nijak nebránili, jsem ji přijal.

Ze začátku jste byl zástupcem šéfredaktora Otakara Černého, teď jste jeho přímým nadřízeným. Změnilo to nějak roli pana Černého na ČT 4?

Změnilo se to, že dnes nesu zodpovědnost za ČT 4 já. Panu Černému tato odpovědnost skončila.

A zůstala mu zodpovědnost za denní chod vysílání? Nebo jak jste si rozdělili kompetence?

Zůstal na pozici šéfredaktora a de facto má na starost to, co jde na obraz: aby to bylo správně, aby zůstala zachována kvalita vysílání ČT, abychom měli nějakou sebereflexi. Kontroluje nasazení lidí, editorů a moderátorů zpráv. Takový ten novinářsky televizní výstup. Ne ten manažerský, ekonomický a smluvní. Nemá na starost vysílací schéma a výrobní úkol.

Takže teď už Otakar Černý nerozhoduje o tom, k čemu ČT nakoupí vysílací práva a co zařadí do vysílání?

Ne. To ale neznamená, že bych věci nekonzultoval a neradil se s ním. Tyto věci řešíme na úrovni vedení programu ČT 4.

Jak tuto změnu Otakar Černý přijal?

Máme spolu velice korektní vztah, známe se opravdu dlouho. Jestli se nepletu, do redakce sportu nastoupil jako šéfredaktor v roce 2002. Tím, že jsem tu byl prakticky jednou týdně na jednání, a za sezonu jsme pro ČT vyjednali nějakých 150 přímých přenosů, mluvili jsme spolu opravdu často. Ve Sportu Bohemii jsme věděli, že hrajeme takovou tu „druhou ligu“, takže jsme museli televizi vycházet maximálně vstříc a dělat jí servis. Hokej a fotbal jsou přeci jenom někde jinde než házená a florbal nebo basketbal a volejbal. Na druhou stranu jsme hodně úzce spolupracovali např. s Dominikem Haškem, Alešem Valentou, takže jsme měli co nabídnout, vždy nějakou exkluzivitu…

Teď, když vedete ČT 4 vy, nevzrůstá počet basketbalových a volejbalových přenosů?

Ne, nevzrůstá. Spíše naopak, z domácích soutěží se snižuje. Co bylo, bylo a je zapomenuto. Dnes oblékám jiný dres.

To vás musí mít bývalí obchodní partneři rádi.

Ale ona je situace na trhu všeobecně jiná, mění se. Krize zasáhla do televizí i do sportu. Snižujeme rozpočet… Prostě jsem převléknul dres. Teď mám zelenou barvu a Čtyřku, a dívám se, co diváky zajímá. Jsem ze sportu zvyklý snažit se o vítězství. To je můj cíl. Navíc tu je nějaké zadání snížit rozpočet a zvýšit poměr share v prime time. To házená, florbal a volejbal neudělají.

Byl jste prvním ředitelem jednoho ze čtyř programů ČT, kterého Jiří Janeček jmenoval do funkce. Proč i ve vašem případě nepočkal na celkovou organizační změnu ČT, ke které dojde od ledna příštího roku?

Na jaře jsem byl jmenován do pozice manažera, nikoli ředitele. Ale jinak byste se asi musel zeptat generálního ředitele. Osobně si myslím, že to bylo kvůli tomu, aby celá reorganizace nějak pokročila. Čtyřku bylo potřeba odstavit od zpravodajství a dát jí samostatnou subjektivitu. To bylo podle mne hlavním důvodem.

Můžete říci, kdo byl ve vašem týmu, který připravoval projekt změn na ČT 4? Byli v něm i lidé mimo Českou televizi?

Ne, mimo televizi tam nikdo nebyl. Spíš jsem naslouchal lidem zevnitř redakce sportu a z toho vznikal nějaký plán. Samozřejmě jsem si za rok svého působení v ČT udělal svůj pohled na situaci. Kdybych měl k dispozici dvojnásobný rozpočet, byl by ten pohled úplně jiný než s cílem tento rozpočet snížit. Jde o veřejnoprávní médium, což je samo o sobě tak nehmatatelné slovo, zvlášť když se bavíme o sportu, že říct, jak by to mělo být správně, je hrozně těžké. Nevíte, zda je veřejnoprávní to, co diváky zajímá a zapínají si kvůli tomu ČT 4, nebo to, co je už tolik nezajímá, co má nižší sledovanost, ale podporuje to daný sport a dává mu prostor včetně komerčních partnerů – protože, málo platné, sportovní svazy a sporty bez televize nepřežijí. Takže kde je ta hranice, je hrozně složité říct.

Jiří Ponikelský - 2

Zkoušeli jsme to v jednom rozhovoru definovat s Otakarem Černým. Podle něj do veřejnoprávní televize nepatří formule 1 nebo fotbalová Premier League, protože to jsou už moc komerční sporty. Naopak Liga mistrů podle něj do ČT patří.

Ano, s tím souhlasím. Zkusím to rozbít úplně jiným pohledem: jakmile Gambrinus liga odejde z Novy na Novu Sport, český divák si za její sledování musí platit. My jsme tou televizí, za kterou platí poplatky všichni, je dostupná všem, co mají fotbal rádi. I v tom je naše veřejnoprávnost. Diváka fotbal zajímá, ale nastala doba, kdy některé přenosy musí hledat jinde než na volně přístupných televizích.

Radě České televize jste při svém představování řekl, že by ČT 4 měla vysílat více „nepřenosových“ pořadů, jako jsou soutěže, talk show a zábavné sportovní pořady. Můžete být konkrétnější?

Řeknu to jinak. Sport je strašně obsáhlé téma. Sportuji odmalička, sport mě vychoval, je v mém bezprostředním okolí. Mám spoustu přátel sportovců, ať už špičkových, nebo už v důchodovém věku. Vždycky jsou to lidé, kteří drží slovo, umí přijmout výhru i prohru, umí znovu bojovat. Myslím si, že tohle je potřeba, zvlášť v dnešní době, kdy mladá generace sedí stále u počítačů, kdy se ve školách učí tělocvik velice špatně, neustále připomínat. Mám děti, zaplať pánbůh sportující, ale přesto se můj syn v patnácti letech ve škole nenaučil odbít míč nebo zahrát basketbalový dvojtakt. Musel jsem ho to naučit doma, a to je skoro vrcholový sportovec.

Je potřeba ukázat, že sport má svoje místo v životě a že to není jenom o televizním přenosu, že to je životní styl. Je potřeba našim divákům ukazovat sportovní hvězdy a jejich příběhy. Jak radosti z výhry, tak zklamání z prohry a boje. Mluvit s těmito sportovci, ukazovat divákům vzory. To se týká těch zmiňovaných talk show. Neměli bychom ukazovat sport jenom jako samotný zápas a upocený dres, ale i všechno okolo: přípravu, normální život špičkových sportovců. Mnoho z nich studovalo, mají minimálně maturitu. Ale to my už neříkáme, většinou to vezmeme „od hvizdu do hvizdu“ a pak toho sportovce buď pochválíme, nebo zkritizujeme.

Takže půjde o trošku jiný typ talk show než Na slovíčko…, které moderuje Otakar Černý?

Určitě. Toto talk show by mělo být živé povídání s člověkem, s nadhledem a vracením se do minulosti. Před televizní radou jsem také mluvil o pořadech, kterým pracovně říkám „Toulavá kamera za sportem“. Ty by měly ukázat divákům všechny možnosti sportu, které u nás existují. Běžkařské tratě, cyklistické stezky, tenisové stadiony, golfová hřiště… Prostě ukázat, že když dnes lidé přijdou do sportovních center, je tam o ně postaráno, mohou očekávat kvalitní služby a není to nic těžkého a kolikrát ani drahého. I golf, který se dodnes bere za buržoazní sport, sport milionářů a podnikatelů, je přístupný takřka všem. Konec konců, přední český golfista Viktor Skalle si koupil nové hole za tři tisíce korun a odehrál s nimi minulý týden evropskou PGA v Čeladné a málem postoupil cutem do posledních dvou dnů.

To všechno bychom měli říct, aby se lidé nebáli sportovat. Doufám, že by to mohlo diváky v určitých časech zaujmout, třeba více než boj o bod ve Fortuna florbalové extralize. Raději se podívají na pořad, který jim poradí, jaké kolo si mají koupit, jak přehodit galusky, jak se při sportu napít a najíst, jak regenerovat, jak relaxovat.

A co ta sportovní zábava, o které jste také mluvil před Radou ČT?

Tím jsem myslel talk show, snahu ukázat nadlehčeně život známých sportovců. Samozřejmě mám v hlavě spousty dalších projektů. Ani je nechci prozrazovat, protože si osobně myslím, že některé nejsou ani uskutečnitelné. Ale sport je zábava. Myslím, že v první řadě by měl být zábavou, jakýmsi odlehčením po práci. Protože ne každý má to štěstí, že se stane vrcholovým sportovcem a že se jím uživí a zaopatří tak na celý život sebe i svoji rodinu. Často sklouzne k tomu, že jdete s partou na plácek, zahrajete si volejbal, dáte si dobré pivo nebo víno a popovídáte si, co vás trápí v práci. To je taky sport.

Takže sportovní zábava na ČT 4 by formátově nekonkurovala zábavě na programu ČT 1?

Ne, tak bychom to ani dělat nemohli, protože našemu divákovi nechceme podlézat. Je chytrý, má svoji noblesu, je odborník. Dám příklad projektu, který jsme už na ČT 4 měli a který byl komerční: šlo o bookmakera k mistrovství světa ve fotbale. Dokud šlo o odborníka ze Sazky, diváci ho brali vážně jako radu, pohled odborníka na dané utkání a mohli s ním konfrontovat svůj názor. Ve finále ale partner, který to celé platil, vystřídal tohoto profesionálního bookmakera za Leoše Mareše. Ten to vzal hodně zlehka, s hodně velkou nadsázkou, a naši diváci ho vůbec nevzali. Nechci říct, že šlo o nějaký bulvární nebo laciný humor, to vůbec ne. Bylo to prostě trochu jiné, s nadsázkou, brané jako vtip, ale náš divák byl připravený na finále mistrovství světa ve fotbale, těšil se na něj a tohle se mu nelíbilo. Musíme se k našim divákům chovat jako k odborníkům.

Taky jste zmiňoval, že se ČT 4 měla víc zaměřit na vysílání pro mládež.

To je podle mne náš velký úkol. Usiluji o mládežnický magazín, kde bychom pravidelně ukazovali, jak dnes sportují mladí. Chtěli bychom aktivovat zájem sportovních klubů k prezentaci v takovém pořadu. Měli by v něm ukázat, že něco dokázali, že něco „mají“. Není to jenom o tom, že vyhrají, ale třeba i o tom, že u nich je kluk, který hraje fotbal, hokej, basket, a studuje na samé jedničky a vyhrává matematické, fyzikální a vlastivědné olympiády. Všechno to k sobě patří.

Před radními jste také zmínil velkou konkurenci mezi sportovními kanály v České republice. Vedle ČT 4 zde existují Nova Sport, dva Eurosporty, Sport 1, Sport 2, a nově i Digi Sport. Dá se v tak velké konkurenci obstát při nákupu vysílacích práv pro atraktivní sportovní události?

Na tři roky jste teď relativně „ve vatě“, máme práva na letní olympiádu 2012 v Londýně, pro mistrovství světa ve fotbale v Brazílii, pro mistrovství světa v basketbalu, mistrovství světa v hokeji do roku 2015 s opcí do roku 2017. To je podle mne důležité, protože zrovna hokej je náš národní sport – zvlášť když se reprezentaci daří. Konkurence vzniká zatím na těch relativně levnějších věcech: mistrovství světa a Evropy ve volejbale, kde se cena zvyšuje. Za dva tři roky přijde doba, kdy ani nebudeme moci do těchto tendrů na vysílací práva jít. Budeme muset sledovat „českou stopu“ a v případě, že ženy budou hrát mistrovství světa v basketbalu, skončit po něm. To samé u hokeje. Otázka je, co bude po mistrovství světa ve fotbale v Brazílii, pokud třeba naši na šampionát zase nepostoupí. Mistrovství světa je náročné, drahé… Nevím. Český divák na to ale má ze svého pohledu právo, chce šampionát vidět. Odpovídá tomu i dobrá sledovanost. Fotbalový šampionát je ale přesně ten projekt, který zapadá do komerční televize a nám by to uvolnilo ruce při nákupu jiných práv.

Jiří Ponikelský - 3

A co olympiády po roce 2012? To si už budou moci nakoupit vysílací práva i komerční televize a jejich cena může poskočit hodně vysoko. Jste připraveni na variantu, že se o olympiádu podělíte s některou z komerčních televizí?

Podle toho, jak se vyvíjí situace, to asi bude jediná varianta. Budeme si muset vyjít vstříc a rozdělit si přenosy podle nějakého klíče, příští olympiádu zase jinak a tak dále. A takto kooperovat.

Mohlo by se to týkat i nějakých dalších sportovních akcí kromě olympiády?

Diváka zajímá fotbal, hokej, a tyto silné věci. Musíme v nich sehrát tu roli, že se pokusíme koncesionářům za to, že nám platí televizní poplatek, tyto přenosy přinést na volně dostupné ČT 4.

Česká televize už ztratila určitou exkluzivitu na domácí fotbalovou Gambrinus ligu, protože letos ji kromě vás vysílají ještě dvě placené komerční televize. Hokejová extraliga se už také trošku objevuje na Nově Sport…

Ne trošku, měly by na ní být už dokonce dva zápasy týdně. Nemůžeme svazům dát za televizní práva víc peněz, takže to je pro ně jediná cesta, jak vydělat víc peněz. Ale Novu Sport nebo Sport 1 a 2 nemá doma každý. Lidi přemýšlí o tom, co si zaplatí a co ne. U nás to mají „zadarmo“, ve vysoké a odborné kvalitě, historicky dané, je u nás vidět vývoj.

Když mluvíte o vysoké kvalitě, Čtyřka poslední dobou hodně vysílá v HD kvalitě. Neuvažujete o její samostatné pozici v HD verzi, vedle které by paralelně vysílala ČT 1 HD?

Technicky to nejde. Kdyby to bylo možné, myslím si, že by to takový problém nebyl. Teď se na ČT HD vysílají silnější sportovní přenosy. Výroba je pro nás ale dražší a máme k dispozici jenom jeden HD přenosový vůz. Udáváme nabídky, co jde, ale někde to nejde. Někde už máme nakoupena práva pro přenosy i v HD verzi a potom je škoda toho nevyužít, když u nich není žádný náklad navíc. A tak to bude i do budoucna.

Zmínili jsme anglickou fotbalovou Premier League, o jejíž práva se v České republice hodně bojovalo. Nakonec se stěhovala z Novy Sport na nový placený kanál Digi Sport. Dokážete si ji představit na ČT 4?

Ne, nedovedu. Ač by bylo hodně diváků, kteří by o to stáli. Myslím, že to není naše parketa. Samozřejmě bylo strašně příjemné, když jsme mohli mít v minulé sezóně magazín Premier League, což bylo asi půlhodinové ohlédnutí za minulým kolem. Divácky to bylo velice vděčné, lidé nám to dávali najevo. Vycházelo to dobře i v poměru cena – výkon. Stál bych o pokračování, ale bohužel takový magazín nyní není k dispozici.

Digi Sport vykoupil na Slovensku i práva pro domácí fotbalovou Corgoň ligu a slovenskou reprezentaci. Ty dříve vysílala Slovenská televize. Co si o tom myslíte?

Protože mám zkušenosti se sportovním marketingem a kontakty v něm, vím, že okamžitě nastal problém se sponzory slovenského fotbalu. Prostě do toho nechtějí jít, protože jejich prezentace není taková, jakou jim zaručovala STV 3.

Neměl Digi Sport snahu získat i práva pro českou Gambrinus ligu?

Ke mně se to nedostalo, protože práva na Gambrinus ligu získala firma KPS Media a s tou jsme vyjednávali i my. Nevím. Myslím si, že ani ne, u nás se spíš soustředili na získání práv pro Premier League, což se jim podařilo. Tím de facto pomohli českému fotbalu, protože Nova investovala do nákupu Gambrinus ligy.

Premiér Petr Nečas nedávno prohlásil, že program ČT 4 vnímá očima diváka jako komerční. Česká televize by podle něj neměla mít speciální sportovní stanici. Podobně se vyjádřil o ČT 1. Co si o tom myslíte?

ČT 1 komentovat nebudu, ale nemyslím si to. Podle mne to je slušný program. Výrok na adresu ČT 4 mě samozřejmě mrzí. Nevím, v jakém kontextu a na základě jakých informací byl vysloven. Českému divákovi přinášíme „české stopy“, dáváme možnost prezentace českým ligám a myslím, že jsme jedním ze stěžejních partnerů českého sportu. Nemyslím si, že jsme komerční stanice.

Chystáte jako výkonný ředitel nějaké personální změny na ČT 4?

Zásadní bude jenom příchod člověka, který obsadí něco jako moji bývalou funkci zástupce šéfredaktora ČT 4 a bude se starat o ekonomicko-manažerský chod redakce. Měl by detailně kontrolovat ekonomiku a scházet se s produkcí. Je to člověk, který bude mít na starosti smlouvy a hledat v nich možnosti prezentace sponzoringových aktivit, protože zahraniční smlouvy jsou hodně svázané a my v nich potřebujeme najít nějaký prostor k dalším výnosům. To je taková nejzávažnější věc, která se tu odehraje.

Kdo bude tím zástupcem šéfredaktora?

Je to člověk, který vedl firmu, je to vystudovaný ekonom. Je to tedy žena, umí jazyky…

Jméno říct nemůžete?

Můžu, zatím nastoupí na externí úvazek a uvidíme, jak to bude fungovat. Je to vyloženě ekonomická pozice. Jde o inženýrku Drahošovou. S televizí jako takovou její pozice moc souviset nebude, měla by dennodenně kontrolovat výdaje ČT 4, abychom ani korunu nevynaložili zbytečně.

Kdy nastoupí?

Externě od 1. září.

O změně šéfredaktora, jako se to stalo na zpravodajské ČT 24, neuvažujete?

Ne. Vím, že někteří lidé v různých kauzách podsouvají panu Černému spoustu špatných věcí. Otakar Černý má letité zkušenosti a nadhled, někdy možná rychleji mluví než myslí, ale osobně si myslím, že to vždycky s ČT a redakcí sportu myslel dobře, vždycky je hájil. Vím to z některých kauz, u kterých jsem byl osobně a musely pro něj být nepříjemné. Přeci jenom je to člověk v letech, ale vždycky bojoval za ČT a hájil ji, jak jen mohl. Divák nám může nadávat, že nevysíláme přenos závodu Záhrobské, ale ono to leckdy nejde. Jde o vysílací práva, změnu programu, smluvní kolize, finance. Střetává se tolik věcí, že je to nemožné. Někdy jsou věci, které prostě nejdou, ať se snažíte sebelíp. Pro stanice jako Eurosport, které tu jsou vedle nás a vysílají v češtině, nás samozřejmě berou jako konkurenci a občas nám to při přeprodeji vysílacích práv ztěžují.

Jakým způsobem se ČT 4 dotknou úspory, které plánuje ČT na příští rok? Sníží se vám nějak rozpočet?

Teď to všechno řešíme. Není to vůbec jednoduché. Letošní rok byl rozpočet redakce sportu vyšší, protože byla zimní olympiáda ve Vancouveru, mistrovství světa ve fotbale a hokeji, mistrovství světa v basketbalu na českém území. Takže se nedá říct, že by se náš rozpočet snížil oproti letošku o nějakých osmdesát nebo devadesát milionů korun, ale každopádně půjde o nějakých čtyřicet nebo padesát milionů. Teď mezi námi probíhá diskuse, jak to pořádně umixovat, aby na ČT 4 zůstala kvalita, abychom správně vytěžili to, co už máme nakoupené a aby to pro diváka byl zajímavý program, dokonce zajímavější než do teď.

Jiří Ponikelský - 6

Radním ČT jste řekl, že byste rád zvýšil sledovanost ČT 4. Nyní Čtyřka dosahuje podílů mezi dvěma a čtyřmi procenty. Kolik by podle vás bylo ideální číslo?

Nejradši bych vám odpověděl 10 procent v sharu. Aby každý desátý člověk u televize koukal na nás, protože to leckdy už divák dělá. Některé pořady taková čísla už zaznamenaly, dokonce i podíl sharu 20 procent. Ukazuje se, že když je na Čtyřce něco silného a zajímavého, divák si to najde. Tímhle směrem bych chtěl cílit ambice ČT 4. Realita je samozřejmě mnohem složitější, protože mistrovství světa a podobné akce se nekonají každý týden. Průměrný podíl sharu ČT 4 v hlavním vysílacím čase bych rád viděl někde okolo pěti procent. Chceme se snažit od 18:00 do 22:30 diváka zabavit sportem, dát mu alternativu u televizní obrazovky. Pak bude nějaký program před a po tomto čase, a v něm budou další prostory pro menšinovější sporty.

Sliboval jste také vyšší podíl internetových sportovních přenosů. Na co konkrétně se mohou diváci těšit?

Internet je ve světě sportu komplikovanou záležitostí. Záleží na vysílacích právech, která jste zakoupil. Doposud tady nebyl prostor pro využití internetových práv. Když jsem přišel do redakce sportu, neměli jsme pořádně ani svoje internetové stránky. ČT 4 se krčila někde pod webem ČT 24. Dnes je to už trošičku lepší. Milan Fridrich je ředitelem Nových médií, spolupracujeme s ním na tvorbě nových internetových stránek ČT 4. Tam by se mělo objevit všechno, k čemu máme internetová práva a co se pro internet vyrábí.

Většinou tedy půjde o fotbal a o hokej?

Paradoxně o fotbal nepůjde, protože internetová práva prodává KPS Media a my je ve smlouvě nemáme. Získali jsme televizní práva na domácí reprezentační utkání. Takže pro internet je nemáme, kromě dvou zápasů Gambrinus ligy, které týdně vysíláme. Hokejová práva pro internet také nemáme, ta drží agentura BPA. Možná s ní budeme na něčem spolupracovat. Ale je tady spousta sportů, které si už přenosy na internet vyrábějí samy, ale je to tak nějak schované pro jejich odbornou veřejnost, fanoušky a členy. Myslím si, že pomocí našich stránek a síly ČT ho můžeme dostat k většímu počtu lidí. Dá se to i prodat.

Na internetu nabízíte tuším i zápasy Ligy mistrů, ne?

Ano, ty také. Ale to všechno už dnes spadá do kompetence pana Fridricha a my s ním spolupracujeme.

Jiří Janeček už na sklonku loňského roku sliboval, že z ČT 2 zmizí veškerý sport. Ve skutečnosti tomu tak není. Kdy se tedy sport úplně stáhne z Dvojky? Asi tomu brání některé smlouvy k vysílacím právům, že?

Nepřeji si nic jiného, než že by sport zcela zmizel z ČT 2. Jediný můj cíl je, aby veškerý sport šel na ČT 4. Je to i z důvodu ekonomiky. Letos se od mého nástupu do funkce podařilo už hodně věcí z Dvojky stáhnout. Nepůjde tam vůbec fotbalová Liga mistrů. Co nám tam zatím vázne, je pondělní přenos Gambrinus ligy, což je, jak jste řekl, čistě smluvní záležitost, kterou předal svaz dál na svoje partnery. Nedělám teď nic jiného, než že s nimi jednám a snažím se je přesvědčit o tom, že pokrytí a sledovanost ČT 2 a ČT 4 dávají tomu, kdo má zájem o sport a fotbal, úplně stejnou možnost sledovat Gambrinus ligu na Dvojce jako na Čtyřce. Je potřeba, aby to komerční partneři fotbalového svazu pochopili. Pak tato podmínka zmizí i z naší smlouvy.

Další zádrhele máme okolo některých lyžařských přenosů, kde práva drží Eurosport a je tam podmínka, že je nesmíme vysílat na čistě sportovním kanálu. Ale o tom se taky jedná a je to, myslím, na velice dobré cestě. Není to ani tak otázka financí, ale čistě jednání a nějaké spolupráce. Co je horší, jsou časové kolize sportovních přenosů, například zápasů hokejové reprezentace v Euro Hockey Tour a ligy ve fotbale. Na všechno máme podepsané smlouvy a kromě toho, že si něco kupujete a platíte za to, zavazujete se také k tomu, že to musíte odvysílat, a k tomu ještě živě.

Pak je ale otázka, jestli má „kolizní“ přenos běžet na ČT 2, nebo spíš na ČT 1. Rozumím tomu, že Dvojka má být úplně jiný program bez sportu. Nemám s tím problém, ale to si musí říct ředitelé dalších programů. My můžeme eliminovat kolize, jednat se sportovními svazy tak, abychom přenosy dokázali naskládat na ČT 4, ale ve světě sportu to není jednoduché. Na úrovni České republiky se třeba ještě dohodnete, ale když to už přesahuje naše hranice, tak je stanovený čas daný a může se vám stát, že fotbalová reprezentace bude hrát ve stejný čas jako hokejová.

Už dříve jste vysílali třeba dva zápasy fotbalové Ligy mistrů proti sobě na ČT 2 a ČT 4. To se ale už neděje.

Už to tak není, Ligu mistrů budeme vysílat po jednom zápasu v úterý a ve středu, oba na ČT 4.

Zmínil jste možnost vysílání sportu na programu ČT 1. O tom uvažuje i jeho výkonný ředitel Radan Dolejš, podle něhož by velké sportovní události jako finále mistrovství světa ve fotbale nebo hokeji měla vysílat Jednička a ne Dvojka nebo Čtyřka. Co si o tom myslíte?

Dovedu si představit souběžné vysílání takové události na ČT 1 a ČT 4. Nicméně moje snaha je, aby sport, a zvlášť už tento „top“, šel na Čtyřce. A tak, jak probíhá vnitřní diskuse v ČT, si myslím, že na Jedničku půjdou spíš v případě časové kolize nějaké sportovní výjimky. Ale pokud budou Češi hrát finále mistrovství světa v hokeji, asi bych si dovedl představit, že přenos půjde na obou programech souběžně. Ale proč? Čtyřka bude mít za chvilku úplně stejné pokrytí jako Jednička, takže důvod menší dostupnosti tam nevidím. Určitě by proti sobě neměly jít silné věci, abychom na ČT 4 vysílali nějaké atraktivní finále a proti tomu na ČT 1 šla premiéra nějakého filmu. To je asi zbytečné.

Na ČT 1 dnes běží ze sportu jediná věc: Velká pardubická. Platí to i pro letošek?

Ano, ale letos začínáme s takovým projektem, že u tak silné akce se nebude ČT 4 konkurovat jinými sporty. Velké pardubické se budeme na Čtyřce věnovat už od rána, odvysíláme na ní i jiné přenosy, které nepůjdou na Jedničce. Od rána nabídneme studio s hosty. Přenos, který půjde na Jedničce, půjde zároveň na Čtyřce. Ale zkusíme diváka přitáhnout spíš ke Čtyřce, aby viděl, že na ní dostane kvalitní sportovní servis.

Přenos v HD kvalitě půjde na Čtyřce, nebo na Jedničce?

BRAND24

V HD kvalitě Velká pardubická nebude, letos ji nabídneme pouze v SD rozlišení. Vychází to na termín, kdy v Česku startuje hokejová NHL a HD přenosový vůz byl na víkend pronajat Nově Sport, protože měla v podmínkách, že musí zajistit HD přenos. Jinak by se ten zápas v Praze nemohl odehrát.

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Který sportovní kanál sledujete nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).